» »

Tožba Radović vs. Hribar

Tožba Radović vs. Hribar

donfilipo ::

Citat iz Dnevnika Črna kronika:)
"Odgovorni urednik razvedrilnega programa na Televiziji Slovenija Petar Radović je konec lanskega leta uresničil napoved, da bo tožil radijskega in televizijskega voditelja Saša Hribarja. Odvetnik Samo Jeras v Radovićevem imenu zahteva 15.000 evrov odškodnine, poroča današnje Delo"

Še link na omenjeni članek: http://www.dnevnik.si/novice/kronika/10...

Kar me pri zadevi zanima, je nekaj preprostih vprašanj, za katerimi pa se skriva verjetno tudi nekaj zelo strokovnih, ki jih bodo znali pojasniti le profesionalci.
Sašo Hribar je za mene osebno, prvi na lestvici kakih 5 imen..... pojmov in nosilcev dobrih oddaj na RTV. Nekaj ostalih: Marcel Stefančič, Lado Amrožič, ajde Mario Galunič....itd.:)
Njegov Radio Ga-ga in tudi oddaja HRI-BAR sta nedvomno zabava, s katero se pri nas lahko primerjata le še Lado in Jurij, za katerima stoji, po moje res širša ekipa s kakih Đurom na čelu...kar pa potem naredi zadevo jasno močnejšo:)

Kar me zanima je, kaj si mislite o domnevnih žaljenjih Hribarja odgovorih urednikov, njihove reakcije...šikaniranja oddaje...in ali si Sašo Hribar, kot eden najvidnejših humoristov v sloveniji, res ne sme ponorčevati iz ne toliko osebe, kot inštituta, ki naj bi kot nosilec slovenske kulture na ključnih pozicijah DEJANSKO imel ljudi, ki obvladajo slovensko odlično, saj je jezik temelj slovenstva, na slovenstvu temelji tudi od slovencev dotirana RTV...in konec koncev še nikomur tudi približno ni uspelo dokazati, da bi slovencem bilo kaj bolje, v kolikor se vsaj simbolnim mejnikom slovenstva odrečemo, če se na drugi strani iz poslovnih razlogov in poenostavljenega poslovanja odrečemo dejanskim mejam.

Zanima me vaše mneje o Sašu, njegovih oddajah in morda kak praktičen nasvet za podporo temu res enkratnemu geniju slovenskega humorja.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Icematxyz ::

Če bo največja posledica vsega skupaj da bo oddaja Hribar na koncu v soboto ob 20.00. Potem tožbo podpiram. ;)

Drugače pa želim da oddaja Hribar in vse kar sodi zraven ohrani nivo kot ga ima in nadaljuje svoje poslanstvo še naprej. Če pa dokazano je do nekoga krivična. Potem ok. Naj se ta pravno zaščiti in doseže svoje. Če pa se izkaže da so vse sporne izjave resnične in splošno znane. Pa naj se to na veliko poudari ob končani sodbi. Tudi v oddaji Hribar.

Zgodovina sprememb…

tony1 ::

Radoovič je en navaden kekec.

Če sem jaz šef nekoga, ki živi od satire (in posledično s tem služi tudi moja firma) je popolnoma jasno, da se model mora znati delati norca tudi iz mene (še posebej, če sem sam javna oseba oz. opravljam javno funkcijo) - drugače je en pristranski brezveznik. In Hribar to očitno noče biti, Radovič je pa prezarukan, da bi to kapiral :D

borchi ::

hribarja brcnat iz rtvslo. tisto uro na teden pa zapolnit s starimi dnevniki. al pa naj možina sam pri sebi naroči 100 dokumentarcev z malenkost bolj vedro vsebino, da nekak pregurajo ti dve leti. pol bo pa že grims spet v poziciji, da jim, bogim psihično razbolelim revčkom, mal pomaga...
l'jga

MrBrdo ::

ma kdo pa še RTV gleda.. lah bi ga že ukinli počas, namesto da še nove programe odpirajo
MrBrdo

luli ::

Zadnji čas, da ga je nekdo tožil. Eni se smejijo ko Hribar j... druge, drugi pa se smejijo ko ga sam naj...

Torej gremo dalje. Dvorni norčki so slej ali prej izgubili glavo. Recesija bo očitno vdarla tudi pri njem.

