» »

obnovitev sistema

obnovitev sistema

dejan03 ::

Živjo!
Nekaj me zanima in upam da se bo kdo najdu ki mi bo znal odgovoriti.
Imam prenosnika,na njemu so windowsi xp!
Problem je pa v tem,da sem si sredi decembra ročno ustvaril obnovitveno točko na prenosniku,
in sedaj ko hočem naprimer iti na ta datum te točke ni več ampak je samo za nazaj dva dni,
točka preverjenje sistema ki jo sami naredijo windowsi,sedaj me pa zanima a se te ročne
obnovitvene točke same zbrišejo po določenem času ali kaj, sedaj sem si jo spet ustvaril
pa bom videl kdaj bo zginila.
Upam da se bo našel kdo ki mi bo znal to razložiti??

pirat ::

Število obnovitvenih točk, ki ostane na seznamu je odvisno od tega, kolikšen del diska si namenil v nastavitvah system restore-u. Če je predvideno le malo prostora, potem ob vsaki instalaciji, ko XP samodejno ustvarijo restore point, stare obnovitvene točke izbrišejo (da varčujejo s prostorom).
Če boš system restoreu v nastavitvah velikodušno namenil več MB prostora, potem bo tudi več teh točk ostajalo na seznamu...

dejan03 ::

Število obnovitvenih točk, ki ostane na seznamu je odvisno od tega, kolikšen del diska si namenil v nastavitvah system restore-u. Če je predvideno le malo prostora, potem ob vsaki instalaciji, ko XP samodejno ustvarijo restore point, stare obnovitvene točke izbrišejo (da varčujejo s prostorom).
Če boš system restoreu v nastavitvah velikodušno namenil več MB prostora, potem bo tudi več teh točk ostajalo na seznamu...

Namenil sem maximum prostora za obnovitev sistema sedaj sem preveril.
Pa je mojo ročno ustvarjeno točko zbrisalo po treh tednih,se pravi da ne more ročno ustvarjena obnovitvena točka zdržati več kot en mesec??

kurjač ::

Pri meni se da obnovit do sredine oktobra. Imam pa 640GB na win XP z dvema particijama.

dejan03 ::

Jaz imam 120GB in eno particijo, pa se ne da obnoviti za tri tedne nazaj,najverjetneje zaradi velikosti diska,prostora na disku imam pa še 50GB.

clothes ::

Morda pa si kakim čistilnim programom(adaware, spyboot...)
počistil vse obnovitvene točke.
Ali pa si morda čistil disk(disk cleanup), kjer ti zbriše vse obnovitvene točke razen zadnje!

dejan03 ::

Morda pa si kakim čistilnim programom(adaware, spyboot...)
počistil vse obnovitvene točke.
Ali pa si morda čistil disk(disk cleanup), kjer ti zbriše vse obnovitvene točke razen zadnje!
Nič od tega,sicer vse te programe uporabljam ampak z njimi nisem nič zbrisl!!!

solatko ::

Če hočeš obnavljati sistem, si ob čisti instalaciji naredi sliko in jo vsake toliko posodobi. Za izdelavo slik imaš na voljo kar nekaj programov. Z acronis true image (ta program uporabljam sam) imaš sistem obnovljen v cca 15 minutah. Sliko lahko posnameš tudi na zunanji medij, uporabiš jo lahko pri instalaciji drugega računalnika..... Restore point imam ugasnjen, ker takrat, ko gre res kaj narobe, ti nič ne pomaga. Dober je samo takrat, ko ti razni fajli upočasnijo računalnik, to pa se rešuje s sprotnim čiščenjem programja. Zanašat se na restore point je lahkomiselno.

kurjač ::

Lahkomiselnost gor ali dol, ampak sistem sem dvakrat rešil na tak način, ko sin preko MSN-ja potegne svinjarijo.
Je pa pametno pri obnovitvi sistema za par dni nazaj ob ponovnem zagonu stisniti F8 (varni način) in pobrisati restore point. Tako se znebiš možnosti, da se golazen obnovi nazaj.

solatko ::

Meni pokojni xp-ji niti enkrat, po pridobitvi kakšne trojanske zalege, niso na restore point, povrnili zadevo, sedaj imam to že nekaj let ugasnjeno in raje sproti delam slikice, pa me sploh ne briga več, kaj fašem na mašino.

