» »

Pro grafična kartica - entry level

Pro grafična kartica - entry level

dolencm ::

Pozdravljeni

Na vas se obračam z vprašanjem, če je kdo že primerjal profesionalne grafične kartice. Zanimata me dva vstopna modela, enega nameravam kupiti. Kateri ima boljšo vrednost glede na ceno? čudežev seveda ne pričakujem (glede na ceno pravih pro grafičnih kartic teh serij), uporabljala pa se bo za delo v 3d modelirnikih (recimo srednje zahtevno študentsko delo+enostavne simulacije)...solidworks, catia...Koliko kosov so take kartice sposobne lepo prikazovat v sestavu?
http://www.mlacom.si/artikel/43816/PNY-...
http://www.mlacom.si/artikel/41108/ATI-...

Hvala za odgovore in lep dan:)
Mitja

sloxl8 ::

ATI odsvetujem, saj se v primerjavi s Nvidiino Quadro se nikoli ni posebej dobro odrezala.

Glede "entry level" kartice pa tole:
- RAM na grafični kartici je pomemben za čim več sočasno odprtih podoken - 256MB je malo
- za prikazovanje čim večjega števila kosov v sestavu potrebuješ delovni pomnilnik oz. RAM na matični plošči

Če imaš možnost, se ti bolj splača kupiti kakšno "gamersko" nVidiino kartico s čim več VRAM-a, ki je v istem rangu, kot te, ki si jih omenil, in jo nato s "softmodanjem" spremeniš v Quadro. Če te možnosti nimaš, je moj predlog še vedno nVidia.

ferdo ::

živjo
jaz sem ravno v soboto pri mlacom-u naročil ATi FirePro V3700.

Ugotovil sem da bo za delo v CATI-i boljša od cenovno primerljivih Quadro kartic.
Na AMD/ATi strani imaš vse napisano, poglej si datasheets za te ATi FirePro/GL serije, malo pogooglej tko kot sem jaz.


Lej, ne posluši ljudi, ki svetujejo gamerskih kartic, ker niso še niso poskusili delati v 3D z temu primerno kartico. Sodelavec ima najgoljšega ATi-ja 4890 serija pa dela v Cati-i in že nekaj meseceu koune tistega, ki je v fermi odobril nakup gejmerske kartice:).

rekel mi je da sem naredu za svoje potrebe super nakup.

V Cati-i bom pa sedaj začel bolj resno delat, zato sem se odločil za vstopni model grafične na tej sceni, in sem več naredil, kot pa če bi dal 200EUR za gejmersko kartico ali še dražjo.
lej, tale link iz 29 November 2008; http://develop3d.com/features/catia-on-...
Zaradi tega sem se odločil za ATi, pa komplet mašino imam AMD/ATi, pa grafične ta moment če se kupuje gamerske "k tle nima veze" ma AMD/ATi bolše od nVidie...

Mislim, da je ta moment, ko te grafične prevzemajo delo procesorju na boljšem ATi s to novo serijo, katero omenjam, in si poglej PDF-je na njihovi spletni strani, kaj nej še rečem... tvoja je odločitev, jaz sem zase že poskrbel.
.: w w w . s l o - t e c h . c o m :.
.: I can`t believe the news today :.

ferdo ::

PS: ni vse v ramu, nekaj je ampak... pol si bi jaz nabavil za ta denar gamersko z 128bit gDDR5, ampak preverjeno, to ne pomaga:) videl na oči.
ne gledat forume izpred leta ali še dlej nazaj. Veliko se je spremenilo.

še pdf ati FirePro V3700 http://www.amd.com/us/Documents/ATI_Fir...
.: w w w . s l o - t e c h . c o m :.
.: I can`t believe the news today :.

sloxl8 ::

...odvisno, za kaj potrebuješ 3D modelirnik.

- če gre za velike sestave z velikim številom kosov, je ZELO pomemben RAM (več ga imaš, bolje je - ko dosežeš omejitve 32-bitnega sistema, ti preostane edino 64-bitni sistem in še več RAM-a)
- če gre za enostavne kose in želiš imeti veliko število odprtih oken, potem je pomemben SAMO delovni pomnilnik na grafični kartici
- če gre za simulacije (FEM), potem potrebuješ zmogljiv procesor

Skratka, veliko dejavnikov je, ki jih moraš upoštevati pri izbiri HW.

