» »

Problem s televizorjem

Problem s televizorjem

primozve ::

Imam televizor iz Elektronike Velenje in sicer tip BTV 63-35073, model ART LINE 63 ST TTX. Pokvaril se je med gledanjem in sicer je sliko kar skup potegnilo, dokler ni ostala samo bela pika na sredini. Zdaj ob vklopu lučka za stand-by gori in se ugasne, ko vključim tv na daljinca. Takrat začne v vn transformatorju takorekoč tiktakati. Ker sem nekaj štromarja in sem tudi že nekaj stvari popravil, sem jo odprl in malo pogledal. Odkril sem, da je zanič tranzistor BU508AF. In sicer je bil v kratkem spoju emitor-colector. Sem ga kupil in zamenjal. Ko sem vklopil tv na gumb, ni bilo več tiktakanja v vn transformatorju. Potem sem pritisnil na gumb za vklop, se je na ekranu malo posvetilo in slišalo se je prasketati, nakar je spet samo še tiktakalo v vn transformatorju. Novi BU508AF je bil spet prebit. Zanima me, če kdo ve ali je kriv vn transformator ali kaj drugega. Na eni dodani ploščici v bližini BU508AF in vn transformatorja je bil tudi prežgan spoj kondenzatorja, ki sem ga pred menjavo tranzistorja že polotal.

Se zahvaljujem za odgovor.

T0RN4D0 ::

Sej ne da se spoznam na te zadeve, ampak mislim da prvo kar lahko narediš je to da vse elektrolite tam okol menjaš. To da je bil spoj kondenzatorja prežgan je sploh čudno, tisti kondenzator je že en kandidat za menjavo...
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

Azrael ::

>prežgan spoj kondenzatorja,

Kaj točno je to mišljeno?

Glede hitrega crka izhodnega tranzistorja. Menjaj booster kondenzator (tisti, ki je paralelno z BU508, ima nekaj nF in je grajen za 1200 ali 1500V) in zaščitne diode.

p.s. Je to sašija G2?
Nekoč je bil Slo-tech.

primozve ::

da vse elektrolite tam okol menjaš

Sem pregledal elektrolite, predvsem, če je ker prebit, niso bili. Mogoče so pokvarjeni, vendar tega ne vem. Ali je potrebno menjat elektrolite tudi, če zgledajo vredu.
Tistega prežganega bom pa probal pogledat.
>prežgan spoj kondenzatorja
Kondenzator je modre barve in je škatlaste oblike. Nahaja se na posebej ploščici, kjer je težko pogledat na njeno tiskanino (ker je ravno na tisti strani hladilno rebro). Vrednost je 8n8 1600V (C752). Kondenzator je bil na eni strani kompletno odlotan (malce je bilo vse skupaj zažgano) in ni imel kontakta na tiskanino. Bom ga vzel ven in zmeril kapacitivnost, prebit pa ni.
>Menjaj booster kondenzator
Ali je booster kondenzator keramični ali mali elektrolitski.

Spajky ::

Na eni moji podobni stari TV (koerting) je prebijal občasno VN trafo in kuril čip od semizdi vertikale, ki je poganjal drajver za ta trafo, iz katerega se je napajalo tudi gretja katodne cevi ... vse ostalo je takrat delalo, samo bi popravilo prišlo več kot bi stal danes en rabljen podoben CRT ...
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

primozve ::

Napredujem. Tisto ploščico sem odlotal in vzel ven prežgan kondenzator. Je malo napihnjen in tudi kapacitivnosti nima prave (je 8n8F in 1600V, instrument pa kaže 20pF). To je verjetno booster kondenzator, kot je rekel Azrael (hvala ;)).

primozve ::

Pomota ....
Našel sem booster kondenzator. Res je paralelno z BU508 in sicer med E in C. Ampak je vredu, ni zanič, saj kolikor sem premeril (tudi diode). Ali je potem vredu, če menjam un kondenzator, ki je na tisti ploščici (8n8 1600V), ki je drugač povezan na C tranzistorja BU508 in ne bo več skurilo tranzistorja ?

