» »

S!Mobil omejuje uporabnike

S!Mobil omejuje uporabnike

1 2
3
»

BlueRunner ::

In kaj potem? A je to kakšno pojasnilo ali celo opravičilo? Ker to drugi delajo? Pri takšnih stvareh me ne briga niti to kakšni so "običajni primeri" v Italiji ali Avstriji, pa so nam sosedi. Zanima me kaj se dogaja pri meni doma. Če pa se gremo zglede, potem pa vzemimo še francoski HADOPI. Saj v VB pa se ga tudi uvaja.

Samo zato, ker v državi XXX nekaj počno, to ne pomeni avtomatično, da je to dobra ali pri strankah priljubljena ideja. Dejansko je takšno zavajajoče reklamiranje "neomejenosti" pri uporabnikih v VB, ki so ga redno deležni, zelo nepriljubljeno in deležno neprestanih kritik.

BlaY0 ::

JayKay: Ja, to razumem. Samo ta fair usage se nanaša na količino, ki pa pri vsem tem sploh ni bistvena. Napisal sem že kje je problem v tehničnem smislu (na kratko). Rešitev je jasna... QoS na enem nivoju višje, če gledamo da je link layer prvi po vrsti.

Dajmo za primer recimo unicast internet radio 128 kbit/s (hitrost dvojnega ISDN). Poslušaš ga vse delavnike 8 ur na dan, kar znese že slabih 9,5 GB. Vprašam se če s tem početjem komu kaj odžiraš? Popolnoma nič, ker je hitrost tvojega prenosa konstantno nizka in s tem omogočaš da tudi ostali dobijo tisto kar jim pripada. No potem te pa omejijo na 64 kbit/s. Tvoja izkušnja postane slaba poleg tega pa se izkušnja ostalih ni bistveno izboljšala na tvoj račun.

JayKay ::

noben ne pravi da je to pravično in da slući kot pojasnilo ali morda celo opravičilo. Dajem samo primer od kod so to vzeli in da je to očitno moderni kapitalizem,ki v Slovenijo šele prihaja.
Pri strankah nikdar ni vse pravično. Stranke (mi) bi imeli vse za najmanj denarja. Če to kdo ponuja bom šli k njemu. Le so pa nas vmes zaj**, pa k njim ne bomo več šli.
Poudarjam, da to kar je naredil (in dela) simobil v konkretnem primeru, ni user friendly. Ne si pa slepit, da je v sloveniji vse slabo. Daleč od tega.

BlaY0 ::

Jasno da ni user friendly, ampak kot sem že napisal... pri nas je praksa takšna, da se nekaj proda še preden je stestirano ali še huje, še preden se ve, če se bomo to sploh lahko naredilo.

Če bi slučajno zadeva kdaj prišla na sodišče, bi Si.mobil nekako moral upravičiti te "pravične pogoje", in če bi kot priča na drugi strani sodeloval kakšen "pameten" neodvisni tehnični izvedenec te stroke, bi lahko sodišču razložil, da to kar počnejo niti slučajno ne rešuje tega problema.

BlueRunner ::

Pravično je ena stvar, pošteno pa druga. Življenje marsikdaj pač ni pravično, pogodbeni odnosi pa bi morali biti vedno zasnovani na poštenju - preglednost, jasnost in ne spreminjanje na meji (morda pa celo preko meje) tistih famoznih "bistvenih sprememb". Še posebej takšni pogodbeni odnosi, kjer si npr. podjetje želi stranko obdržati.

Glede sodišča pa je to tako, tako. Sodišča se pri nas odločajo približno tako kot sodniku tisti dan "pade". Nekaj je kriva slaba zakonodaja, nekaj je pomankanje sodne prakse, nekaj pa je težava tudi v neusposobljenih (da ne rečem nesposobnih) sodnikih. Kar pomeni, da so sodišča pri nas na področju varstva potrošnikov bolj loterija, kot pa ne. Pravniki in strokovna mnenja gor ali pa dol.

