» »

Minimalno plačilo za delo preko študenta?

Minimalno plačilo za delo preko študenta?

Old Spice ::

Mene pa zanima ali je kak zakon ali kaj podobnega ki določa kolikšna je minimalna urna postavka za študentsko delo in kaj storiti če ti delodajalec ne izplača zneska oz. ti izplača za drugačno urno postavko (nižjo) kolikor sta sicer dogovorjena?

Prav tako me zanima kaj storiti v primeru da ti delodajalec skuša znižati urno postavko zaradi nekega naključnega dogodka ki sicer nima nobenega dokaza (recimo skrivno ocenjevanje prodajalcev in/ali nezadovolstvo strank), recimo da ti v tem primeru skuša znižat urno postavko ker kao nisi dobro in/ali pravilno prodajal a zato nima nobenega dokaza in/ali priče! Kam se lahko obrnem v tem primeru? Sicer se vsakega študenta lahko odkrižajo na tak način, ali pa mu plačajo totalno minimalno za celomesečno vsakodnevno delo, recimo 300€ za cel mesec vsak dan dela razen nedelje.

mojsterleo ::

ce ti delodajalec noce izplacati opravljenega dela oziroma to pocne v minimalnem znesku, potem napisi pisno pritozbo na inspektorat za delo obmocne enote, kjer stanujes, seznam je tukaj:
http://www.id.gov.si/si/o_inspektoratu/...

v pritozbi napisi vse relevantne podatke in dodaj dokazila, ce jih imas (npr. oglas na studentovskem servisu, kjer je razvidna urna postavka, ter seznam opravljenih ur). zraven dodaj tudi telefonsko stevilko delodajalca. napisi tudi, da si v casovni stiski, ker denar nujno potrebujes za tekoce stroske, tako te bodo dali na prednostno listo za resevanje. pismo poslji priporoceno. ce je delodajalec kolikor toliko pri pameti, ti bo placal dogovorjeno.

jaz sem imel namrec podoben primer 2 leti nazaj, ko sem bil absolvent. delodajalec mi ni hotel placati, ces da je prislo do napake v nakazilih in je moj denar dobil nekdo drug, in potem so mi dali stevilko od te osebe, da naj se sam zmenim za vracilo. jaz sem takoj rekel, da naj denar terjajo nazaj sami, jaz pa hocem nakazilo v taki obliki, kot je normalno (preko napotnice). ker se po 2 dneh tezenja po telefonu ni zgodilo nic, sem takoj kar lastnorocno napisal pritozbo na inspektorat v ljubljani, in je bila zadeva resena v 3 dneh.

Zgodovina sprememb…

MadMicka ::

Glede višine urne postavke: ne vem, kako je sedaj na študentskih servisih, ampak včasih je "delodajalec" sporočil višino urne postavke na študentski servis in to bi moralo zadostovati. Problem pa je, če je bil znesek določen v razponu.

Prav tako je do določenega zneska prevzel riziko študentski servis, ki je izplačal študenta, nato pa zahteval denar od podjetja.

Se pravi, predlagam, da se obrneš tudi na študentski servis in se pozanimaš kako in kaj.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMicka ()

mojsterleo ::

na studentskem servisu si v takem primeru operejo roke, ces da nimajo pravne podlage, da bi ukrepali proti delodajalcu. vse kar ti bodo pomagali je, da ti bodo dali par brezveznih naslovov in tel. stevilk nekaksnih svetovalcev. iz osebne izkusnje priporocam, da se takoj obrnes na inspektorat, to je edini nacin, da se bo sploh kaj zgodilo, ker vsak delodajalec ti bo raje izplacal denar, kot pa da si nakoplje na glavo inspekcijski obisk, kjer mu bodo premetali vse papirje, in verjetno odkrili se vec nepravilnosti.

Old Spice ::

Sprašujem za situacijo kjer se recimo dogovori za neko urno postavko in se kasneje brez tvoje vednosti delodajalec odloči in ti nakaže manj. Podobno situacijo sem že imel 1x, ko mi je delodajalec zaradi tihe "kontrole" kjer se kao nisem dobro odrezal (in za katero nisem vedel do dneva nakazila) brez predhodnjega obvestila znižal urno postavko za 70 centov - zaradi te "kontrole" katere zapisnik ali kaj podobno nisem jaz nikoli videl.

Zdaj sem sicer drugje pa vseeno sprašujem kaj ukrenit da se mi kaj takega ne ponovi, ker so bili neki problemi na šihtu pri čemer jaz sicer nisem bil nič kriv, sem pa tako izpadel in da ni to slučajno kak poskus delodajalca da mi zbije postavko in na ta način špara.

Good Guy ::

Sprašujem za situacijo kjer se recimo dogovori za neko urno postavko in se kasneje brez tvoje vednosti delodajalec odloči in ti nakaže manj. Podobno situacijo sem že imel 1x, ko mi je delodajalec zaradi tihe "kontrole" kjer se kao nisem dobro odrezal (in za katero nisem vedel do dneva nakazila) brez predhodnjega obvestila znižal urno postavko za 70 centov - zaradi te "kontrole" katere zapisnik ali kaj podobno nisem jaz nikoli videl.

Zdaj sem sicer drugje pa vseeno sprašujem kaj ukrenit da se mi kaj takega ne ponovi, ker so bili neki problemi na šihtu pri čemer jaz sicer nisem bil nič kriv, sem pa tako izpadel in da ni to slučajno kak poskus delodajalca da mi zbije postavko in na ta način špara.