dejan03 ::

Lep pozdrav!
Zanima me nekaj,namreč zaslediu sem na temu forumu da malo kdo še ,če je potrebno obnoviti sistem ga obnovi z windowsi,upam da me razumete start-pripomočki-system tools-obnovitev sistema!
Jaz sem tudi uporabljal ta način če je šlo kaj po zlu, vendar potem se zna zgoditi da kakšen program ne deluje....
Sedaj pa vidim da fantje uporabljajo programe kod so;Acronis True Image ,copy commander....
Teh programov še nisem uporabljal bi pa jih ,seveda če bi jih znau,zoto prosim nekoga da mi razloži kako se naredi obnovitvena točka z enim od teh programov in ali se da z temi programi ali kakšnimi drugimi klonirati disk ,namreč imam zunanji trdi disk 500GB pa bi si na njemu naredil kopijo svojega čeprav, še sam nevem kaka razlika je med;narediti klon diska ,disk image,obnovitvena točka ???
Skratka naredil bi si backup svojega diska na zunanji ,tako da če gre kaj po zlu da mi nebo potrebno formatirati disk in vse na novo nalagati upam da se to da?
Mogoče nisem dovolj razločno napisal kaj me zanima,zato prosim tistega ki bo hotel podati odgovor na to temo če ga še kaj zanima naj napiše!!

imagodei ::

solatko> "Restore point imam ugasnjen, ker takrat, ko gre res kaj narobe, ti nič ne pomaga. Dober je samo takrat, ko ti razni fajli upočasnijo računalnik, to pa se rešuje s sprotnim čiščenjem programja. Zanašat se na restore point je lahkomiselno."

No, tole je spet en ocvirek...

Ljudje, dajte imet vklopljen system restore, ker je to ena boljših pogruntavščin. Če je vklopljen system restore in če pokličete k sebi usposobljenega strokovnjaka, vam bo na ta način uspel rešiti 75% vseh problemov v zelo kratkem času.

Res je, da je izdelava klona/image-a boljša rešitev; vendar pa tega fizično ne moremo delati tako pogosto, kot bi si želeli. Polkna pa restore point naredijo pred vsako inštalacijo in pa vsak dan kar tako, ker se jim zdi fino. Če gre kaj narobe, ne lahko naredite obnovitev sistema, ki tipično traja 5 minut, brez izgube dokumentov, pošte, certifikatov... Pri uporabi slike (image) izgubiš vse podatke med zadnjo sliko in današnjim dnem, zato je treba z uporabo drugačnih prijemov najprej narediti zaščito podatkov, nato pognati restore slike in nazadnje še obnoviti podatke iz backupa.

Resda se dogaja, da običajna (avtomatska) uporaba system restora zmrzne in si ne morete z njo pomagat. Moram pa reči, da se z ročno obnovitvijo iz restore pointa lahko reši 90%+ okuženih in podrtih inštalacij.

Je pa živa resnica, da ima image celotne inštalacije svoje prednosti in da se ni pametno zanašati zgolj na system restore.
- Hoc est qui sumus -

imagodei ::

@dejan03,

Omenjeno so programi, s katerimi narediš (bolj ali manj) popolno kopijo svojega diska na nek podatkovni nosilec. Kopija vsebuje točne podatke o particijah, zagonskem sektorju, dodelitvenih tabelah in seveda popolno kopijo datotek, kakor so zapisane na disku. Če gre kaj narobe, lahko s takšnim programom iz shranjene kopije (image, (zrcalna) slika) narediš popolno obnovo sistema v stanje, kot je bil v trenutku izdelave kopije. Program tvoj sistemski disk namreč bit za bitom prepiše z vsebino iz slike, tako da se na disku nahaja točno takšna vsebina, kot je bila v trenutku izdelave te kopije.

Programov je več, mnogi tukaj gor promovirajo plačljive ala Acronis True Image, Norton Ghost... Jaz uporabljam program Clonezilla, ki je freeware open source. Bazira sicer na linuxu, vendar ima solidno prijazen vmesnik za uporabo. Na njihovi spletni strani najdeš tudi navodila za uporabo. Da bi ti sedaj točno razlagal, kako poteka uporaba, je malo predolgo, preberi si na netu.

