» »

Oznake na varovalki

Oznake na varovalki

einstein :P ::

Pozdravljeni,

Zanima me, če na eni varovalki piše da je 100A, spodaj pa piše še 120kA, kaj pomeni teh 120 kiloamperov, če pa je varovalka 100A?


Hvala za odgovore.
STAY OUT OF MY TERRITORY!

Fave ::

To je nazivna izklopna zmogljivost. To pomeni, da lahko tako varovalko uporabiš na mestih, kjer kratkostični tok v nobenem primeru ne preseže 120 kA.
My mind's a hyper tool that fixes everything.

einstein :P ::

aha, hvala :)

lp
STAY OUT OF MY TERRITORY!

WarpedGone ::

Klasična varovalka je žica iz pač nekega materiala, ki ima nek neničelen upor. Ker ima nekaj upora, se ob vsakem toku skozenj sprošča nekaj energije v obliki toplote. Ta topolota pa se nato oddaja v okoliški zrak in sevanje. Prenaša se tudi na ohišje in še kam.

Tistih 100A tako pomeni, da je ta vodnik narejen tako, da je sposoben konstantno odvajat toploto, ki nastaja ko skozenj teče 100A toka. Kaj se zgodi ko se tok poveča na 101A? Jah, nastaja čist mau več toplote, kot običajno kar pomeni, da se zadeva dvigne na mau višjo temperaturo kot običajno. Ob še višjem toku se slej ko prej zgodi, da je ta "mau višja" teperatura že nad točko raztalitve materiala vodnika in varovalka - pregori.

Ampak tok praktično nikoli ni povsem konstanten ampak niha, lahko tudi zelo fejst zato obstajajo bolj ali manj 'občutljive' varovalke. Ta občutljivost pomeni, kako hitro bo zadeva pregorela, če tok skoznjo preseže mejni max konstanten tok. Maš "počasne" varovalke, ki so sposobne dvakratnik deklariranega povprečnega toka prevajat nekaj sekund predno odpovejo in "hitre", ki se takšno reč grejo manj kot sekundo. Tuki je ogromno polje možnosti, tista dodatna oznaka je le en dodatn datapoint, ki ti sugerira približno kje v tem ogromnem polju možnosti leži konkreten primerek.

Wikipedia: Fuse
Zbogom in hvala za vse ribe

einstein :P ::

Hvala tudi tebi. :)
STAY OUT OF MY TERRITORY!

St235 ::

Špilat s čim? Varovalkami?

drugače pa tistih 120kA označuje max tok, kjer varovalka še opravi svojo funkcijo. Prva 100A pa koliko zdrži normalne obremenitve.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izklo FID ob nevihtah

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
274385 (3635) c3p0
»

Zaščita pred strelo - strelovod (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
6717500 (6122) jype
»

akumulator vs 230V

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
446755 (5774) TESKAn
»

Surgeprotector - ali varuje pred strelo?

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
424384 (3776) AngelOfDeath

Več podobnih tem