Moj predlog "gejmerske" kartice temelji na tem, da želi imeti "dolencm" veliko število odprtih oken in enostavne simulacije - veliko število odprtih oken zahteva čim več RAM-a na grafični, zato omenjeni kartici z 256MB nista ravno dobra izbira za ta denar. Ker imajo "gejmerske" kartice za isto ali podobno ceno bistveno več RAM-a, so IMHO boljša izbira.

Če pa govorimo o resnem delu (veliki sestavi, zahtevne simulacije, kosi z veliko kompleksnimi gradniki,...), potem je edina prava izbira IMHO le nVidia Quadro, lahko tudi vstopni model FX1800.

Zakaj nVidia? Ker ima ATI že ves čas, kar nastopa na trgu profesionalnih grafičnih kartic, težave z OpenGL, kar jih nVidia nikoli ni imela. Na testiranjih sem imel obe (FireGL in Quadro), pa me je ATI vedno razočaral, tako z gonilniki kot z zmogljivostjo - pač za resno delo ni primeren.

@ferdo:
To, da imaš kompletno mašino AMD-jevo, ni nobena referenca oz. nima nobene zveze z zmogljivostjo grafične kartice ali celotne delovne postaje.

dzinks63 ::

Če je delo res zelo resno, potem nabavi profi kartico, drugače pa lahko tudi eno izmed GF8800 serije in jo softmodaš. , pri catii in solidworksu se porast zmogljivosti zelo pozna.

ferdo ::

sloxl8; jaz sem 3tedne obračal internet, iskal zadeve gle quadro FirePro/GL itd... 3 tedne sem iskal kaj bo zame primerno in kaj je boljše nVidia vs. Ati ...razumeš?, in res, sploh nima veze kakšen procesor mam:) to si dobr povedal, vendar nič posebnega.

jzt grem v te vode kjer so doma namenske grafične, če pa kdo dela kompromise in gejmerske softmoda, lej.. kdor si to želi bo to počel:).
.: w w w . s l o - t e c h . c o m :.
.: I can`t believe the news today :.

amigo_no1 ::

Da , softmod poveča zmogljivosti, a vseeno to absolutne vrednosti te "zmogljivosti" še vedno daleč daleč zadaj za pravimi quadroti. http://www.techarp.com/showarticle.aspx...
fx4600 doseže v catii okoli 63 (če malo interpoliram s številkami iz xbitlabs strani) , 8800 GTX pa slabih 14; v SW fx4600 130, 8800 GTX pa 24
63/14 = 4.5 ; 130/24= 5.4

Kar rabiš je Nvidia quadro Fx1800, na bolhi so rabljene po 200 EUR, za 100EUR (s poštnino vred) pa dobiš na nemškem ebayu fx3450, ki je sicer prejšnja generacija, a spada v high-end razred.
http://www.leadtek.com/eng/workstation_...

primerjava (ati nima za burek)
http://www.xbitlabs.com/articles/video/...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: amigo_no1 ()

ferdo ::

zanimiv test, katerega sem tudi jaz našel prejšni teden, vendar ima eno ključno zgrešeno predpostavko:) stari programi, kar ga naredi nerealnega.
Programi na katerih so poganjali te grafične imajo staro letnico.
Vem, kaj pomeni nova verzija CATIe, kaj vse optimizirajo, kaj vse hitreje laufa, in če pogledam graf meritev za Catio v tem testu, ki kaže:

Quadro FX5800 64,76
FirePro V3700 33,89

Ti dve grafične v Catii V5R12 (kdaj je bila izdana R12??), in če pomisliš, kakšen je cenovni raspon med njima????? in, če zaokrožim 50% razlike v testu???
Mislim, da je tu nekaj čudnega ,ali ne?
Samo 50% boljši quadro, ja pol je moj nakup za 122€ upravičen! a razumeš?, jaz se samo s CATIo ukvarjam. Vendar dvomim v te podatke, i jih navajajo v testu, neki ne gre skupaj meni v račun.

