» »

Kako prodati idejo ?

Kako prodati idejo ?

_Blaze_ ::

Lep pozdrav.

Zgodba je taka da sem v zadnjem času dobil dve ideji za ketere menim da sta kar precej dobri. Ena je v povezavi z tobačno industrijo in tisti kolegi ki so jo slišali so bili kar navdušeni. Uresničil bi jo lahko že sam, če bi seveda imel par deset jurjov za investirat. Ta se mi zdi še najbolj uresničljiva, nekak srednji denarni vložek za izvajalca. Druga je pa na temo avtomobilizma, bolj točno, varnosti. Je precej tehnična in zapletena a mislim da bi imela potencial ko bi na njej začel delat kak strokovnjak.

Zdaj pa dilema, kako probat to iztržit. Sem slišal da greš do firme, podpišeš, dobiš jurja če jo vzamejo in to je to; ter da obstajajo tudi pri nas neke firme ki neki odkupujejo pa investirajo, sam sem tut slišal da jim ni za zaupat, pa tut že tko nimam neki dost zaupanja v te naše posle. Najbolj me mika tujina, glede prve ideje, druga itak ne gre drugače.

Kaj svetujete, kam se obrniti?

Highlag ::

Če ne boš dobil boljšega odgovora, poskrbi za to, da svoje ideje najprej zaščitiš. Patent? Če nimaš papirja, ki dokazuje da je to tvoja ideja nikomur ne preprečuje, da je nebi uporabil ko mu jo boš povedal brez, da bi tebi zanjo kaj plačal.

Drugače je pa mislim, vsaj pri nas kriza. Imamo veliko inovatorjev, vendar nikogar, ki bi te ideje spravil v denar...
Never trust a computer you can't throw out a window

Izi ::

Drugače je pa mislim, vsaj pri nas kriza. Imamo veliko inovatorjev, vendar nikogar, ki bi te ideje spravil v denar...

Tako ni samo pri nas ampak kar povsod.
Idej imamo vsi veliko, ampak uporabna ideja je samo tista, ki je preizkušena v praksi. Kdo pa ima denar za razmetavanje, da bo financiral neko idejo, ki se v praksi ne bo izkazala.
V teoriji lahko vse lepo zgleda, ko pa probaš zadevo udejanjiti v praksi se večinoma izkaže za neuporabno.

Tudi kolikor mi je znano ti ne moreš patentirati karkoli ti pade na pamet. Najprej je treba dokazati, da zadeva dejansko deluje.
Poleg tega patenti še zdaleč niso zastonj,zato si jih lahko privoščijo samo velike firme.

Ideje same ne boš mogel prodati.
Najboljša možnost je, da na ideji delaš naprej in počasi izdelaš prototip. Šele takrat greš lahko do proizvajalca in mu pokažeš prototip.
Ali pa vse skupaj razložiš kakšnemu proizvajalcu in upaš, da ti bodo v primeru, da bo ideja kdaj zaživela v praksi dali kakšno nagrado.

IceIceBaby ::

Ideja sama po sebi ni vredna nič. Če res verjameš, da je ideja dobra se spusti v posel. Poišči investitorje in idejo spravi v realnost. Takšen startup s perspektivnim izdelkom lahko potem solidno prodaš, pa še to samo v primeru, ko se vse poklopi.

_Blaze_ ::

Najti investitorje pri nas si lahko predstavljamo kako je. Zadeva je taka da tista podjetja ki so že v teh vodah bi lahko naredili ta izdelek precej enostavno in hitro, jaz seveda ne morem. Kolega mi je predlagal naj grem do firme, podpiše se papir kjer piše nekaj v smislu da če bodo idejo vzeli mi plačajo nek enkratni znesek, če pa ne, potem ne smejo ideje posredovati naprej, kao. On je že nekaj takega storil. Druga opcija je seveda patent za katerega nimam sredstev. Glede druge ideje sem se spomnil na Volvota, kako veliko dajo na varnost, tako da bi najprej njemu probal to potržit. Zdej sam kako naj bi začel, a naj kar pošljem mail da imam nekaj za njih kar bi jim lahko bilo uporabno? Nekaj moram storiti, pa tut če dobim samo par jurjov, za kero firmo je pa to še kakšen strošek, razen naših.

