» »

Nakup P4 - Največ za svoj denar?

Nakup P4 - Največ za svoj denar?

Jux ::

Zadnje čase pospešeno spremljam dogajanje na frontah procesorjev in ker se že kakšnih 5 mescev spravljam k nakupu računalnika se mi zdi da sem še kar pretehtal svoj nakup.

Iščem namreč najboljše razmerje med ceno/preformance in tale moment se mi zdi nakup P4 boljši kot AXP.
Seveda je P4 v osnovni izvedbi (torej ne navit) čista bedarija za kupit, vendar če si pa omisliš enega 1.8A oz 2.0A, (katerih cena je 55k oz. 65k sit), pa dobre plošče, ga z lahkoto naviješ vsaj za 33%, kar pomeni velik napredek, s tem da govorimo o navadnem hlajenju z ventilatorjem in ne kakšnih hardcore vodnih hlajenjih.

Torej v zadnji raziskavi sem ugotovil da se splača nakup ali SiS 648 čipseta ali pa Intel 845G (ponekod ga celo enačijo z legendarnim BXom). Glede na to da Intel slovi po stabilnosti čipsetov (svetlobna leta stran od via4in1) in zadnje čase kar dobro zoptimiziranimi MMCji bi se odločil za 845G (pa še SiS 648 bo rabu še kakih 100 let da se prikaže v slo).

Naslednji problem je nakup plošče, kajti primerljiva plošča za AXP je cenejša kar za kakšen tolar (večino HUDIH kt333 plošč dobiš za 10k manj kot večino HUDIH 845G). Tako da se odločam med Gigabyte GA-8IGXP (nimam pojma kje bi jo lahko dobil) ali pa Epoxovo EP-4G4A+ (42k), vendar se tehtnica nagiba proti Gigabyteu (Firewire, USB 2.0, kila dodatkov, preformance takoj za ASUSom, odlične OC sposobnosti).

Torej moj cilj je:
Kupit :
Plato.
a) 1.8A, ter ga navit na vsaj 133FSB, kar efekivno pomeni 2394 MHZ.
b) 2.0A, ter ga navit na vsaj 133FSB, kar pomeni 2666 MHZ.

Tako bi moral dobit za 100k sit stabilen in hladen sistem, ki je hitrejši od AXP 2200+

Se vam zdi da je nakup AXP še vedno boljša odločitev, prosim komentirajte, vendar ProIntel oz. ProAMD need not apply, rabm argumente ne pa bedarij.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

zile ::

dr.J ::

Odvisno za kaj boš rabil računalnik. Če je/so programi zelo FPU intenzivni, ga ni čez XP2200+. Dokaz za to (lastne meritve) sem pred dobrim mesecem napisal v tem oddelku na temo Athlon:P4. Če se ti da, poišči.
In glede na to, da naj bi Athlona v kratkem premaknili frekvenčno precej navzgor, je kakšna KT333 s podporo za prihodnje TBrede vredna razmisleka.

ABX ::

Mah še vedno mislim da ECS + AMD XP je bolj pametna stavr, ker za to odšteješ 40k. Ni najhitrejša zadeva vendar je cena smešno nizka. In dvomim da je tukaj kak hup profi kateremu par sekund pri delu pomenijo kup $$.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

Jux ::

To že, samo jaz bi rad kupu comp ki je trenutno high-end za čim manj denarja... to pa 2.66 GHz p4 za cca 100k sit je.
Ker enostavno ne maram kupovat racunalnika (in ga zaradi doticnih razlogov tudi ne morem) vsake 3 mesece. Sej si lahko kupim enga XP1800 pa eno low end plato od ECS (ps. ta moment furam durona800 na K7S5A), vendar raje dam vec pa da si kupim sistem ki bo drzal se dve leti. Sploh pa se mi zdi ta moment ponesrecena investicija v Athlona, ko pa bo v relativno kratkem casu ven prisel Hammer...
Plato, ki pa jo kupim danes, pa bom lahko uporabljal vsaj se 2 leti in bo prezivela tudi se kaksen upgrade procesorja (sploh pa te variante z SIS648, recimo Shuttlova ze ima vgrajen Serial-ATA - firewire, U2.0 je pa itak ze standard, AGP 8x isto).

To je to... Sicer bi raje imel Amdja, sam kaj ko itak ne bom dajal mojga denarja in bi za svoj denar rad cim vec (ne pa samo tisto kar si lahko osebno privoscim - student - kvecjemu ECS+AXP1800 naveza).