Hočem izpostavit, da je postavitev teh grafičnih kartic neumestna glede na verzije programov. In roko na srce, tisti ki profesionalno delujejo na starih programih niso konkurenčni, in zame ta test nima osnove/temeljev.

Testirali so kartice letnik 2009/2010 na slednjih programih; čist zgrešeno, profesionalno delo se več ne izvaja na teh verzijah!
3ds max 3.1 (3dsmax-04), CATIA V5R12 (catia-02), EnSight (ensight-03), Maya 6.5 (maya-02), Pro/ENGINEER 2001 (proe-04), Solidworks 2004 (sw-02), UGS Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-01) and UGS NX 3 (ugnx-01).

ejej... najdi mi test teh kartic ki poganjajo CATIO V5R19 servicepack6, pa ajde, V5R18 servicepack8 bi tudi še pršlo v upoštev, k je R19 ravno ven pršla ne dolgo nazaj..

hvala.
.: w w w . s l o - t e c h . c o m :.
.: I can`t believe the news today :.

ferdo ::

Lej, sej CPU-jev pa ramov pa osnovnih plošč tudi ne testirajo z naloženimi WindowsXP sp1, zakaj ne? sej je samo software... sej test pokaže rezultat, in s čim ga boš primerjal? s svojo mašino ki poganja Visto + sp1?

Veš kam pes taco moli.

Profesionalno delo teži k temu, da bo vsak update softwera doprinesel k napredku "speed at work". Čudno, da več ne uporabljamo windowse 3.11, 95, 98, 98se, Me.... itd. še dobro da ne moremo poganjat teh testov ki je zgoraj omenjen v omenjenih zastarelih OS sistemih... ker rezultati bi bili nadvse realni.

Malo se pozanimaj, kaj doprinese samo en service pack za CATIo ali za kak drigu 3D modelirni program.
v tem testu ti pa zapakirajo stare verzije.. to je tko, kot da mi mečejo pesek v oči, a razumeš?
.: w w w . s l o - t e c h . c o m :.
.: I can`t believe the news today :.

amigo_no1 ::

Malo preveč verjameš PR izjavam, novejše ni nujno boljše.
Vem za eno podjetje v bližini, kjer so "prešaltali" nazaj (iz nove super-duper Catie v6) na v5r19.

malo novejši testna orodja:
http://www.spec.org/benchmarks.html#gpc

vendar če misliš da se 3d modelirniki spreminjajo v novih verzijah samo na boljše malo pomisli, pišejo jih ljudje...

test za hudim hardwerom (in tudi visto kot OSjem)
http://www.spec.org/gwpg/gpc.data/vp10/...
http://www.spec.org/gwpg/gpc.data/vp10/...

Ne razumem zakaj naj bi bili tile testi nerealni, pokaže ti dejansko razliko med samimi karticami, in če misliš da je razlika med njimi z najnovejšo verzijo modelirnika kaj bistveno drugačna...
Dvomiš v te podatke, zato ker so postavili ati zadaj (ki je, kot opažam tvoj favorit) ? Potem je seveda najlažje reči da test ne velja in da dvomiš.

v sintetičnem testu je vista hitrejša
http://blogs.zdnet.com/hardware/?p=1772
in če pogledaš npr. Vista 64-bit:

* Vista RTM
PassMark rating: 1183.1
* Vista SP1
PassMark rating: 1128.8

enako (degradacija hitrosti po SP) je pri Vista 32-bit ter xp pro ;)

Na koncu lepo piše: "However, benchmarks scores such as Passmark don't translate well into real world performance indicators"

XP SP2 vs. Vista RTM vs. Vista SP1: Gaming benchmark
http://blogs.zdnet.com/hardware/?p=1390...
Če tukaj primerjaš Vista RTM vs Vista SP1 je razlika (izboljšanje minimalno, v 4 od 10 iger, in še to max. pri CoD4 za 6.8 %).

