» »

Izpadi elektrike, vendar so uporabniku prijazni.

Izpadi elektrike, vendar so uporabniku prijazni.

Maxtor ::

Zadnje čase imamo izpade elektrike, ki trajajo cirka 0,3 sekunde. Ko delam z računalnikom in se to zgodi iz monitorja precej spoka, zaradi nenadnega izklopa in vklopa, pa tudi za ostale komponenete mislim da to ni dobro, čeprav se zaradi ATX usmernika računalnik ne vklopi takoj nazaj.

Ker se mi zdi 0,3 sekundna prekinitev najbolj trapasta, kar je možno, sem vprašal na slovenskem Elektrogospodarstvu. In mi oni tip tam (kao pameten) odgovori, da je to, ko zmanjka narejeno uporabniško prijazno, da se čez 0,3 sekunde nazaj vklopi in da naprave tega ne čutijo. Ne vem zakaj ne bi mogli narediti vsaj anih 10 sekund prekinitve do ponovnega vklopa. Kaj tipi še niso čuli za prehodne pojave, ki se med seboj še ojačajo pri takih izpadih.

Kaj mislite ostali. Se motim, da gre za najbolj neumno razlago 0,3 sekundnih izpadov? Kako bi dosegel, da bi ta čas podaljšali nazaj vsaj na 6 sekund, kot je bilo včasih.

Na tem mestu zbiram podpise.:D

Kaboom ::

hmnja, smo imeli v začetku tedna na ptuju tudi neke vklope/izklope, ampak jih je moje "ostro oko" (yeah right) zaznalo samo na žarnici ki je malo zabliskala.
na računalniku, monitorju, ojačevalcu - pa nič opaznega...
sicer sem pa fejst občutljiv na take stvarce, in ko je v dveh urah desetkrat vtripnla žarnica sem že bil na robu tega da bi pri glavni varovalki ven vrgo pa se odklopo od elektrike.
Če se zatakne - pritisni močneje. Če se zlomi - bil je skrajni čas za nakup novega.

Maxtor ::

Kaboom. Tudi jaz sem iz okolice Ptuja, tako da vem o čem govoriš. To kar je pri tebi utripalo ni to, kar jaz mislim. To kar si ti opisal je pač zaradi vremenskih razmer. To razumem in je recimo normalno

Vendar ko je npr. lepo vreme in pač pride npr. na dva tedna do izpada elektrike zaradi kakršenagkoli vzroka, ta izpad traja le 0,3 sekunde, kar je dovolj, da se vse naprave, ki zaznajo take izpade (ATX usmewrnik) izklopijo, monitor pa ta izklop izkoristi za degauss ob takojšnjem vklopu, kar naredi s precejšnjim pokom.

Vsekakor bi bilo bolje, da če že pride do izpada, naj ta traja vsaj 10 sekund, saj to za naprave ne predstavlja šoka, tako kot 0,3 sekunde.

sketch ::

Maxtor, ni res... 0.3 s izpadi so najboljši. Zakaj?

Ko pride do izpada, se vsa mašinerija zaustavi. Vsi kavni mlinčki, pralni stroji, dvigala, rotacijski motorji... zgubijo "inercijo". In jih je treba vse še enkrat zaštartat. Naenkrat. Ob vsakem šratu katerekoli el. naprave pa le ta potegne ful več toka kot med delovanjem.
In ko je treba ponvno vzpostaviti štrom, je treba v sistem vtočiti tudi do nekajkrat toliko energije kot bi je bilo treba ob normalnem delovanju, ker je treba vse naenkrat zaštartat. Tu govorimo o giga- in teravatih - in 200% razlika pri gigavatnih vrednostih ni zanemarljiva, niti izvedbeno niti denarno.

Kar pomeni, da vsak izpad, ki traja dlje od 3s, lahko traja ure. Ker se po 3s že izgubi "inercija" večine naprav. Kar pomeni, da je nato treba mrežo delček za delčkom vzpostavljat, kar pa fuuul traja.

zaradi tega so varnosni sistemi narejeni tako, da ob izpadu poskušajo takoj, instantno nazaj vzpostavit tok. Če jim ro uspe, je vse kul. Mislim, da je kvota 3-4 poskuse - če v 3-4 "elektrošokih" ne rata, potem pa je shutdown in izpad traja 2 uri.