Yohan del Sud ::

Pač nista kompatibilna človeka. Žal ima potem samo odvetnik korist od tega in rumeni tisk. :) Deset let nazaj je bil Radovič moj šef in mora rečt, da je povsem razumen človek (vsaj bil takrat), še posebej glede na primerke iz foha, katerim sem pustil juhuhu živcev. Žal nisem nikoli sodeloval s Hribarjem, ampak mi vseeno deluje kot dokaj težka osebnost. Pač umetnik, ki si razlaga umetniško svobodo kot božja jajca permanentno v pesti. Meni tudi v redu, dokler je bogu. :)
www.strancar.com

donfilipo ::

Nekaj je treba poudariti. Vkolikor Hribarja toži oseba, zaradi žalitve, je to pač rutinski postopek in nepomembno.

V zadevi, ko pa toži vzvod oblasti, za katero prav satiriki, (kot dvorni norčki), ustvarjajo sprostitveni ventil za tolažbo ljudstva in v ogledalo gospodi, pa to zna biti nevarno. Če bi Hribar užalil, ali neprestano žalil, kaj res odličnega in svetega, bi ga ljudje zavrnili kot satirika. Tudi žaljenje osebe kot take, je za satirika popolnoma neproduktivno. Satira je rahlo spačeno, pa vendar veselo ogledalo dvoru in gospodi.

Sekanje satire, norčevanje iz samozvane svetosti, ki včasih res prinese kaj dobrega, večinoma pa s svojimi butalskimi postopki, (ki jih seveda satira poveča:), delajo samo sranje.......tako sekanje, je uvod v nove teme novih drugačnih diktatur! In ko ne bo tega ventila, bo piskalo drugje:)

Je pa res, da je vzvod oblasti nemogoče ločiti od osebe, ki jo nosi. Ampak, če bi vsi oblastniki tožili satirike in tožbe dobili, bi se nemara stalin iz groba z mopedom pripeljal z občudujočim: "ma ja bil budala, bi mogel zasljužit, a ne znal:"
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Looooooka ::

Ce si javna oseba mors bit pac pripravljen bit tarca sal in kritike.
Tisti slavni, ki mislijo za vsako stvar tozit...bi se moral odstranit iz javnega zivljenja, ker vec kot ocitno niso dorasli polozaju.
Blatenje kakrsne kol javne institucije pa sploh ne bi smelo bit kaznivo dejanje...se posebi ce je to mnenje posameznika(ce ne lahko kr zacnemo kamenjat ljudi..i).
Kritika je del demokracije.Brez nje ni napredka in kontrole.

Gregor P ::

Meni osebno je TV oddaja živi dolgčas, medtem ko mi je pa radijska čisto nasprotje (no kdaj pa kdaj jim seveda zmanjka idej, pa je ravno petek).
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Okapi ::

Samo Radović ni ravno javna oseba. On je samo nek urednik na RTV. In tudi če se ga šteje kot javno osebo, lahko Hribarja toži, če misli, da ga je užalil in/ali o njem povedal kakšno laž. Sodišče bo pa presodilo, ali ima prav. Humoristi že nekaj časa nimajo več statusa dvornih norčkov, da bi lahko nekaznovano govorili, kar jim pade na pamet.

O.

Avenger ::

Šale na račun javnih in drugih oseb so načeloma dovoljene, dokler pač ne prestopijo meje okusnega. Kako se ve kaj to je? Bistveno je pravzaprav, da je bolj smešno kot žaljivo, pravzaprav je lahko žaljivo le na smešen način - torej da se nekomu ugled ne bo nič zmanjšal, se bo pa vsak hehetal, češ lej kako si ga je privoščil, in to ne da bi ob tem kaj slabega mislil o tarči.

Recimo ko je Erjavec izjavil tisto poetično o kantah, bi lahko na to temo povedal marsikaj zbadljivega, pa ga potem Erjavec nikakor ne bi bil upravičen tožit, dokler pač ne bi prestopil tistega okvira... Pri stand up komikih se to precej jasno vidi takrat, ko o nekom pove nekaj res mastnega, v dvorani se pa namesto aplavza in krohota slišijo črički.
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

mojsterleo ::

Ce se ne motim so obtozbe radovica proti hribarju precej absurdne, menda je hribar enkrat v oddaji rekel, kako ima lahko rtv urednika, ki sploh ne zna govoriti slovensko. V bistvu ima hribar prav, ampak se je model pocutil diskriminiranega (kao).

