» »

3d očala??

3d očala??

tx-z ::

kako delujejo 3d očala?? tista mislm, k se neki predvaja s projektorjem, brez očal se vid ful meglen pa to,, z očali pa ti spremeni v 3d?
tx-z

rasta ::

Natisnejo sliko za vsako oko posebej v dveh različnih barvah - npr. modri in rdeči - na očalih pa sta dva različna barvna filtra, tako da vsako oko vidi samo po eno različno sliko. To pa potem možgani sestavijo v 3d.

cyer^3d ::

Mas par razlicnih moznosti, tebe zanima tista z 'projektorjem'. Rabis 2 projektorja, vsak prikazuje svojo sliko (sliki sta premaknjeni za med ocesno razdaljo), prek vsak projektor pa postavs svoj polarizator. Tako dobis na zaslon skupno polarizirano sliko kar bos s prostimi ocmi videl kot 'blur'. Ce si sedaj nataknes ocala z polarizacijskima lecama, ti bo leva leca prikazala samo levo sliko, desna pa samo desno, ker pa sta sliki zamaknjeni ti mozgani to sprocesirajo, da se tebi zdi kot 3d slika.

Na pcju imas potem tudi shutter glasses, kjer pa se osvezevalna freq razdeli na 2 dela, recimo imas resolucijo 640x480 pri 60 hz, 30 hz potem prikazuje za levo oko, 30 hz pa za desno oko - prepleteno, ocala pa ti medtem blokirajo tisto oko katerega ne rabis pri dani freq.

Pac isto lahko dosezes tudi z barvnimi npr. rdece modrimi spegli, kjer pa pac slika trpi zaradi teh dveh barv.

.:joco:. ::

Delujejo tudi na polarizirano svetlobo.

Pač, za eno oko je vodoravno polarizirano, za drugo pa navpično, potem imaš pa očala, ki spet na eno oko spustijo eno, na drugo pa drugače polarizirano svetlobo.

Si jih lahko sam doma narediš, rabiš samo dve ploščici od kalkulatorja...:D
"Is science true?"
You don't get it.
Science is the process of trying to find out what's true.

Phil ::

No nekaj podobnega sem hotel pred kratkim sam odpreti...Kdaj mislite, da bomo namesto monitorjev ugledali LCD ocala. Za vsako oko svoj LCD zasloncek in dva senzorja. Enega da gleda kam je usmerjeno oko drugega pa na vrat, da kaze kako je obrnjena glava. Pred LCD-ja das se kaksne lece, da imas obcutek, da gledas na 20m oddaljeno platno. Kaj je to tako tezko narediti, da tega se ni? Kje je problem a mogoce visokolocljivostni zasloncki? V igrah bi bila prava 3D slika, pa tudi za oci veliko bolj prijazna. Ne pa ti monitorji, k so samo ena potrata prostora pa enetgije. Kdaj?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Phil ()

njok ::

cman: direktno projeciranje na mrežnico je bolj priročno:) Mislim, da se dela na temu.

pivmik ::

CMan: pomisli malo kako majhn piko bi morali imet ti LCDjčki, po moje se jih ne da (še) naredit (za normalno ceno).
LP, Gregor GRE^

sketch ::

Ni problem velikost LCDja, ampak je problem velikost diode-svetlobne pike. Že na LCd monitorju, ki je oddaljen za npr. 100cm, lahko vidiš kvadratke diod če dobro pogledaš. Kaj šele, če b bil oddaljen 1 cm.
Ampak miniaturizacija gre naprej...

lp
s.
Adapt and overcome.

tx-z ::

pomojm bi se kr uredi vidl,,js mam sonyev lcd pa ma piko 0.3 mm pa u bistvu bi blo pomojm že vredu če bi bla 0.1 mm za to..sam kako bi gledu to, kr bi bla slika zameglena?? kaj pa tista očala za 12.000 tolarjev od elsa erazor al neki tazga??
tx-z


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

3D HD TV Sprejemniki (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
769331 (7246) Spajky
»

3D v Tušu

Oddelek: Loža
111362 (911) Okapi
»

Gledanje 3d filmov doma

Oddelek: Zvok in slika
165604 (5194) Senitel
»

Z Nvidio bodo lahko vse igre 3D

Oddelek: Novice / Igre
357895 (3208) xsannyx
»

Zalman predstavil 3D monitorje

Oddelek: Novice / Zasloni / projektorji / ...
173779 (2930) Matev

Več podobnih tem