Tako da za tem je dober razlog... je pa res, da je to smrt za monitor. Kaj naj rečem... UPS :)

Take izpade pa ponavadi povzroči umazanija v transformatorjih, razne živali (ki se jih nato s tistimi 3-4 elektrošoki dobesedno upepeli med vodniki). In ne bi smeli biti zelo pogosti. Če se to dogaja redno in vztrajno, teži na elektrogospodarstu (lahko pa vprašam fotra, kako je s tem, ki je strokovnjak za kakovost električne energije - in rad razlaga, kot se vidi ;) ).

lp
s.
Adapt and overcome.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: sketch ()

Maxtor ::

Kul dobra razlaga. Res sem se motil, niti nisem pomislil na vse te dejavnike. Se popolnoma strinjam z vsem in istočasno opravičujem če sem s čim morda koga užalil. Je pa res, da predstavlja ta zadeva smrt za monitor. Do sedaj je zdržal že najmanj 40 takih izpadov. Upam, da se je že navadil :)

Pred dvema letoma so bili zelo pogosti vsakodnevni (2 do 3 x na dan) izpadi po pol minute, kar me ni tak motilo. Lani skoro celo leto pa enako vsakodnevni izpadi 2 do 3 x vendar le po 0,3 sekunde. Dobro da nisem imel vedno računalnika vžganega, ker tega monitor verjetno ne bi zdržal. Sem vprašal na Elektro kaj je krivo, pa so sami rekli, da ne znajo najti rešitve. No zgleda da jo kasneje vseeno so, saj je bilo sedaj dva meseca čisto vredu, brez izpadov, včeraj pa spet. Sicer so bile sedaj krive vremenske razmere, kar razumem, bojim se pa nadaljevanja teh 0,3 sekundnih izpadov.

Avenger ::

UPS. 8-)
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

Dr_M ::

racunalnik je zelo obcutljic glede nihanja napetosti.pr men doma se dostkrat oba racunalnika ugasneta, luci pa niti mal ne blinknejo.zdej mam en racunalnik prikloplen na UPS, tko da usaj s tem nimam problemov vec.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Brane2 ::

Mislim, da je ena od zahtev ATX specifikacij, da mora napajalnik delati normalno pri polnem bremenu, če v času do N period ni elektrike. Mislim, da je N=10. Glede naq to, da imamo pri nas 50Hz, pomeni to 0.2s. Če je napajalnik narejen O.K., bi moral to prenesti B.P. pri polnem bremenu...

MadMax ::

Moj sistem takih izpadov (cca 0.3s) sploh ne opazi, pa čeprav luč kar pošteno blinkne...
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

SkIDiver ::

Moj tudi ne. Edin težava je z externim modemom kateremu pa zmanka štroma in se povezava prekine. Mi gre pa dobesedno na k****, ko pride noč in so izpadi vsakih 5 minut in trajajo po 1 uro. To sranje prenašamo v Novem mestu že lep čas. Nenapovedani izpadi!!! Niti toliko niso, da bi obvestili o izpadih električne energije, da bi človek vedel kdaj naj ugasne PC, da se ne bo PC ugašal na hard way. Porazno.

MadMax ::

Jah, treba bo nabavit UPSe...
Sicer pa: če so naše kante vredne 200kSIT+, bomo pa tudi za kak UPS zbrali, ne?;)
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

boha ::

kje bi se najceneje dobila smart 620 ali pa smart 700?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

V Samsungu zaradi minutnega izpada elektrike večmilijonska škoda

Oddelek: Novice / Rezultati
4211205 (8969) Poldi112
»

Pralni ali sušilni stroj prebija

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
396028 (5283) gumby
»

Izklo FID ob nevihtah

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
274326 (3576) c3p0
»

UPS (uninterruptable power suply) - nekaj vprašanj?

Oddelek: Strojna oprema
171837 (1393) Brane2
»

ko zmanjka toka in spet pride, moja kišta pa se vklopi!!!

Oddelek: Pomoč in nasveti
111561 (1336) andper

Več podobnih tem