» »

Cene življenskih potrebščin danes in pred 50-timi leti?

Cene življenskih potrebščin danes in pred 50-timi leti?

mtosev ::

Malo me zanima kakšne cene so okoli leta 1960 in kakšne so danes. Rad bi videl za kolk so se stvari podražili.=)
Ma kdo kaj o cenah?
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
  • spremenil: mtosev ()

zavajon ::

Najprej moraš definirati, kaj so to "življenske potrebščine". Leta 1960 je bila ta košarica gotovo drugačna ;)

mtosev ::

Kruh, mleko, sadje, zelenjava, zobna pasta, olje,...še kaj?
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

;-) ::

in kaj ti pomaga če izveš to če ne izveš kolikšni so bili pribl. prihodki oz. razmerje med prihodki in cenami...nekaj takega

kow ::

v USD ali DEM, domnevam?

petrus ::

V dobrih starih časih ni bilo nič ceneje ampak dosti dražje glede na dohodek, recimo meso se je jedlo samo ob nedeljah in praznikih, danes ga lahko vsak dan.

Ni bilo Spara, Hoferja in Lidla, ni bilo izbire, če si danes suh pač kupiš sladoled hišne znamke, sladoled vseeno imaš, pred 50 letih pa si odšel praznih rok domov.
stati inu obstati

zavajon ::

Evo, tukaj imaš.
Obstaja več dokumentov, poskusi s spreminjanjem url-ja, strani z indeksom ne najdem.

Pa tukaj so plače.
Zanimivo, cene iz 1960 se nekako ujemajo z današnjimi, povprečna plača pa je bila 221 DIN ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: zavajon ()

Yohan del Sud ::

Ne bi teh razlik cen niti približno primerjal s kakršnim koli denarjem inflaciji navkljub. Bolj smiselno je primerjat število koz napram lepoti tvoje drage :D

Raje primerjaj koliko kil kakovostnega krompirja/fičo ali kil kruha/bicikel ali opek/par gojzarjev. Se pravi nekaj bolj napram manj standardni dobrini ...

Bi pa to tudi jaz rad slišal, ker se moj fotr(tm) vedno hvali, da je rabil tri plače v tekstilni fabrki za prve nove čevlje (sredina petdestih).
www.strancar.com

donfilipo ::

Plače niso bile prednost realsocializma, cene tudi ne. Najprej globoka (-1970, nato pa srednja (1970-1988) žalost. Zlasti za tako imenovane voditeljske kadre:)
Realne primerjave standarda, pa so povsem nemogoče, vseeno. Premaknilo se je namreč kar nekaj osnovnih izhodišč. Tehnika je bila draga kot žefran. Krediti pa in to celo gradbeni (veliki) recimo, so omogočali relativno poceni gradnjo kar lepih hiš, na poceni parcelah, z obrestno mero, ki še ZDALEČ ni dohajala inflacije. Pomeni, par let so odplačevalci trpeli, nato pa se je obrok devalviral, praktično v nič. Druga prednost so bili namesto sindikalnih orožij, to je recimo stavke, sindikalne podkupnine, v obliki sindikalnih izletov in počitnic. Napol zastonj so delavci letovali po celi bivši jugi. Poceni je bil alkohol, najemnina za stanovanje, zdravstvo, tobak. Ni bilo malo delavcev, ki so se na šihtu spočili, da so lahko neobdavčeno po šihtu tudi dobro služili. In na glavo ni padlo nikomur, da bi jih preganjal:) Delovodja, ali šef, ni predstavljal nobene resne ovire za zabušavanje, če si bil recimo vsaj politično neoporečen, da ne govorimo, če si bil v partiji. Po fabrikah se je zlahka in obilno tudi kradlo, obrtniki pa če so bili spretni, so se pred dacarji predstavljali za socialne primere, čeravno so bili bogatejši od Kučana!!!! In še bi se našlo. Ampak tako kot se je pokazalo, NE GRE!:)) Dodane vrednosti je bilo manj, zaostajali smo vedno bolj, res talentirani in oponenti, so včasih doživljali resna šikaniranja in tako imamo zdaj kar pač imamo.

Na žalost pa vse kaže, da tudi to ni dosti bolj trdno od prejšnjega:'(
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

zavajon ::

Yohan del Sud je izjavil:

Bi pa to tudi jaz rad slišal, ker se moj fotr(tm) vedno hvali, da je rabil tri plače v tekstilni fabrki za prve nove čevlje (sredina petdestih).

