» »

Asus CD-RW

Asus CD-RW

TechFreak ::

Zanimajo me vaša mnenja okrog Asusovega pekača - 48x Write 12x Rewrite 48x Read, 2MB buffer,FlextraLink, FlextraSpeed, DDSSII, Sft,EIDE RETAIL. Cena zanj je 28K. Zanima me predvsem primerjava s cenejšim Teacovim 40×.

Thx&LP

Lime ::

Priporočam LG GCE-8480B (48/16/48) 29.900 SIT
TEAC CD-W540 mu ne seže do kolen.

bastadu ::

28K?
Za ta denar dobiš skoraj dva Lite-Ona 40/12/40, in kar je še boljše, Lite-On spada v sam vrh pekačev, kar o Asusu (sploh pa o LGju>:D) sploh ni govora...

Lime ::

Bastadu, človek kupuje 48x pekač. Cene med 48x pekači in 40x pa so res skoraj dvojne.
Ne more Liteon spadati v sam vrh, če sploh še nimajo DVD pekača.
Za optiko so v svetovnem vrhu firme, ki razvijajo svoje tehnologije:
Toshiba
Sony
LG
Pioneer
Panasonic
Ricoh
Philips
Hitachi
Vrstni red je naključen :)
Asus pa je št. 1 na svetu po prodaji in kvaliteti za računalniško opremo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lime ()

TheJack ::

...s tem, da se osebno Philipsovega pekača niti s palco ne dotaknem. A že podpirajo overburning?:D

bastadu ::

Bastadu, človek kupuje 48x pekač. Cene med 48x pekači in 40x pa so res skoraj dvojne.
Kot prvo, se da Liteon 40× nadgraditi na 48×, kot drugo, razlika v času pečenja med 40 in 48× je minimalna.
Ne more Liteon spadati v sam vrh, če sploh še nimajo DVD pekača.
Če še nimajo DVD pekača nima nobene veze, lahko da so pač več časa vložili v razvoj in izdelavo boljših pekačev8-O
Asus pa je št. 1 na svetu po prodaji in kvaliteti za računalniško opremo.
Če je No. 1 v prodaji ni nujno, da je tudi o kvaliteti. Verjemi, sem že srečal kar nekaj ljudi, ki je imelo precej težav z Asusovim matičnim platam....

Pa kaj nič ne bereš forume in pa raznih testov na netu? Vsepovsod, ko kupuješ pekača ti svetujejo najprej Plextorja (če maš malce več denarja), kot drugo Teaca, kot tretje pa Lite-Ona. Se mi zdi pa da se razlike med Teacom in Lite-Onom čedalje bolj brišejo, seveda pa je še vedno LiteOn za nekaj tisočakov cenejši, kar velikokrat odtehta nakup... Treba je brat mal teste, ker tu se vidi, kaj kdo zmore in ne (vedno) v imenu firme. Resda firma pove veliko, ne pa tudi vsega... Pa še nisi čul, da marsikater NoName izdelek vsebuje komponente znanih proizvajalcev, samo navzunaj nimajo znamke in so zato cenejši...

Lime ::

Philips je že pred časom opustil razvoj pekačev in usmeril finance in silo v druge smeri, tako da so res malo zaostali.
V pekače pa se je podal Waitec.

Samo kaj pa je bil Philips (Waitec) pekač pred leti?
Zakon tako v računalništvu, kot v Hi-Fi pekačih.

Ne pozabimo pa kdo je pogruntal CD-ROM!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lime ()

Lime ::

Pusti ti teste hitrosti ipd. Tudi Golf je lahko hitrejši od Mercedesa, pa bo večina raje vzela Mercedesa, če bodo finance dopuščale.
Hitrost v peki med 40x in 48x je še zaenkrat minimalna, ker 48x peke ne dopuščajo mediji. Razlika bo blizu 30 sek, kar je pri 3 min peke veliko.
To da se Liteon usmerja v pekače, sedaj ko se vse firme že v DVD pekače, pa je njihov problem in jih bo v nekaj mesecih verjetno pokopal, če je to res, saj se v naslednjem letu pričakuje padec cen DVD pekačev preko 50%, kar pomeni, da boš dobil DVD-RW enoto za manj kot 50k SIT. Usmerjanje v zastarelo tehniko pa je še en dokaz, da Liteon ne more biti v svetovnem vrhu.
Toliko kot je bilo težav z Asus platami v naši firmi v 3 letih, kolikor sem v računalništvu, jih lahko preštejem na prste ene roke.