IceIceBaby ::

Ta papir se imenuje NDA oz. pogodba o nerazkritju informacij. Primer imaš tukaj:

http://mladipodjetnik.si/podjetniski-ko...

Investitorje se tudi pri nas da najti, sploh če gre za zneske 10, 20k eur. To ni tak denar, če se malo znajdeš. Nekaj lahko verjetno spraviš skupaj sam, za drugo pa uporabiš FFF metodo (friends, family, fools :))

Kar se tiče "odkupa" ideje...Če se ti ideja ne zdi tako genialna, da bi se ti zdelo vredno vložiti svoj denar potem je tudi Volvo ne bo plačal. Vsaj razvij idejo do te mere, da narediš kakšno tržno analizo, poslovni načrt itd.

Rippy ::

Poglej malo na tej spletni strani/forumu. Verjetno ti bo v pomoč sicer nisem popolnoma prepričan.

http://www.inovativnost.net/default.asp

Edit: poglej pod povezave.

Zgodovina sprememb…

BigWhale ::

Dej povej nam kaj si si zamislil, pa ti mi povemo, ce je ideja dobra. :>

opeter ::

Dej povej nam kaj si si zamislil, pa ti mi povemo, ce je ideja dobra. :>


Točno tako.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

_Blaze_ ::

Hvala za linke, mislim da bom uspel najti kakšne uporabne napotke, zgleda uporabno. Povezave na inovativnost.netu se navezujejo na ameriški sistem zaščitenja idej. Verjetno je v tudi v evropi kakšen podoben sistem. Zanimiva stvar ki sem jo na hitro prebral pravi, da če uspeš dokazati da si ti stvaritelj ideje, tudi če nimaš patenta gredo zasluge tebi. Če je pa v sloveniji tak sistem naj me pa tut koklja brcne. Ja, ideji vam pa povem takoj ko jih uspem kakorkoli zaščitit, mogoče :))

Pyr0Beast ::

Vržeš pod CC licenco in je. :D
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

lymph ::

Naredi cel plan izvedbe, marketinga, tvoj poslovni model itd..

Spravi zadevo do te točke, kjer je res potreben samo še kapital in ti povem da bo investitorjev veliko.

Sem že delal z investitorji in verjemi, da ima veliko ljudi denar, ki bi ga radi investirali v projekte, kjer je možna hitra rast.

EDIT: samo je pa treba normalno pokazati eno resnost. Kot ti je bilo že rečeno, sama ideja ne pomeni nič. Pomembna je izvedba.

Če ne veš kdo bodo tvoji dobavitelji in kakšne cene imajo, potem ne moreš vedeti, če bo stvar sploh profitabilna.

Pri takih podjetjih z inovativnimi idejami gre ogromno denarja v marketing... Moraš imeti zelo specifičen plan kako boš tvoj produkt povezal z ljudmi, ki jih potencialno zanima.

Velik problem zna tudi biti precenjevanje segmenta, ki mu boš to prodajal. Torej je treba narediti podrobno raziskavo trga, kjer lahko potem daš nek pribljižek kdo je "povprečen" kupec.

Skratka, če si resen glede tega, se moreš stvari lotiti resno.

+ poglej si tole http://www.smartstart.si/
"Belief is immune to counter example."

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lymph ()

matvoz ::

Če si kje blizu Maribora, ti lahko tukaj pomagamo - TehnoCenter UM


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Investitorji (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
526283 (3131) kriptobog
»

Komu prodati idejo?

Oddelek: Pomoč in nasveti
476727 (4439) blackbfm
»

Kje dobim nekoga, da mi zastonj postavi spletno trgovino (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
539942 (6745) BigD
»

Investitor (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
749465 (6205) bambam20

Več podobnih tem