Gled oddaje hribar in gaga pa sam to, da jih rezejo od spredaj, od zadaj in se pocez. Vcasih je bil gaga dolg 2 uri, sedaj 30-45 minut, od oddaje hribar je pa itak ostal samo se ostanek ostankov. Ze to, da oddaja ni posneta v zivo, pove marsikaj o nezaupanju vodilnih. Vcasih je bilo satiricne vsebine obcutno vec, imeli so 2 gosta ipd. Sedaj je zadeve konec, preden se sploh dobro zacne. V bistvu se mi sploh ne da vec cakat do 22:30 za tistih 15 minut oddaje (plus 15 minut reklam).

Zgodovina sprememb…

  • polepsal: Mavrik ()

teoo ::

jah, oddaja je totalen fail. prvo sezono je bil še zanimiv, potem je šlo pa vse navzdol. deluje prisiljeno in človek kar trpi ko gleda. sašo naj se raje drži radia ali pa naj si nabavi boljšo ekipo scenaristov.
defying gravity

donfilipo ::

Okapi>> Samo Radović ni ravno javna oseba. On je samo nek urednik na RTV.

Jok. Če se ne motim, je Samo Radovič en podjetnik, ki obvlada ne samo sloveščino, pač pa tudi neko mehko in civilizirano beograjsko kulturo, kar mu ne škodi, pač pa zelo koristi pri poslih. Sam sem prepričan, da v nekaterih vrstah komerciale, samo znanje slovenščine, lastnik lahko podredi zvestobi podjetju in splošni kvaliteti na drugih področjih, razen seveda, če je lastnik simboličen, kot je slovenski narod:)

Govorimo o Petru. Ali je 'črn peter', ali čisto spodoben urednik, pa ne vemo. No... slovenščine ne obvlada. V sloveniji je pa po dati yohana del suda, že tudi kar lep čas. Dve teorije: ali ni talent za jezike, ali pa noče. Ni edini. V moji vasi jih je kar nekaj. Tudi sam bi težko rekel, da briljiram v slovenščini. Ampak neki objektivni vidiki, so pa vendarle. In včasih je cesar nag! V naši vasi je nekako veljalo, da če nočejo, ali ne morejo govoriti slovensko, nekako niso na javnih funkcijah. Če se to ukine, tudi prav. Naj se potem ukine še kaj drugega povsem šovinističnega:)

Kar zdaj razmišljam, je pravzaprav, da obsodim hribarja. Ma kaj je pomemben jezik..znanje sloveščine in matematike in ekonomije. To sploh ni pomembno. Važno je, da je Peter v redu. Da ima rad Boruta? Ali Ivana? Še bolje da jih nabije na ror in gleda, kako bo preživel družino. Vse to maltretiranje zaradi pomanjkanja znanja, je diskriminatorno madona. Če recimo najamemo tožilca iz kitajske, nas bo stalo 500EUR na mesec. Bo resda prebral obtožnico v kitajščini in pri tem izvedel eno lažjo kato...ampak kaj,.... človek je...tožilec je....in še uboga in poceni. Mislim ja...zakaj res to ločevanje,... čisto šovinistično. zakaj recimo ne človeku, ki vas ima navidez rad, ne bi dali tako 2500EUR na mesec? Mora znati to reči pravilno slovensko. Ma to ne zmore papež! Čakaj...pravzaprav....no ja....:))

Ovako hribaru, ti si nekako pokušao da nacionalizmima učvrstiš slovenački šovinizam u redove društveno političkih djelatnika u našoj TV tamo gore u Ljubljani ali moram reči, da si pri tome stao na tekovine našeg bratstva in jedinstva i more krvi, koje su naši narodi prolili. I ovi omladinci kasnije ipak su došli pameti, pa slede tekovine tog bratstva i skrenuli poslove iz anarhističke ljevice u pristojne sfere radničkog naroda. A funkcionerima naše če službe lično predložiti plan učenja slovenčakog jezika, jer znate i meni je mama bila slovenka....pa i ja znam malo slovenski..... ne.... joj kako dobri žganci:))

Kar se zdaj resno sprašujem...ali papirji o javnih funkcijah kakorkoli določajo, da mora vršilec obvladati sloveščino. In če ne...zakaj potem ves ta cirkus okoli šol in šolskega znanja. Čisto dovolj je potem, ali je človek dober, ali ni:) In bi lahko rekli, da so vsi ljudje nekje dobri:)

No, če se na tak ali drugačen način, kršijo ne samo napisana, pač pa tudi nenapisana pravila, tam dobrodošlo poseže satira, ker včasih drugi preprosto ne zmorejo!

