» »

Še nekaj minusov in rdečih številk

Še nekaj minusov in rdečih številk

Slo-Tech - Nekako ne mine teden, da ne bi poročali o odpuščanjih tu ali tam in zevajočih luknjah v bilancah podjetij. Tokrat prvi omenjeni je Autodesk, ki izdeluje programsko opremo za uporabo v arhitekturi, inženirstvu, gradbeništvu in oblikovanju, najbolj znan pa je verjetno bo izdelku AutoCAD in od nedavnega po novi izvršni direktorici Yahooja, ki je do leta 2008 vodila prav Autodesk. Sedaj nameravajo odpustiti 750 zaposlenih, saj za zadnje četrtletje napovedujejo promet v višini 475 do 500 milijonov dolarjev in dobiček v višini 18 do 24 centov na delnico, kar je občutno manj od načrtovanih 31 centov. Vsled teh napovedi so delnice podjetja včeraj potonile za 12 odstotkov.

Sledi Sanyo, največji svetovni proizvajalec baterij, katere je moč ponovno napolniti, ki bo odslovil 1200 zaposlenih. Še novembra so načrtovali dobiček v višini 395 milijonov dolarjev, sedaj pa previdneje napovedujejo zgolj pozitivno ničlo. Sicer je že dogovorjen prevzem, s katerim bo japonskega proizvajalca za devet milijard dolarjev prevzel Panasonic. Po prevzemu naj bi slednji črtal oddelke, ki poslujejo z izgubo, in se osredotočil na trg tankih TV-sprejemnikov.

Tudi Google bo nekoliko povarčeval, saj bo na cesto poslal 100 ljudi, ki so se doslej ukvarjali predvsem z lovljenjem talentov in zaposlovanjem novih kadrov. Podjetje pravi, da bo Google še vedno zaposloval, a z manjšim tempom, tako da ni več smiselno imeti množice ljudi, ki se ukvarja s tem področjem.

Na koncu omenimo še, da se je v zadnjem četrtletju lanskega leta prvič v šestih letih dogodilo, da se je globalna prodaja računalnikov znižala ali stagnirala. Podatki različnih hiš nekoliko odstopajo, a je vsem skupno, da so v zadnjem lanskem kvartalu prodali manj ali zgolj malenkost več računalnikov, kot v enakem obdobju leto poprej ali pa v četrtletju prej.

8 komentarjev

R33D3M33R ::

A ni logično, da se bo prodaja računalnikov prej ali slej ustalila? Saj ga ne vsi menjamo vsako leto.
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:

MacQ ::

Ja, mene bolj čudi, da se to dogaja komaj sedaj. Jaz ga menjam namreč še samo zaradi iger. Če jih ne bi igral, ga ne bi rabil menjati že kakih pet let.

Icematxyz ::

Autodesk glede na kvaliteto njihovih izdelkov zadnje čase me ne čudi, da jim pešajo moči. Za Maya programski paket in 3d MAX nebom sodil. Torej animacije in grafika. Glede ostalega pa mislim da ni bilo prave razvojne politike. In da se bo to začel slej ko prej poznati na tržišču. Če se že ne.

MrStein ::

Saj je zanimivo in aktualno, a ST vseeno niso Finance. Bi lahko malo zmanjšali tovrstne novice ?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

PaX_MaN ::

Ja, več uravoteženosti ne bi škodilo. Kako poročilo iz FLOSS sveta bi se prileglo.
Aja, my bad, oni sploh niso plačani.

MrStein ::

IBM nehal placevat zaposlene ?
Whatever...
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

PaX_MaN ::

Gugl najde le podatke o odpuščanjih iz let < 2008.

Icematxyz ::

Slo-tech niso Finance. Berejo pa slo-tech med drugimi tudi zaposleni v IT industriji in v industriji računalniškega programja in opreme? In a midslite, da jih res ne zanima, kaj se dogaja v njihovi branži?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Apple sklenil najuspešnejši prvi kvartal (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Rezultati
7117965 (14628) zmaugy
»

HTC z rekordno izgubo (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Rezultati
5349350 (20461) MrNighthawk
»

Microsoft z rekordnimi prihodki, dobiček nekoliko sklestila Nokia

Oddelek: Novice / Rezultati
2514366 (12165) kpkp
»

Microsoft presenetil z izgubo zaradi prevrednotenja, poslovanje rekordno

Oddelek: Novice / Rezultati
65282 (3951) BALAST

Več podobnih tem