Povej fotru, da ima slab spomin ;)
Leta 60 si dobil 5 parov čevljev za povprečno plačo, leta 55 so bile plače pol manjše, in če se čevlji niso podražili, si še vedno dobil 2.5 para za plačo.

Brias ::

no ja no ni bilo vse tako slabo...

ce si leta 55 dobil placo za 2.5 para cevljev, in si se s to placo odlocil kupiti 80m2 stanovanje, si dobil kredit...

od 55 - 56 si mastno placeval, 1.3 cevlja 12 mesecev
od 56 - 57 1 cevelj 12 mesecev
od 57 - 58 ze pol cevlja 12 mesecev
od 58 - 59 ze 1/4 cevlja 12 mesecev
59 - 60 si bil ze lastnik

15.6 + 12 + 6 + 3 = za 37 cevljev si bil lastnik stanovanja

Gandalfar ::

According to the United Nations, in 1975 the average income in developing nations was $2,125 per capita stated in current dollars; today it is $4,000.68 In 1975, 1.6 billion people lived at what the United Nations classifies as “medium development,” meaning with reasonably decent living standards, education, and health care. Today 3.5 billion people do—a stunning increase in the sheer number of human beings who are not destitute.
----

Here’s a related example of distorted coverage. Ever higher farm yields per acre allow fewer acres of land to be tilled each year in the Western world; that is good news, because the steady withdrawal of acres from farm production means more acreage returned to forest or nature preserve. As the forest analyst Roger Sedjo of the nonpartisan think tank Resources for the Future has noted, Connecticut is today 59 percent forest, versus 35 percent in the nineteenth century, though the state’s population has tripled and its agricultural production quintupled.39 Figures for most of the country show comparable simultaneous population growth and forest expansion, made possible by more farm production from fewer acres. Indeed, as Norman Borlaug—America’s unknown Nobel Peace Prize winner—has noted, if it were not for ever higher agricultural yields, across the world an area the size of India would have had to be leveled for farmland in the past fifty years, with devastating effects on the global environment.40 But how is the reduction of agricultural acreage spun in the press? shocking crisis of vanishing farms
--
Today, throughout America, the European Union, Canada, Japan, and Australia, the majority achieve the American dream. Reasonable prosperity, personal liberty, high education, and good health are the daily condition of perhaps five hundred million people in the Western nations. The creation of entire regions of the world in which most people are well-off—in which the typical person lives what all previous generations considered a dream—is without precedent in history
--

nevone ::

so omogočali relativno poceni gradnjo kar lepih hiš,


Pokaži eno lepo hišo iz socialističnega obdobja. No ja eno ali dve boš morda našel, kaj več pa ne.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

solatko ::

Ni bilo vse slabo, saj si s plačo komot preživel mesec, sedaj pa s plačo tehnika, komaj, vse, kar je manj pa skoraj misija nemogoče.

donfilipo - Razmerje plač med snažilko in direktorjem firme je bilo 1:2,5, s tem, da je snažilka lahko s svojo plačo skozi mesec preživela. Kar se tiče proizvodnje, vprašaj kakšnega kovinarja iz Litostroja, delavko Saturnusa ali kakšno tekstilno delavko, koliko in kako se je delalo, če pa pogledaš statistiko poklicnih bolezni, boš pa videl, da so bili delavci pod kar precejšnjim udarom, nevarnih delovnih mest, saj je bilo varstvo pri delu 60-ta in 70-ta leta zadnje, na kar so pomislili vodstveni delavci podjetij.
Samo en primer koliko in kako se je delalo v lenem socializmu - 70-ta leta, so iz WV-ja pripeljali tekoči trak za izdelavo luči v Saturnus, zadevo zmontirali in zalaufali. Po nekaj tednih so domači šlosarji, tehnologi in mojstri določene, nemške norme, z izboljšavami, presegli za skoraj 100%-ov. Na istem traku so lahko pričeli delati tudi luči za druge avtomobilske tovarne. Plače delavk na tem traku, so bile cca 5-10X manjše, kot primerljive v Nemčiji. Je pa res, da so delavci izven proizvodnje - pisarne, delali bistveno manj in še vedno več jih je bilo.