Sicer pa kdo bi se želel leta in leta kregati na sodišču samo zaradi principa. Pogledaš spremembe, odjaviš trajnike in se preseliš naprej. Če ti pošljejo račun z kaznijo, ga plačaš v nespornem delu in reklamiraš kazni/povprečnine/uporabnine/... Če ti reklamacije ne sprejmejo, pošlješ drugi ugovor na APEK. Sicer ni sodišče, je pa postopek pred njim bistveno lažji, hitrejši in za operaterja praktično zavezujoč. Če odločijo v tvojo škodo pa pač požreš. Verjetno potem tudi sodišče ne bi odločilo kaj drugače.

Zgodovina sprememb…

Thomas ::

A je (še) kdo dobil račun od Simobila velik okoli 1000 EUR, ker je "preveč prenesel"?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Keyser Soze ::

S&T postaja slaven.
Na en način sem ponosen, da sem pri Mobitelu, je pa res, da brez Simobila ne bi bilo tako "fajn".

"Uporabnina" v protivrednosti naprave? TRenutno mi ne pade na pamet kam bi to uvrstil, ampak če je tole vse po črki zakona...8-O
OM, F, G!

BlueRunner ::

Hm. Pri komentarjih pod tisto objavo opažam, da se je nekaterim v glavo vsidralo, da je nelegalno pretakanje avtorskih vsebin edini možen način, da narediš 20GB prometa mesečno. Rahlo žaljiv odnos, mar ne?

Za kvaliteto uporabniške izkušnje pa smo že ugotovili kako gre. Bolj slabo, dokler ne bo Simobil pometal ven tistih, ki dejansko izkoriščajo to, kar jim je bilo reklamirano. Potem bo pa že bolje. Ko bo pa še konkurenca ponovila vajo, pa bo stvar tudi za Slovenijo zaključena.

JanK ::

Hm. Pri komentarjih pod tisto objavo opažam, da se je nekaterim v glavo vsidralo, da je nelegalno pretakanje avtorskih vsebin edini možen način, da narediš 20GB prometa mesečno. Rahlo žaljiv odnos, mar ne?


Indeed. V mojem primeru (smo hvalabogu na Mobitelu) na daljavo spremljamo signale neke merilne naprave. Sicer zaenkrat se ne 24/7, ampak razmisljamo tudi o tem (mirroring podatkov ce naprava "eksplodira"). Ravnokar sem sel zracunat, da bi prenesel 35GB podatkov na mesec.

Oziroma jih pri Simobilu ne bi, ker bi prve pol meseca slo, potem pa bi bandwidth padel pod zadostnega za prenos. Ce bi bili na Simobilu, bi jih verjetno tozili.

Mehmed ::

BlueRunner ::

@Mehmed: malo grda. Saj s storitvijo kot takšno ni nič narobe. Samo vsebino pogodbe prestavljati v splošne pogoje je grda in sporna poteza. Iz unlimited z "aneksom" ustvariti običajen limited paket je IMHO pač grda poteza. "Poštena uporaba" je tukaj poštena samo za ponudnika, za potrošnika pa je to čisti nateg.

Tisti pa, ki jim 20GB zadošča, pa jim pač zadošča. Ti zagotovo ne bodo na slabšem, upam pa si reči, da tudi ne na boljšem. Je pa res, da se potem pojavi vprašanje zakaj niso že prej vzeli omejenega 20GB paketa, ki omogoča enake hitrosti, je cenejši in dela na isti infrastrukturi enako dobro.

Go figure...

js osebno ::

Ni vse rožnato, kot je potrebno.

Sicer so to ekstremni primeri, kjer pride do 20 gb downloada in se lahko dogajajo tako ali tako samo v mestih in krajih kjer je 3g omrežje. Kjer je pa 3g omrežje je pa tudi na voljo stacionarni priključek interneta pri večih ponudnikih. Kabel je le kabel.


Imam Mobitel Instant internet na kraju, kjer še 10 let ne bo kabla... Imamo pa možnost za osnovni ISDN priključek (kva morš, rovte).
Z malo vloženega truda in denarja sem si zrihtov internet 3 MB dol in 1 MB gor.
Potrebna pa je antena in poseben modem z priključkom za zunanjo anteno.
Vse skupaj stane 260 €...
+ še deltajl, prej sem moral za osnovni 3G signal imeti računalnik pri oknu... Še sreča da imam laptopa...