Pa se to, kolikor sem browzal po forumih in testih 2.53ghz (oz. 2.66 v mojem primeru) ze kar konkretno nabije enga 2200XP, ce pa ga dobis za isto ceno kot 2200XP je pa to cista zmaga in totalen maximu kar si lahko kupim od procesorja, vse skupaj me pa stane 100 ksit.
Go figure.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

Dr_M ::

ja in kaj ma hammer veze? sej je tut itanium ze v prodaji, pa ga kup ce ga mores...

ABX ::

Tle imaš test procov v igricah.

P.S: Raje dej keš za grafično.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

tha_man ::

Jux, razlika med XP1800 in navitim P4 je majhna, zato nikar ne misli da boš imel računalo za dlje če boš kupil P4. Za prijhodnost se računala ne splača kupovati, če tega še nisi spoznal pa kmalu boš. To je vse v istem rangu, le da je P4 dražji. Ne rečem če bi se odločal me XP1600 in P4 2.5G, tu je res opazna razlika, sicer pa je stvar IMHO brezveze.

Osebno mislim da je eden od cenejših XP-jev (recimo 1800+) daleč najboljši nakup, ker so cene res smešno nizke, performance pa zanemarljivo manjše kot pri navitem P4 (oz. celo večje če slednjega ne naviješ). No, če se boš vseeno za P4 odloču, definitivno kupi Intelovo 845G čipovje. Čeprav nobeden kar jih jaz poznam nima problemov z VIA ali SiS čipovji na Athlonu, se vseeno splača kupit Intelov chipset s P4, že zaradi boljše občutka če nič drugega ;)
(c) 1982 Sinclair Research Ltd

Jux ::

Dr_M:

Maš prav, sej tud UltraSPARC proci so v prodaji, pa PowerPC G4, pa to... Sam majo eno skupno lastnost z itaniumom - NISO KOMPATIBILNI Z x86 TEHNOLOGIJO!!!!!.

Hammer, ce slucajno se nisi opazil (ce nisi prebral se niti enega clanka do sedaj) bo namenjen tako desktop, kot mobile, kot server uporabam, torej bo nadomestil athlona. Pardon, se tebi zdi da je itanium nadomestilo za p4??? BEEP, WRONG ANSWVER..
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

Jux ::

tha_man... sam potem če tako razmišljaš, lahko rečeš pismo sej med xp1800 in d800 je tud majhna razlika, pa med d800 pa c433 je tud majhna razlika... a razumes?

Zdele mal mezgam tole po rokah in sem v zadnji fazi odlocanja, pa se mi zdi rajs investirat mal vec dnarja da vsaj neki casa drzi, ker pac ne kupujem racunalnika vsako leto... tako da nakup mora zdrzat dve leti, pol bo pa itak spet AMD best buy....
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

tha_man ::

> lahko rečeš pismo sej med xp1800 in d800 je tud majhna razlika, pa med d800 pa c433 je tud majhna razlika...

Že res, ampak najprej si moraš postavit približno ceno kolikor si pripravljen dat, potem pa vzameš tisto kar stane približno toliko in hkrati največ ponuja za svoj denar - tako delam jaz. Če si se odločil da boš za procesor dal 50 jurjev, potem vzemi P4 in ga navij. Če bi raje dal manj, potem je tu že AMD.
Ni fora v tem da ne bi mel keša za več, ampak v tem če se ti smiselno zdi dati več, glede na to kolk več boš dobil.
(c) 1982 Sinclair Research Ltd

Dr_M ::

Jux res se ti opravicujem iz usega srca, ampak ko bos dubu 64 bitne windowse se pa jav pr men.

Jux ::

Dr_M: ko ti dobiš jugota ki ne rjavi me pa poklič....
Zakaj bi rabu 64bitne winse???
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

Buggy ::

Jux: Tudi sam sem prisel do podobnih zakljuckov kot ti in tudi jaz razmisljam enako glede nakupa za nekaj casa v naprej.

Podobno situacijo sem imel pred stirimi leti z Abit BH6 in C300A.
Takrat se mi je nakup dolgorocno zelo obrestoval saj se vedno posedujem isto plato le procesor je C633@950.
Sedaj je napocil cas da nabavim nov sistem.
Po vsej verjetnosti bo to EPOX 4G4a+ in P4 1.8A.
Za Gygabitovo plato pa se nisem zasledil niti cene v SLO.
Ce jo kje zasledis, prosim sporoci.

Po mojem mnenju se nakup zelo izplaca, saj bom imel za cca. 50.000 SIT procesor ki stane cca 200.000, po performansah identicen ali boljsi od xp 2200+ - cca 70.000 SIT in seveda dosti tisji.
Sistem bo konkurencen kar nekaj casa.
Tudi v prihodnje se nadejam menjave procesorja, sploh sedaj ko je tudi celeron na istem slou kot P4.

