» »

athlon xp 1600+ do 1680 mhz brez odklepanja

athlon xp 1600+ do 1680 mhz brez odklepanja

link_up ::

No zadeva je taka..z mamoplato abit kx7-333 mi je uspel procesor navit za skor celih 300mhz.Navijal sem samo s spreminjanjem fbsja in sicer do 160...kar je blo vec se kista ni hotla vec bootat.Notr mam micronov ddr ram pc2100u, ki dela na 166mhz ampak samo pod pogojem, da je fbs 133mhz...ce je fbs spremenjen se masina spet ne boota...prav tako nimam pojma kako naj nastavim napetosti za dolocen fbs...torej ima kdo kaksno idejo kako bi se dal zadevco se mal bol navit...baje da se da 1600+ tja nekam do 1.8ghz...je ta zadeva dost odvisna od rama?? any ideas how to conquer 1.8ghz???:O :O :O
In and Out

bodom ::

glih ko je govora o navijanju...:\
mam plato epox 8kha+ in proc. athlon 1800+. nek sm ze probal to navijat, a vedno mi masina ni vec vzgala:D
kako naj to navijam...samo prek fsb, al tud s cim drugim? tm mi pise:

CPU clock = 133

CPU ratio = auto

kaj lohk tle nardim in kako?

pol spodaj pa so voltaze, zdej pise:

Default CPU Vcore Voltage 1,75V.

po kolk grem lohk tle naprej oz. do kej?

spodaj pa se to:

Default VDIMM Voltage 2,50V

kaj tule postoriti?8-O

thanks, LP

l-note ::

Jst mam točno tako plato in procesor kot ti (8KHA+ in 1800+).
Overclocku sm ga pa z zunanjo frekvenco (tm k piše CPU clock). Za zdej sm jo zvišu sam do 148Mhz, s tem da sm še procu zvišu voltažo na maks. (1,85V) če sm hotu da je sistem stabilen. Drgač pa nism meu nobenih drugih problemov s to plato, razen takrat k sm spreminju faktor (k je pa itak zaklenjen) se mi računalnik ni pržagau, pol sm ga pa sam resetiru (s tipko) in je blo vse spet uredu.
Če te še kej zanima sam vpraši!

ABX ::

Če se le da navijajte z množilnim faktorjem in ne tikat FSB. Razen če točno veste kaj pomeni drugačen FSB za periferijo.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

l-note ::

Ja, višji FSB lahko pomeni nepričakovano "smrt" za priferijo tko da je treba z njem šparat, no razen če veš kva delaš. Gledat morš kok se gej grejejo tud ostale komponente.

bodom ::

hmm, jst sm zvisu zunanjo frekvenco na 135, pa mi masina ze ni vec vzgala. in nism jo mogu drgac vzgat, kot da sm vzel baterijo ven in resetiru bios:(
na kolk pa teb zdej laufa frekvenca, mislm kolk mas zdej...1,xx Ghz? s katerimi programi se da tole prevert kolk je doseglo in ce je sistem zares stabilen?

kako pa naj navijam z mnozilnim faktorjem? a to je tist CPU ratio?

hvala,
LP

link_up ::

ma kaj ste se zdej spravl razpravlat neki cist tretga :D ce spreminjas fsb mors vedt ce mas ostale komponente (ala ram) dovolj zmogljive...mene zanima predvsem voltaza...to je kao lohk za procesor zlo usodna zadeva ne?skurs lohk, pa ne zarad gretja ne?:\ hmm no konc koncev se pa to najleps res ce si proc odklenes in resujes z multiplayerjem...odlocitev je vasa :) mene zanimajo predvsem voltaze ...

l-note ::

S faktorjem boš lahk friziru sam če maš odklenjenga!!!

bodom ::

link_up: glih ko je bla debata o tem, sm mal vprasu glede tega...nism hotu nove teme nacenjat:))

l-note: aha ok, ma jst bi rad navil sam en mal tm enih 100, 150 mhz. kaj priporocas, kku nej to nastavm?
aja, pa hladilnik mam zalman CNP6000 AL-Cu...zdej dela na tihem nacinu. verjetno mu bo treba mal zvisat vrtljaje. kolk naj bi se proc pol bolj grel?

