» »

Najemnina prebivališča kot strošek za s.p.

Najemnina prebivališča kot strošek za s.p.

sketch ::

Ker vem da vas je med slotechovci kar nekaj espejev, eno vprašanje:

Živim v stanovanju, za katerega plačujem najemnino. V stanovanju smo štirje, ampak jaz sem tisti ki zbere denar in ga nakaže lastniku.
Če odprem s.p. iz področja kulture oz. umetnosti (arhitekt) za poln delovni čas, in nimam normiranih stroškov, ali lahko jaz pogodbo za stanovanje prestavim na s.p. in štejem najemnino kot strošek? Stanovanje bo moj dejanski delovni prostor.
Povedali so mi, da zna bit težava v tem, da mora stanovanje bit opremljeno kot poslovni prostor - omenjen je bil gasilni aparat, shema z izhodi v primeru požara in nekaj takega...
Ravno tako bi ob kakšni inspekciji znal bit problem prihodki od cimrov, ko prispevajo k najemnini...?

Ima kdo kaj izkušenj na tem področju? Vsaka pomoč je dobrodošla.
Adapt and overcome.

fosil ::

Lahko daš, vendar načelno ne v 100% znesku, ker tudi stanovanja ne uporabljaš izključno za s.p. ampak tudi živiš noter.
Če ste noter štirje je pa ta delež seveda še toliko manjši.

Kar se gasilnih aparatov tiče, bi pa to moralo biti urejeno že v samem bloku, kjer so običajno gasilni aparati v vsakem nadstropju. Ne vem pa ali ali bi moral imet za s.p. še kaj dodatno.
Tako je!

DimmniBurek ::

Če bi rad dnar obrnu se da to na lažji način narest ;)
Verjetno pa lahko nek del daš pod S.P.
There Is No Stronger Drug Than Reality

STASI ::

14. člen

(opravljanje dovoljene dejavnosti v delu stanovanja)

(1) Etažni lastnik lahko uporablja stanovanje v skladu z določbami tega zakona tudi za opravljanje dovoljene dejavnosti v delu stanovanja, če izpolnjuje predpisane pogoje za opravljanje te dejavnosti.
(2) Za pridobitev dovoljenja za opravljanje dovoljene dejavnosti v delu stanovanja, ki ga izda državni upravni organ oziroma za območje mestne občine pristojni organ mestne občine, pristojen za stanovanjske zadeve, mora lastnik pridobiti soglasja etažnih lastnikov, katerih solastniški delež predstavlja več kot polovico etažne lastnine v večstanovanjski stavbi.
(3) Pristojni organ iz prejšnjega odstavka zavrne izdajo dovoljenja, če lastnik, ki želi opravljati dovoljeno dejavnost v delu stanovanja, ni pridobil potrebnih soglasij iz prejšnjega odstavka in če gre za dejavnost, ki bi motila stanovalce pri mirni rabi stanovanj in povzročala prekomerno obremenitev skupnih delov večstanovanjske stavbe oziroma okolja.
(4) Zoper odločbo, s katero organ zavrne izdajo dovoljenja, je možna pritožba na ministrstvo, pristojno za stanovanjske zadeve.
(5) Občina lahko z odlokom opredeli dovoljene dejavnosti, ki se lahko opravljajo v delu stanovanja.
(6) Določbe tega člena se smiselno uporabljajo tudi za najemnika stanovanja, ki potrebuje tudi dovoljenje lastnika stanovanja.
"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"

abcčdefghijklmnoprsštuvzž

Brane2 ::

On te sprašuje če lahko da najemnino v stroške, ne če lahko stanovanje uporablja v ta namen.
On the journey of life, I chose the psycho path.

pirat ::

Če v stanovanju dejansko opravljaš neko pridobitno dejavnost (kot s.p. recimo) potem stroške, povezane z opravljanjem dejavnosti, seveda lahko knjižiš med stroške poslovanja, vendar bodi pozoren na par zadev:

- kot s.p. moraš sprejeti poseben sklep, kolikšen del stanovanja se uporablja kot stanovanjski del, kolikšen del pa odpade na opravljanje dejavnosti - če boš npr. sprejel sklep, da gre pri tebi pol/pol, potem se kot strošek dejavnosti šteje polovica tvojega dela najemnine (najemnine, ki jo plačujejo cimri ne moreš upoštevati kot strošek);
- imeti moraš sklenjeno pogodbo o najemu (če najemne pogodbe nimaš, oziroma če je landlord (če je lastnik stanovanja fizična oseba) ni prijavil na DURS-u, potem ne moreš knjižiti nič. Biti mora usklajeno na obeh straneh;
- kot strošek dejavnosti lahko šteje celo del stroškov elektrike, ogrevanja, ipd... (če plačuješ posebej), vendar spet - razdeliti moraš na zasebne stroške in stroške dejavnosti;
- ne vem ali boš zavezanec za DDV ali ne, ampak DDV načeloma od teh stroškov ne boš mogel odbijati (ni sicer nujno tako, ampak dvomim, da boš kot najemojemalec sedaj urejal z elektrom, ipd...);
- pa pri nekaterih stvareh pazi, preden nekaj razglasiš za poslovni prostor - če imaš npr. opravka s strankami, potem se za takšne prostore plačuje višji RTV prispevek, ipd....

lp

Brane2 ::

S tem, da:

- najemnina, ki jo firma plačuje, je lahko višja od tvojih stroškov
- ne more biti nad neko tržno višino
- tovrstna najemnina je IIRC še najmanj obdavčena ( mislim, da je 40% normiranih stroškov)
On the journey of life, I chose the psycho path.

ManDriver ::

Predlagam ti sledeče: pogodbo razbij na dva dela. In sicer na del, ki se nanaša na bivanje in na del, ki je namenjen opravljanju dejavnosti. Opredeljena naj bosta tako funkcionalna dela, kot tudi kvadratura in znesek najemnine. Na ta način boš imel z DURS-om najmanj težav. Dejstvo je, da najemnine prostorov, ki so namenjeni izključno bivanju ne moreš uveljavljat kot davčno priznan strošek. LP, ManDriver

sketch ::

Vsem hvala za odgovore. Follow-up questions:

Dimmni Burek: Kakšne lažje načine imaš v mislih? Odprt sem še za kakšne druge predloge za prikazovanje stroškov za s.p.

STASI: Stanodajalec je lastnik celega bloka (denacionalizacija FTW), in v nekaterih stanovanjih so že poslovni prostori oz. podjetja, tako da se da.

pirat: Ta sklep sprejmem samemu sebi oz. ga moram pokazat DURS? Kdaj (vnaprej, ob oddaji napovedi?)
Imam najemno pogodbo, najemodajalec je pravna oseba, moram prijavit kaj posebej na DURS?
Opravka s strankami ne bo.
Zanima me kako se preverja kolikšni delež stanovanja je poslovni - če/ko me doleti inšpekcija ali kako drugače?

Brane2: Kako misliš da te tovrstna najemnina še najmanj obdavčena? Misliš da je bolj ugodno za stanodajalca?

ManDriver hvala, če se odločim za to bom verjetno tako naredil, z aneksom k pogodbi... ali bi bil sprejemljiv scenarij po katerem npr. skupne prostore, hodnik itd. vključno s svojim prostorom štejem pod s.p., ostalo od cimrov pa pod stanovanjsko?

Aja, preveril sem, kolikor vem je gasilni aparati pa to važno samo, če imaš zaposlene, potem moraš imeti urejeno varnost pri delu.

Hvala za pomoč.

Lp,
s.
Adapt and overcome.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: sketch ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

s.p. za delo od doma?

Oddelek: Loža
305820 (4342) St235
»

Podjetništvo?

Oddelek: Loža
427919 (6814) Mobidick
»

Najemniško stanovanje-obrt

Oddelek: Loža
92084 (1375) St235
»

s.p. (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7013466 (8954) Vikking
»

Postal bom podjetnik, kako naprej (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5523053 (17685) K0K0

Več podobnih tem