Kako si se pa odlocil glede rama. Baje je boljse imeti zaseden en slot za boljsi OC. (512 PC2700 Samsung) ?

Veliko srece pri nakupu in izbiri procesorja.
Buggy

whatever ::

Ej Buggy, na kulk maš voltažo celerona 633@950?

Buggy ::

whatever: c633@950 je na 1.75 V
JUX: katero ohisje in napajalnik pa bos vzel za svoj P4 sistem?

Jux ::

Logic 55u-B in Enermax eg365p-Ve (ce bi se hotu preseravat), ubisvu bi si pa kupu cist eno simpl ohisje z 300w p4 ready napajalcem... se mi ne zdi da se splaca kej ekstra komplicirat....
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

_Mortal_ ::

Buggy: P1.8 boljši od XP2200. A to je en nov vic al kaj
Is reading in the bathroom considered as multi-tasking?

Dami ::

Mislim da je dr. J nekje zgoraj omenil

...je kakšna KT333 s podporo za prihodnje TBrede vredna razmisleka.

Prosim če mi poveš katera plata ima podporo za nove athlone. Če plata dela na 166fsb, to ne pomen da bojo proci tudi. Ko so prišli 133fsb athloni tud niso delal na vseh 100fsb platah. Če si torej kje zasledil uradno podporo za nove proce mi dej link. Sam po mojem mnenju ne obstaja. Of course, I could be wrong:8)
Don't worry about me. The bleeding is just the begining of a healing process.

Buggy ::

Mortal: ne sploh ni vic. Ce dam 1.8 samo na 133 Mhz FSB dobim P4 2400 Mhz kar je ze zelo primerljiv z XP 2200+, ampak to se ni vse saj je tak OC za P4 podcenjevanje :)) . Nadejam se vsaj 150 FSB ali celo 166 z Epox plato in novim 845G chipsetom. Torej, P4 2700 Mhz ali vec pa po tvojem mnenju ni nikakor primerljiv z XP 2200+ ? No, jaz mislim drugace.
Ce pa te zanimajo povprecni OC teh procesorjev in to z zracnim hlajenjem si pa poglej na: http://overclockers.cssftware.com/CPUdb...

dr.J ::

Dami: Thoroughbred plošče so naštete tukaj. Pod "prihodnji" sem mislil na več kot 2200+.

Govori pa se, da utegnejo vsaj nekateri naslednji Athloni XP (nova revizija) podpirati 166 MHz vodilo. Če bi zanje rabili nove čipsete, bi o tem čipsetmakerji že poročali, ali ne?
Tale članek govori o 166 MHz XPjih. Ali bo to Barton ali ne, pa samo ugibajo. Sam mislim, da pa bo KT333 in flashanje BIOSa kar v redu rešitev.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dr.J ()

whatever ::

Buggy: Kulk je pa default voltaža za Celerona 633? Morn vedet točno te zadeve ker nameravam nardit voltage mod z lotanjem na podnožje procesorja ker mam eno plato ki ne podpira dviga voltaže in se ne smem zajebat ker moram trofit že prvič tapravo voltažo da bo delalo na 950, sicer moram lotat še enkrat. Pa nisem ziher al je problem v prenizki voltaži(zdej je default) ali v dejstvu, da plata ne podpira več kot 850 mhz proc, čeprav se je ene dvakrat zbudil in ga je prepoznal lepo na 950 mhz (9,5 * 100 fsb) pa zmrznal ko je začel nalagat winse, tak da sklepam da dvig voltaže should do the trick. Plate pa majo nektere kt333 divider 1/5 tak da lepo delajo na 166mhz.

strel ::

Jst tut pravim da je P4 pravi nakup

P4 1.8 A 55 k SIT
GIGABYTE 8IEXP 845E RAID 45 k SIT

Sam še en dober DDR pa si na konju ..

Mogoče pa res ne bi blo slabo počakat na R648 AGP 8*
RDRAM pa to ....


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kateri CPU mate in utemeljite zakaj? (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Strojna oprema
23923362 (15142) 54j0
»

Kateri procesor imate? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Strojna oprema
1088021 (5422) GamingFish
»

Intel ali AMD? (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
635058 (4015) batiushka

Intel Vs. AMD (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
615283 (4336) whatson
»

Prihodnost in zružljivost (PLOŠČE)

Oddelek: Kaj kupiti
101181 (892) Max Payn

Več podobnih tem