Pa še nisi čul, da marsikater NoName izdelek vsebuje komponente znanih proizvajalcev, samo navzunaj nimajo znamke in so zato cenejši...
Ravno zato pa govorim, da Liteon kot firma ne more biti za optiko v svetovnem vrhu, ker kopira oz. uporablja tehnologijo drugega.
Tudi Škoda ne bo nikoli Volkswagen.

Sicer so lahko Liteon dobri pekači (sam jih ne poznam in jih tudi nočem spoznati), ampak preizkušene firme so zame še vedno na prvem mestu. Osebno imam TEAC CD-W540 in imam nekaj pripomb, pred tednom pa sem imel sposojenega LG GCD-8480B (48/16/48) in nanj nimam nobene pripombe. Sem pač svetoval iz lastnih izkušenj in ne kar pravijo po raznih straneh na netu in nisem pljuval po drugih izdelkih, ki jih ne poznam, kot ti verjetno ne poznaš LG-ja.
Lahko se vsi spomnimo Abitove revolucije s platami pred nekaj časa in so vsi govorili Abit je zakon, poglej si teste, ko je pa po nekem času skoraj vsaka druga plata crknila, so pa vsi pljuvali po Abitu, testov pa se nihče ni več spomnil. Podobno je bilo s Chaintechom in njihovimi platami.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lime ()

bastadu ::

Sej se je brezveze pregovarjati, ker ima vsak svoja mišljenja in svoje izkušnje glede tega...;) Sicer pa on kupuje CD pekača in ne DVD pekača...

Ravno zato pa govorim, da Liteon kot firma ne more biti za optiko v svetovnem vrhu, ker kopira oz. uporablja tehnologijo drugega.
Zakaj ne? Če kopira oz. uporablja tehnologijo od drugega; če je ta drugi dober, pol ima veliko možnosti, da je tudi on dober (ampak seveda za manj denarja), right?

P.S.: Aja, Škoda v bistvu je Volkswagen (mislim da delajo samo školjko v Škodi, ostalo je od VW);)

TheJack ::

Izpred parih let se spomnim Philipsovih 2x (ali so bili 4x) pekačev, ki so crkovali tako hudo zelo, da dvomim, da je kateri zdržal več kot par mesecev. Mojemu kolegu sta crknila 2 v treh mesecih!! Če se ne motim, so jih zaradi tega celo tožili (v ZDA, se ve).
Od teh pokvarljivih 2x pekačev (za bolj nazaj se ne spomnim, priznam), Philips ni izdal pekača (vsaj jaz ne vem zanj), ki bi se lahko vsaj približno meril s konkurenco.

Moram priznati, da se ne spomnim, kdaj so bili Philipsovi (oz. Waitecovi) pekači ''zakon''. Sicer res nisem strokovnjak, ampak odkar pomnim, so Philipsovi pekači veljali za najslabše od najslabšega.

Lime ::

Nisem mislil da so bili Philipsi kvalitetni in brez napak, ampak da so bili prvi med pekači in s tem spodbudili k razvoju pekačev.
Tudi CD-ROMI so na začetku crkovali kot po maslu (Mitsui, Philips, Sony...).
Waitec pa so bili "zakon" (dobri) tam nekje pri 8x hitrost, ali celo 12x :)

TheJack ::

Pa je Waitec takrat uporabljal Philipsove pogone? Se mi zdi, da ne... Prej Teace ali Yamahe (morda celo Sonyje).

Lime ::

Govorilo se je, da so to v bistvu Philipsi, sam pa nisem preverjal :D .

MadMax ::

Lime:
Philips je bil na nasem (verjetno tudi na drugih) trgu prvi zaradi cenovne dostopnosti.
Mar ni cena nekako v (vsaj pribliznem) sorazmerju z kvaliteto?

In res, 2x in 4x Philipsi so crkovali kot zmesani.

Tudi njihovi CD-ROMi so kaj kmalu zaceli upocasnjevat hitrost glede na starost in hkrati povecevali stevilo napak.

Tudi CD-ROMI so na začetku crkovali kot po maslu (Mitsui, Philips, Sony...).

Verjetno si mislil Mistumi: kater 4x CD-ROM danes se deluje poleg Mitsumija? To je sicer eden najbolj popljuvanih bralnikov, toda ne na racun zanesljivosti, temvec pocasnosti (prepoznavanje, dostopni cas).

Waitec pa je "dodelan" Philips. (le malo manj slab)



Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMax ()

perci ::

MadMax: kaj naj rečem, meni je moj mitsumi 4 kratnik crknil po pol leta uporabe - se mi je zameril in se ga ne dotaknem več ;(

TheJack ::

Sem mel enkrat enega Mitsumija (16x; bralnik), ki ni bral nič drugega, razen originalnih cedejev. Nobenih cd-rjev, kaj šele cd-rwjev. Izključno samo tiskani cedeji so laufali v njem.

