» »

Postavitev sistema

Postavitev sistema

m.i.h.a. ::

Kupil sem tako imenovani goli računalnik (brez oper. sistema). Sedaj me pa zanima; kaj je potrebno disk pred inštalacijo winsov (98) formatirat tudi, če ni bil še rabljen? Mi lahko kdo opiše postopek nadalnje inštalacije. Saj približno mi je jasno ampak raje prej še vprašam. Kupil sem pa goli PC zato, ker imam doma že winse (originalne).

SmoKey ::

Da disk je potrebno formatirati ce ga kupiš v oem verziji ali v rač. konfiguraciji, v oem varianti 100% za konfiguracije pa ne vem ampak mislm da tud morš ker se to trgovcem zdi izguba časa al kaj.

Disk sformatiraš takole: 1.)Imeti moraš narejeno zagonsko disketo s katere formatiraš, restartaš, dalaš particije...,dokler še ni OS.
2.)V Biosu si naštimaj first boot device floppy da ti bo z diskete bral, potem pa začni...:
A:format c: --> za formatiranje
A:fdisk --> za delanje particij

pol pa k boš sformatiral vtakneš CD rom Win98 in zalaufaš z ukazom setup pod črko svojga cede rom pogona (npr.: D:setup) ! :)
Živalsk vrt iz silicijeve doline

ToniT ::

Še bolj enostavno:
V BIOS-u nastavi first boot device CD in daj v njega CD od Windows 98 in potem čitaj, kaj piše na ekranu.

m.i.h.a. ::

Kaj mi lahko kdo opiše delanje particij z fdiskom. Kako gre pa z partition magicom? Hvala do sedaj z odgovori.

SmoKey ::

Tkole je to :
1:) A:fdisk

2.)potem pa greš:

a.)ustvari primarno particijo za dos(Najboljše je da si zanjo izbereš toliko placa kolikor ga misliš uporabljat za sistem ker je to gor najboljš imet - ni pa nujno)

b.)potem naredi podaljšano particijo za dos za katero si izbereš ves preostali prostor diska

c.)če pa hočeš imeti še več particij(za brata, sestro, babico :D ,..pa podaljšani particiji dodeluj logične pogone katerih je lahko več in si sam lahko izbereš kolk so veliki, oziroma majhni :D

po končanemu delu izberi za aktivno particijo primarno. S tipko Esc odideš iz fdiska, ugasneš kompjuter in vse particije sformatiraš, naložiš Windowse in voila babica že lahko igra Quake III s svoje particije :D

Živalsk vrt iz silicijeve doline

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: SmoKey ()

m.i.h.a. ::

A je tista podaljšana particija obvezna, koliko pa mora biti velika (minimalno)? Kaj pa če bi ustvaril najprej primarno particijo, posnel nanjo win98 potem pa z partition magicom ustvaril še dodatne particije (če bi se mi zahotelo)?

Mickey North ::

Tudi to je možno...
Undercover Lamer

BlackHole ::

No zdaj ko smo to rešli, lahko gremo pa korak naprej. Ker sem tudi sam naredil CLEAN install doma in v službi, me zanima kako se bi kaj obneslo, če bi inštaliral vse tiste najnujnejše nastavitve (internet, pošta, dokumenti, driverji), potem pa bi z Norton Ghostom naredil nek image CD (ali pa na disk) obstoječega sistema, tako da bi v prihodnje ko bi spet nalagal sistem, samo instaliral ta image in TARAAA...? Ima kdo kaj izkušenj s tem?

Ziga Dolhar ::

Miha, če želiš imet več kot eno particijo, morš na disku imet

a) primarno particijo

Vse ostale particije so "logične" particije in se morjo nahajat znotrje, "na" podaljšani particiji.