Ampak ne vem zakaj sumim, da vendarle z določenimi šolskimi programi in budnim očesom preverjeno znanje, vendarle vsaj za silo pravilno selekcionira kadre na tiste, ki zaslužijo 5000EUR, če pravilno obrnejo zadnji predel, in tiste, ki jih komaj zaslužijo 500EUR, ker opravljajo kalkulativno procesorsko najtežja dela in raje prisluhnejo seveda hribarju kot borutu?

Mah, se bojim, da sem dregnil malce v osje gnezdo. Hribar je toliko sposoben, da bi plačal kazen, in z veselicami in ekipo, ki jo ima, čisto spodobno preživel na RTV, ali brez nje. In če bi tudi večina gledalcev preživela brez državne televizije...potem je pač treba potegniti iz tega neke zaključke:) Morda se kot idealist, trudi iz te javne hiše narediti nekaj čimbolj gledljivega? Pa nima drugega orodja kot satiro. Čeravno bi nemara veljalo, če smo resni, vse prej postoriti to drugje? Konec koncev res pri vejah oblasti, njih delovanju in oceni njihove vsaj približne učinkovitosti, tako pri kantah za smeti, ki recimo polne strašijo v kombinaciji z ogromnimi položnicami, ali tudi dejstvu, da bi ob silnih šolah, imeli mehanizme da nam visok državni uradnik, na koncu ne odgovarja v kitajščini. S tem da kitajci pravijo: tli mesece, tecaj in ni ploblema:)

Veste bi. Bi morda bilo dobro, da bi kot nek inšpektor letal kot norec in kričal...pa vi niste normalni...ne more pek operirati. Ampak marsikomu to ni položeno v zadnjo plat. Nekak odpor....zlata žila:) In edino kar ostane je humor:(

>>hribar je en zamorjen komunajzar.
no če pa to stane goro denarja ali celo življenje, potem pa: 'wir fahren nach england' ali 'wir werden weiter machieren'. OK?;)
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Okapi ::

Donfilipo, naložil si mnogo, bistvo pa vseeno povsem zgrešil.

1.) Ni vsak državni uradnik ali uslužbenec v javnem zavodu javna osebnost, za katero bi veljala nekoliko drugačna pravila glede smešenja v javnosti.

2.) Zahteve po znanju slovenščine na njegovem delovnem mestu nimajo nič skupnega s to tožbo. Če krši kakšen pravilnik, naj to nekdo prijavi, kamor se pač te stvari prijavljajo, in mirna Bosna.

3.) Znanja slovenščine in to, kako nekdo govori, tudi ne gre kar na pamet enačiti. Marsikateri Prekmurec govori tako, da ga večina Slovencev ne razume, ampak na izpitu za slovensko državljanstvo ali državno službo bi se pa potrudil in ga opravil. Enako velja za marsikaterega Srba, Hrvata, Bosanca, Šiptarja ...

4.) Ali Radovićevo delovno mesto zahteva brezhibno znanje slovenštine, ne vem, na pamet bi pa rekel, da ne. Anton Marti je tudi tolkel nekaj od daleč podobnega slovenščini, pa je bil eden najboljših televizijcev, kar jih je RTVSLO doslej premogla.

O.

donfilipo ::

Okapi predvsem ti nisi dojel pointa te debate.

Nisva midva poklicana da popravljava delo pravosodja. Točke 1 in 2 tvojega gornjega posta bodo reševali drugi. Je zato dovolj plačanih in usposobljenih.
Debata je o točkah 3 in 4.

