» »

Naročanje iz ZDA po netu (1700+ T-bred)

Naročanje iz ZDA po netu (1700+ T-bred)

AtaStrumf ::

A ma kdo kake izkušnje z naročanjem prek interneta iz ZDA. Sem opazil, da so tam zadeve tako poceni, da tudi če je carina 50%, še vedno boljše skoz prideš kot če kupuješ pri nas. Primer AMD XP 1700+ (T-bred A!!!) = $75.00 (link, mal bo treba poiskat). Če je dolar ~236 SIT te pride po carini 26550 (pri nas je 23640 (a navaden Palomino!). Ta me mal rajca, zato me pa zanima.

Boljši primer je AMD Athlon 1600+ = $53 + carina 18762 SIT (Malcom =20880 SIT).

Res je tu še poštnina, samo če za 3 čukce dobim T-breda namest palominota se pa splača.

borchi ::

a carina za robo iz zda je 50%??? skor ne verjamem. js bi reku, da je carina mogoče v rangu 10% (če sploh je carina, ker itak ni domače računalniške industrije, sam ker verjetno mamo že poenoteno z eu pol verjetno je carina) in pol še 20% ddv.

p4 2.4 pride 180$. in to so v večini že c1 steppingi, ki grejo na 3GHz - zračno hlajenje!
l'jga

morphling1 ::

Naročanje iz Zda je čist simpl ,samo če najdeš prodajalca ki pošilja v Evropo, kar tudi nebi smel biti problem ,plačaš samo ddv 20% ter eno takso ki mislim da pride okrog jurja to je vse, ja pa poštnini seveda.
Potem pa k tvojem procesorju t-bred A se ne splača kupovat, ni biljši kot palomomino saj se v večini primerov slabše navija, če bo šlo Amd-ju dobro in bo izdal tudi t-bred B na nižjih frekvencah kot 2400+ potem bo pa to čip s potencialom.
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

Matty ::

Nad doloceno vrednostjo (ali 75EUR ali 45EUR, lahko tudi vec) moras placati carino + ddv + posredovanje "domace" poste (taksa)... + postnina iz ZDA...

Sam sem narocal DVDje, pa je bil najvisji znesek okoli 60$. Placati sem moral dodatno se DDV + takso (okoli 1400SIT, lahko da je to bila tudi carina... sam se mi zdi da je bilo nekaj v zvezi s slo posto). Medtem ko je bilo treba enkrat drugic za posiljko vredno 45$ treba placati samo takso...

AtaStrumf ::

Mogoče res nima Slovenija računalniške industrije, ima pa zato malo morje firm, ki prodajajo procesorje in zato mora bit carina. Sem prebral članek v Joker-ju na to temo, samo tam nič ne piše za računalniške komponente, samo DVD-ji in knjige. Carina in davek se spreminja odvisno kaj uvažaš in kolk je vredno , zato rabim enega, ki je naročil kako grafično, procesor ali kaj podobnega da mi pove kolk je plačal, ker nebi rad kakega grdega presenečenja. Kaj pa če bi mi en kolega iz ZDA poslal v paketu. A to tudi odperajo in carinijo?

borchi ::

Mogoče res nima Slovenija računalniške industrije, ima pa zato malo morje firm, ki prodajajo procesorje in zato mora bit carina.

???!!! si mogu pa kako čudno knjigo iz ekonomije prebrat, da misliš, da tako stvari grejo :-) carine so za ščitenje domače INDUSTRIJE (tisti, ki proizvajajo). carine že od titovih časov tudi v sloveniji niso za polnjenje proračuna. se pravi, če država pobira carino, se le ta prevali v višje cene izdelkov, ki jih računalnišče trgovine prodajajo. to jih dela relativno dražje od tujih trgovin in bo vs folk hodu v italijo in avstrijo.

al ti misliš, da bi plačevale carino samo fizične osebe, pravne (podjetja-trgovine) pa ne??? to tako ne gre!
l'jga

Matty ::

No ja... treba bi bilo pogledati v carinsko tarifo kaj se carini in kaj ne... Ce je blago npr. evropskega porekla (izdelano v EU, isto velja zaradi FTA tudi z drzavami CEFTA, Hrvasko, BIH, Makedonijo, Turcijo in Izrael) potem carine za vecino blaga ni (izvzeti so kmetijski proizvodi ki pa nas ne zanimajo)... ne vem pa kako je z racunalniskimi komponentami iz drugih drzav...