Valvoline ::

Po mojem je šla tut kaskada 100%.

Azrael ::

>Našel sem booster kondenzator. Res je paralelno z BU508 in sicer med E in C. Ampak je vredu, ni zanič, saj kolikor sem saj kolikor sem premeril.

ESR tudi?

BU ne ubije malennkost drugačna kapaciteta tega kondenzatorja (vpliva na širijo slike) ampak njegov povečan ESR.

Ali lahko napiseš kako je na tiskanini označen BU tranzistor in mogoče se VN in driverski trafo. Imam nekaj shem Gorenjevih televizorjev, vendar ne vem kateri je tvoj. Če mi podaš te podatke, bom videl ali imam utrezno shemo in bo lažje svetovati.

Namreč lahko je defekten napajalnik, tega preizkusiš s pomočjo 60W žarnice.
Nekoč je bil Slo-tech.

primozve ::

Ne poznam toliko televizorjev, razen osnov delovanja in ne vem kaj je to kaskada (mogoče, predpostavljam, nekaj z vn transformatorjem, ali pa se motim) ?

Kaj je to ESR ?

BU508 je označen kot T702, vn transformator je TR702 in (če je pravi) driverski trafo TR651.

Hvala za odgovor.

Azrael ::

>BU508 je označen kot T702, vn transformator je TR702 in (če je pravi) driverski trafo TR651

Sicer sem mislil driverski trafo od BU tranzistorja (Tr701), ampak je tudi podatek o mrežnem transformatorju OK.

Shemo pod imenom: Gorenje_Ch.E7.rar brezplačno dobiš tu (ne morem linkati na stran za DL ampak samo na prvo stran, kjer v search vpiši ime datoteke). Shema je v djvu formatu. Če pregledovalnika djvu datotek nimaš, ga dobiš tukaj.

>Kaj je to ESR ?

ESR
Nekoč je bil Slo-tech.

Pyr0Beast ::

Vrjetno je trafo zakurjen, posledično ti prebija tranzistor, vrjetno so tudi upori okoli skurjeni ali pa vsaj zapečeni ?

Glede na to da si najbrž imel tisto svetlo piko prisotno kar nekaj časa se je fosfor tam konkretno zapekel.

Televizor testiraj z zaporedno vezano 100 ali 200W žarnico.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

primozve ::

Sheme Gorenje_Ch.E7.rar nisem mogel downloadati, ker se server ni odzival. Pregledovalnik sem dobil. Azrael, ali mi lahko pošlješ shemo po elektronski pošti (primozve@windowslive.com), prosim. Naročal sem vn trafo in ko ga bom dobil, bom malo premeril starega in novega, da bom videl, če je zanič. Naročal sem tudi booster kondenzator in še tisti drugi kondenzator, kjer je bil odžgan kontakt in je bil napihnjen.

Ali lahko že zdaj preizkusim vn trafo za okvaro ?

Pyr0Beast, kako to misliš, da naj testiram televizor z zaporedno vezano 100W žarnico (kaj naj bi se zgodilo in kako jo zvežem) ?

Pyr0Beast ::

Načeloma se vse elektronske komponente preveri z zaporedno vezano 100W žarnico, preden se jih priklopi na polno v omrežje. S tem omejiš tok in tako preprečiš kurjenje dragih (pravkar vgrajenih) komponent. Če je karkoli v stiku, žarnica na polno žari, v Stand-by-u malce brli, če je se regulacija ne zažene popolnoma, večinoma utripa (pri 60W se to lepo vidi) z dokaj počasnim ritmom, switcherji pa znajo malce tuliti. V kolikor je kakšen switcher pod preveliko obremenitvijo se iz njega sliči cvik-cvik-cvik, ko se zaganja in ugaša.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

primozve ::

Ko bom dobil materjal, bom sporočil, kako je zlaufalo (upam, da mi ne bo vsega skurlo).