1)Ne zanima me g.Radovič, pač pa kako se opravlja funkcija odgovornega urednika zabavnega programa na RTV. In ta funkcija je nedvomno podložna kritiki, tudi satiri, ne pa seveda osebnemu žaljenju Petra. Če on ni v funkciji in vzvod...potem lahko govori kakor hoče, in kreira oddaje kakršne hoče. Nemara celo zelo dobre!
2)Tudi ta debata nima namen popravljati ali reševati tožbo, ampak širšega, razpravo o razmerah, ki so do nje privedle.
3)Če je to mogoče do ravni, kot jo kažejo posnetki Petra Radoviča, potem so po mojem mnenju taki izpiti ničvredni. Javni nastop pred slovensko javnostjo je nad izpitom in izpit samo služi preprečitvi česa takega, v funkciji visokega funkcionarja. Eden najbolj znanih prekmurcev ali celo več njih, so v javnih funkcijah in na rtv govorili odlično slovensko! Pa nobeden od mišljenih ni bil urednik:)
4)Radovičev položaj - simbolna funkcija --- zahteva brezhibno znanje sloveščine....dvomim pa, da je bil Anton Marti za časa JUGOSLAVIJE urednik na RTV slovenija....čeprav je možno, ker je bilo malce širša skupnost, skratka precej drugače, mnogo bolj jugoslovansko:) Avtorji pa nedvomno so, predvsem neslovenci, najprej mnogo številčnejši in posledično tudi kvalitetnejši! Nekatere oddaje se preprosto kupi, druge se s pomočjo tujih avtorjev naredi pri nas!
Ampak daleč od tega da bi Anton Marti delal samo za RTVSLO.
Skratka nalagaš bolj ti:)
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Okapi ::

Ne zanima me g.Radovič, pač pa kako se opravlja funkcija odgovornega urednika zabavnega programa na RTV.
Ni videti. Ker očitno te zanima, kakšno je njegovo znanje slovenščine, ne kakšen je zabavni program na RTV. Kako njegovo znanje slovenščine vpliva na zabavni program? A mogoče Mario, Romih in Kopitar po južnjaško zavijajo zaradi tega? A se preveč čefurske muzike vrti?

razpravo o razmerah, ki so do nje privedle.
Razmere so pač take, da imata Kranjc in Hribar drugačno predstavo o tem, kakšen naj bo zabavni program, kot Radović. In potem Hribar uporabi cenene trike za smešenje Radovića, temu se to ne zdi niti najmanj smešno in ga je pač tožil. Radović ima do tožbe najmanj enako pravico kot Hribar do satire, kdo je pretiraval, bo pa ugotavljalo sodišče, kot pač to počne, ko se dva zasebno ne moreta dogovoriti.

Radovičev položaj - simbolna funkcija --- zahteva brezhibno znanje sloveščine.
Pajade. Če bi RTV najela kakšnega slavnega ameriškega urednika, bi bila pa vse OK, tudi če besedice slovensko ne bi znal.

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

donfilipo ::

Ne bo držalo. Radovič bi moral znati slovensko, tak je razpis, oziroma bi moral biti. Tisti, ki ga predlaga na to funkcijo, bi moral na to gledati.

In ker je obenem še program zanič in skoraj edina svetla točka izpade kot žrtev, o tem debatiram.
Dugače pa JA! Ni me sram, da se zavzemam da se v javnih funkcijah govori zelo dobro slovensko, čeprav marsikdo od dobrih komercialistov, avtorjev, režiserjev, tako ne bo nikoli odgovorni urednik. Toliko bolje. Imajo drugje bolj pametno delo:)

Moje meneje je, da bi nemara kdo drug, kot odgovorni urednik bolj ustrezal tej funkciji. Nimam nič proti tujcem. Le na ključne položaje simbolnih funkcij jih ni treba ravno tiščati.

>>Pajade. Če bi RTV najela kakšnega slavnega ameriškega urednika, bi bila pa vse OK, tudi če besedice slovensko ne bi znal.

Ti nisi resen in se ne da debatirati. Najboljšega američana (recimo da se mu zmeša in pristane na nemogoče skromne razmere:), RTV lahko zaposli kot kreatorja programa, ne pa kot odgovornega urednika. Pika. Tam lahko zasluži več, naredi več, ne more pa 'speakati', kot odgovorni urednik, niti kot sodnik, in še kaj:)
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Okapi ::

Imam občutek, da imaš precej napačne predstave o delu in nalogah odgovornega urednika.

Dobro slovensko mora znati napovedovalec in voditelj oddaje, ne pa urednik.

