» »

Pokvarjena particija - nujno!

Pokvarjena particija - nujno!

alkoo ::

Pozdravljeni!

Čez noč mi je izginila 200GB particija s podatki. Nekaj kopij imam vendar ne vse. Včeraj je vse bilo normalno, računalnik sem normalno izklopil, tudi vklop je bil normalen, vendar particija ni dosegljiva (D:\ is not accessible. The file or directory is corrupted and unreadable).

Prosim, za pomoč. Sumim, da so samo winsi nekaj trmasti, kajti disk izgleda ok (sistemska particija deluje normalno, smart test diska je ok). Obstaja kakšen "trik" da windows prepozna particijo? Najbrž je windows nekaj "pošaril" po njej - instalacija je kar stara (nekje 2 leti). Ali se moram kar takoj lotiti recovery-ja? Se da iz pokvarjene particije rešiti podatke? Kateri programi so preizkušeni/zanesljivi?

Vsak nasvet je dobrodošel. Hvala!

Lep pozdrav
Aleš

alkoo ::

Pa še to. Piše da je particija file system: RAW. 100% prazna!!! Kaj se je tu zgodilo mi ni jasno.

amigo_no1 ::

Testdisk (freeware) -> output shranjuj na drug disk !
Getdata back & Active uneraser (plačljiva).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: amigo_no1 ()

alkoo ::

Hvala, ampak ta testdisk mi sploh noče štartat. Našel sem en drug program. Easeus partition master, ki naj bi samo obnovil particijo. Ima kdo izkušnje s tem da se samo obnovi particijo? Nebi rad poiskusil in še poslabšal situacijo.

Gandalfar ::

Vsekakor naredi 'dd' image diska na drug disk in od tam dalje delaj.

alkoo ::

Sedaj je getdataback preiskal disk in našel vse podatke. Problem pa je da je vse pomešano. Npr. v neki mapi je nekaj pravih stvari + nekaj slik iz druge mape, itd. Pa tudi na 201GB particiji je našel za 258GB podatkov. A bi kdo znal to pojasniti?

solatko ::

alkoo - Našel ti je že tudi prej zbrisane podatke, zato jih je več kot je velika sama particija.
Delo krepa človeka

Lonsarg ::

FileScavenger ima to, da ti razporedi po "volumih" najdene datoteke in med temi volumi je tudi eden, ki predstavla zadno dejansko particijo, kjer so vsi podatki še celi.
Pomoje tut getdateback ima kaj podobnega.

M1_Abrams ::

Poizkušaj z Recuvo
PHP & MySQL

pivmik ::

Uporabi Hiren's Boot CD / DVD (HBCD)
Bootaj računalnik s tem CDjem/DVDjem in v Hirens menuju najdi nekaj takega: find and mount lost partitions
Srečno!
LP, Gregor GRE^

alkoo ::

Izgleda, da je zadeva bolj resna.

Že 3x sem s programom getdataback skopiral podatke na zunanji disk, vsakič brez uspeha. Vedno najprej skopira nekaj pravih datotek in map, nato pa ves ostali prostor (na koncu mu zmanjka prostora) zapolni z tisoči majhnih in neuporabnih datotek (sicer približno prava imena) in naredi zelo globoko drevesno strukturo zopet iz pravih imen map ampak čisto pometano. Te mape tudi ne morem vse pobrisati naenkrat ker napiše da so imena predolga tako da jih moram precej premikati višje po strukturi, da jih lahko pobrišem in pridobim prostor.

Ali moram kaj posebej nastaviti v programu? Drugih programov še nisem poizkusil, ker sem želel najprej prekopirati podatke. Prosim za dodatne nasvete.

Lp

Lisko ::

Preglej disk z ukazom chkdsk /r x:
(da pregleda disk za slabimi sektorji, x je črka pogona)
lp
Lisko

energetik ::

Poskusi še z Recuvo (zastonj). Ne vem pa, če lahko Recuva gleda tudi izbrisane particije, torej raw prostor na disku.

rollbacker ::

probaj ukaz chkdsk/p , chkdsk/r , chkdsk/s.
imel sem podoben problem in po pregledu mi je delovalo

alkoo ::

Recuva ne spozna raw particije, probal sem še icare data recovery, wondershare data rec., easy recovery pro, paragon. "najboljši" je getdataback, ki spozna čisto vse mape, datoteke, pravilno strukturo vendar pa ob kopiranju na zunanji disk naredi zmešnjavo kot sem opisal že zgoraj.