Kaj je kaskada in kje se nahaja ???:8)

Azrael ::

Kaskade (pomnoževalnika napetosti) tvoj TV nima., saj je VN trafo narejen tako, da je ne rabi. Si dobil mail?
Nekoč je bil Slo-tech.

primozve ::

Dobil, hvala lepa.:) Hvala tudi Pyr0Beast-u.:)
Zdaj pa še malo počakam, jutri ali enkrat ta teden bo materjal, vendar bom zelo previden. Bom zvezal žarnico zaporedno s TV-jem in sprobal in tako naprej ...

primozve ::

Ma je zakompliciran načrt, če mi tole ne bo vse v glavi zmešalo, ...

Pyr0Beast ::

Dobro si oglej, nato pa pred spanjem premisli za kaj se gre in ko boš zjutraj lepo spočit ti bo nabrž vse jasno :)
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Azrael ::

Ta TV je proti kakšnemu Sonyu kar enostaven.

Tudi, če boš ugotovil, da napajalnik dela, če je 100W žarnica na vhodu, še ne vklopi na polno!

Vzemi ven (samo en priključek) upor R712 in tako odklopi horizontalni odklon. Namesto njega na 116V vejo napajalnika in maso priklopi 60W žarnico. Če je napajalnik res v rediu, ko dela direktno na omrežje, bo napetost na žarnici stabilna, tudi vse ostale napetosti iz napajalnika morajo biti v mejah pričakovanega.

Če bo žarnica blinkala, je nekaj še vedno narobe v napajalniku in bi v tem primeru nov tranzistor spet zakuril.
Nekoč je bil Slo-tech.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Azrael ()

primozve ::

Bom poskusil, danes sem dobil vn transformator in ne vem, če je stari trafo zanič. Čakam še kondenzatorja in potem bom videl. Bom upošteval nasvete.

Azrael, a napajalnik misliš tisti s transformatorjem TR651, na plošči ?

Azrael ::

>a napajalnik misliš tisti s transformatorjem TR651, na plošči

Seveda.

Je bilo vohati ozon, ko je TV odpovedal? Če da, potem je lahko problem tudi VN trafo.

Namreč z multimetrom je skorasj nemogoče ugotoviti napako v VN transformatorju - mnogo prenizke napetosti, da bi izvale morebiten preboj v okvarjeni izolaciji.

Ugotoviš lahko samo napake, kjer se je trafo temeljito spražil, samo to se običajno vidi tudi na zunaj (počena, stopljena plastika in zažgana izolacija).
Nekoč je bil Slo-tech.

primozve ::

Če sem odkrit niti ne vem kakšnega vonja je ozon.
Azrael, vidim, da se zelo razumeš na te stvari, verjetno bom s tvojo pomočjo lahko popravil tale televizor.
Se ti zahvaljujem za tvojo izdatno pomoč. Sam se bolje razumem na računalnike in pa digitalno elektroniko, čeprav mi v šoli tudi analogna ni bila tako tuja (vsaj v prvem letniku, ko še ni bilo izmenične napetosti).;)

Pyr0Beast ::

Ozon ima nekako vonj po zelo svežem zraku/vodi (vsaj zame)

Lahko si prižgeš kakšno močnejšo UV lampo ter ga konkretno vohaš ali pa preprosto narediš VN generator, ozon pa se sprošča zaradi visoke napetosti.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

primozve ::

Em en problem ...
Shema Gorenje_Ch.E7.rar se ne ujema z mojo plato. Upor R712, ki naj bi bil vezan na vn trafo na pin 4 in 5, je pri meni imenovan na plati R706 (je vezan na pin 4 in 5), upor z oznako R712 je bolj na nizkonapetostnem delu tam pri teletextu.
Najbrž moram odklopiti ta upor, ki je na trafo vezan in potem vezati 60W žarnico, to razumem. Zanima me pa, če nimam 60W žarnice, ali lahko vzamem 75W (menda se v trgovini ne dobi več navadnih žarnic, razen varčnih) ?:8)

Azrael ::

Škoda za shemo. Poglej, če si kaj lahko pomagaš z E9 shemo (pdf, 7.7MB!). BTW, na tej strani najdeš še nekaj shem.