JLP ::

Zigga mal si narobe povedov. Na disk lahk grejo 4 particije. Če jih nucaš do 4 pol so ponavad vse particije kr primarne. Saj tko je pr vseh normalnih OSih. Samo DOS (no al pa bol rečen dosovsk fdisk) hoče čist brezveze met extended partition če maš slučajn že eno primarno particijo. No in če hoč met več kt 4 particije so pa lohk 3 primarne ena pa extended. In v extended particiji ti pol nardiš logičn pogon (logical drive). Teh je pa tud če se ne motm lahk največ 4 u eni razširjeni particiji.
Live long and prosper!

ToniT ::

BlackHole:
Jaz to uporabljam. V službi imam sistem postavljen v 20 minutah (z vsem, kar rabim). Dela super.

Matek ::

Jas tudi, enostano inštalirem čisto vse kar uporabljam, nastavim vse do potankosti, inštaliram update in pol naredim image. Pa mam 2, 3 cedeje in je res super, dam not boot disk, ter v kakih 20min flasham, kot je kero ToniT. Nič več se ni treba fukat z kakimi system errorji, vsak problem je rešen v 20 minutah:D
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

BlackHole ::

Toni in MadMan, daj povejta malo kako to deluje. Za to rabim samo Norton Ghost ne? Kaj če naprimer inštaliram Office se bo tudi ta potem zapisal v Image ali imaš kake opcije kaj vse želiš shraniti. Ok, Office je samo primer, tega bi bilo brezveze zraven devat, ker preveč zasede (al pa tud ne).

McHusch ::

ghost ti naredi sliko cele particije, se pravi vse kar mas instalirano in ce ti pol kej crkne pac prepises particijo s tisto sliko in dobis windowse kakrsni so bili takrat z vsemi instaliranimi programi (ce so sploh bli)

andrej ::

pri tem je potrebno povedat da ghost prepise VSE kar je blo prej gori na particiji. Torej ce mas kaksne podatke in si jih nisi prej backapiral bodo ti podatki sli pa pa...
Ghost je zelo dober, samo ni za zacetnike.

BlackHole ::

Ni panike. Kadar delam clean install, itak najperj formatiram disk (quick), ker imam pač posebej particijo za podatke.

andrej ::

da posebna particija da podatke je najboljsa resitev. samo potem moras pazit da my documents folder prestavis na to particijo ali pa ga ne uporabljas.:D pazit moras tudi na celoten profil, drugace grejo nastavitve in nekateri podatki pa pa

BlackHole ::

Pognal sem Norton ghost 2002 in me zanima ali je sploh mogoče ustvariti ta image sistema brez disketnika, ker jaz ga nimam. Če sa, naj nekdo pove, kako.

Matek ::

Ne vem, mislim da ne, ker morš iz dosa zagnat program, v windowsih ne dela, saj so eni fajli v uporabi.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

BlackHole ::

Pa saj bi bilo možno naredit zagonski CD.

Matek ::

Ja, ampak ko se nainštalira ti gor Ghost, maš samo boot disk wizard. Lahko pa me mailaš na mail:D, pa ti pošljem fajle, če bom sploh mel kako disketo doma ;)
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

andrej ::

hehe, tak mam jaz. Bootable CD gor pa Ghost in kaksen image :)

BlackHole ::

Naj mi nekdo opiše, kako deluje ta Norton ghost 2002. Najpre se pojavi čarovnik za izdelavo sistemske diskete. Ker nimam diskete ne vem, kako potem naprej. Katere datoteke posname na to disketo. Namreč rad bi ustvaril image svojega sistema in ga shranil na cd(je). Kako poteka potem ta obnovitev, ko recimo hočeš obnovit sistem iz teh cd-jev? Ali je potrebno to naredit iz DOS-a ali lahko iz sistema, ki je na drugi particiji? Namreč ne vem, niti, kako naj ustvarim BOOT CD. Z Nerotom ne gre, ker hoče imet neko IMG datoteko, pa tudi ne vem kako bi ga sicer naredil, saj WIN XP nimajo DOS-a. Tukaj sem sicer našel nek postopek, kako naredit WIN XP BOOT CD, ampak ne vem, če bo to delovalo z Ghostom.