za preprost nvidia vs ati benchmark:
Za CATIO V5R19 sp6 ga nisem našel, lahko ga narediš da imaš v pcju nVidia Quadro (in zadnje driverje), odpreš en velik assembly, ga obračaš in imaš v ozadju zagnan Fraps; zbrišeš nvidia driverje & namestiš atijeve (za ati FirePro V3700) in spet gledaš framerate v Frapsu.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: amigo_no1 ()

ferdo ::

Ne vem zakaj so pšli nazaj na iz V6 na V5, to ti veš, vendar jaz na delu uporabljam v5R1932bit, doma 64bit.

si doma ogledam te tvoje linke, ki si jih prilepil.
.: w w w . s l o - t e c h . c o m :.
.: I can`t believe the news today :.

amigo_no1 ::

Razlog je bil da je Cat v6 čudna za pop.dit ;).

ferdo ::

v6 je pri nas v testni fazi in ni uredu, moraš pa vzet v račun, da je to v6 in ne v5, ki ima že veliko R-različic. v6 je v testni fazi in dejansko tako mora bit, drugače ne gre, in da zaradi tega ne delajo na njej je razumljivo.

Če boš produkte ali parte narjene v R18 popravljal v R19 imaš lahko težave, kar si delal v R18 tudi popravlej oz. nadaljuj z delom v R18. Vsi projekti narejeni v R18 se odpira in popravlja v R18. :) vsak program ma svoje kaveljčke oz. pravila.

Pa tle delamo na gejmerskih karticah...Ati Radeon9600XT 256MB 128bit ddr1. Ko se bitisti zgorej razumeli z našim delom, bi bilo tudi ok. so pa mašine res stare.. produktivnost more bit pa vedno 100+% :)
Da se katia popolnoma zalaufa traja cca 2min. ali več. P4 3GHz sys ram=1GB ddr1.

doma na prenosniku mam boljš konfiguracijo.. eni tam zgoraj se res ne zastopijo v ta segment dela v firmi. Pol ko jim poveš, da bi to lahko hitreje naredili in dvignili urno postavko na ta račun, jim pa ta info postane televizija v coloru.

in pol se vprašaš, kako računajo oz. kaj za njih postane in kako jo vrednotijo - dodana vrednost dela.. čist mim so.
.: w w w . s l o - t e c h . c o m :.
.: I can`t believe the news today :.

sloxl8 ::

@ferdo:
Ti pa si smešen. Z Radeonom9600XT z 256MB delate v 3D modelirnikih in potem pi..ite čez IT-jevce, zakaj so kupili gejmerske kartice. Nič čudnega.

Edina gejmerska kartica, ki bi bila potencialno primerna za softmodanje, je skoraj katerakoli od nVidie, kar sem omenil že zgoraj. ATI ne zna delati z OpenGL-om pa pika.

Poleg tega pa, 256MB VRAMa? Pa vi ste mazohisti.

Pošlji vaše IT-jevce na Zavod, boste imeli več koristi od njih (vsaj ceste bodo splužene in posoljene). :)

ferdo ::

veš.. tisti časi so bili drugačni..

Sam sem imel v posesti R9600XT ki je stal takratnih 50.000,ooSIT zdej cca.200EUR ......
Kaj zdej dobiš za 200EUR nekaj kar spodobnega, takrat pa ne. Očitno je huda konkurenca, in ta konkurenca dela dobre grafične ane?

svoje kolege sprašujem, kaj si mislijo kar pišeš.. ..in pravijo da je AMD/ATi v teh časih boljša izbira.
Za denar, ki ga daš iz svoje denarnice je absolutna izbira. Če imaš potrebo po več moči "pišem za tiste ki to delajo z močno urno postavko ki si služijo kruh z delom na teh karticah" potem ti ostane hi edn kartic kjer ima nVidia več izbire AMD/ATi pa eno ali dve kartice in je boljša izbira nVidia Quadro serija.