Ce je carina, potem je nizka... Res pa je, da slovenija kaj prevec racunalniske proizvodnje nima...

andrej ::

AtaStrumph: da, po potrebi tudi odprejo, ce ni jasno napisano kaj je notri. Lahko pa te tudi kontaktirajo, da posljes originalni racun - odvisno.

Naceloma pri uvozu iz ZDA placas 20% davka, pa enako carino, + postnino, pa se nasi si zaracunajo neke manipulativne stroske - 2000 SIT al nekaj takega. potem pa se je problem poste. Jaz drage komponente ravno nebi posiljal po navadni posti. Definitivno moras zadevo zavarovat kar je se dodaten strosek.

Za 3 jurje se ti definitivno NE splaca uvazat. Kaj bos naredo ce zadeva crkne? Ali pa te prodajalec naserje? Za par jurjev pa se ja nebos pozrl. Ce bi bla razlika 10k ali pa bi kupo vec stvari hkrati se ti splaca, drugace pa ne. Jurja gor al dol.

AtaStrumf ::

OK priznam, o ekonomiji nimam pojma (sem bolj naravosloven tip), sam se mi zdi logično, da se zaščitijo naše firme, ki prodajajo proce ipd. z višjo carino za fizične osebe, da ne nosimo denarja Italijanom in Avstrijcem, zato sem tudi to napisal, ker kot sem jaz razumel naj bi bila to poanta carine: zaščiti domače gospodarstvo (ne samo proizvodnjo).

Kakor koli že, še vedno noben ne ve točnih stroškov za $75 vreden CPU ob uvozu na lastno pest. OK približno smo se že zmenili, samo če je možno bi rad vedel točno, ker stvari tu precej variirajo. A so ti naši cariniki res zakompliciral stvar do amena al kaj?!

Kar se tiče, da stvar nebi delala oz. da bi me nategnil: Kot prvo kupoval bi stvari, ki praktično ne morejo biti defektne npr. CPU, ne pa kakšne grafike, RAM-a ali bog ne daj HDD-ja (isto kot sedaj tretiram Mlacom :) in kot drugo kupoval bi samo od velikih imen, kjer je možnost natega takorekoč nična. Pa itak ne bi uvažal na lasno pest za 3 jurje, gre se bolj za stvari, ki se pri nas ne da dobiti ali pa so res zasoljene cene npr. Athlon XP 2400+ ipd.

Pa če imaš kakšnega znanca v ZDA, ti teoretično lahko pošlje XP-ja zavitga kt čokolado ali bombonjero, pa noben ne bo opazil. CPU je taka fajn stvar da ni občutljiva za transport tako da ni frke. Kaj porečete?

Zgodovina sprememb…

morphling1 ::

Jaz pravim da na računalniško opremo ni carine samo ddv, sem naročal wireless mrežne zadeve pa sem plačal sam ddv pa takso pa je bilo več kot 100$ vredno
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

AtaStrumf ::

No to sem hotel slišat. Zdaj pa še followup question: Kolk je kaj poštnina, kolk cajta traja, kdo je najugodnejši, kje pošiljajo v SLO, pa še kakšen detajl, če se spomnete.

morphling1 ::