Če shemo ne bo nič pomoči, bo šlo tudi brez nje, , odkriti moraš žični upor, ki pripelje napajanje na horizontalni odklon.
Vzemi ohmmeter in eno vez priklopi na kolektor BU tranzistorja (tranzistor ne sme biti prebit!), z drugo merilno vezjo pa poišči do katerega nekaj ohmskega upora, v bližini VN transformatorja, je majhna upornost. Ta upor je pravi.

Za test napajalnika rabiš 60W žarnico, 75W je kar preveč. Se pa dobijo brez problema, v Lidl so po 25 centov komad. Šparovne brlivke so tudi za to nalogo povsen neprimerne.
Nekoč je bil Slo-tech.

primozve ::

En upor je čisto blizu BU-ja. Ta je rdeč (in je najbrž ogljen). Na njemu barve pišejo 2,2Ohm in je za manjšo moč. Potem sta še dva zelena. Oba sta večja od prejšnjega in torej grajena za večjo moč. Sklepam, da sta to žična upora. Eden zgleda nima veze, drugi pa pripelje nekaj na pin 3 vn transformatorja (tam piše na spodnji strani 90:118V in 110:150V).
Bi potem bil ta ?

Azrael ::

Tako je, slednji bo pravi, oznaka pa pomeni kakšna napetost mora biti na tem priključku glede na uporabljen ekran (ekran, ki ima 90°optiko = 118V, za primer 110°optike = 150V).
Nekoč je bil Slo-tech.

primozve ::

Zdaj še sam nabavim žarnico 60W in sprobam. Kondenzatorjev še tudi nimam (so že naročeni), vn transformator in BU sem pa že vstavil.
Lep pozdrav do prihodnjič.:)

primozve ::

Hello ....
Azrael, eno vprašanje zate:
Kupil sem žarnico 60W, kondenzatorjev pa še zmeraj nimam. Ali lahko napajalnik preizkusim z žarnico pri odklopljenem žičnem uporu tudi brez kondenzatorjev ?
Na plošči manjka booster kondenzator (kot si rekel) in pa cela plošča z enim vezjem, kjer je bil kondenzator napihnjen in odžgan kontakt.
Ali lahko pri takem stanju z mirno vestjo preizkusim napajalnik, ali pa bo kaj "usekalo" ?:O

Azrael ::

Ker ne vem kaj dela tista plošča, kjer je odžgan kondenzator, raje počakaj.

Če je slučajno del napajalnika, oziroma za napajalnik predstavlja znatno porabo, te ta manjko lahko grdo preseneti ali te napelje na napačno diagnozo.

Ko boš delal z žarnico, je lahko nekompleten samo horizontalni odklon, nič drugega.
Nekoč je bil Slo-tech.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Azrael ()

primozve ::

Vredu, bom počakal, da bom prej vse sestavil.
A misliš, da bi (ko bo vse sestavljeno) prvo poskusil z žarnico 100W zaporedno s TV-jem, ali prej test napajalnika s 60W žarnico?

Azrael ::

Najprej s 100W žarnico, toliko, da boš vedel, ali je napajalnik kolikor toliko brezhiben na stand-by.

Če bo ugotovitev, da na stand by deluje po pričakovanjih, potem še 60W žarnica namesto horizontalnega odklona, toliko, da vidiš. če je napajalnik stabilen tudi pod obremenitvijo in ko dela neposredno na napetost 230V.
Nekoč je bil Slo-tech.

primozve ::

Hvala za odgovor Azrael.
Bi te vprašal, ali lahko za booster kondenzator, ki je 2.2nF 1500V MKP in je plastičen, vzamem kakšnega drugega (keramičnega ali folijskega ...), ker v HTE nimajo ga na zalogi?
Slika je takšna:

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: Azrael ()

Azrael ::

MKP ali Iskriški KLI so polipropilenski folijski kondenzatorji. Iščeš takega.

