» »

Kateri SSD OCZ ali Corsair

Kateri SSD OCZ ali Corsair

fingerling ::

RejZoR ::

Osebno bi vzel Corsaira iz prvega linka. Edino preveri če je to druga revizija, ker prve so (nekatere) imele težave z zmogljivostjo in niso dosegali specificiranih. Ampak pol so jih odstranil iz trga in obstoječim kupcem brezplačno zamenjal z drugo revizijo. Samo to preveri, da se ti ne bo kasneje treba ubadat s tem.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

fingerling ::

ok. hvala

RejZoR ::

Aja, če se ti gre za zanesljivost delovanja in ne toliko za surovo zmogljivost potem vrži uč na Intel diskovje. Že res da imajo crap performance proti konkurenci, ampak skoraj ne pomnim, da bi se kdajkoli kdo pritoževal nad zanesljivostjo oz da bi se sploh kdo pritoževal, da mu je prekmalu crknil. Cene so tud dost solidne.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

darkolord ::

Inteli so "crkovali" pri firmware updejtih

mr1two ::

Drugače pa dvomim, da bi znalec opazil razliko med intelom in kakšnim drugim SSD pogonom(razen ko bi premikal kakšne velike file-te nanj). V splošmen velja: SSD da velik boost na odzivnost, neglede kakšen je.
Sam imam Corsaira F60- zaenkrat ok(če bo pa kaj crknilo, bom verjetno zelo zelo slabe volje, ampak imam to v zakupu- če crkne, crkne)
LP

Dr Lex ::

Pozdravljeni.

Mene pa zanima ko prebiram po forumu o teh SSD-ih zakaj tolko crkujejo. V čem je fora?
Sprašujem zato, ker si ga mam namen nabavit in sem zdaj malo v dvomih o nakupu, sploh ker zadeva ni ravno poceni.

mr1two ::

Problem pri SSDjih je sledeč: ko crkne, crkne, zgubiš vse, in ponavadi ni nobenega opozorilnega znaka pred dejansko odpovedjo. Dela, ne dela. Klasični trdi diski imajo vedno predhodne simptome, le redki odletijo tako instantno kot to storijo SSDji in ponavadi je tudi iz HDDjev reševanje podatkov možno, z SSDjev pa niti ne.
Očitno se napake pojavljajo predvsem v programskem delu, vsaj takšen občutek imam, ko berem o raznih napakah na samih pogonih.


So pa intelovi precej bolj zanesljivi(statistika tako kaže), tako da če si v dvomih, posezi po njih. Niso med najhitrejšimi ampak še vedno- zmaga je že, če imaš SSD. Je pa za večino domače uporabe po mojem mnenju 80GB več kot dovolj, razen če je denarja za večje kapacitete.
Glede zanesljivosti: V rezervi imam sistemsko particijo od prej, na Samsungu F3, tako da zaradi mene, lahko SSD odleti, bom pač shajal tisti čas s klasiko.
Vse pomembnejše podatke hranim na HDDju, na SSDju je bolj potrošna roba.

LP

Dr Lex ::

Hjaa, če maš inštalirane win na SSD in ti crkne je res kako se naj lepo izrazim smola 8-O
Hvala za vsa pojasnila ampak mislim, da mi nisi ravno odgovoril na vprašanje "zakaj sploh tolko crkujejo-v čem je fora? Glede na to, da sem laik glede navijanja compa se mi poraja vprašanje ali je to morda posledica navijanja komponent?

Izi ::

Statistično gledano je okoli 10-krat manj možnosti, da ti crkne SSD kot pa Trdi disk. Tako, da ni panike.

Dr Lex ::

A res? No, tega pa nisem vedel. Sorry, da toliko gnjavim o crkavanju SSD-ja ampak do zdaj mi še noben ni odgovoril kaj je razlog zakaj crkavajo. Nekateri celo govorijo, da jim crknil po parih mesecih.

