» »

Nakup kompaktnega sistema

Nakup kompaktnega sistema

HyperGL ::

Zdravo,

za domačo uporabo se kupuje računalnik in glede na to, da ni nekih velikih denarnih zmožnosti smo si začeli ogledovati naslednji sistem:
 Sistem

Sistem



Kako se obnese napram Core2Duo E6400 s 4GB rama in neko very low budget grafično?

Hvala!

PS: Disk imam doma, DVD-RW tudi...
  • spremenil: HyperGL ()

Brias ::

zgleda. ... zadovoljivo ...

http://www.overclockersclub.com/reviews...

Overclocking:

Overclocked Settings:

The Sapphire Pure Fusion Mini E350 did not have any overclocking abilities in the BIOS and none of the utilities that I tried would work to overclock this particular board. While not a downfall, this will eliminate the overclocking section from this review.

Pros:

Integrated Fusion APU
USB 3.0 support
SATA III 6.0Gbp/s ports
Integrated Bluetooth 2.1 +EDR
Full size PCI Express x16 slot
Mini PCI Express x1 slot
Onboard POST LED
SO-DIMM Memory


Cons:

No included Wi-Fi module or Antenna mount
SO-DIMM Memory


Conclusion:

What can I say but wow! I went into this review with an open mind and was very pleasantly surprised. As a long time Intel Atom user I have grown accustomed to the low power platform's limitations on what it could and couldn't accomplish. Even being paired with the NVIDIA ION in some of my boards, there were still some things I could not do. During some HD playback, it would stutter every once in a while and even light gaming was a challenge to get by. The AMD Fusion APU definitely put those issues to rest. Not once did the video playback struggle. In fact, I watched the whole Saving Private Ryan 720p video while the APU system was plugged into my HD TV using the HDMI output and I forgot it was running off of the computer so much so that when it was over, I tried turning off my Blu-ray player. Even the gaming benchmarks that were tested were somewhat playable on the lowest resolution which is surprising considering the small size of the platform.

I was kind of bummed about not being able to overclock the system but the stock power was pleasing none the less. The integrated USB 3.0 and SATA III ports are a nice addition since the industry is slowly moving towards the higher speeds as mainstream. I also appreciated the integrated Bluetooth which is nice because you can use Bluetooth keyboards and remotes for this system as an HTPC platform. I was surprised that there was no integrated Wi-Fi card or even an antenna mount. Even the lowest-end boards on the market include integrated Wi-Fi. Even a mounting hole on the back plate would have made the difference so the user could add their own Wi-Fi card without having to modify their case or the back plate. Lastly, I wanted to point out something that is a pro and a con at the same time. The use of SO-DIMM memory has its perks with taking up less space than traditional modules and produces less heat but it is harder to come by as not everyone has laptop memory laying around their house. While not a big drawback that's the reason I included it in both categories.

The Fusion APU while still new, is definitely a big contender on the block. The Atom processor has been the big man on campus with low power systems, HTPCs and netbooks but now with the release of the AMD Fusion APU, I would not be surprised to see a shift in brands for mobile and low power systems. Sapphire did an excellent job of tying in this new processor technology with the features we want and need for the perfect low power platform of the future.

opeter ::

Obstaja že hitrejši APU v E seriji. In sicer E-450.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

trnvpeti ::

opeter je izjavil:

Obstaja že hitrejši APU v E seriji. In sicer E-450.

Ki pa je tako minimalno hitrejsi , da skoraj ni razlike.

opeter ::

V grafičnem delu malo je. Ampak je res minimalno. :)
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

blackbfm ::

Heh, se seri..za 120e dobiš pentium g620 + plato. Veliko več dobiš za svoj denar, razen če se ti res gre za kompaktnost.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: blackbfm ()

opeter ::

blackbfm je izjavil:

Heh, se seri..za 120e dobiš pentium g620 + plato. Veliko več dobiš za svoj denar, razen če se ti res gre za kompaktnost.


