» »

Kateri digitalni fotoaparat naj kupim?

Kateri digitalni fotoaparat naj kupim?

Temo vidijo: vsi
««
2 / 133
»»

mateyyy ::



Zanima me, če se splača kupiti fotoaparat Sony dsc- p52?
3,2 mio efektivnih slikovnih točk,
2x optični zoom,
6,4x smart zoom,
mpeg movie vx, skupaj z avdio zvokom,
16mb spominska kartica (priložena)
Fotoaparat bi dobil za ok. 65.000.
A bi bil to dober nakup?

ferjan ::

Aja pa še to: en kolega me je zadnjič hotel prepričati, da je vgrajevanje zmoglivejših senzorjev od 2M pixlov v digitalne aparate s tako majhnim premerom leč v glavnem le marketinški nateg. Napaka ki jo povzročajo tako majhne leče (omenjel je celo neko strokovno ime, ki sem ga pozabil) naj bi bila namreč večja od pike na samemu senzorju (nad 2Mpix).

Skratka rekel je, da so vsi aparati z majhnimi lečami in zmoglivimi senzorji le nateg...in, da je prava izbira le kakšen Canon G3.

Ker sem bolj nezaupljive sorte me seveda zanima kaj na to pravite vi.

BlackHole ::

Prvič slišim kaj takega pa precej spremljam in berem o digitalnih fotoaparatih že kaki dve leti.

andrej ::

ferjan: mogoce je to reko kak ultra profi, ki tocno ve kaj hoce. Profiji vidjo zadeve, ki se obicajnim smrtnikom niti ne sanjajo. Samo ti preberi kak review na dpreview pa bos vido v kaksne podrobnosti gredo. ali pa je ta kolega prebral kak clanek na netu pa zdaj kaj sanja:D

Ce bi navaden uporabnik vzel recimo 5 aparatov, ki so si podobni, recimo z 4 mpixli nebi vido vecjih razlik. Ze z 2,3 mpixli se da naredit zelo zelo lepe fotke, zato je ta zadeva s pixli ze malo prenapihnjena. Nenazadnje stevilo pixlov sploh ni pomembno - fotograf je tisti, ki naredi sliko. Ce si slab fotograf, ti niti 20mpixlov ne pomaga. ce pa si dober pa lahko ze z 2mpixli naredis super fotko. Pixli pridejo v postev samo ce hoces zadevo natisnit. Za slike za net je 2 mpixlov cisto dovolj.

ti nic ne skrbi in kar kupi digtalca.

BlackHole ::

Ker bom verjetno prisiljen (zaradi vse bolj znane napake -> glej temo "Olympus c-730 se noče vklopit") zamenjati sicer odličen aparat Olympus C-730 z 10x zoom-om z kakšnim drugim, me zanimajo alternative za podoben aparat. Predvsem pomemben mi je velik zoom (vsaj 8x), zato me zanima kako se obnese varianta fotič z 4x optičnim zoom + kak telekonverter. Kakšne so cene telekonverterjev, po čem se razlikujejo. Po vsej verjetnosti bom vzel Canon-ov aparat (ne vem še modela).

iso2000 ::

Mene pa zanima, kako je z nakupom rabljenega digitalca? Na kaj je treba biti pozoren, kje se skrivajo "nevarnosti"...
LP

boštjan ::

po moje so največje nevarnosti da so rabljeni fizično poškodovani.

iso2000 ::

A potem misliš, da elektronika ne bi smela biti problematična? Ker fizične poškodbe lponavadi lažje vidiš - praske...
LP

boštjan ::

ja ok je ,samo kako boš vido kako udarnino če boš dobo digitalca po pošti.

iso2000 ::

Kako za boga si naši prodajalci določajo cene fotoaparatov. Sem našel (zame) odličen fotoaparat Fujifilm 602 in stane pri nas ca. 225000 sit, na geizhals.at, pa je že za 700 EU (ca. 165000 sit) Če dobiš nazaj še ca. 16% davka te pride foto ca. 138000 sit. (tu bi moral švercat). Kakšna je potem nabavna cena? A imajo skoraj 100% maržo!?8-O

boštjan ::

iso2000 si že slišo za to STRAN.Zadnje cajte majo same digitalce na licitaciji in to kar v redu.