Trgovine boš moral sam poiskat, kak pricewatch poglej pa oznekce za intrnational shipping, jaz sem dal za poštnino 15$ za paket velikosti škatle grafične kartice, trajal je en teden da sem dobil in če je zraven račun dobiš direkt na dom ker že na carinski pošti vse poštimajo in pošljejo na tvojo lokalno pošto, tako da sam plačaš stroške ddv in takse ter dvigneš paket.
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

borchi ::

morphling1: se mogoče spomneš kolk je bla taksa? ma mogoče kdo link do naših tarifnih zakonov in taks? ko smo že e-država bi to lahk blo na internetu, ne? ne bi šou zdej po uradnih listih brskat ;-)
l'jga

Stallone ::

A pol k bomo v evropi bo kej cenej te stvari iz interneta?

morphling1 ::

Ne vem točno, poglej za zadevo ki me je prišla 106$ skupaj s poštnino sem plačal 6630 sit v tej ceni je 20% ddv na ceno 106$ ter vse potrebne takse, tako da si lahko približno zračunaš.
Hmm če bo kej cenej nevem, ddv boš pomoje še vedno plačal, moral bi pa dobiti nazaj davek države v kateri si kupoval, na cenikih on-line trgovin so cene skoraj vedno že s tem davkom tako da bi moral plačat to ceno plus poštnino.
Jaz sem pred dvema letoma naročil pelt pa As iz Norveške trgovine (so imeli celo na slo-techu banner) in mi nisem plačal davka ,cena na računu je bila polna jaz sem jim pa nakazal brez davka, tako da to bi bilo treba v sami trgovini poizvedet, ddv bo ostal tudi ko bomo v EU samo carin ne bo, samo teh že zdaj ni tako da be glede tega nespremenjeno. Če kdo ve kaj drugega naj me popravi.
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

McNato ::

Bo, če boš kupoval v EU.
Naši prodajalci bodo morali cene prilagoditi evropskim.

j.

Matty ::

morphling... znotraj EU ne bo carin! Kar pomeni, da ce bos kupil na Irskem SONY TV ne bos placal carine pri uvozu v Slovenijo (ker je ta ze placana ob uvozu območja EU, to je na Irskem). Pravzaprav ne bi smel placati niti DDV v Sloveniji, saj skupni trg pomeni, tudi poenotenje DDVjev vseh drzav (kar zaenkrat se ni!), kar pomeni, da samo enkrat placas DDV (v tem primeru na Irskem), odpadejo tudi razna IVA in Mwst vracila...

Ce danes kupis v EU SONY TV moras placati carino za slovenijo + DDV. Ce bi npr. kupil Siemensa na Irskem (ki ima evropsko poreklo) bi danes placal samo DDV, zato pa bi ti prodajalna na Irskem vrnila njohov VAT.

>>> Naši prodajalci bodo morali cene prilagoditi evropskim.
Ja, take so teznje... Vendar bodo pri nas dodali se transportne stroske, ne bodo se hoteli odrecti nenormalnim marzam, tako da... cene bodo po moje se vedno malo visje kot v ITA ali v AUT.

Se to... NORVESKA... Norveska ni v EU (je v EFTA), vseeno pa ima z EU sklenjen tako imenovan FTA (free trade agreement), kar pomeni nic carin (podoben sporazum ima od leta 1995 tudi Slovenija). Tudi po vstopu Slovenije v EU bi ob uvozu iz Norveske moral placati DDV, carina pa se za "norvesko" blago ne obracunava vec (ce bi kupil SONY TV na norveskem je spet drugacna zgodba). Vse to velja za blago nad dolocenimi vrednostmil Bos pa se vedno lahko dobil DDV placan na Norveskem >:D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matty ()

borchi ::

kk majo zda glede davka narjeno? predvidevam, da plačaš tisto ceno, ki jo plačajo američani in ti nč ne odbijejo VAT (kk se pri njih reče davku na dodano vrednost, isto ko v angliji (vat)?), če gre roba v tujino?

za 106$ pride že sam davka skor 5k sit (oz. cca. 4k, če se poštnina ne šteje v osnovo za ddv), tk da tise takse zgleda ni tolk velik, da bi bil problem.