Ni vse rožnato, žalostno pa je da se v dolini dobi za 20 € 100 MB internet... Demokracije tukaj ni :(

taii ::

Halo halo šitmobil..kaj mi pa boste zmanjšali??? Trenutno stanje(speedtest.net) Download:0.67, Upload:0.06 Aprila mi poteče pogodba.. Hvala bogu. Nikoli več aja..še to.da ne bo kdo mislil,da je stvar signala. Imam namreč poln signal! ampak kot pravi tehnik na simobilu,gre za kakovost ne količino...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: taii ()

Tarzan ::

Taii, od kod si? Verjetno si eden srečnikov, ki je v preveč urbanem naselju in vas je preveč nabasanih na eni centrali.

taii ::

hmm niti ne. Sem 15km izven Kopra.(Zračno cca 7) Zal je telekomova centrala zastarela in zabasana. Zato sem pri simobilu.Okoli mene pa ne poznam nikogar,da bi to imel,oz.so pri mobitelu.

taii ::

Sem pa eden od tistih,ki porabim več kot 20Gb na mesec.Zelo malo,skoraj nič z torenti. Ampak večinoma poberem kakšen mp3,z online radijem in kakšen film na megavideju,slike,teksni,razne datoteke v pdf...itn.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: taii ()

Poldi112 ::

Aha, ti si torej tista baraba, ki ostalim poštenim Koprskim Simobil naročnikom krade njihovo neomejeno pasovno širino.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

taii ::

Khm "neomejeno" verjetno res.Oblubili so mi ferarija,pozabili pa povedat,da je not motor od yugota.

Ales ::

Haha, točno tako.

BlueRunner ::

Ne, ne... Čisto napačna primerjava. Dali so ti Ferarija, ampak notri smeš tankati samo 20l/mesec. Preostanek meseca pa ga lahko sam rineš okoli. >:D

Malo sarkastično, seveda.

Je pa ta teden na /. prišla naokoli objava na temo "velikih porabnikov". Vredno branja, čeprav gre na fiksne in ne na mobilne komunikacije.

koyotee ::

nevem kaj sploh iščete na tem glup.mobilu
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

ahac ::

Do zdaj je bil neomejen prenos pri Simobilu (20EUR) dost cenejši kot pri Mobitelu (30EUR).
Po novem sicer za 20EUR dobiš 20 giga, če prekoračiš pa hitrost pade.
Mobitel ti pa za 20EUR ponuja 1 giga, če prekoračiš pa dodatno plačaš.

Sicer Simobil res nima tolk dobrega omrežja in zdaj ga res orenk serjejo, ampak za velik uporabnikov je še vedno dost cenejši od Mobitela.

Tko, da... men se ne zdi čudno, da "glup.mobil" pridobiva uporabnike, državni operater jih pa izgublja.
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ahac ()

#000000 ::

Simobil pridobiva naročnike z izsiljevanjem, predvsem bivše naročnike ki so jim kej dolžni.

zee ::

Explain, please.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

#000000 ::

Pri ljudeh proti keterim so uvedli izvršbo pogojujejo da naj plačajo vse stroške izterjave in glavnico brez zakonitih zamudnih obresti, pod pogojem da je vse plačano do 31.12.09 + posebni pogoj skleniti najmaj eno ali več naročnin za njihove storitve
1 2
3
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Simobil podražil naročniške pakete (strani: 1 2 3 48 9 10 11 )

Oddelek: Mobilne tehnologije
534146472 (125973) Lonsarg
»

Mobitel bo podražil in spremenil naročniške pakete (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
22461349 (53476) nekikr
»

Mobitelove spremembe (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Mobilne tehnologije
10512152 (10068) BlueRunner
»

Simobil - količina prenešenih podatkov (strani: 1 2 )

Oddelek: Mobilne tehnologije
528018 (6949) BlueRunner
»

Simobil unlimited - omejena hitrost (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Omrežja in internet
12518550 (12618) ZdravkoČolič

Več podobnih tem