LP

l-note ::

No pa mava že skor tričetrt compjuterja enakga. Jst mam tud Zalmana, sam da je CNPS6000-Cu.
Zdej, verjetno imaš FSB zdej naštelan na 133 (default), se prav da ga boš še le od tu naprej dvigovau. Najprej probi tm okol 140Mhz, pejt u Winse pa zalaufi par benchmarkov (Sandra, 3D Mark, CPU-burn...) pa boš vidu če vse lepo dela. Če se ti bo med testom comp. slučajn resetiru al pa ugasnu, pejt u BIOS pa mal zviši voltažo (lahko na maks., sej gre itak sam do 1,85).
Seveda pa sproti OPAZUJ TEMP. procesorja.
Glede hitrosti Zalmana je pa tko: Če ga (FSB) sfriziram na 148Mhz, voltažo pa na 1,85V, dobim v Winsih pr 2000obratih temp. okol 41-42, seveda pri nedelu. Morm pa rečt da uporablam softwareski cooler (VCool) ki mi v Winsih zmanša temp. tud do 15stopinj.
Če kej ne veš vpraš!!!

l-note ::

Aja, še to: ko boš igrau igrce al pa obremenjeval proc, ne pozabt na kolk obratov maš ventilator in spremlji temp. proca (in sistema).

bodom ::

hehe, a si mogoce tud iz primorske:D

no, resno zdej...
ja, default je nastelan na 133mhz, jst sm ze enkrat probal dat na 135 se mi zdi in mi masina ni vzgala vec. voltaze pa nism nic drezal:D
kku nej pol jst zvisam na 140mhz, ce mi ze zadnjic ni zdrzalo, oz. kolk naj ob tem zvisam voltazo, da bo vsaj komp. ostal pr zivljenju?:D
drgac mam pa T sistema 31°C, na procu pa 47°C v normalnem, ce je obremenjeno pa je 35/53°C.

aja se tole; kaj je tist softverski cooler VCool? kako deluje in zakaj se ga rabi? da s programom hladis?:D
LP

l-note ::

Ja jst res ne bi vedu zakaj se ti noče že pr 135 več pržgat. (a si ga pol z jumperjem resetiru al kako drgač da ti je spet delal?).
Če ti še zmer ne dela probi najprej mal voltažo zvišat na 1,8 al pa kr na 1,85V, morm rečt da se mi proc pr tej voltaži ni nč kej bol grel. Če pa še zmer ne bi delal pol pa ne vem kaj bi še naredu, razen to, da bi ga odklenu (sam osebno ga nimam odklenjenga).
Glede unga coolerja (softwareskega) je pa tko, ko je vkloplen daje procu ukaz HLT, kar pomeni, da mora proc čim bolj mirovat (ga suspendira je blo napisan v članku). Znižanje temp. se najbolj pozna v Winsih pa k si nainternetu al pa kej pišeš, ko pa igraš igrce se pa progi ugasne in se temp. spet zviša. Več o tem si lahk prebereš v članku k ga je napisu Luni.
To nej bi blo to...

bodom ::

takrat mi na 135 ni vzgal, ne vem zakaj...sm ga probu resetirat pol z gumbom, nic. pol ni blo druge kot vzel baterijo na plati ven in s tem resetirat bios:D
bom provu dat voltazo na 1,8V...odklent pa ga glih nimam namena, zaenkrat.

o tistem softverskem coolerju pa se bom se mal pozanimal...:))

hvala za pomoc.

LP

link_up ::

jah tkole je ne...ce ti masina noce vec uzgat pri 140 al pa cim mal zvisas to pomen, da ena komponenta na plati ni zmozna delovat na tolk hitrem fbs-ju.Najverjetneje bi bil to lahko ram...kerga pa mas?more bit usaj pc2100 .. voltazo pa lahko tudi pustis pri miru ce mas xp-ja...ne vem no pri meni je z visanjem voltaze le postajal bolj nestabilen kot pa ce sem jo pustil skoraj na istem mestu...pri fbs 160 sem voltazo pustil na 1.775 in je stvar zacuda delovala bolje, kot na 1.80.Pa se gretje mi je uspelo zmanjsat...pri 1.80V se je stvar grela na 64 stopinj...no v sobi je blo seveda 29 ampak ok... vseeno prevec..na 1.775 pa ostaja pod 60..vse to na 5000rpm.

glede softwerskega hladilnika pa tko ne... stvar je dobra ce je procesor v serverju...ampak zakaj bi tak procesor dal tja not...to je multimedia cip in pac skos deluje :)) mors met cooler dobr za navijat :))

bodom ::

hmm...zdej sm probu mal navijat.
fsb sm dal na 138, voltazo pa pustu pr miru (1.75V). tadrugic pa sm dal voltazo na 1.85V. v obeh primerih se mi je masina celo vzgala, se pokazala prva stran, zaznalo je diske in cdrw, pol pa konc8-O
aja, pa pr 135, voltaza na 1,85V mi je enkrat celo v winse prslo (winXP), pol se je pa takoj resetiral:(
kaj bi mogu mogoce se kej narest, da bi slo naprej?
ram pa mam 256MB DDR PC2100. a bi mogoce RAM bil kriv?
cooler pa mam zalman CNPS600AL-Cu, temp. pa 30/47:))
LP

the_unborn ::