Kaj svetujete naj storim sedaj? Pripravil sem si dva boot cdja (paragon hard disk manager pro in hirens boot cd) ampak nekako me muči misel, da bo po restartu kaj slabše. Ali naj poskusim z easeus partition recovery ali z chkdsk? Ugotovil sem namreč, da sem v enem mesecu odkar sem nazadnje delal backup shranil dosti podatkov, ki jih nebi rad izgubil zato se želim pred vsako potezo posvetovati - verjemite da se po tem tednu ne bom nikoli več :)

Aja pa še to. Na sistemsko particijo, ki deluje normalno in je na istem disku kot pokvarjena sem (preden sem ugotovil da je D: pokvarjena) namestil en program cca 300MB. Je to kakšna težava glede na to, da je druga particija in da ta deluje normalno? Pa tudi chrome najbrž kaj šari, medtem ko pišem tu. Bi moral disk odklopiti in ga dati v drug sistem?

Hvala vsem, da se mučite z mano!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: alkoo ()

solatko ::

Recovery diska, se po navadi ne dela na sistemskem disku, torej si poštimaj sistem na drugem disku in potem tega popravljaj ali pa vzemi disk ven in ga poštimaj na drugem računalniku. Priporočam ti, da ga priklopiš direktno, ne pa kot zunanji USB disk. Lahko ga daš na eSata.
Delo krepa človeka

alkoo ::

Po bolj podrobnem pregledu najdene strukture v getdataback, sem ugotovil, da se tu in tam v kateri mapi pojavi kakšna "čudna" datoteka in tam pri kopiranju začne delati bedarije. Tako, da sedaj ročno pregledujem in kopiram vse kar je pomembno in brez teh čudnih fajlov in vse deluje ok. Vsi pomembni podatki so že na zunanjem disku, pregledam še nekaj glasbe in bo konec.

Sem si sedaj kar oddahnil. Vseeno pa bi potem poiskusil z recovery partition, da bi mogoče popravil in potem skopiral še bolj podrobno. Ali uporabim easeus ali kakšen drug program? Prosim, za take s katerimi ima kdo izkušnje.

PicNiK: Z hirens boot cd si sam poiskusil na istem/podobnem primeru?

solatko ::

Pomembne podatke pridobiš, cele particije nima smisla obnavljat, ker boš obnovil tudi fail, zaradi katerega se je sesula. Enostavno sformatiraš particijo in jo postaviš na novo.
Drugače pa si v bodoče delaj slike particije s kakšnim programom za to. Jih je nekaj tudi brezplačnih. Če pa delaš redni backup podatkov, pa se sploh nima smisla ukvarjat s samo stabilnostjo particije, ko nastanejo problemi, sformatiraš in postaviš na novo.
Za shranjevanje pomembnih podatkov se izogibaj zunanjih diskov, ker se zaradi slabega hlajenja kvarijo hitreje, kot tisti v računalniku. Uporabi raje prost backup disk v računalniku ali zunanji, brez ohišja, preko eSata priklopa, disk pa spravljaš v nek namenski prostor.
Delo krepa človeka

energetik ::

Ne vem, od kje ti to, da bi se zunanji diski kvarili hitreje in da bi imeli slabo hlajenje. WD MyBook 1TB, ki ga uporabljam, ima po celem ohišju konkretne reže za hlajenje in je tudi na otip hladen.
Sicer ga pa jaz priklopim le, ko delam backup, sicer ga imam v "namenskem prosotru", tako je odporen na strelo in recimo na krajo (je precej skrit). Če ga uporabim 2x/mesec po pol ure, mislim, da bo deloval še precej, precej dolgo.

