» »

Omrežni strežnik

Omrežni strežnik

Kuoscah ::

Lp, Zadal sem si cilj, da postavim omrežni strežnik (da, WLAN ima več uporabnikov). Na tem strežniku bi laufali Linuxi (verjetno Ubuntu), predvsem bi rad omogočil uporabnikom - sosedom, da imajo dostop do nekih določenih folderjev in pa nekako omejil dostop WLAN signala (pustil bi na 36 mb/s) ter signal interneta (šteješ, da imamo 10/2 mb/s VDSL, uporabnikov nas je 6).

Zdaj imamo nastavljeno tako, da router 1, na katerega je priključen uporabnik '1' preko LAN kabla in uporabnik '2' povezan preko WLANA, oddaja signal na router 2 (54 mb/s) na katerega smo priklopljeni jaz, uporabniki '3' '4' '5'.

Rad bi omejil dostop, predvsem zaradi neupoštevanja raznih pravil (torrenti ipd, zaradi katerih ima samo en uporabnik korist).

Zanima me ali je možno vsakemu WLAN uporabniku posebej omejiti prenos podatkov, in pa ali sem si kot začetnik OS Linuxa zadal nalogo, ki zahteva nekoliko bolj obširno izobraževanje.

RazzorX ::

Če je mašina dovolj močna raje priporočam Windows Server (2003 ali 2008), mislim da se lažje naredi server. Lahko narediš tako, da se do njega dostopa z oddaljenim namizjem. Torej kreiraš neko skupino uporabnikov in jim dodeliš določene pravice, kaj lahko delajo na tem strežniku. Najlažje bo tako, da narediš določeno grupo in potem kreiraš uporabnike. Uporabnike le razmečeš po grupah da se ne boš ukvarjal s posameznimi kakšne pravice imajo (no seveda lahko tudi na tak način). Ne vem kaj ti bo koristilo, da bi znižal signal na 36mb/s, če je povezava "le" 10mb/s. To bi potem koristilo le temu, da ima počasnejši prenos datotek iz strežnika samega. Torej na tem strežniku imaš shranjene določene fajle, ki jih neka skupina uporabnikov lahko vidi in dela z njimi (seveda so lahko tudi programi). Če bi rad omejil dostop do downloada torrentov moraš vsem uporabnikom, kateri naj ne bi imeli te pravice, to pač zapreti. To ti misliš zapirat na samem routerju? Sicer če boš zaprl porte mislim da ne bo ravno pomagalo, bi moral potem na firewall-u nastavit da je to nedovoljeno. ž

Ja malo več znanja je potrebno, ampak če se spraviš ti lahko uspe. :)

Kuoscah ::

ja 'mašina' je pa (ni ravno mašina) 2GHz Intel Celeron, Asus P5, 521RAM, NV GF 7600gs...

36mb/s je hitrost dostopa do samega LAN-a, saj naj bi vsak imel od 3TB na voljo kakšnih 400GB prostora za glasbo ipd. odvečnega prostora in če bi bilo možno bi pač do strežnika povezan 36 mb/s (to je pač povprečen sprejem uporabnikov, zaradi oddaljenosti od routerja), s tem bi se verjetno dalo poslušati glasbo, gledati filme, obenem pa bi imel 2-3 (pač kakorkoli bi dodelil) dostopa do interneta.

RazzorX ::

Naloži gor Windows Server 2003, zarad mene če tudi Linux, samo Linux ne poznam preveč, sploh pa ne postavljanje serverja na njem, če boš dal gor Linux ti naj pomaga kdo drug. Najprej strežnik postavi, nato pa se boš ubadal z omejevanjem hitrosti.

Kuoscah ::

Ok, to verjetno ni zastonj OS, mogoče veš kakšen pameten link ?

RazzorX ::

Travniki, če imaš na voljo MSDN pa seveda to. Vsekakor lahko poizkusiš z Linux varijanto, pa ti bo kdo drug povedal kaj več o tem.

urosh ::

clearos ;)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Linksys WRT54G In Tomato Firmware (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
7418297 (11234) Hayabusa
»

Siol TV brezžično do prenosnika

Oddelek: Omrežja in internet
3110034 (6823) trnvpeti
»

vspostavitev interneta v kampu

Oddelek: Omrežja in internet
223693 (2288) Otzi
»

Windows 2003 sbs - omejiti dostop do oddaljenega namizja

Oddelek: Operacijski sistemi
8884 (743) gorenjc

Več podobnih tem