če bi se to meni zgodilo, me naslednji dan sploh nebi bilo... ko ga je*e
http://goo.gl/7ItKpU
Naj računalnik dela za vas^^

solatko ::

Če ti samo zniža urno postavko, inšpektorat za delo ne bo ukrepal, boš moral sam se nekako dogovorit z delodajalcem, sicer mu narediš sranje z negativno reklamo na vseh študentskih servisih, na netu, skratka povsod, kjer mu lahko brezplačno narediš čim več škode - na to ga tudi opozori. Če zaradi negativne reklame ne bo dobil drugih študentov in bo moral zaposliti delavce v redno delovno razmerje, bo verjetno škripnu, saj ste študentje, za delodajalce še vedno najcenejš hlapci.

Valvoline ::

Skrajni čas je da se študentsko delo ukine in se regulira tako k velja za delovnega folka. Ker prihaja do izkoriščanja in damping na plače.

nobodyelse ::

Skrajni čas je da se študentsko delo ukine


Se strinjam, tak sistem s temi studentskimi servisi je totalen nateg in mi tudi ni jasno kako vlada to lahko pusti..jim ne gre nič v nos, da imajo direktorji šservisov višje plače kot ministri....

bluefish ::

večji problem je študentska organizacija.

Invictus ::

Nikoli te ne more delodajalec tako malo plačati, kot lahko ti malo delaš. :))

Sicer pa, ukinite študentsko delo, ker študentje z njim sami sebi pljuvajo v svojo lastno skledo.

LP I.

SaXsIm ::

in kako bomo delali potem?
SaXsIm

NorK ::

Študirali in delali ter imeli plačane prispevke.

solatko ::

Tako kot po vsem razvitem svetu, vse študentsko delo bo štelo v delovno dobo, plačani prispevki in dejansko pridobljene delovne izkušnje, saj ti delodajalci sedaj študentskega dela ne štejejo, seveda je pa vprašanje, kakšno bo zanimanje delodajalcev za ta način, saj jim bo to stroške krepko povišalo.

amigo_no1 ::

Bi te rad videl kako boš študiral s praznim želodecm, raztrganih oblačilih in 3 m^2 luknji imenovana soba.
Nekaterim starši ne financirajo študija, kot tudi niso vsi študentje iz LJ/MB/KP.

Generacije pred nami (ko še ni bilo SŠ) so imele državne/od podjetih štipendije, v novi državi pa SŠ (slabše kot prej), zdaj pa bi radi da jih ukinejo in v zameno ne dobijo ničesar (še slabše) ?? Že tako manjka perspektivne delovne sile naravoslovne smeri, ki bi dvignila razvoj in dodano vrednost (z ekonomisti,pravniki in filofaksovci se država ne bo razvijala)

Karaya 52 ::

Ne toči krokodiljih solz, ker nas počasi ne bodo več smatrali za kredibilne. Študentski domovi pridejo 60-70€ v LJ, boni so 50€, 40€ prevoz. Toliko porabim na mesec, tolikšne so tudi državne štipendije, ki jih tisti iz revnih družin gotovo prejemajo (dom tudi takoj dobijo). Poznam CEL KUP študentov ki delajo ob faksu, no, faksa pač ne delajo - to celo imenuješ perspektivna delovna sila? Samo škodo mam s tem študentskim, še leto dve do diplome - zaposlitve ne bom dobil, ker je študent pač cenejši. Če bi radi pa FDVjevci, strojniki in matematiki delali v gostinstvu preko študenta - prav, drugega tak ne morete. Strokovno delo na tak način pa je pljuvanje v lastno skeldo.

Ted ::

In predvsem taki imajo dovolj časa za delo preko ŠS... ŠS je treba ne le omejiti ampak ukiniti. Tale vlada seveda ne bo imela dovolj jajc za kaj takega se bojim...
Mah...

SasoS ::

Preden se ukine SŠ delo bi bilo treba pošteno povečati fleksibilnost trga dela. Poenostaviti zaposlovanje (in odpuščanje!), bognedaj zmanjšati prispevke ali kaj podobnega. Minimalna plača košta delodajalca skoraj 900€ mesečno (+regresi, božičnice...), tako kot je sedaj ni čudno da vsi 3x premislijo preden koga redno vzamejo v služno...pa za minimalca ne bo noben delal.

Karaya 52 ::

Delodajalec (arhitekturni biro) pričakuje da imam izkušnje z delom po diplomi. Po diplomi izkušnje iz biroja?! Kako je možno študirati in pridobivati izkušnje na delovnem mestu hkrati?

solatko ::

Karaya 52 - Biro, ki ima namen širjenja, te bo že zaposlil redno, če bo videl, da si perspektiven kader, s tem da bo to naredil že v času študija, se mu bo izbira potrebnih kadrov samo še razširila. Resen študent težko študira in dela istočasno, za kakšen projekt si bo pa že vzel čas, med ispiti. Tudi z delom preko ŠS - kjer imajo itak največji profit servisi, ne pridobivaš delovnih izkušenj, saj le redki študentje delajo v svoji bodoči stroki.
Večina študentov pa tako posoja napotnice in brez miganja zasluži 10% in več.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Študentsko delo (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7615757 (12257) Janac
»

Alternativa delu preko študentskega servisa?

Oddelek: Loža
223892 (3097) Mare3
»

Vpliv zakona o uravnoteženih javnih financah na študentsko delo (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
5713186 (11805) pirlo
»

Popolna ukinitev študentskega dela: DA/NE (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
25321973 (17185) bluefish
»

Problem s študentskim delom/plačilom

Oddelek: Loža
271397 (1255) gruntfürmich

Več podobnih tem