Drugi primer - Dekorativna - tkanje pohištvenih tkanin - v poznih 70-ih so nabavili najmodernejše stroje iz GB, usposobili delavke za delo na njih. V GB je ena delavka posluževala 2 stroja, v Dekorativni je ena delavka posluževala 4 stroje, produktivnost angleške tekstilne industrije je bila 4-10x večja kot pri nas, seveda na račun administracije.

V vsakem sistemu najebejo delavci, saj pametnjakoviči od njih zahtevajo skoraj nemogoče, humanizacija dela pa je v vseh manj razvitih ekonomijah, za vodstva podjetij, tabula rasa.

Brias - To pomeni, da so bili čevlji, svinjsko dragi.

nevone - Kako definiraš lepo hišo. Ravno tako, kot danes, so načrte risali arhitekti, okus in potrebe pa so bile precej drugačni, kot danes, čez 50 let, bo pa spet nekdo na forumu vprašal, kje je kakšna lepa hiša iz zgodnjih 2000 - ih let.
Gre bolj zato, kako so si ljudje lahko reševali stanovanjski problem, kar danes niti približno ni mogoče.
Delo krepa človeka

nevone ::

Gre bolj zato, kako so si ljudje lahko reševali stanovanjski problem.


Seveda je šlo za to. Ampak lepih hiš iz obdobja socialzma je malo. Bi bilo verejtno preveč kapitalistično razmišljat še o lepoti zgradbe.

Pa nimam nič proti, da so si ljudje tiste "kurnike" zgradil, da so pač imeli streho nad glavo. Pa tudi načeloma nimam proti kurnikom nič, samo opozarjam na to, da pač lepih hiš v času socializma se ni gradilo.

Se pa strinjam, da ljudje so delali v povprečju bolj kot danes. Problem je v tem, da nismo pustili vpliva tudi kapitalizmu in smo zato začeli stagnirati. Glavna igra se je vrtela okoli politične ideologije socializma, ki jo je z nepovratnimi krediti pomagala vzdrževati tudi ZDA, katere je Titej pač znal zanimirat.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

solatko ::

nevone - Praviloma so gradili v skladu z obstoječo gradnjo. Nekje, kjer so bile prej nizke hišice, nisi dobil dovoljenja za visoko gradnjo, med kamnitimi hišami na Krasu, nisi mogel postavit steklenega ali lesenega skrpucala, ki v ta konec ne bi pasal, v starih mestnih središčih, si moral novogradnjo prilagoditi okolici, tako pri materialu, kot obliki.
Kako grdo je in še danes izgleda Mulerjeva stavba v starem delu mesta ali dvigalo na teraso nebotičnika, pa še kar nekaj stavb bi se našlo, ki v stari del Ljubljane ne spadajo ravno najbolj. So pa seveda tudi izjeme, ki se prav lepo podajo v sklop starejših stavb.
Tito je dobival sredstva za ohranitev zidu med vzhodom in zahodom in hvala bogu, da je bil toliko pameten in je hladno vojno s pridom izkoriščal. Na račun tega, se je YU dosti hitreje razvijala, kot nekatere druge države, vključno z NDR. Tudi državljani smo bili preko rasti splošnega standarda, precej deležni teh sredstev.
Danes imamo pa obrnjeno situacijo, država se krepko zadolžuje za krepitev privilegijev, vzdrževanje megalomanskega aparata, državljani pa imamo od vsega skupaj, vsak dan manj in še tisto, kar imajo ljudje iz prejšnjega sistema, je interes države (politikov), čim hitreje, preko davkov, ljudem pobrati v dobrobit 10-15%-ov privilegirancev, tako kot je bilo v stari dobri kraljevini SHS.
Delo krepa človeka


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kitajski izvoz redkih zemelj peša (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
16042703 (37438) WarpedGone
»

Konec kapitalizma? (zeitgeist addendum napovedal ekonomski propad?) (strani: 1 2 3 425 26 27 28 )

Oddelek: Problemi človeštva
1355133607 (106774) T-h-o-r
»

43-let delovne dobe, da ali ne? (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
28537403 (34099) Samuel
»

Kaj pomeni drseči tečaj juana za cene elektronike (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
6322035 (19886) Manu
»

Dobra stara evropa (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
1619474 (6812) drejc

Več podobnih tem