Men je pa uspelo na kx7 prit do 190 fsb, za vec pa zmanjka stroma in se mel loudanjem winsov ustavi al pa reboota.

l-note ::

Ram mam jst 512DDR (PC2100) tko da je vsaj po hitrosti enak tvojmu. Je pa zgleda to stvar v voltaži . Ker ko sm ga jst dau na 148Mhz in pustu voltažo na default se mi je pri kopiranju CD-ja v Winsih gajba enostavno resetirala, ko sm pa zvišu voltažo na 1,85V se pa to ni več dogajal. Pr tej nastavitvi sm tud večkrat ponovu test v 3D Marku in Sandri pa ni niti enkrat zajebaval.
Zgleda da boš mogu mal plato modificirat (z unim 470Ohm-skim uporom), da boš lahk dvigu voltažo do 2,××.
Še kej?...

bodom ::

kje je tist upornik?
cak, ma ce bom pol dvignu voltazo na vec kot 2V, pol se bo tud grelo vec a?
ze pocas obupujem nad tem...:(
LP

l-note ::

Preber si tale člank od Sergiota. V njem vse piše o tem. Sam po mojem če nisi kakšn hard core OC-jer se ti to ne splača delat (sej jst tud nism).
Glede temperature maš pa prou, višja voltaža, višja temp., ampak tud bolj stabiln sistem.

bodom ::

no ja, ker nism noben overclockr, se s tem pac ne bom ukvarjal.
sam se mi pa zdi cudno, da teb dela, pa mas isto konfiguracijo kot jst.8-O
vseeno hvala za pomoc in trud.
LP

l-note ::

Ja sej mene tud to čud. Ker če gledaš pr drugih, ki majo podobne konfiguracije, lahk skor vsi spravjo FSB na 140, 150,.. Tko da ne vem kaj bi bil lahk še vzrok.
Mogoče bo jutr kej bolš:) ;)

bodom ::

a bi bil mogoce kriv napajalnik?
samo 250W:\
LP

l-note ::

Hja mogoče bi blo. Ker jst mam 300W napajalc. Poglej pr Motherboard Monitorju (al pa kakšnem drugem programu) kolk je kej voltaža na 12+, 5+, in CPU core (jedro), in če so te voltaže nižje za 0,5 ali več volta pol je najbrž to krivo.
Preveri.


-Za primerjavo
Trenutno stanje voltaž pr men je:
12+ = 12,16V
5+ = 5,11V
jedro proca = 1,79V (v BIOSu mam na default)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: l-note ()

bodom ::

hmmm, kaj pravis na tole:
voltaza 12+ = 12.28V
voltaza 5+ = 4.76V
CPU Core voltaza = 1.76V

nekam nizke se mi zdijo..pol bo napajalnik kriv verjetno?
LP

l-note ::

12+ in CPU sta vredu, edino 5+ je "mogoče" (ne bi vedu) prenizka.

l-note ::

Aja še to bi te rad uprašu, kolk dobiš kej točk v 3D Marku z ATIjem, ker jst mam uno kartico od Inno-ta (GeForce4 Ti 4200 - 64Mb). V 3D Marku 2001 SE pa dobim okol 9030 - 9330 točk (odvisn na kolk Mhz je proc, grafična pa ni nč sfrizirana).
hvala


(sm vidu da maš ADSL in glej ga zlomka, jst ga mam tud - zgleda da mava res tričetrt compa enakga)

bodom ::

aha, ma tud meni se zdi tista pr 5+ mal prenizka, nimam pojma zakaj8-O
glede 3DMark...sm probal samo enkrat in se to sigurno en mesec nazaj...in ce se prou spomnm je blo okol 9500 al nek tazga. zdej pa tud ne mislm se enkrat narest tega. nism bil tolk pozorn, en mi je reku pa sm pol probal. tku, da res niti ne vem tocno kolk je blo:D

hehe, ADSL:D...brez njega mi ziveti ni...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kok ste ga vi našponali (XP)

Oddelek: Navijanje
262077 (1213) Blinder
»

Navijanje Tbred-ov A in B (strani: 1 2 3 431 32 33 34 )

Oddelek: Navijanje
168063069 (25492) GaS
»

Par vprašanj o amd athlonu 1800+ (strani: 1 2 )

Oddelek: Navijanje
705196 (4027) Pyr0Beast
»

Socket 462 (A) AMD Athlon 1800+

Oddelek: Navijanje
491813 (1317) tiborrr
»

zima je zakon za podirat oc rekorde

Oddelek: Navijanje
382124 (1217) schurda

Več podobnih tem