Glede teh R9600XT 256MB DDR :)
Jah lej, mašin nam še niso zamenal "jih še ni vrag uzel..", ko pa bo, bo pa treba malo birokracije in zamenjava osnovnega sredstva. Da se to nardi rabijo v IT oddelku ki to uredijo podpis člana uprave. In pol si misli kje smo, pa smo veliko podjetje-razvojni dobavitelj, in pol se gremo take hece, kot podpis člana uprave, da ti zamenjajo mašino.
Potem bo pa delodajalec rekel, da ni produktivnosti? eni majo samo za net tako mašino kot jaz za 3D.. :)
To kar si rekel, ni mazohizem.. ..smo prisiljeni v tako situacijo.

zadnji stavek bi mogu bit namenjen vodstvu, IT-služba je samo oddelek, naš suport, oni so fajn, oni še bol jamrajo:), oni vejo kam to pelje.. ..nikamor.

tle mam mašino P4 3GHz, 1GBram, ATi R9600XT 256MB,...disk je vseeno..nek IDE..pa laufam CATIo v5R19 sp6:)
Ko obračam modele v mašini nekej cvrči, čist vsakič ko kej obračam cvrči.. podobno kot kača klopotača:) res, brez heca..
.: w w w . s l o - t e c h . c o m :.
.: I can`t believe the news today :.

amigo_no1 ::

R9600XT stane zdaj optimističnih 20 EUR (ne 200).

Priporočam da daš gor tele driverje:
ForSage.WinXP2k.v5.6
http://www.mvktech.net/component/option...

softmod driverji za radeon 9600xt -> "Ati FireGL T2"

SPECViewperf v10 številke:
1.) ATI catalyst 9.11:
Weighted Geometric Mean = 4.57

2.) ForSage.WinXP2k.v5.6 (FireGL_T2-128 @ ATI Radeon 9600xt)
Weighted Geometric Mean = 6.64

46% boosta :)
os: win sp sp3 32-bit, cpu amd Barton 2600, 2 gb rama

ForSage.WinXP2k.v5.6
http://www.mvktech.net/component/option...

softmod driverji za ati radeon 9600xt (rv360) v "Ati FireGL T2"

SPECViewperf v10 rezultat:
1.) ATI catalyst 9.11:
Weighted Geometric Mean = 4.57

2.) ForSage.WinXP2k.v5.6 (FireGL_T2-128 @ ATI Radeon 9600xt)
Weighted Geometric Mean = 6.64

46% boosta :)

Cvrči ponavadi matična pl. ali napajalnik, bolj natančno kondenzatorji ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: amigo_no1 ()

ferdo ::

hvala za linke, vendar to grafično imam samo na šihtu, tam pa itak ne-moremo nič brez administratorskih pravic bilokaj inštalirat, te pravice ima pa samo IT služba in ne jaz ali kdo drug meni podobni. Bi pa probal, mogoče bi kej hitrej delal.


to cvrčenje se sliši samo ko delamo v catii in obračam ali zoomam modele. Zato sem pomislil, da je vzrok grafična.
.: w w w . s l o - t e c h . c o m :.
.: I can`t believe the news today :.

ferdo ::

Danes imam pa res srečo; našel dober teden dni star "January 12th, 2010" test/članek: ATI FirePro V8700 and V3700 Reviewed
Me res preseneča, da ne morejo/nočejo v testih poganjat zadnjih verzij programov. Očitno bom moral počakat leto-dve.
link: http://en.expreview.com/2010/01/12/ati-...

Tu sem našel ATICatiaGraphicOptimizer64, zagnal in se pozna! Catio mi prej zalaufa, že tu se pozna, kej večjega bom pa probu jutr na šihtu enga IT-jevca nahecat, da mal zoptimiziramo tisto cvrčanje v hardweru:)..
link: http://workstation.sapphiretech.com/pre...

Zgleda da SAPPHIRE dela tele FirePro grafične??..
.: w w w . s l o - t e c h . c o m :.
.: I can`t believe the news today :.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

racunalnik za autocad

Oddelek: Kaj kupiti
234884 (3755) dmk
»

Profesionalni Fermi

Oddelek: Novice / Grafične kartice
3111280 (10225) Jst
»

Hybrid CrossFireX ?? komu uspelo?

Oddelek: Strojna oprema
191288 (1041) ferdo
»

Računalnik za Catio (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
546905 (5125) barbarpapa1

Več podobnih tem