Ziga Dolhar ::

JLP, ja, sem opazil že v eni drugi temi. Pardon in hvala :) (Ziggga, the fd(d)isk user since recently : ])

BlackHole ::

Ok, na enem drugem računalniku z disketnikom mi je uspelo pognat Ghost-a iz DOS-a (z sistemsko disketo). Zdaj pa izkušene sprašujem, kakšne nastvavitve priporočajo. Rad bi ustvaril točno tako sliko diska, ki ga imam zdaj. V čem je razlika DISK to IMAGE in PARTITION to IMAGE? In zakaj mi je javilo napako "Dump file is on the drive being dumped", ko sem poskušal DISK zapisati v IMAGE datoteko?

McHusch ::

DISK to IMAGE ti prekopira vse particije na disku v en image, PARTITION to IMAGE pa samo izbrano particijo.

Dump file is on the drive being dumped pomeni, da si hotu shranit image na isto particijo kero si kloniru, to ne gre, probaj shranit na drugo particijo,
ce si uporabu pa disk to image pa probaj shranit image na drug disk (ce mas samo enega ta moznost torej odpade)

BlackHole ::

Ja, verjetno je to zato, ker imam samo eno particijo in en disk. Pol pa na CD-je.

dreja ::

Pa bi se jaz neki prasu...
Z ghostom sem si naredil image file. Ker je bil prevelik (>900MB), sem ga razdelil v dva dela (mislim da z ghost explorer).
Zdaj me pa zanima, kako bi si zapekel bootable cd, da bi se ob bootanju s tega cd-ja disk avtomaticno kloniral.

Tnx & LP

BlackHole ::

Mene pa zanima, kako pa na WIN XP sistemu poteka zagon v DOSU iz sistemske diskete. Ali to gre sploh in kako zgleda?

ToniT ::

Dreja: Narediš boot disketo in v autoexec napišeš batch proceduro, ki ti bo zagnala norton ghost.

BlackHole:
Desni klik na disketnik, format in tam odkljukaš create MSDOS startup disk....

BlackHole ::

Vem kako se naredi sistemska, ampak sem mislil, da WIN XP nimajo DOS-a. Namreč nimam disketnika že dolgo, pa se ne ubadam s temi rečmi. Zato me pa tudi zanima, če se da enostavno naredit zagonski CD za WIN XP recimo, na katerem bi imel potem tudi Ghost-a in s katerim bi lahko delal IMIGE (images) particij ali diskov. Dobro, imam v službi disketnik, tako da si lahko s tem pomagam nekako.

andrej ::

ne, tega ne mores naredit.

lahko pa naredis zagonski CD DOS-a. vse kar rabis je image ene boot diskete in program za peko CD-jev. ter seveda prazen CD:D

BlackHole ::

Ok, recimo imam zagonsko disketo za WIN98 oziroma za WIN XP. Kako zdaj naredim iamge te diskete na CD-rom? Samo prekopiram datoteke?:D

Mene predvsem zanima, če je možno narediti image in ga tudi obnoviti povsem brez disketnika v računalniku - s tem da si lahko pomagam z disketnikom na drugem računalniku za izdelavo zagonskih CD-jev. Moralo bi it, tako kot si rekel, torej image zagonske diskete.

andrej ::

ce mas zagonsko disketo potem potrebujes program kot je www.winimage.com (winimage). ta ti bo iz diskete naredo image (sektor po sektor). Potem das pect CD skupaj z ghostom, itd in reces programu za peko, da bi rad naredo bootable cd in mu pokazes ta image. to je to.

andrej ::

pri zagonski disketi bodo pozoren, da bo mela driverje za CD drugace nebo nic:D

BlackHole ::