RejZoR ::

Statistično. Praktično pa sem v 10 letih videl manj crknjenih klasičnih diskov kot pa SSD-jev v samo zadnjih 2 letih.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

mr1two ::

Dr Lex: saj crkujejo tudi trdi diski, ampak imajo prej opozorilne znake, tako da se da v pravem času še rešit vse kar je gor. Pa ne obeša se ravno na veliki zvon, da je disk crknu, ker dosti ljudi, ki jih uporablja ni nujno, da so tudi na slo-techu. Sedaj so pa SSDji pod drobnogledom, ve se, da imajo celice omejeno število pisalnih ciklov, zato se toliko bolj gleda pod prste celotnem SSD cirkusu.
Da, crkujejo, če bodo šli v 20% primerov v franže v roku 5 let bomo pa videli. Po mojem ne.
In dosti napak je nekoliko banalnih: recimo nekaj diskov je odletelo zaradi hibernacije(očitno nesposobni pisci firmwareov- spet) oz. se niso zbudili iz spanja.
Malo si oglej razne napake raznih bliskovnih pomnilnikov, ti ki so bolj popularni imajo odkritih več napak(večja masa ljudi je zadevo dala skozi), potem se pa odloči za enega.

Ni važn kje, kako, važn je da bliska :))

WarpedGone ::

Dr Lex: saj crkujejo tudi trdi diski, ampak imajo prej opozorilne znake, tako da se da v pravem času še rešit vse kar je gor.

Ni res. Če pobere elektroniko diska, jo pobere enako nenadno kot pobere elektroniko na SSD.
Če je problem v mehanskem delu (glave, plate) pa zadeva umira postopno. Enako zopet pri SSD - če umirajo flash čipi, umirajo postopno.

Tale crkovanja SSD nimajo nič s samo flash tehnologijo ampak z zanič kontrolo proizvodnega procesa, bugastim FW ter napakam pri nadgradnji FW.
Zbogom in hvala za vse ribe

Izi ::

RejZoR je eden izmed tistih nesrečnežev, ki mu je crknil SSD, zato ne more objektivno oceniti statistike :P
Drugače pa sami proizvajalci vodijo statistiko, koliko pokvarjenih trdih diskov in koliko SSDjev dobijo nazaj pokvarjenih v garancijskem roku.
Zaenkrat se POVPREČNO pokvari okoli 2 % vseh trdih diskov in samo okoli 0,2 % SSDjev.

Je pa logično, da če komu crkne HDD tega ne bo šel pisat na forum, medtem ko če ti crkne SSD boš to takoj napisal na vse forume, ki jih obiskuješ in hkrati obvestil vse svoje prijatelje ;)
SSD je zaenkrat dražji in se ga še vedno drži malo prestiža in je zato večji šok, ko ti crkne. HDD pa je potrošna roba, poceni in še vsak se zaveda, da je kar nekaj možnosti, da ti bo crknil.

Lahko dodam še, da se je na začetku dobe trdih diskov pokvarilo kar nekje okoli 15 % vseh in so šele v zadnjem desetletju postali tako zanesljivi, da se jih pokvari samo še par procentov.

Kvari se pač vsa elektronika, včasih je bil najbolj pokvarljivi element trdi disk, danes pa se mi zdi, da je najbolj pokvarljiv element v celotnem računalniku matična plošča, kar je po svoje logično, saj ima največ elektronskih elementov, ki se lahko pokvarijo. Tudi grafične kartice so po pokvarljivosti verjetno precej nad trdimi diski in SSDji.

mr1two ::

WarpedOne
Vse lepo in prav, ampak če dobiš elektroniko iste serije za trdi disk, se da še kaj spraskat dol. Tudi profesionalno se folk s tem ukvarja, tako da je zadeva bolj dovzetna za reševanje podatkov, če obrneš tako ali drugače. Za SSDje pa zaenkrat pravjo, da vse zgine, puf.

RejZoR ::

Sorry Izi ampak mi ni crknil SSD, ker sem si do sedaj lastil samo 2 in obeh sem se kmalu znebil. Prvi je bil Kingstonov 120GB z JMicron kontrolerjem, drugi je bil Intel 120GB G2.

Zaenkrat se POVPREČNO pokvari okoli 2 % vseh trdih diskov in samo okoli 0,2 % SSDjev.