hmmm, mogoče se pa splača! sploh pa, če bi se enih par zmenlo in naročilo kakih 5 procesorjev (manjša poštnina na človeka, taksa je tut verjetno fiksna (vsaj v določenem razponu vrednosti blaga)).
l'jga

morphling1 ::

Davek plačaš na celotno vrednost se pravi tudi poštnino, kar se pa tiče Zda, tam nimajo davka razen Kalifornija plača 7-8% taks , so pa cene običajno nižje kot v Evropi in si s plačanim davkom nekako na nivoju Evropskih cen tako da ni problema.
Skupen nakup bi bil opcija ker je običajno poštnina kar lep strošek skupnega nakupa.
Samo kot sem že rekel starih t-bredov se ne splača kupovat, kak B model bi bil pa zanimiv še kak teden dva, da bodo prišli v večino trgovin in potem bodo tud cene nižje trenutno je cena 2400+ v accubytu 188$ in pošiljajo v tujino.
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

AtaStrumf ::

Ja tale 2400+ sem tudi jaz gledal, sam ko vse prišteješ si na istem kot če kupiš pri KFM-u (ko/če jih dobijo, pravijo da torek ali sreda ta teden). Je pa vseeno zabavna izkušnja nekaj direkt iz ZDA naročit. Če nič drugega se vsaj kaj koristnega naučiš.

morphling1 ::

Hmm pri nas bojo cene okrog 70k iz Zda bi pa prišek okrog 50k men se zdi kar lepa razlika
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

AtaStrumf ::

Pri nas bo cena ~62k (KFM-ov cenik) iz ZDA pa ~50k+ poštnina, torej skor isto.

morphling1 ::

Sam ta cena je tam že več kot teden, pa je možno dobit proc. za ta denar, na www.teal.si ga imajo za 74k , saj ne rečem da ni možno , bi se bilo treba tam pozanimat.
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

Brane2 ::

Zaenkrat je (po mojih izkušnjah) tako:

- carino plačaš glede na:

-skupino izdelka (predvsem) računalniška roba je IIRC oproščena carine. To velja zta računalniške komponente, ne vem pa za ostalo (tiskalniki itd).

-državo izvora. Z določenimi državami imamo dvostranske sporazume o posebno nizkigh carinskih stopnjah

-namen. Določeni nameni so posebej oproščeni ( no, deloma) carine. Če gre za projekte, pomembne za državo (mislim, da gradnjo cest, rezervne dele za privat letala itd.) kar pri tebi verjetno ni slučaj.

To velja za POŠTNE pošiljke, katerih vrednost presega 9 kSIT. Tistre do te vrednosti so lahko oproščene carine in davkov (DDV).

Poleg tega, carino in DDV plačaš na CELOTNO vrednost blaga in VSE storitve, ki so bile potrebne, da je ta pošiljka prišla na carinsko pošto.

Sem seveda spada tudi poštnina. Ne vem koliko je carina na poštnino, vem pa, da moraš imeti v papirjih, priloženih pošiljki jasno označeno ceno izdelka in ceno ostalih uslug. Če tega ni, ti opalijo lahko stvaru po svoje.

Vse vsote MORAJO biti realne. Se pravi, ne moreš imeti na računu, da si dal za procesor 1$ in da je bila poštnina zastonj. V tem primeru se bo cesar pozanimal za ceno stavri po štacunah, cena poštnine mu je pa itak znana, saj cariniki so pa valjda na tekočem s tem in ti bo zračunal stvari po svoje...

To, da ti opalijo DDV, razumem. Ker ga izvoznik ne zaračuna na svoji strani, nima njegov cesar od tega nič. Pobere ga naš cesar.

Ne razumem pa, kako ti lahko OPALIJO CARINO NA POŠTNINO DO NAŠE MEJE ?
Mislim, na osnovi česa ? Zaščite naših poštarjev, ki po tujini nimajo kaj počet s poštnimi pošiljkami ? :| :| :| :\

Ufffff, O.K. Ohladu sem se. Upam da jih bo klepnu BinLAden :|

Uglavnem, če ne zaradi carine, pa se ti zaradi poštnine ne splača kupovat premalo vrednih stvari.