O.

borchi ::

Razmere so pač take, da imata Kranjc in Hribar drugačno predstavo o tem, kakšen naj bo zabavni program, kot Radović. In potem Hribar uporabi cenene trike za smešenje Radovića, temu se to ne zdi niti najmanj smešno in ga je pač tožil.


točno tako. radović hribarju razreže oddajo, tako kot mu naroči g. svetilnik (ne mislim zares, samo karikiram nimitza), hribar pa ga oblaja kjer ga le more.

krajšo iz tega špetira bo potegnil hribar. vsaj formalno gledano. nobeno sodišče ne more radoviću preprečit, da zreducira hribarja na najavno in odjavno špico, medtem ko bo hribar slej ko prej fasal kazen.

seveda bo obenem rasel hribarjev kapital upornika. radović pa bo samo en bizgec, ki je poln solz tekel k mami...
l'jga

donfilipo ::

Okapi>> Imam občutek, da imaš precej napačne predstave o delu in nalogah odgovornega urednika.
Dobro slovensko mora znati napovedovalec in voditelj oddaje, ne pa urednik.


No to morda povsem drži. Delo je timsko in bi nemara, kot si mi sam dal misliti in sem že nakazal, potekalo ceneje in učinkoviteje, če bi ga opravljali v polovici kitajci (gledam in niso razen po vsebini, ki jo ne razumem, po tehniki slabi:), polovico slovenci. No kakorkoli, znanje slovenščine se jasno v praksi ne obnese povsod toliko, da bi odtehtalo druga znanja.

Ampak melodija in logika sedanjih zakonov, tega ne dopušča, zanimivo spet igra vlogo številka 64:) Povsod je poskrbljeno za sloveščino, na odgovornih mestih pa sploh. Da pa kljub temu pride do odstopanj, se je jasno treba malce pragmatično potruditi:) Ali je to vedno dobro, pa krepko dvomim. Veliko boljša je nemara rešitev RTV iz spon državnosti, v roke podjetništva, ki samo zagotavlja optimalni izbor kadrov, nadzor kvalitete oddaj in jezika, pa nemara povsem zadovoljivo vršijo gledalci skupaj z glavnimi oglaševalci.

Ni mi sicer jasno, kako bi potem zagotavljali res obsežen kup nalog, ki si jih je RTV kot državna tv sama nakopala...ampak verjamem, da rešitve obstajajo. Bojim se le, da povsem izpadejo oddaje, ki nekako niso najbolj gledane, pa vendar vsaka zase, kot edine slovenske, lepo zadovoljijo specifičen krog gledalcev. Naj kot primer iz preteklosti dam recimo: oddaje o jazzu rončela, mislim da še tekoča 'knjiga me ne briga' in še cel kup jih je....vse lastne slovenske produkcije, da ne govorim o zavezani skrbi za manjšine.

In zdaj imamo odgovornega urednika: namenoma gremo v hipotetično sliko, da ne bo kdo užaljen:

Ki malce važnemu geniju, ki se trudi na zavodu, čeravno bi nemara drugje pokasiral več, skuša rezati peruti, ker je tako naročil en svetilnik. Budža u partiji smo včasih rekli. No Hribar si reče, ma ga gleda mandi, šele zdaj ga bomo začeli res prcati:)

In jasno konflikt je na dlani. V normalni komercialni firmi, ki ima mafijske posle z budžo partije, bi to zgledalo takole: 'Hribar das ist wie Berger oder? Ja! Sie sind entlassen!'

No tule pa zgleda nekako takole: 'Ma nemoj Sašo, ko boga te molim, znaš kakvo sranje si mi napravio'
'Poslušte jest sem satirik, in novinar, ne bom se zapognil, če nek pimpel, ki je komaj priplaval do korita misli, da mu to ni všeč'

Recimo......
Tisto privatno izgleda bolje ne?
Da ne govorim, da melodija tukaj krši vse norme javne TV, na katero NI vpliva redne politike:)

Ampak potem se nekako zelo bojim za politično satiro, kajti politika in posel, naša jara gospoda-> je polna napihnjenih egov, in če so se prej satiriki bolj hvalili, kot dejansko bili preganjani, se mi zdaj vedno bolj zdi, da se je diktatura šele začela. Nismo vsi skupaj sprejeli niti svobode govora in pomena satire, kot funkcije ogledala, že tako spačenih družbenih pojavov, v nasprotju z intimo in osebnim dostojanstvom. Enostavneje rečeno, če si v USA javna oseba, moraš imeti kožo kot nosorog, in vse satirike avtomatsko preslišati. Zak! Je pač taka funkcija in dovolj tistih, ki to znajo. Vsekakor več kot dobrih satirikov. In kar me je včeraj vrglo na rit. Ne samo satirike. Ma to so pussies:) Svoboda govora v USA objema tudi recimo naci društva in spletne strani, ki bi pri nas ne samo kršili ustavo...ampak nemara celo sprožili kak partizanski rafal:) No to mi je pa dalo malo misliti, pa ne da bi zdaj na ves glas trdil, da je tisto, kar imajo ameri res bolje. Velja razmisliti tehtno. Lahko da je tudi slabše. Ali pa imajo nemara bolj perfidne mehanizme preganjanja dejanske nevarnosti. No to, pa humor vsekakor, že po definiciji ne more biti.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Okapi ::