MadMax ::

Kaj naj recem...
OK, od 4x je tezko pricakovat, da bo bral CD-Rje, kaj sele CD-RW (ce CD-Rjev se niti ni bilo takrat).
Kolega ima 8x Mitsumija, pa CD-R bere b.p., RW pa ne.
Sem imel 2 6x na "popravilu (ciscenje), pa sta tudi brala Rje b.p..

Sam sem imel 32x Teaca, kateri je imel zelo izbircno prebavo - zamenjal za 36x Lite-Ona, kateri pa je prebral dobesedno vse.

Izkusnje so pac razlicne...



Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

malinavc ::

zanimivo kak vam vse crkuje...jst sem mel pred štirimi leti 2x philipsa rw, pa mi je takrat eno leto delal brez problema, pol sem ga prodal frendu(nucu keš), in seveda mu še danes dela kot nov!jst sem pa tut zdej z msi-jem zadovoljen...
...odvisno s katere perspektive gledamo...

TechFreak ::

Zanimivo res kak ste se razgovorili o tem, dejstvo pa je, da ima vsak o tem svoje mnenje in izkušnje. Mislim, da je veliko odvisno tudi od serije, ki jo kupiš. Js npr. z Mitsumijem nism nikoli meu problemov. 4× CD-Rom pogon mi deluje še dons, pa je str že 5 ali 6 let. Res pa je da dostopni čas ni glih zavidljiv. Tud Pekač 4×4×24 (prav tako Mitsumijev) že ima za seboj kr bogato zgodovino, sam peče še zmeri ko šus.

Zanima pa me predvsem primerjava z vidika zmogljivosti, hitrosti zapisovanja, dostopnega časa, branja...ker tisto, kdaj bo crknu mislim da lahk doleti prav vsakogar...

Torej: Teac, LG, moj Asus:)), LiteOn, ali keri drug 48 kratnik, pri tem da bi recimo Asusa dobu za 20K.

LP

TechFreak ::

Aja pardon, Teac (še)nima 40× :)

Han ::

Lime: ko boš malo bolj razgledan in seznanjen z zgodovino (predvsem Liteonovo), te bomo začeli jemati bolj resno... :P

TechFreak: na netu je kar nekaj dobrih strani, ki ocenjujejo pečke. Tam boš našel skoraj vse kar te zanima...

KuhaR ::

Imam ASUSa 32x12x40 že pol leta, kolega pa 24x10x40 in sva skupaj spekla že več kot 300 CDejev brez problema. Edina stvar katera me moti je ta, da je potrebno vratca zapirati z gumbom.

AngelOfDeath ::

Tudi jaz sem lastnik teaca (40x12x48)
Prej sem imel plextorja(16x10x40) in vam povem da kar se tiče kvalitete izdelave in branja cdjev ter peke se ta teac skrije.
Vratca majo tako šlampasto narejena da je to že groza ;((

TheJack ::

Testi na CDRLabs:

Teac

Asus

Liteon

Beri teste malo med vrsticami, kajti večkrat se zgodi, da je nek pekač ocenjen slabše, ker je bil par sekund počasnejši od ostalih (kar je po mojem irelevantno). Meni je recimo vseeno, ali zadeva pri branju/pisanju doseže max 47.71X, ali pa 49.02X, tip pa zna iz tega narediti cel halo. Premalo je tudi poudarka na kvaliteti posnetega, ampak to je več ali manj lastnost vseh takih testov. So pa po mojem skromnem mnenju testi na CDRLabs vseeno najboljši.

Kar se osebnih izkušenj tiče, lahko komentiram le Teaca, ki ga imam. Precej izbirčen je glede medijev in z lučjo moraš iskati tiste, na katere bi zapisoval s polno hitrostjo. Tudi če pride na 40x, ponavadi potem pisanje proti koncu spet zniža na 32x, ali pa celo na 24x. Teac pač daje prednost kvaliteti zapisanega pred hitrostjo. Ampak tudi kvaliteta ni vedno tisto, kar bi pričakoval; še posebno ne na cdrjih (naj)nižje kvalitete.
Kot bralnik je dokaj dober, čeprav nekoliko glasen (tih 48 kratnik ne obstaja). Skoraj podpira correct EFM. V tem (delanju 1:1 kopij zaščitenih cedejev) sta vsekakor boljša Liteon in Mitsumi.

AngelOfDeath ::

TheJack
teac proizvaja večino svoje glasnosti zaradi nekvalitetno narejenih vratc (če med delovanjem pritisnem vratca na levi strani pekača zraven se stvar utiša za 70%)

TheJack ::

Pri meni ne. Vratca so narejena kot bavarski avtomobili.