To pa je tudi res.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

HyperGL ::

Najraje bi nekaj res majhnega, predvsem pa čim manj potratnega, do 100W bi bilo idealno in tisti E-350 bi v loadu porabil nekje okoli 30W kolikor sem prebral. Zanima me le ali je še kaj podobno zmogljivega za ta denar, fajn pri tisti moji konfiguraciji je tudi, da lahko uporabim mini-pci WIFI kartico iz mrtvega prenosnika, pa modri zob ima vgrajen in še USB3 ima, kar je odlično v kombinaciji s kakšnim diskom/ključkom z usb3.

sicer pa nisem najdel pentiuma g620 s plato in grafiko za 120eur, morda sem pa premalo iskal... :)

Torej bi bil tale E-350 dovolj za Office paket, filmi, internet, domače delo na kratko povedano?

opeter ::

Bi. Kolikor vem, ima E-350 manjšo porabo od 30 W. Vse pa je odvisno od priključenih komponent.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

bb007 ::

Mogoče to..

http://www.zotac.com/index.php?page=sho...

Dokupiš rame (do 8GB) ter 2,5" disk po tvoji meri...

Cene se gibljejo od 188€ naprej v Nemčiji...ima WiFi, ima USB3, ima eSATA priklop, in SPDIF, HDMI, DVI...modri zob pa si omisliš prek USB-a...

HyperGL ::

No, danes smo naročili zgoraj omenjeni kompletek (v mojem prvem postu) in ko ga dobim, lahko sporočim malo vtise in izkušnje... :)

floyd1 ::

Imam to Sapphirovo ploščo v HTPC-ju v dnevni sobi in za to, kar si zapisal, ti bo po mojem delala super. Ni ravno neka hitrost, a HD filmi delajo "u nulo", za ostalo pa itak ne bi smelo biti nekega problema.
Drugače je na tej plati malo nadležno le to, da postane po nekem času precej glasna (premali APU hladilnik, hiter ventilator in ko postane "vroče" gre vent na velike obrate). Pa na začetku ob vklopu je tisto piskanje malo moteče (mislim, da (glasno) zapiska kar 3x in to se žal ne da izklopit v biosu.
Jaz sem ji zato malo predelal hlajenje. Bistveno večji APU hladilnik, večji in bistveno tišji ventilator na njem in večji chipset hladilnik - to zadnje le za vsak slučaj. Zdaj je super, temperatura pa približno taka kot prej. Vse skupaj pa imam v tem ohišju, ki je res majhno (le 5,5 cm visoko).

HyperGL ::

Jaz pa sem mu privoščil to ohišje:

LINK

sem si pa že omislil, da bi mu dal noter še en malo večji ventilator, ampak moram prej videt koliko prostora sploh je, oziroma kaj se lahko naredi... ker imam samo slabe izkušnje s temi mini ventilatorčki :S

PS: lahko prilepiš kakšno fotografijo, kako si rešil ta problem prevelikega segrevanja? Hvala! :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: HyperGL ()

floyd1 ::

Lepo ohišje. Jaz pa sem hotel imeti srebrnega (prah, pa to... ;)) Mali ventilator, ki sem ga vgradil, pa je ta in res tih - ko se zažene HDD se ga sploh ne čuje.

Bom danes popoldne kako fotko naredil, pa prilimam. Glede hlajenja me je zelo presenetila še ena stvar - na fotkah je imelo ohišje zgoraj en del perforiran (nad procesorjem se lepo vidijo luknjice), jaz pa sem dobil "polno" stranico. Da bi jo vrtal, mi ni preveč in zdaj iščem perforirano aluminijasto ploščo, da bi naredil kompletno novo zgornjo stranico.
Ker je ohišje (obod) aluminijasto in sorazmerno masivno, pa razmišljam še o kakem heatpipe-u od procesorja do ohišja - potem verjetno ne bi rabil nič več, niti perforirane zgornje stranice. Doma imam eno tako bakreno (heatpipe) cevko, a še nisem probal, kako se kaj da to upogibat, da ne bi preveč deformiral cevi.

floyd1 ::

Evo, to je to:
 HTPC - Sapphire pure Fusion

HTPC - Sapphire pure Fusion



Ni najlepše narejeno, a zadeva deluje. In ta hladilnik je vsaj 2-3x težji od originalnega, in ima ogromno površino. Še vedno pa razmišljam, kako bi s temi komponentami prišel do popolnoma pasivnega hlajenja (heatpipe?), pol pa enkrat SSD-ja not in imaš popolnoma neslišno mašino.