V glavnih orisih pa gre takole: Ko preneseš program Clonezilla in ga zapečeš (iso image), dobiš t.i. Live CD, s katerega zaženeš računalnik. Pomembno pri izdelavi image-a je ravno to, da se stanje na disku ne spreminja (čeprav novejši programi že znajo delati s shadow kopijami in uporabljajo neke druge prijeme, da zagotovijo konsistentnost kopije tudi, če operacijski sistem deluje), zato Clonezilla zaobide OS. Preko menijev potem izbereš ustrezne opcije in poveš, ali želiš narediti image ali obnovo iz obstoječega imagea; ali želiš narediti image celega diska ali samo ene particije na disku; ali želiš narediti image na enega izmed vgrajenih trdih diskov (nikoli na tistega, ki ga backupiraš!!) ali na zunanji disk, ali pa morda celo na omrežni share. Tukaj pomaga, če vsaj osnovno poznaš linux razumevanje diskov in particij, si pa lahko pomagaš z navodili iz spletne strani. Poženeš obnovo in to je to... Po 15-45 minutah imaš narejen image.

Obnova poteka podobno - poveš od kod hočeš narediti obnovo in kam (na kateri disk), kaj pa želiš obnoviti pa je itak stvar vsebine (ne moreš izbirati, da bi npr. obnovil samo eno datoteko iz imagea).

Program in navodila najdeš na tej strani. Veliko uspeha!

PS: Ne izklapljaj System restore! Zadeva je zelo uporabna! Kdor ti bo prodajal drugačno zgodbo, ga ne zna uporabljati.
- Hoc est qui sumus -

dejan03 ::

Lepa havala za izčrpen odgovor,samo še nekaj a ta program Clonezilla deluje tudi na xpjih jaz namreč uporabljam windows xp home edition zato ker bi mi prav prišel free programček!!

imagodei ::

Ja, deluje. Clonezilli je vseeno, iz česa dela image. ;) To nima zveze s tem, da gre v bistvu za linux live CD. In naj te to ne ustraši, ker ima solidno lep vmesnik. Ni zdaj to nek vrhunec Vista Aerota, ampak se vse da šofirat s smernimi gumbi in entrom ter razen omrežne poti (če želiš delat image preko mreže) in samega imena direktorija, kamor naj shrani image, ni treba pisati prav ničesar.
- Hoc est qui sumus -

dejan03 ::

hvala

solatko ::

imagodei - Slučajno si potegnil iz celote, restore point, zato te moram dopolnit, kdor zna uporabljati acronis T.I., verjetno pa ima norton ghost isto, dejansko ne rabi, oziroma je nesmiselno imeti več kot eno obnovitveno točko, true image namreč lahko nastaviš (secure zone), da ti vsako spremembo vključi v sliko, da daš časovno izdelavo slike (od 5min - na poljubno), kjer ti doda samo spremembe originala, pod svojo št. Če delaš z ogromno dokumenti, informacijami, maili in ostalimi zadevami, si pač naštimaš določeno časovno izdelavo, tako da imaš morda izgubljeno samo par minut, ali pa še to ne, če nastaviš na vsako spremembo.
Kdor pa ne uporablja nobenega od teh orodij, pa normalno, da mu je to edina rešitev podatkov - upam da dela vsaj kopije.
Drugače pa, če pogledaš cene orodij Acronis, je napram cenam AV programja, to dejansko zastonj.

imagodei ::

solatko,

po tvojem pripovedovanju je tale acronis kar luštna zadeva. Moram ga enkrat preverit, čeprav mi ni všeč ideja, da šari po disku med njegovim delovanjem. A dela s shadow kopijami?
- Hoc est qui sumus -


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Virus ki zahteva 100 eur za odblokirat windowse (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Informacijska varnost
15443251 (25291) BorutK-73
»

Prestavitev WIN 7 korak nazaj

Oddelek: Programska oprema
9776 (542) Cold1
»

Novi prenosniki in varnost podatkov

Oddelek: Programska oprema
162250 (1994) solatko
»

Dostop do NTFS diska

Oddelek: Pomoč in nasveti
191545 (1268) solatko
»

Kako narediti restore tocko?

Oddelek: Pomoč in nasveti
61186 (1013) imott3791

Več podobnih tem