Lime ::

Han: redki so, ki poznajo bolje zgodovino pekačev in CD romov kot jaz.
CD player sem imel leta 1990, pekača pa leta 1991. K meni so hodili prijatelji in gledali, kot bi bil iz drugega planeta.
CD player je bil Aiwa, pekač je bil Sony. Za pekača sem dal cca. 10.000 USD in ga izplačal v nekaj mesecih. Takrat je bilo piratsvo še dovoljeno :D .
Sicer pa se s servisiranjem računalnikov ukvarjam od leta 1994, s prodajo pa od 1999. V računalništvu pa sem od leta cca. 1984 (ZX Spectrum, Commodore 64, Amiga, 486DX4-100, P133, C366, C700, P42GHz...)
Za Liteon pa sem prvič slišal (se mi zdi) lansko leto.

Han ::

Me veseli, da se visoko ceniš...

Če si za Lite-On prvič slišal lansko leto, to še ne pomeni, da so šele lani začeli izdelovati in prodajati prve pogone.

Tudi o Waitecu in še marsičem imaš zmotno predstavo.

romci1 ::

Vidim, da je tole kar vroča tema, zato je čas da še jaz napišem svoje mnenje oz. vam povem nekaj iz (bogatih) izkušenj.

1. Večina nas ve, da je TEACov 40x pekač izjemno problematičen (sploh v WinXP in na starejših ploščah - kontrolerjih)

2. LITEON je eden največjih tajvanskih smeti kar jih poznam. Kot serviser vem, da jih vgrajuje v svoje računalnike PCX in se njihovi serviserji non-stop pritožujejo kok fejst crkujejo 52x CD ROMi. Poleg so zelo izbirčni glede branja in ful glasni. 40x pekač pa sem prodal kolegu (glede na vaša priporočila), ki je z njim zapekel celih 6 CD-jev (sem bil zraven), potem pa sploh ni več znal detektirati (praznega, polnega, originalnega, ...) CD-ja. Kot garancijsko zamenjavo sem mu dal 32x MITSUMIja in je izjmeno zadovoljen.

3. ASUSA na področju pekačev ne poznam, ampak vem, da je glede matičnih plošč precenjen, saj konkurenca ponuja veliko več za nižjo ceno - tudi večjo hitrost, stabilnost, kakovost, garancijo, ... Firma - ime se plača in nič več kot to.

4. MITSUMI je car. Res so CD-ROMi dokaj glasni in imajo dolg dostopni čas, vendar so zanesljivi. Popolnoma se strinjam s kolegom, ki je pred mano pisal o 4x CD-ROMih. Glede pekačev pa sploh ne bi izgubljal besed, saj so zanesljivo eni izmed najboljših. Na večini testov so dobili naziv kot najboljša CD-RW enota med vso konkurenco oz. so dobili dvakrat več nagrad kot vsi TEACi skupaj. Moj brat ima 4x že pet let (preko 2000 CD-jev) pa še vedno peče kot nor. Jaz imam 32x pa je zanesljivo boljši kot vsi zgoraj našteti. V firmi kjer delam, smo prodali čez 50 MITSUMijevih CD-RWjev pa je od tega crknil samo eden, pa še ta zato, ker je strela skurila napajalnik in je dobil preveč štroma v rit.

Več si preberite in nikar ne dvomite v MITSUMija, saj so dokazi na dlani:

http://www.egt.si/novice.htm

http://www.mitsumi.de/english/produkte/...

TechFreak ::

He he Romci1 lepo da si vletu v debato:D (sm pricakoval). Povej, ce se ze da dobit pr teb Mitsumijevega 40 kratnika (CR 485C TE), pa kok je cena zanj!

Ajd

romci1 ::

Nažalost te moram razočarati, saj 40x MITSUMIjevega pekača še ni v Sloveniji in nihče ne ve, kdaj bo na voljo tudi pri nas. Pri uvozniku so me informirali, da je dobava kritična, saj je razprodan (v Nemčiji je to baje najbolj prodajan pekač zadnjega meseca - moram preveriti na netu, ker me to resnično zanima) in mala Slovenija sploh ne pride na vrsto.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Teac vs Liteon

Oddelek: Strojna oprema
241270 (975) Caligula
»

crknu pekač (TEAC)

Oddelek: Strojna oprema
281912 (1438) Dr_M
»

Lite on CDRW - problem

Oddelek: Pomoč in nasveti
301839 (1346) jest10
»

Teac CD-W548E & firmware (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
515219 (4532) wilecoyot
»

Teac 48x12x48 ?

Oddelek: Kaj kupiti
191629 (1260) TheJack

Več podobnih tem