» »

Mrtvi piksli

Mrtvi piksli

__jack__ ::

Na 2 leti starem prenosniku se mi je kar naenkrat pojavilo več gruč mrtvih pikslov. Obstaja kakšna rešitev razen menjava zaslona?

__jack__ ::

PS. Ko monitor izklopim se še vedno pod lučjo vidi črni del znotraj. Morda bi prah lahko zašel pod monitor ali kaj drugega?

listje123 ::

kak slika bi prav prišla

__jack__ ::

Slika 1


Slika 2


Slika 3



Gor je treba odpret pa je slika normalna

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: Gandalfar ()

JOKER ::

Hmmm ... po sliki sodeč bi podvomil, da so mrtvi pixli .... imam občutek, da je res kakšna umazanija, ki se je prikradla.

Probaj z več ozadji ... dal popolnoma modro, zeleno, rdeče in črno. V kolikor "smet" ostane vidna pri vseh barvah enako, potem je definitivno smet, v kolikor bo pa zadeva pod določeno barvo se spreminjala, potem pa so mrtvi pixli.

Spomnim se enega mojega monitorja ... pri določeni barvni podlagi zadeva sploh ni bila vidna, pri modri je pa prav izstopala.
Vem, da mi niso niti hoteli menjat monitorja, čeprav je bil star če se ne motim štiri mesece, morda največ šest .... češ, da jih ni na kupu več kot 5 in da je pač samo ena in da to kao ni garancija.

Javi, kaj boš ugotovil .... pa uspešno reši.
________________________________________________________
Ka te češ ....

__jack__ ::

Na vseh barvnih podlagah je zadeva isto vidna... Je mi pa vse skupaj vedno bolj čudno saj se iz minute v minuto pojavljajo nove zadeve. Od kar sem napisal op pa do zdaj 4 nove gruče.

__jack__ ::

Vidijo se te stvari tudi ko je monitor izklopljen... kaj v tem primeru gre za prah ali kaj? Se da to sčistit?

SkyEye90 ::

Zgledajo pixli, umazanija nebi pokrivala ravno enega pixa, ali 2x2 pixla.. Lahko crkne cel pixel (r g in b celica), torej bo ne glede na podlago pixel ćrn.
Kako misliš je vidno pri ugasnjenem?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: SkyEye90 ()

JOKER ::

Jaz sem v štartu napisal, da je to umazanija - malo večji prahec.
Ker normalno, da pri ugasnjenem ne moreš videt mrtvih pixlov .... to je isto kot da bi rekel, da igraš igerce pri ugasnjenem monitorju.
Zakaj sem omenil barvne podlage? Ker so pixli pri vsaki barvi drugače vidni ... pri eni pa se ne vidijo.

Zdaj če si tehnični tip, lahko sam se sprobaš očistit, samo pazi, da ne bo več škode in odtisov, kot pa če bi to naredil strokovnjak.
________________________________________________________
Ka te češ ....

__jack__ ::

@SkyEye90 Ja v bistvu ko monitor ni prižgan in če z lučjo posvetiš v monitor in pa pogledaš od strani se točno na tistem mestu vidi spremenjena barva (kot umazanija)

Kje pa bi to lahko očistili/kakšna bi bila cena?

SkyEye90 ::

Vsak pixel je sestavljen iz treh, rdečega, zelenega in modrega. Ti trije skupaj predstavljajo en pixel oz. eno slikovno piko. Čr crkne moder, bo pri modri podlagi črn, pri rdeči ali zeleni podlagi pa bo normalno delal. Če je vedno črn, je crknil cel pixel, torej vse tri barve (imajo namreč skupno eno povezavo).
Zdaj zakaj bi se videli ob ugasnjenem pa nimam pojma, da bi se skurli in povzročil odtis na notranji strani še nisem nikoli sllišal.

joker, poglej povečane slike. jack, so te črne pike točni kvadratki, pixli?

Načelo če kater crkne to ne vpliva na ostale, pač pika ne dela. Da ti pa crkujejo takole zapored, pa tudi nevem če je to to.

ps: če pritisneš na te črne točke s prstom (pa ne pretiravat), se kaj dogaja?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: SkyEye90 ()

__jack__ ::

Težko rečem ali so točni kvadratki ali ne ker nimam lupe, se mi pa zdi, da niso. Prav tako se nič ne zgodi, če pritisnem na mesto. Včeraj je še bil monitor povsem ok, danes imam 11 črnih mest večji del so kar veliki skupki. Imam občutek, da je prej prah kot pa mrtvi piksli.

SkyEye90 ::

Na teh slikah izgleda, kot da so ravno kvadratki.
V kolikor je prah, pa tudi nemogoče da bi se začel v enem dnevu pojavljat na naključnih mestih. So vedno na istem mestu, tudi če treseš prenosnik?
Se kaj čuti na površini ekrana? Da bi prišla umazanija z notranje strani kar naenkrat in da bi popolnoma prekrila nekaj točk, se mi zdi nemogoče. Kaj pa vem, nebi ti znal kaj več pomagat. Če z zunanje strani ni umazanije, potem vprašaj na servis, najprej kaj bi to lahko bilo.

Nagi Bator ::

Ne izgleda kod mrtvi piksli in glede na to, da se ti kar tekom dneva pojavljajo novi,
znajo bit to kake zivalce, ki so ti prilezle not. Brez heca.

JOKER ::

Te živalce sem jaz imel namen omenit zgolj iz heca, ker se spomnim, da je bilo po TVju, ko so na neki šoli na enem od monitorjev zadaj za steklom videli kako je lezel črv ... se kdo spomni?
________________________________________________________
Ka te češ ....

__jack__ ::

No jaz sem pogledal s povečevalnim steklom in niso popolnoma točke črne ampak skoraj gotovo nekaj preko leži. Tudi če pogledaš od strani vidiš da piksli niso odmrli, ampak še vedno lepo delujejo le da nekaj zgoral nad njimi leži. Bom nesel na servis in vprašal če se da popravit....

JOKER ::

Vsekakor to bodo ščistili zadevo. Naj to naredijo profesionalci.
________________________________________________________
Ka te češ ....


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Dead or Stuck Pixel na novem monitorju

Oddelek: Loža
242099 (1424) galu
»

mrtvi pixli

Oddelek: Pomoč in nasveti
408093 (7053) Pyr0Beast
»

LCD monitor testiranje

Oddelek: Zvok in slika
7936 (867) mikki
»

LCD in mrtvi piksli (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
545957 (4961) Hux
»

LCD z zakasnitvijo 8 ms

Oddelek: Novice / Zasloni / projektorji / ...
243362 (3362) ender

Več podobnih tem