Aja, pri poštnini še par stvari. Ni vseeno, kako naročaš robo. Ker to od prodajalčeve štacune ponavadi loči pol globusa je pomembno, kje se prodajalčeva odgovornost zanjo neha. Tajvanci ti ponavadi navedejo cene kar "FOB vrata njihove štacune"+ poštnina.
To pomeni, da je njihova obveznost končana, ko pošljejo robo, ne glede na to kaj se z njo zgodi na pošti. Če se stvar zgubi, je to tvoj problem.
Zato je dobro najti:

-varianto, kjer garantirajo dostavo
-poštnino z zavarovanjem, kot je to npr. DHL

Pri letalskem prevozu te oglobijo na kilogram pošiljke, pri ladisjkem prevozu pa na kubiččni meter. Pri manjših pošiljkah se iz daljnjih krajev zagovo bolj splača aero transport, le prej se pozanimaj o cenah...

Prva varianta bi znala delati pri uglednejših prodajalcih, če pa te ni, pa razmisli o drugi, čeprav je dražja. U glavnem, ne zaletavaj se. Pokliči malo na carinsko pošto za podrobnosti, pa poglej si stvari na websiteu carine. Ni težko, samo razmisli in povprašaj PREDEN naročiš robo...
















AtaStrumf ::

Ja saj imam že slabe izkušnje s temi ameriškimi poštarji. Sem poslal denar v kuverti (ni bilo druge variante) kot naročnino za eno ameriško revijo in en let je ratal, drug pa ne, k sem iz senilnosti oz. podzavestne škrtosti pozabil poslati priporočeno. En poštarček je opazil mojo napakico in jaz sem ostal brez denarja in revije. Cigani poštarski! Najboljš se je res zavarovat na nek način, sam k imamo tako čudne poštarske zveze z ZDA, sploh naša nacionalna poštna služba. Ta ideja z BinLadnom sploh ni slaba :D.

Zgodovina sprememb…

Trdi ::

A zato je DHL 79$? Tu gre še za zavarovanje. Se pravi s temle ziher nimaš problemov?
Trdota d.o.o.

Tarzan ::

Kot je že Morphling povedal, carine na računalniške komponenete ni. Je samo DDV, ki ga lahko precej zmanjšaš, če ti prodajalec pridoda lažen račun >:D . ČE poznaš koga v Ameriki je fino, da ti kar on nabavi robo in napiše da je vrednost kakšnih 10% realne cene.

Preizkušeno deluje>:D

Tarzan ::

DHL je zanič, to je za velike pakete pa še to samo za podjetja. Če že moraš vzemi FedEx, ampak pozor, pogruntal sem, da ima slovenski partner FedExa nekakšen sporazum z letališčem Brnik in tudi če paket pride tedna na Brnik recimo v četrtek, čaka tam dokler ne pride ponedeljek, tako da moraš plačati še 5 jurjev letališču!!! PAket naj pride v Lj. na začetku tedna! aja, predvidoma bo paket iz amerike potoval 2 do tri dni. Odvisno od tega, če se bo vmes ustavljal še v Angliji, franciji,... ali bo šel direktno do Frankfurta in potem Brnika...

Srečno

boštjan ::

trdi od kod ti ta stara tema
tarzan poglej datum teme, kdaj je bla ustvarjena

Tarzan ::

hehe, bastard


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ebay carina iz ZDA (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
6733237 (2025) Nesta
»

Carina iz USA (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
7218818 (5548) St235
»

Nakup iz tujine (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
608263 (4906) Dr_M
»

Online nakup iz ZDA -raport

Oddelek: Kaj kupiti
395560 (4447) mlav
»

Kolko ti carina vzame?

Oddelek: Kaj kupiti
194084 (3490) Trdi

Več podobnih tem