» »

pametna elektronika v sobi

pametna elektronika v sobi

oslak ::

Hei
Če sem temo mogoče narobe poimenoval se opravičujem

Sem nov uporabnik portala zanima me pa sledeče:

Rad bi naredil »pametno sobo« sem čisto nov v tem rad bi da bi lahko luči in vtičnice nadziral preko kake krmilne mize, računalnika ali pa s kakim daljincem bilo čem samo da mi nebi bilo treba vedno vstajati pa ugašati in prižigati luči  Zdaj pa zanima me če se da kje kupit tak set da bi to sam vgradil ??????

Obstaja pa še druga možnost da kupim vsak del posamezno krmilnik, senzorje, vtičnice, kable,vezja … itd. No zdaj bi pa prosil če je kateri uporabnik ki se na to spozna in mi našteje kaj vse bom rabil kiri programski jezik naj se naučim če hočem sam sprogramirat krmilnik (C, C++ ali katerega drugega ) Zdaj nevem kako bi vse to zgledalo če mi eden razloži prosim ???

No skratka sem čisti amater ,ki bi rad z daljincem nadziral luči in vtičnice itak če bom potem hotel še kaj več lahko cel sistem nadgradim a je tako?? Naprimer : Da bom zmanjšal tok na žarnicah nadziral porabo na vsaki vtičnici… itd.

Za na konec sem še dijak, ki hodi v računalniško šolo in ugotavlja kaj ga najbolj veseli zaenkrat izbiram med tem da bi se ukvarjal z zgoraj opisanim ali pa z grafičnim dizajnom. Temo odpiram zato da bom mel čez počitnice kaj za delat  in za mislit. Vse lahko pride maksimalno 1200 evrov

Lp
P.S to je moja prva tema

popster ::

tudi mene zanima. Razdelilec z "masterjem" je ena enostavna naprava. Ta sklopi vse naprave ko je sklopljena master naprava (na razedelilcu)

Skrat2510 ::

V Obiju dobiš kontroler z dalincom, ki ga enostavno priklopiš v vtičnico in vklapljaš in izklapljaš tok. Verjetno bi se dalo z malo inprovizacije ga vgradit tudi v stikalo za luči.

zcetrt ::

1200 EUR je čez glavo dovolj, a če nimaš izkušenj z elektroniko, boš imel čez počitnice dovolj dela, če se boš lotil najprej prižiganja in ugašanja LEDic in potem krmiljenja kakšnega znakovnega ali celo grafičnega LCD-ja.

Tvoj projekt je sicer zelo lep cilj, ki je dosegljiv, a začeti moraš pri lažjih stvareh. Če boš znal vklapljat in izklapljat ledice, biš potem lahko krmilil triake ali releje. Dispay vedno pride prav in še dobro zgleda. Potem si pa lahko kupiš še IR sprejemnik (cca 2 evra) in sprogramiraš branje komand s kakšnega daljinskega upravljalnika.


Z mikrokrmilniki je tako: najprej se moraš odločiti, s katerim boš delal. Včasih je bila idealna izbira Microchip PIC, saj si brezplačne vzorce naročil kar preko spleta in jih dobil popolnoma zastonj v nabiralnik. Zaradi krize tega ni več. Tako da so sedaj v konkurenci še AVR-ji in ARM-ji.

Če izbereš AVR ali PIC, se jih zelo splača začet programirat v assemblerju, saj tako spoznaš arhitekturo in razumeš delovanje. Večjih projektov se nato lotiš v C-ju.


Obstajajo namenksi elektrotehniški forumi, a tudi na SloTechu je kar nekaj ljudi, ki obvladajo elektroniko in mikrokrmilnike. Vseeno pa bi bilo zate zelo udobno, če bi si uspel dobit kakega "mentorja", ki hitro razreši kakšno čudno situacijo. S tem ne mislim, da čim se ti za pet sekund nekaj ustavi, začneš težit, ampak da če se po dveh urah ne premakneš z ene točke kljub tvojemu trudu, povprašaš nekoga, ki je malo bolj podkovan.


Če se boš odločil za PIC mikrokontrolerje, imam eno zelo zelo dobro literaturo. Sicer se jo da tudi kupiti v HTE, se mi zdi. Original je srbska, a je prevedena tako v Angleščino kot Slovenščino. (PIC microcontrollers for beginners,too! Author: Nebojsa Matic).
4.

oslak ::

@zcetrt hvala za izčrpni odgovor :)

Glede mentorjev mislim da nebo problema mamo v šoli ene 3 profesorje ki se na to dobro spoznajo ubistvo dva sta za robotiko pa za vezja eden pa poučuje programske jezike.
Drgač mam pa še 2 sošolca, ki se stem ukvarjata en dobro programira drugi pa se bol ukvarja z vezji, senzorji ...