Takole sem zdaj naredil. V WIN98 sem naredil zagonsko disketo, potem sem pognal NORTON GHOST 2002 boot wizard. Tam sem mu rekel, naj na (drugo) disketo posname MS-DOS, ki ga je prebral iz zag. diskete. S tem sem potem uspešno naredil IMAGE particije na CD-RW. Zdaj bi rad enako naredil še na domačem računalniku (prej je bilo v službi), kjer imam WIN XP in sem brez disketnika. V službi sem naredil zagonsko disketo v WIN XP in ponovil postopek z NG 2002. Kako pa zdaj naprej? Če ni prav tako kot bom napisal, prosim za "warning".
V WinImage grem na "read disk", ki prebere datoteke iz diskete, ki sem jo naredil nazadnje. Potem to shranim v datoteko *. IMA, grem v Nerota in tam izberem BOOT CD kompilacijo, kjer mu pokažem pot do IMA datoteke. Tiste expert settings lahko menda izklopim?!
Vstavim posnet CD(RW) v pogon, v biosu nastavim boot iz CD-ja in pognal se bo GHOST.EXE iz DOS-a, kljub temu, da je naložen sistem na disku WIN XP. Kaj pa to je kaj važno, namreč da je disk sformatiran na NTFS?

Zgodovina sprememb…

BlackHole ::

... še tole
Nisem 100%, ampak logika mi kaže, da če bom zagnal sistem direkt iz CD-roma, da potem driverjev za CD-rom ne rabim.

BlackHole ::

Dečki, nič mi ne pomagate. Ajde...;)

A se da z Partition magic 7 spremenit (zamenjat) oznake (črke) pogonov. Zdaj imam DVD-rom na črki D, rad bi pa tukaj imel oznako 2 particije diska, ki je sedaj označena z G. Če se da, kako?

Pa še eno vprašanje. Imam dve aktivni particiji. Na eni so WIN XP, drugo sem ustvaril zdaj in je še prazna. Tja bi rad namesti WIN2000, vendar nimam disketnika, da bi zagnal sistem iz diskete. Je možno to storit kako drugače?

Matek ::

Sej mora bit install CD bootable, sicer pa si naredi en dober Boot CD, tako da si narediš z Norton Ghost Boot wizardom eno boot disketo, tisto z podporo za cederome, potem pa pojdi v Nerota, pa izberi boot Cd in tam izberi naj ti iz diskete vse pobere, sej lahko tam nekje A: izbereš, vsaj pri meni je tak, in pol ti bo pač zapeklo to boot disketo, ki ima tako CD-rom podporo, kot tudi ghost na njej.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

zvitorepec ::

Blackhole:
OK, tole je malo bolj "hackerska" fora (ne glih, ampak se dobro slisi :D). Torej - Epox svojim novejsim ploscam (8k3a+) prilaga v skatlo tudi N. Ghost - tukaj je zdaj ta fora -> na njihovi strani si potegni dol manual za omenjeno plato in glej, glej v apendixu so tudi navodila za uporabo Ghosta in to s slikicami vred!

Upam, da sem kaj pomagal 8-)
HOWGH!

BlackHole ::

Zvitorepec, bom pogledal, čeprav navodil za Ghosta je polno po netu, jaz pa rabim samo par nasvetov in še to v zvezi s tem, kako naredit bootable CD. Še vedno ne vem, če rabim driverje za CD-rom na tem CD-ju, če nastavim v biosu, naj se mi sistem zažene iz CD-roma. Če bom dal driverje za CD-rom gor, ali bom potem lahko iz Ghosta zapekel image direkt na CD-je, zato ker v NG boot wizardu na začetku izbereš ali podporo za CD-rom ali pa podporo za CD-RW (sicer ne vem kakšna je razlika točno).

andrej ::

driverje seveda rabis, ker drugace bos vido samo tisti image datoteke, druga pa nic. ko bootas se v bistvu emulira disketa. za dalje pa rabis driverje za CD.