HyperGL ::

Floyd hvala za fotko, izgleda super. Od česa pa si uporabil ta heatsink? Kaj pa zlati? Na internetu nisem najdel še "aftermarket" hladilnih teles za E350 zato sklepam da je to domače izdelave. Lahko vprašam za postopek? Kako si jih pa pritrdil? Si jih "lepil"?

Jutri naj bi imel paket že doma, jaz bom vgradil še mini-pci WIFI kartico in anteno prilepil na notranjost ohišja (antena iz ekrana prenosnika), iščem pa tudi sprednjo masko za DVD-RW, ker sem spet vzel en dvd iz mojega pokojnega prenosnika.

floyd1 ::

Aftermarket hladilniki po mojem ne bi bili smiselni, nekateri že prodajajo pasivne plošče (Asus, Zotac), pa razpored elementov okrog APU-ja je povsod malo drugačen in bi bilo težko narediti univerzalno rešitev.
Upam, da ti bo antena dobro delala, ker če je cela škatla kovinska bi znalo to malo zafrkavat.
Moj hladilnik je tale, le malo odžagan. Sestavljen je iz 2 delov, pod njim je še mali "blok"(kocka) prav tako iz aluminija (tega se ne vidi), ki je direktno na APU-ju. Luknjice sem izmeril po originalnem in jih zvrtal (malo manjše), prav tako sem uporabil tiste originalne (Sapphirove) distančnike in vijake. Potem pa je ta velik gor prišraufan. Vmes pa seveda tanek sloj paste, za boljšo toplotno prevodnost, ker taka dvodelna rešitev ni ravno idealna. Je pa ta "zalman" pač tako zamišljen, in mi ta 2 dela ne delata posebnih skrbi, edino če bi se kak vijak odtegnil.
Oni zlati hladilnik pa je od enega starega RAM cooler kit-a. Ker se mi ni dalo vsega še 1x delat pri chipsetu (vrtanje, itd), sem ga kar na originalnega našraufal (pa malo termalne paste vmes). Itak je brez veze, chipset se vseeno ne greje tako hudo.
V zgornjem desnem kotu lahko vidiš en krogec iz plute - pod njim je nadležni "piskač" (kot lahko vidiš iz fotke, mi je res šel na živce ;)).
Kot vidiš, DVD-ja jaz še nimam notri (imam nabavljenega, pa ni neke volje za vgradnjo, ker ga res nikoli v teh 2 mesecih nisem rabil (vse filme predvajam iz NAS-a).

PS: Če mi pa kaj crkne sem pa v piiiiiiip, z garancijo bi bila zdaj res težka.

HyperGL ::

Evo, ravnokar pišem iz tega E350 sistemčka... Med postopkom namestitve sem imel samo dve težavici, eno manjšo, eno večjo...

Odločil sem se da namestim Ubuntu in zadeva deluje skoraj sama od sebe, še nekaj novih driverjev je bilo potrebno inštalirat, sicer je to to! :) Problem imam z zvokom, ki ga ni in ni... :(

Večji problem pa je bilo to, da sem po inštalaciji Ubuntu šel v BIOS, kjer sem si ga le malo ogledal, računalnik je bil morda prižgan 30-45min in so se že pojavili močni artefakti na ekranu, posledica pregrevanja. :S Zato sem zamenjal ventilatorček z 80mm ventilatorjem (stoji v ohišju in ima še 5mm lufta), ki trenutno dela na full in se ga sliši na konec ulice, je pa zadeva skrajno hladna sedaj! :)

floyd1 ::

Uh, jaz ga tako daleč še nisem uspel spravit, tudi po nekajurnem prevajanju full HD materiala. ;).
Ne vem zakaj je tako, a o tem smo se že pogovarjali v eni HTPC temi - če si kakih 10 minut v biosu se APU zelo močno segreje, kot bi delal "na polno". Pa mislim, da ne samo na Sapphirovi plati. Kasneje se ti to ne bo pojavljalo, to je problem le, če si dolgo v biosu. In če si bil tam več kot pol ure, si kar mislim, kako je to zgledalo...

Glede Ubuntu-ja pa nimam pojma, na mojem je Win7, malo pa sem (zaenkrat neuspešno) testiral še Openelec.