Keramike na tem mestu še nisem opazil.

Toda, pri nakupu pazi, poliesterski folijci (npr Iskra KFU), se na zunaj ne ločijo od zgoraj opisanih polipropilenskih, razen po oznaki, vendar so za to nalogo povsem neprimerni. Morebiti bi nekaj časa celo delovalo, vendar bo verjetno hitro spet kaboom.

Zato zaprosi prodajalca naj ti točno pove katere pasme iskani kondenzator je ali naj ti vsaj posreduje vse oznake in poiščeš karakteristike sam. Sicer je ob tako visoki delovni napetosti kondenzator z 99% verjetnostjo pravi, toda vseeno se prepričaj.
Nekoč je bil Slo-tech.

primozve ::

Azrael, še vedno nisem dobil kondenzatorjev. Zdaj sem se za booster kondenzator odločil dvakrat po 1nF (da bo 2nF). Če bodo imeli. Mi bodo že po mailu sporočili. Če še spremljaš to temo, ti sporočam, da bom se oglasil takoj, ko bo kaj novega.
Lep pozdrav.

Azrael ::

Spremljam, brez skrbi.
Nekoč je bil Slo-tech.

primozve ::

Danes sem klical HTE. Najprej LJ, potem MB, nato pa sem moral poklicati v CE. S prodajalcem sva se zmenla in je rekel, da bo že danes poslal.
Ko dobim še to pa v akcijo (ane Azrael ;)).
Lep pozdrav vsem, ki spremljate to temo.

primozve ::

Takole Azrael, zadevo sem pripeljal do konca. Danes sem dobil še kondenzatorje. Dva sta bila 9n1F 2000V in eden 2500V, eden pa je bil keramičen 2n2F. Zamenjal sem tistega na ploščici in jo prilotal nazaj. Za booster sem dal 9n1F 2000V in potem sem preizkusil napajalnik. Vse je bilo vredu. Potem sem upor prilotal nazaj in dal 100W žarnico zaporedno s TV-jem. Ob stand-by je gorela enakomerno in svetlo, ko sem pa TV z daljincem vklopil, je počasi nehala sijat. Po tem sem sklepal, da je TV potreboval več toka. In končno sem vklopil na polno. TV se je prižgal in ko sem malo zavrtel gumb screen na VN transformatorju, je bila samo modra črta, ki se je z nastavljanjem screen samo malo razširila v elipso. Sklepal sem, da za booster kondenzator (kot si rekel, da vpliva na širino slike) je 9n1F preveč (prej je bilo 2n2F). Zato sem odlotal 9n1F in prilotal keramičnega 2n2F (2kV). Televizor je delal. Malo sem nastavil screen in focus na VN transformatorju in deluje.
Azrael, najlepša hvala, se še slišiva :).

Azrael ::

Veseli me, da ti je uspelo.

Upajmo, da ti bo TV še dolgo delal.
Nekoč je bil Slo-tech.

primozve ::

Hvala za dobre želje.

radovednik ::

Še jaz bi rad izkoristil temo in vprašal zakaj se mi ob vklopu televizorja prižga funkcija sleep in odšteva 5min ter se ugasne vsakič, kaj bi lahko bilo narobe? Je pa starejši tip televizorja katodni roadstar ctv-2016xt/s, hvala za odgovor

Pyr0Beast ::

Ni signala.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Skurjen TV switcher

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
71291 (1060) Pyr0Beast
»

CRT monitor trese sliko

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
232725 (2286) Azrael
»

Pogin televizorja!

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
194231 (3853) Azrael
»

crknil monitor LG FLATRON 775FT

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
101751 (1601) pingec
»

Pokvarjen mon. Philips Brilliance 15A

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
51005 (945) wapmaster

Več podobnih tem