solatko ::

energetik - govorim o povprečnem uporabniku, ki na rezervni disk ne daje samo res pomembnih dokumentov, temveč tudi filme, muziko..... in disk uporablja skoraj vsak dan.
Ne vem, kdaj boš nabral za 1TB pomembnih dokumentov, osebno imam za to dva enaka 250GB diska, eden je 2,5 drugi 3,5, oba sta brez ohišja in jih vsake nekaj let zamenjam.
Za čisto osebne pomembne stvari, pa imam na voljo 4x 8GB ključka in SD kartici.
Delo krepa človeka

energetik ::

solatko je izjavil:

Ne vem, kdaj boš nabral za 1TB pomembnih dokumentov, osebno imam za to dva enaka 250GB diska, eden je 2,5 drugi 3,5, oba sta brez ohišja in jih vsake nekaj let zamenjam.
Za čisto osebne pomembne stvari, pa imam na voljo 4x 8GB ključka in SD kartici.
Fotke + slike diskov 3 kišt. Zakaj 1TB? Da se mi ne valja po mizi 5 različnih diskov in ker je bil najbolj ugoden glede €/GB. Je pa po 3 letih 1/3 poln.

alkoo ::

Čeprav sem uspel skopirati podatke sem poskušal še obnoviti particijo z easeus recovery vendar neuspešno. Nato mi je v tretje uspelo pognati testdisk. Dobim opozorilo med iskanjem:

 testdisk iskanje

testdisk iskanje



In rezultate:

 testdisk rezultati

testdisk rezultati



Bi mi kdo znal razložiti od kod tista fat32 particija (sdcard)? Upam si trditi, da ni moje maslo saj sem nazadnje delal čisto običajne stvari (nič šaril po nobenih nastavitvah), vse normalno shranil in sistem normalno izklopil. Če pogledam kaj je na njej dobim sama imena datotek s posebnimi znaki (!!??...). Sistemska particija je ok, izgubljene pa ne uspe odpreti (can't open filesystem. FS seems damaged - to napiše pri obeh "sredinskih" particijah).

A mogoče zadeva diši po umirajočem disku? Res da je že kar v letih (nekje 6 let), vendar smart ne pokaže problemov. Če pa je zadeva zgolj programske narave pa me zanima ali bi se mi zgodilo isto, če bi imel priklopljena dva diska v raid mirror načinu? Ker tam sistem vidi le en logični disk čeprav sta dva fizična in če bi pokvaril particijo bi se poznalo na obeh diskih? Ker razmišljam o nakupu dveh novih diskov in raid priklopu + backup enako kot do sedaj, vendar pogosteje.

alkoo ::

Sedaj po nekaj googlanja in razmišljanja sem prišel do možne potrditve sprememb v testdisk. Glede na število sektorjev se ujema.

 primerjava1

primerjava1



 primerjava2

primerjava2



 primerjava3

primerjava3



Prva ostane zagonska, druga zajema cel disk (vsaj po številu sektorjev) in jo je treba uničit, tretja je "prava" podatkovna, muči me le tista četrta (lba). Glede na strukturo v getdataback je pomembna ampak testdisk jo hoče uničit. Če jo prestavim na karkoli drugega razen delete izpiše structure: bad.

Je to lahko prava rešitev? Kaj pravite?

69charger ::

Poskusi z Kernel for Windows Data Recovery,trial verzija ti omogoča najdbo vseh datotek in omogoča kopiranje ene datoteke,za ostalo plačaš licenco. Poskusi,s tem sem jaz vse dol dobil z pol mrtvega diska.
How many guys from a tech forum does it take to change a lightbulb?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Krvavo nujno potrebujem pomoc pri sesuti plati in disku

Oddelek: Pomoč in nasveti
213816 (2720) McMallar
»

Problem z zunanjim diskom - POMOČ (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
6111251 (10221) Jerry000
»

Računalnik se ne zažene

Oddelek: Pomoč in nasveti
9629 (538) Gates
»

[Zunanji disk WD] Reševanje podatkov z nedodeljenega prostora

Oddelek: Pomoč in nasveti
62303 (2152) M1_Abrams
»

Program za pridobitev izbrisanih datotek

Oddelek: Programska oprema
356615 (6072) T_F_7

Več podobnih tem