Veliko boljša je nemara rešitev RTV iz spon državnosti, v roke podjetništva
A misliš, da bi Hribar na PopTV lahko smešil direktorja, urednika ali kakšnega drugega šefa? Oziroma, ali bi ga lahko smešil dvakrat?

Ni mi sicer jasno, kako bi potem zagotavljali res obsežen kup nalog, ki si jih je RTV kot državna tv sama nakopala
V bistvu si jih ni nakopala sama (sama se jih po mojem otepa), ampak ji je te naloge nakopala država. Rešitev pa je nadvsem preprosta. Država bi te naloge financirala projektno. Naredili bi razpis za oddajo za Madžare, za Rome, za ljubitelje klasične glasbe, za izobraževalne oddaja (izvirne in prevedene) ... in dali denar najboljšim kandidatom. Za predvajanje teh oddaj bi pa lahko obdržali 3. program, ali pa bi tudi to po razpisu oddali tržnim televizijam (tistim, ki bi zagotovile večji doseg, ugodnejši termin in več ponovitev).

Ali pa imajo nemara bolj perfidne mehanizme preganjanja dejanske nevarnosti.
1. amandma je v ZDA sicer res pomembna zadeva, ampak zasebnih tožb je pa tudi veliko. In potem pač odvetniki služijo, sodniki oziroma porote pa presojajo, kdaj je šlo za svobodo govora in kdaj je satirik to prekoračil.

O.

zee ::

Verjetno nisi nikoli gledal satirične oddaje Zelig pri zahodnih sosedih, ki je na sporedu na Canale 5, ki sodi pod okrilje Mediaseta, katerega lastnik je premier Silvio Berlusconi.

No, v tej oddaji je Berlusconi vedno na tapeti. Komiki si ga vedno privoščijo še na bistveno hujšem nivoju kot Hribar, pa niso nikoli toženi s strani predsednika vlade.

Tožbe zaradi razžalitve so prej znamenje defektne države pod a) in osebe (to je tožeči) z izredno nizko samozavestjo pod b).

V bistvu si jih ni nakopala sama (sama se jih po mojem otepa), ampak ji je te naloge nakopala država. Rešitev pa je nadvsem preprosta. Država bi te naloge financirala projektno. Naredili bi razpis za oddajo za Madžare, za Rome, za ljubitelje klasične glasbe, za izobraževalne oddaja (izvirne in prevedene) ... in dali denar najboljšim kandidatom. Za predvajanje teh oddaj bi pa lahko obdržali 3. program, ali pa bi tudi to po razpisu oddali tržnim televizijam (tistim, ki bi zagotovile večji doseg, ugodnejši termin in več ponovitev).


S tem se pa v celoti strinjam.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: zee ()

donfilipo ::

Okapi>> A misliš, da bi Hribar na PopTV lahko smešil direktorja, urednika ali kakšnega drugega šefa? Oziroma, ali bi ga lahko smešil dvakrat?

Dvomim, da bi to bilo komercialno, če bi bilo, bi šef pustil da ga klofuta:)).....morda bi tako kot sem rekel, politična satira zamrla. POP-TV, se kot firma politične satire rahlo izogiba, kar da misliti, ker komercialna dobra politična satira je! Izumrtje politične satire, bi bil pa svojevrsten škandal za mlado demokracijo. Menim namreč, da je bilo zbadanje radoviča le posledica nestrinjanje odgovornega urednika z 'direktnostjo' satire nad politiki, ki je verjetno nekateri niso dobro prenesli, njih jok in bentenje pa prenašal odgovorni urednik.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Okapi ::

POP-TV, se kot firma politične satire rahlo izogiba,
Kaj je precej logično, ker če se norčuješ iz levih, ti zameri pol gledalcev, če se norčuješ iz desnih, ti zameri druga polovica, če se norčuješ iz obojih, pa noben ne razume, zakaj to počneš:P

O.