Evo pa upoštevo bom tvoj nasvet pa se poglobil v prižiganje in ugašanje LED-ic :)

zcetrt ::

Pa tisto literaturo se ti res splača pogledat, sploh če si boš izbral PICe.

Kupi si protoboard http://www.google.si/images?hl=sl&q=pro... Vem da jih je imela pri nas IC elektronika včasih po več kot sprejemljivi ceni, medtem ko je bil Conrad pretirano drag. No, še vedno je tako :) http://www.ic-elect.si/catalogue.aspx/O...
4.

roli ::

Po mojem mnenju razni PICi in AVRji niso ravno najbolj primerni za začetnike. Oziroma sploh ni nujno, da se jih rabi kdo posluževati. Jaz bi priporočal Arduina:
http://arduino.cc/
Zadeva temelji na AVRju vendar pa je programiranje precej lažje - sploh, če si že kdaj prej delal z "C style" programskim jezikom. z LEDicami lahko "blinkaš" v prvih parih minutah, krmiljenje nakovnega LCDja pa je tako enostavno da bolj ne more biti - zadevo priklopiš gor, dodaš tiste 5 vrstic kode in si fertik.
http://www.r00li.com

popster ::

o tem airunu sem tudi jaz slišal dobre besede, a se da kupit v conradu ali kje?

techfreak :) ::

popster je izjavil:

o tem airunu sem tudi jaz slišal dobre besede, a se da kupit v conradu ali kje?

http://www.tehnologija.biz/shop/ ali pa nakup iz tujine.

beeone ::

Arduino je res dobra stvar za začetnika vsakršne sorte. Jaz nisem imel niti malo pojma o programiranju pa sem v kakem mesecu skapiral vse osnove na podlagi ogromnih primerov, ki jih dobiš zraven programske opreme in njihove strani.

Original se da dobit tudi v Sloveniji, na njihovi strani je link do pooblaščenega dobavitelja, skupaj z vsemi ostalimi državami. Sam sem ga kupil pri našem dobavitelju, samo sem potem, ko sem malo razširil znanje o arduinu, našel tudi različne kopije arduina, ki so seveda cenejše, vendar pa po komentarjih na forumih, enako zmogljive. Najbolj znana primera sta Freeduino in Boarduino.

Obstaja pa tudi tretja možnost, da si ga narediš sam. Vse sheme in podatke dobiš na Arduinotovi uradni strani, samo klikni na želeno verzijo pa bo. Najbolj razširjena je Duemilanove, ki je osnovna in nanjo pašejo mislim da vsi ščiti...

Lp

roli ::

Seveda da si ga narediš sam vsaj za začetnika ne bo ravno najlažje. Predvsem boš pa rabil prej čip z predprogramiranim Arduino bootloaderjem - prazen čip ne bo delal. Če pa hočeš bootloader namestiti sam boš pa rabil delujočo ploščo oziroma AVR programator. Tako da najbolje je kupiti narejeno ploščico (če je klon ali pa pravi arduino niti nima veze). Potem ko imaš ideje kaj in kako pa lepo sam narediš. Jaz imam doma 2 taki ploščici, samo čip pa sem uporabil za uro, ki sem si jo sestavil - ja v resnici sem šel iz arduina narediti uro.

Drugače pa sem enako idejo kot avtor te teme dobil že sam. Sicer sem ga potem pokopal. Predvsem zato, ker sem imel probleme z senzorji za vstop in izstop - moral bi uporabit laserje samo sem se napačno odločil za IR. Potem pa nekako nisem nadaljeval. Ampak mislim nekoč moj projekt spet obnoviti.
http://www.r00li.com

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: roli ()

popster ::

Seveda da si ga narediš sam vsaj za začetnika ne bo ravno najlažje.


fajn bi blo če bi kdo odprl trgovino z predelanimi airduni, pač en website ker predstaviš svoje produtkte in zraven cena

bolha ne najde 0.

DuleKrtola ::

fajn bi blo če bi kdo odprl trgovino z predelanimi airduni, pač en website ker predstaviš svoje produtkte in zraven cena

bolha ne najde 0.


LOL, namen arduinota je razvijanje, ne pa da boš kupil neke narejene aplikacije. Je na netu ogromno projektov z arduinotom, poglej instuctables

Karen ::

Poglej za KNX standardom, če bi rad "pametno hišo/sobo".


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Programiranje preprostega robota

Oddelek: Programiranje
204686 (3953) Rias Gremory
»

Arduino dokumentarec

Oddelek: Novice / Procesorji
4413826 (9056) HighBane
»

Teagueduino - Arduino brez lotanja ali programiranja

Oddelek: Novice / Modifikacije
4412406 (10010) Karlos
»

Robotika

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
264078 (2766) darkolord
»

mikrokontrolerji, programatorji, c/asm ?

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
292851 (2470) snow

Več podobnih tem