» »

Omrežitev bajte

Omrežitev bajte

Ziga Dolhar ::

Hej,

ker se ravno selim in moram pred vselitvijo še temeljito urihtat bajto, sem si zaželel, da bi bila hiša že od začetka primerno omrežena.

Ideja je takšna:

Gre za dve nadstropju. V vsakem prostoru bi morala biti vsaj ena, raje dve štekdozi za priklop interneta in/ali televizije. Vsega skup bi bilo ca. 16 stenskih vtičnic. V pritličju bi bila pod štenge pripeljana priključek za internet in televizijo. Kater priključek bo, še ne vem.

Moja ideja je bila, da bi v ruter dal poleg WAN še 2 mrežni kartici: ena bi šla na switch, ki bi hendlal kable za spodnje nadstropje, druga pa na switch v zgornjem nadstropju, v katerega bi povezal vse kable zgornjega nadstropja.

Električar, ki bo to delal, mi je svetoval, da raje vse pripeljem v spodnje nadstropje (je menda samo 3 metre več kabla [na posamezen kabel], ter če se kabel poškoduje, se ga menda "da zamenjat"). Če bi želel po moje, bi bilo fino tudi v zogrnji štuk dat neko "podometno omarco", da ne bi "kabli dol visel".

Na konc me je v bistvu prepričal, da bo verjetno čist ok, če imam vse skup v spodnjem prostoru. Komentarji zaželjeni :).

Ostaja pa odprto vprašanje, kako je s televizijo (še nisem imel opravka z IPTV). Ali se da televizijo pripeljat do odjemalcev po tem istem omrežju, ali moram vzpostavit še eno vzporedno omrežje, z ločenim switchem in kabli?

Hvala & Lp [Lepe praznike]
https://dolhar.si/

hellomania ::

IPTV ne more iti preko navadnega routerja...ker gre po svojem podomrežju...npr. siol bo moral iti poseben kabel od modema do tv komunikatorja...

Ziga Dolhar ::

Okej, a prav razumem:

MODEM ->
1. kabel iz internet priključka gre do ruterja -> 1. switcha -> naprej po bajti
2. kabel iz tv priključka gre direktno do 2. switcha -> naprej po nanj priklopljenih kablih do tv komunikatorjev ob televiziji

Potem lahko kable "po stenah" napeljem do vtičnic, in jih vštekam v ustrezen switch, glede na odjemalca? Torej, če je nanj priključen računalnik, v 1. switch, če tv, v 2. switch?
https://dolhar.si/

ToniT ::

Naredi tako, kot ti je svetoval električar. Vse kable v eno omarico - imel boš najmanje problemov. V vsako sobo potegni najmanj dva kabla (rajši štiri) zaradi IP televizije in telefona.
Ko sem prenavljal hišo, sem opremil vse sobe z dvema UTP kabloma in imam ponekod probleme z pomanjkanjem kablov - internet moram reševati z brezžično povezavo.
Tvoje razmišljanje z switchi je pravilno. V bistvu lahko daš IPTV in internet na isti switch (ki se nahaja za routerjem), čeprav je boljše imeti dva switcha.
Jaz imam dva switcha, posebej za TV in internet in zadeva deluje OK. V odvisnosti od tega, kaj rabim na vtičnici (telefon, internet ali TV) pač preklopim kable v glavni omarici.
Kupi si 19" omarico za vozlišče - se splača.

Ziga Dolhar ::

ToniT: ja, bodo po vsaki sobi vsaj 4 kabli, če ne več - sploh zato, da tudi če je en sam računalnik, da se lahko priklopi na "najbližjo" vtičnico.

Glede omarice - se strinjam, sploh ker mal razmišljam o enem U1 strežniku. Lahko priporočiš kakšno?
https://dolhar.si/

Zgodovina sprememb…

Baltazar-x ::

Če boš mel 100 mb linijo se ti splača za iptv pelat kabl direkt v ruter, za internet se ti splača pelat iz modema v svič in potem iz sviča naprej po hiši, če boš iptv prklopu na svič ti bo zmanjšalo prepustnost med ostalimi računalniki ki bojo priklopljeni na isti svič, če boš dal za zgornje nadstropje šen svič ti bo v primiru da se louda med zgornjimi (nadstropje) in obenem spodnjimi (nadstropje) računalniki še povečal prepustnost.