Icematxyz ::

Podpiram premik oddaje Hribar v termin sobota ob 20.00 in da oddaja traja kakšni 2 uri. Ostalo pa me ne zanima.

Okapi ::

Saj lahko Hri-bar gledaš kadarkoli, tudi ob sedmih zjutraj, če ti paše.

O.

Icematxyz ::

Ne hočem ga gledati na Televizija Slovenija 1 vsako soboto ob 20.00 do 22.00 in le 5 minut reklam. Če ne pa transparenti pa pred RTV.

Avenger ::

Kdo je že rekel nekemu novinarju: "I don't care what you write about me, just make sure you spell my name right."?? Če se Hribar dela norca iz tebe si lahko to šteješ v čast, imaš zastonj reklamo in bejbe bodo padale kot borzni indeksi v recesiji. Ne razumem v čem je štos, a je Radović gej?
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

donfilipo ::

Okapi>> ... če se norčuješ iz levih, ti zameri pol gledalcev, če se norčuješ iz desnih, ti zameri druga polovica, če se norčuješ iz obojih, pa noben ne razume, zakaj to počneš

To bi pomenilo popolno polarizacijo...in popolno mentalno debilnost gledalcev RTV:P In to ni realna slika.

Ni Hribar edini, ki ima probleme zaradi politične satire. Bili so tudi drugi, par žrtev tako na brzino: Boris Kobal, Ivo Godnič, Matjaž Javšnik.

Ampak vseeno. Podjetništvo bi vseeno predrlo okoreli meh navidezne nepolitičnosti in okorelosti RTV.

Ker verjamem, da bi gledalci sami zahtevali tako Hri-bar, magari v boljši obliki, kot tudi Radio Ga-ga, ki pa boljše oblike že ne more imeti, te velja podpreti v trditvi, da država naloge, ki jih je zapisala RTV, lepo projektno razdeli najboljšim izvajalcem. S tem bi verjetno pridobili čisto vsi.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Gregor P ::

POP-TV, se kot firma politične satire rahlo izogiba,
Kaj je precej logično, ker če se norčuješ iz levih, ti zameri pol gledalcev, če se norčuješ iz desnih, ti zameri druga polovica, če se norčuješ iz obojih, pa noben ne razume, zakaj to počneš:P

O.


Saj na POP TV se tudi delajo norca iz levih ...


... in desnih:D
A si ti tud not padu? Gost: Ivo Godnič

... oz. v teh oddajah je polno tega.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

mojsterleo ::

Izumrtje politične satire, bi bil pa svojevrsten škandal za mlado demokracijo. Menim namreč, da je bilo zbadanje radoviča le posledica nestrinjanje odgovornega urednika z 'direktnostjo' satire nad politiki, ki je verjetno nekateri niso dobro prenesli, njih jok in bentenje pa prenašal odgovorni urednik.
v bistvu se ravno skozi prizmo dogajanj v hribarju vidi, da rtv slo ni povsem politicno neodvisna institucija. da s strani politike obstajajo dolocene groznje in nevarnosti, ki vplivajo na program oziroma uvajajo samocenzuro na rtvslo. se mi pa zdi, da je to zelo odvisno od urednika,ali se bo uklonil pritiskom ali ne.

recimo pri radovicu je vec kot ocitno, da zeli hribarju spodnesti tepih, ker je odgovorni urednik in hoce biti pameten, hribar pa mu kaze sredinca, ker se noce uklanjati politiki. zato se dogaja, da nekatere oddaje hribar preprosto cenzurirajo, oziroma izsekajo "neprimerne" dele. ce se slucajno kdaj cudite, zakaj v oddaji ni kaksne popularne rubrike. da ne omenjam premika oddaje v termin porno filmov, in to z izgovorom, da je v oddaja prevec vulgarna. smesno, ko se je serpentinsek v na zdravje enkrat slekel do gat, tisto pa ni bilo vulgarno. da mariota sploh ne omenjam.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

HRI-BAR - premik v zgodnejši termin

Oddelek: Loža
392712 (1757) Icematxyz
»

Uredniki ali biki? (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
534289 (4289) jype
»

YouTube + Janša = odpustitev novinarke + odstop urednika (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
996940 (4638) opeter
»

HRI-BAR

Oddelek: Sedem umetnosti
386251 (4777) cryptozaver
»

Tistega lepega popoldneva..

Oddelek: Sedem umetnosti
343399 (2296) TheD

Več podobnih tem