» »

Zvočna izolacija

Zvočna izolacija

goblinsly ::

Pozdrav,

Za začetek prilagam sliko svojega stanovanja, da bo vse skupaj malce bolj jasno. Se opravičujem zarad slabe kvalitete, sem na hitro zrisal kar v slikarju.

 slika stanovanja

slika stanovanja



Torej, gre za sobo, obrobljeno z zeleno barvo. V njej imam računalnik in zvočnike, ki so označeni z rdečo barvo. Okna so označena z modro, vrata z rumeno. Označil sem tudi kje se nahajo sosedi. Sosede imam tudi pod in nas sabo, vendar bi zaenkrat izoliral stene ( vem, da je za popolno izolacijo potrebno izolirati tudi tla in strop, vendar to sledi ).
Stvar je taka, da je denar zelo pomemben faktor. Soba je v zelo dobri poziciji, tako da že sedaj lahko čez dan poslušam glasbo zelo naglas, tako da od tukaj gre lahko samo še na bolje. Strop in tla so iz betona, kar debelega. Stene so iz opeke, razen leva in spodnja stena sobe obrobljene z zeleno, ki je iz lesa ( spodnji del ) in iz gips plošč ( leva ).

Za začetek ( preden se spravim v kakšno drago prenovo ) me je zanimalo ali se da kaj narediti tudi s "naredi sam" tehniko. Npr. da bi sploščil škatle od jajc in jih skupaj zlepil v 1x1m plošče, debeline npr. 2cm. Bi to kaj pomagalo ? Kot sem omenil, že sedaj s poslušanjem glasbe nimam problema, iščem poceni rešitev ki bo zadržala v sebi kakšen Db. Po 10 uri npr. zdaj poslušam zvočnike z ugasnjenimi nizkimi toni, z izoliranjem te sobe morda to ne bi bilo potrebno ( glede glasbe po 10 je najbolj kritična stena na spodnji strani slike, saj soseda spi direktno za njo ).

Toliko zaenkrat, upam, da sledijo kakšni dobri predlogi. :)

Lp, goblinsly

mkk20 ::

Jah najbolj racionalna varianta je najbrž gips plata. Torej knauf konstrukcija na delikatno steno ter 5 cm izolacije ali več, in dve plati čez. Podobno strop. Če maš dovolj visokega da ga spustiš za cca 7 cm, spet izolacijo vmes in ni vrag, da se ne bi kak db ujel. S stropom imam jaz izkušnjo - namreč imam lesene strope, tako da sem zvok, ki se je slišal, če je kdo hodil oz bolj naglas govoril (beri dru se) kar dobro zadušil. 5 cm volne 1 plata. Nekaj bo seveda dela še s štromom, ker boš moral mal ven potegniti vse...
Podn pa ne vem - edin če boš na novo delal estrih.:|

goblinsly ::

Dimenzija sobe je 3 x 2.2m, višina pa je 2.4m . 2 steni sta taki da ni problem debelina, tam sem mislil kaj poceni od materiala kar imam doma, v stilu les, karton, stiropor, škatle od jajc, itd. Pač vse skupaj sploščim v plošče 1x1 m debeline 10-15cm.

Ostali dve steni in tla + strop pa bi bilo fino kaj čimbolj tenkega.

bluefish ::

To je pa dandanes redkost - človek, ki je pripravljen vložiti vsaj nekaj truda in časa za mir sosedov. Kudos.

zagi123 ::

Tervol DP8.

goblinsly ::

Kakšne pa so kaj cene ? S tem bi pokril samo strop in tla, tukaj sem omejen s prostorom zaradi že tako nizkih stropov, 240cm. Pri stenah pa praktično nisem omejen tako da bi morda izbral kakšno cenejšo, morda home-made zadevo, npr. 3cm kartona-lesa-stiroporja-škatle od jajc, pač bi porabil kar imam pri roki, pa še rad se ukvarjam z takimi zadevami. Tako da ubistvu Tervol bi kupil 2x po 3 x 2.2 m kar verjetno ni pretirano drago.

Mimogrede, ali se da na kakšen način ugotoviti koliko bo Tervol pomagal, ali je edina opcija testiranje z Db metrom pred in po posegu ? Kar je malce težavno, Db metra nimam, pa tudi sosedi bi me verjetno malce čudno gledali, če bi po njihovem stanovanju letal okoli z napravico....

damjan1980 ::

tisto tvojo kramo rajši vrži na keson, kot pa v steno. če že delaš, naredi tak kot se spodobi. pri taki mini kvadraturi je cena itak mala. Vse stene in strop obleči v izolacijski material od 5 cm naprej, več ga je, boljše je. Daj not tervol, kameno volno,..., dosti je tega. To daš med profile, plata čez in rešeno. Kako točno se to izvede pa si poglej na knaufovi strani recimo. Po profilih se rad zvok prenaša, tak da so opcije filc med profil in steno, profili na obešalih,... malo poglej detajle izvedbe, ker so zelo pomembni. Tudi po tleh se zelo rad zvok širi.

SimplTech ::

Pridružujem še že podanemu predlogu za kameno volno. Jaz sem z njo izoliral steno v spalnici. Mislim da sem takrat dobil DP5 gostoto in se je zelo poznalo. Delaš pa tako kot je napisal že damjan1980: profile na steno, vmes med profile kameno volno (je kul ker sama stoji in tudi reže se jo lahko), potem pa čez gips plošča.

Je pa tast isto stvar delal s pomočjo steklene volne pa je veliko slabše izolirala, pa še težavo je imel pri delu ker pač steklena volna ne stoji pokonci (se ti sesede) in je težje z njo.

goblinsly ::

Malce sem brskal za cenami. Ali je to možno, da je tako poceni ? 2.5EUR oz. starih 500 sit za kvadratni meter 5cm debele kamene volne ??

http://www.knaufinsulation.si/files/ki_...

Če sem prav izračunal bi za izolacijo cele sobe ( 4 stene + strop + tla ) porabil okoli 95EUR, izolacija z 5cm debelo kameno volno. Torej, višina sobe je 2.4m, dolžina pa 3m x 2.2m .

Kakšna pa bi bila razlika s tako izolacijo ? Koliko bi se poznalo ?

goblinsly ::

Zdaj bi rabil malce nasvetov glede polaganja tega, itd.

damjan1980 ::

bi se kar poznalo. računaj da je recimo pri montažnih bajtah ponekod samo teh 5cm edina izolacija med etažama, pa je dovolj, se noben ne pritožuje.
Kak točno pa si si zamislil polagat to po tleh? :)
Kar se sten in stropa tiče, profile pritrdiš na steno na razmak mislim da 0,5m, vmes daš izolacijo, preko tega pa gips plate. Točno boš zvedel tam ko prodajajo material. Samo če se ti niti približno ne sanja kak se to dela, reči kakemu kolegu ki je to že delal, naj ti pomaga. Ker na koncu še moraš spoje skitat, šmirglat in pobarvat


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zvočna izolacija za začetnike

Oddelek: Zvok in slika
112352 (1513) energetik
»

Izolacija stene z notranje strani

Oddelek: Loža
3813053 (11587) kljuc
»

Izolacija sobe za vaje z bendom

Oddelek: Loža
133325 (2940) LeQuack
»

kaj uporabiti pri zidavi stanovanja?? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5018241 (17309) madmitch
»

Zvočna izolacija sobe

Oddelek: Loža
1611010 (10702) Brane2

Več podobnih tem