Samo ne pozabit omenit, da se proda na stotine miljonov klasičnih HDD-jev in biiiiiistveno manj SSD-jev.
Ne moreš sam napisat lepe procente ob katerih bi nekdo pomislil, da so SSD-ji res tolk (nad)superiorni...
Pa tud prej sem slišal da je kakšen disk crknil ampak imajo nekateri še vedno sisteme z diski starimi po 15 in več let pa še vedno delajo. Sicer so za današnje standarde precej počasni ampak so imeli tako zmogljivost desetletje in pol nazaj...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

WarpedGone ::

Vse lepo in prav, ampak če dobiš elektroniko iste serije za trdi disk, se da še kaj spraskat dol. Tudi profesionalno se folk s tem ukvarja, tako da je zadeva bolj dovzetna za reševanje podatkov, če obrneš tako ali drugače. Za SSDje pa zaenkrat pravjo, da vse zgine, puf.

V osnovi je pri SSDjih pogosto ista reč - "vse zgine, puf" ker se kontroler neha odzivat na sistemske klice in je zadeva klasično nedostopna. Pošlješ nazaj v fabrko, kjer se zadeve lotjo malo drugač, "na silo" flashnejo nov FW in hip hip strašni trik - zadeva dela naprej "kot nova".

Razlika je le, da so HDDji na sceni že dost dolg časa, da dost velik folka razume kako delajo (v detajlih na električnem nivoju) in se je vzpostavil ekosistem "serviserjev", ki se hecajo z oživljanjem umrlih HDDjev.

Pri SDDjih takih mojstrov še ni dovolj, se pa znajo najt kmalu. Kjer je plačnik, je tut izvajalec. Če so ti podatki na SSDju dovolj "vredni" lahk konckoncev tut odlotaš dol flash čipe in jih nalotaš na novo osnovno tiskovino in stvar rekonstruiraš. Ni pa to za 5 minut dela v domači garaži ampak nucaš neki znanja in pravega orodja.
Zbogom in hvala za vse ribe

Izi ::

RejZoR je izjavil:

Sorry Izi ampak mi ni crknil SSD, ...
Oops, sorry, sem te zamešal z Pyr0Beastom :)

Dr Lex ::

Hvala vsem za pojasnila 8-)

Pyr0Beast ::

Izi je izjavil:

RejZoR je izjavil:

Sorry Izi ampak mi ni crknil SSD, ...
Oops, sorry, sem te zamešal z Pyr0Beastom :)


tssssssssss ....


Na. Saj meni je tudi navadni HDD (Seagate momentus) umrl po 2h mesecih rabe (skupaj z vso dato, naj se je* prasec). Nato sem kupil SSD _da bo mir_

Isti kurac
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

RejZoR ::

Jah men pa še dela čist lepo. Do zdej sta mi "crknila" 2 diska s tem da sem dal v narekovaje zato ker sta oba začela prej kazat znake da gresta rakom žvižgat, sem kupil drugega, vse skopiral nanj in ga vrgel v smeti.
Zdej še preventivno poganjam CrystalDiskInfo SMART monitor na vseh sistemih, ker je bil edini, ki mi je pri drugem javil, da je nekaj narobe, ko so vsi drugi programi javljali da je vse ok (čeprav ni bilo).
Tko da je verjetnost da gre kaj narobe minimalna.

Glede na to da ta program podpira tudi SSD-je priiporočam, da ga uporabljate. Mogoče vam reši par sivih las...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

WarpedGone ::

Na. Saj meni je tudi navadni HDD (Seagate momentus) umrl po 2h mesecih rabe (skupaj z vso dato, naj se je* prasec). Nato sem kupil SSD _da bo mir_ . Isti kurac

Razen, da si zdej mel vse bekapirano pa razen slabe volje in nekaj potov, ni škode.
A je tako? ;)
Zbogom in hvala za vse ribe

Pyr0Beast ::

Je tako :))
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

Nakup računalnika (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
635840 (5111) Halfdead987
»

nakup SSD diska (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
6812891 (9059) Blinkys
»

Kišta ~1000 EUR

Oddelek: Kaj kupiti
71581 (1215) WildChild
»

Nakup računalnika do 1500€ (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Kaj kupiti
13320175 (17444) Pr0xim0
»

Optimalno!

Oddelek: Kaj kupiti
181812 (1251) janezek67

Več podobnih tem