HyperGL ::

Ja, ko si v BIOSu, dela CPU (APU v tem primeru) vedno na polno, to sem opazil pri vseh računalnikih do sedaj.
Jaz sem pa vse skupaj se ukvarjal z njim kakšno uro, uro in petnajst s tem, da sem bil v BIOSu za par minutk, ravno toliko, da sem videl ali je potrebno kaj dodatno naštimat za 4GB rama itd...
nato sem inštaliral UBUNTU (30min-45min) in spet ene 5 minut bil v BIOSu, pa so se pojavili močni artefakti. Dejansko je bila slika negledljiva.

Kar se tiče zvoka, pa še nič novega na vidiku. Tudi zato, ker sem popoln novinec v linux sistemih. :P
Floyd, ali tebi HD1080 na youtubu deluje tekoče pod Win7? Kakšen browser imaš?
Ker meni v ubuntu v chromu, ne dela tekoče... Najbrž bi bilo potrebno kaj optimizirati v gonilnikih.

floyd1 ::

Zgleda da. Sem ravno zdaj probal en video spot in razen prepočasne internet povezave (uspe mu naložiti ravno za enih 5-7 sekund naenkrat) ni videt kakega štekanja. Več bi težko povedal, ker skoraj nikoli ne gledam youtuba na tem compu. Browser je pa Firefox.

HyperGL ::

Evo, danes sem porihtal še wireless... Vstavil sem mini PCIe kartico iz mrtvega prenosnika in dodal še anteno iz prenosnika, namestil sem jo pa v plastično masko spredaj, čisto nad USB priključke, prostora je bilo ravno prav...
Ventilator sem pa iz 3000 obratov dal na 1700 z uporčkom, dosti tišje in temperature so le kanček višje: 46 stopinj med tipkanjem po internetu in enemu torrentu, kaj pa tvoj Floyd? Kakšne so kaj temperature?

kmetek ::

dej malo poslikaj, hyper, če lahko :)

HyperGL ::

Pa naj bo... :) fotke sistemčka...

 Spredaj

Spredaj


 Zgoraj

Zgoraj


 Drobovje

Drobovje


 Antena 1

Antena 1


 Antena 2

Antena 2


Če ima kdo črno maskico za Slim DVD-RW z gumbom na desni, se priporočam ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: HyperGL ()

opeter ::

Po mojem izgleda to zelo solidno.
Ali obstaja ITX ohišje, v katerega bi lahko spravil navadno (beri 5,25") DVD enoto?
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

trnvpeti ::

Hyper, koliksna je pa poraba?

HyperGL ::

Po testih sodeč ne gre čez 30W v loadu, jaz žal ne premorem namenskega merilca. Sklepam da tam do 35W pride skupaj z diskom in WIFI v loadu.
Glede na to, da je iste naloge opravljal PC s 500W napajalnikom... Ampak smo potrebovali en nov PC in raje kot da si jaz kupujem nekaj sedaj, sem materi to nabavil za 220eur.
Jaz bom pa dokler ne bo potrebe po čem več oziroma po prenosniku živel z mojo 500W kravo (e6400, gt240, 4gb rama)

floyd1 ::

Bo kar držalo glede porabe, pri obeh CPU jedrih na ca. 60+% (predvajanje dxva 1080p filma z DTS zvokom iz zunanjega vira) je poraba okroglih 30W (ravnokar preveril).

Temperatura pa mi po pol ure pride tudi do 70 (APU) in 45 (chipset) stopinj. Pri 1080p mkv filmu z DTS zvokom. Običajna pa je tam do 58 (divx) in 62-65 (720p mkv) stopinj za procesor, chipset pa seveda tudi ustrezno manj kot za primer zgoraj.

Mislim, da bom res še eno heatpipe cev do ohišja zmontiral ;-)

EDIT: Hecna stvar, zgleda da mi je nekaj še v ozadju letelo, zdaj pri istem filmu procesor ne pride niti do 50% obremenitve, večino časa pa je pod 40%. Tudi tempetratura je padla na 65 stopinj.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: floyd1 ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Xtreamer ULTRA (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Zvok in slika
16235779 (19325) TheHijacker
»

HTPC kupiti ali sestaviti

Oddelek: Kaj kupiti
172402 (2047) bb007
»

AMD Llano (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
9511115 (7812) Blinder
»

MINI računalnik

Oddelek: Kaj kupiti
346374 (5605) HyperGL
»

Nehalem procesorji (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Strojna oprema
1219218 (5808) ModriN96

Več podobnih tem