BlackHole ::

Zdaj pa samo še tole...
Naredil sem boot cd-rom s pomočjo WInImage in Nerota, vendar ko v raziskovalcu pogledam, kaj je na CD-ju, ne vidim nič (in ja, imam nastavljeno naj mi pokaže skrite datoteke). Če pa dam lastnosti cd-ja, pa pokaže, da je 1.75 MB zasedenega. Why is that?

BlackHole ::

Ne gre pa ne gre. Ta CD, ki sem ga naredil ni nič oz mi napiše, da ni sistema.
Potem sem zagnal iz WIN98 cd-ja sistem v DOS-u, da sem lahko pognal WIN2000 inštalacijo. Ko so se datoteke skopirale na disk, se je sitem ponovno zagnal. Ob ponovnem zagonu, pa so se zagnali kar WIN XP, ki jim imam na eni drugi particiji (disku), torej je še boot kar mimo datoteke BOOT.ini, ki jo je ustvaril SETUP ob WIN2000. Kako bi lahko nadaljeval to inštalacijo še drugače?

Matek ::

POrobaj kar sem ti jaz rekel, naredi boot disketo za ghost s podporo za cd (z ghost boot wizardom), potem pa pojdi v nerota, izberi boot cd in potem tam izberi, da ti iz boot diskete naredi boot cd, to se da izbrat, torej da sam iz diskete pobere fajle, potem pa zapeči to in povej kaj bo.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

BlackHole ::

Dobro, saj jaz lahko sistem iz Dos-a zaženem tudi z instalacijskim CD-jem od WIN98 SE, ki ima tudi možnost podpore CD-roma. Fora je v tem, da imam en disk formatiran na FAT32, drugega pa NTSF. Ne vem pa kako naj računalniku dopovem iz katerega diska oziroma particije naj boota. Ker, če zaženem sistem z CD-jem od WINXP in grem v REPAIR menu, potem mi diskovne črke prepotna čisto drugače kot jih WIN XP sistem, ko se zažene brez CD-ja. Če pa sistem zaženem z WIN98 cd-jem v dosu, mi pa diska, ki je NTFS, sploh ne prepozna. Saj, baje da Ghost ga bo potem prepoznal, ko ga bom zagnal, baje ne!? Ne vem, pa zakaj mi BOOT iz diska (WIN XP) zaznajo prvi disk kot C in H, vmes sta cd-rom in cd-r (torej D in E), potem pa drugi disk F in G. Sistem WIN XP je na F, win 2000 bi pa rad namestil na H (prvi disk-master). V bistvu so se datoteke za setup tje že skopirale, vendar se ob ponvonem zagonu setup ne zažene več, ker zgleda ne najde BOOT.ini fajla.
Slika:
primary slave DISK 1 (60 GB):
particija 1 (F:) - 5 GB (za sistem WIN XP)
particija 2 (G:) - 55 GB
primary master DISK 0 (40 GB):
particija 1 (H:) - 2 GB (za sistem WIN2000)
particija 2 (C:) - 38 GB
Obe particiji z sistemom sta tudi označeni kot master boot record (sem pogledal z PM7.0). Torej glavno vprašanje zdaj, kako bi naložil WIN 2000 tako, da bi na koncu imel ob zagonu meni obeh sistemov, tako kot sem imel prej. Namreč en disk sem vzel ven in dal noter novega (60 GB), na karega sem naložil IN XP. Na starem (pariciji C) so še vedno naloženi XP-ji (od prej), samo ko sem disk zamenjal, mi jih ni več zagnalo, zato sem tudi na nov disk naložil XP-je. Upam, da se bo dalo komu ubadat s tem.:D


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

kako naložit image sistema

Oddelek: Pomoč in nasveti
102445 (2445) McMallar
»

Ghost image in SATA disk

Oddelek: Pomoč in nasveti
121679 (1432) alex32
»

Kopiranje diska

Oddelek: Programska oprema
302406 (2020) Preseren
»

Ghost

Oddelek: Programska oprema
131277 (1003) fictionel
»

Norton Ghost

Oddelek: Programska oprema
373460 (2690) smirnof

Več podobnih tem