Karen ::

Moj nasvet: ta trenutek ne vleči nobenega kabla, samo razpelji milijon podometnih cevi povsod kamor se ti bo vsaj v teoriji posvetilo da bi kaj rabil. Pol boš že kupil še primeren kabel in "voršpan" ter sam potegnil ter zaključil utp kabel (ni umetnosdvat). Jaz sem tako naredil, no sicer sem še kable notri dal, ampak sem vse sproti zaključeval.
Ne pozabi na kako tako neumnost (ko enkrat razbijaš so cevi praktično zastonj, zato nikar ne šparaj) - jaz bi naredil checklisto naslednjega:
1. na enem mestu naredi vozlišče, da boš od tam vse lahko speljeval drugam (v bistvu zvezdasta postavitev) - naj bo prostor da ga lahko po potrebi hladiš oz. da se ti naprave ne bodo pregrevale, hkrati pa da ne bo motilo okolice (pol ugotoviš da boš imel notri ups, pa ene 2 računalnika, pa modem, pa router do dva, skratka kup ventilatorjev ki grejejo in se slišijo - pod stopnice bo kar ok).
2. Po vertikali ne šparaj s količino fi40 cevi - nikoli jih ni preveč
3. naredi tudi elektriko tako, da boš lahko od centrale po ceveh tudi elektriko speljal (predvsem če se odločiš za točko 4)
4. razmisli ali boš imel videonadzorne kamere - do vsake (sobe) rabiš ccvt kabel in elektriko za napajanje (ip kamere so predrage za notri)
5. jaz sem v vsako sobo v vse 4 zgornje vogale sobe napeljal cevi za hišni kino zvočnike - od tam cevi speljane na mesto kjer bo pač hišni kino (imam v spalnici, dnevni, otroški sobi in kuhinji)
6. vtičnic za elektriko ni nikoli preveč
7. ali boš imel npr. v dnevni sobi kinoprojektor/plazmo/lcd? Projektor boš obesil na strop - rabiš na stropu elektriko/hdmi/svideo/vga kabel od projektorja/plazme/LCD-ja do računalnika (če je v isti sobi) in hišnega kina
8. predvidi koaksialni kabel od svoje "centralne točke" do mest kjer bo TV (ponavadi ne veš ali boš imel iptv ali kak kabel ali lastovkatv - odvisno od tega kaj je tehnično mogoče). Zato pravim da se ne splača na zalogo vlečt kablovja, le zadosti placa v ceveh predvidi.
Upam da ti je to kako pomagalo. Jaz imam praktično vse, le tri zadeve me trenutno še motijo: 1. kako HDMI/DVI kabel spravt v cev fi 18? NA eni strani odrezat pa potem spajkat je sci-fi. Že VGA je teđko spajkat, hdmi-ja se raje ne lotim. 2. v "centrali" imam trenutno 8 štekerjev in kable (tri sedmorčke placa), pa imam vse vtičnice polne. Če bi še enkrat delal bi vsaj še tri sedmorčke placa oz. doz namestil, ali pa kar rack omaro (samo za to nimam placa) in 3. po vertikali imam tri fi40 cevi, pa ko bom "mrežil" ostale štuke bo premalo. Če bi zdaj delal bi dal še vsaj dve zraven, ali pa kar kako večjo vertikalo.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Razdelitev UTP kabla (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Omrežja in internet
10423803 (8765) Daniel
»

Inštalacije v hiši - mal nasvetov potrebujem (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
5424386 (4674) ramon
»

IT v novi hisi (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
627874 (5868) jero_no1
»

Postavitev domače mreže

Oddelek: Omrežja in internet
114268 (3930) JanezH
»

Mreža in vezava kablov

Oddelek: Omrežja in internet
73170 (2976) BoRDaH

Več podobnih tem