iso2000 ::

Hvala za link! Tale canon(A60) ne zgleda tako slabo, sploh za svojo ceno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: iso2000 ()

andrej ::

res je. pri nas se ti digitalca ne splaca kupovat. Ze v AT jih mas bistveno ceneje, sploh ce potem ne upostevas carine :D

iso2000 ::

Samo potem imaš pa težave v primeru, če je kaj narobe in moraš uveljavljat garancijo. Sicer ne vem kako je konkretno za fuji, pri JVC avtoradijih si lahko z evro-garancijo nekaj obrišeš. Če nimaš štempla od našega uvoznika, nimaš kaj... Namesto, da bi spustili cene na človeški nivo, se grejo rajši take finte.

andrej ::

pa zadevo kupis blizu slovenski meji, recimo graz. ce si recimo doma v MB ti je graz blize kot LJ! saj ni treba kupit z zambiji:D

boštjan ::

če ima kdo namen kupit digitalca v zelo bližnji prihodnosti,naj odjadra SEM in glasuje za svojega favorita.Mislim da so cene za katere se tti digitalci prodajajo kar znosna,morda pa se motim:))

AlienGT ::

iso2000: Samo potem imaš pa težave v primeru, če je kaj narobe in moraš uveljavljat garancijo. Sicer ne vem kako je konkretno za fuji, pri JVC avtoradijih si lahko z evro-garancijo nekaj obrišeš. Če nimaš štempla od našega uvoznika, nimaš kaj...

No pri Olympus fotičih dokazano ni glede tega nobenih problemov, beri: kupljen v Avstriji, garancija uveljavljena pri nas brez kakršnihkoli problemov. Ja, je pač tako da daje garancijo Proizvajalec in ne Prodajalec...

janey ::

A kater napiše kakšno avstrijsko trgovino z foto opremo ki ima internet stran.

hvala

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: janey ()

andrej ::

tu mas vse kaj rabis: http://www.geizhals.at/

ferjan ::

Tako...dons sem kupil Canona A70 (95.000) + Canon 256CF (24.000). Tko, da bom mal poročal kako se obnese.:\

Alec999 ::

cestitam za nakup .. komi cakam, da ga sprobas, kje si pa kupu zadevco?

lp,
Alec999

ferjan ::

Avtenta...bivša Avtotehna biro. Šmartinska 106.

- SiroTka - ::

Ferjan, najvecji problem aparatov (cenejsih, manjsih) z manjsimi lecami je da pri malo slabsih pogoji dobijo premalo svetlobe in slika hitro postane motna, po celi sliki se pojavijo pikice - te pikice so veliko vecje od enega piksla. Se pravi da mu ne pomagajo nobeni piksli.
Nasplosno moras pri digitalnih aparatih znati slikati. Vsak aparat ima svoje znacilnosti oz. pomankljivosti na katere moras paziti. Sam imam G3 in tudi ta aparat ni ultra super duper. Ce ga kdo dobi v roke, ki ne zna slikat z njim; ne bo naredil nobene dobre slike, ce so slabi pogoji. Obicajno je najvecji problem ce je malo bolj temno in mora biti zaslonka dalj casa odprta - pa ljudje nimajo mirne roke in se slika razmaze.

andper ::

Tako...dons sem kupil Canona A70 (95.000) + Canon 256CF (24.000). Tko, da bom mal poročal kako se obnese.


Tudi jaz sem si tega kupil prejšnjo soboto. Zadeva mi deluje zelo obetavno - bomo vidl, kako se bo kasneje izkazala.:)

ferjan: A si si kupu že kakšne baterije za polnjenje (npr. NiMH)? In kako se kej obnesejo? Jest mam sicer ene že od prej (2000 mAh), ampak treba jih je polnit kakih 15 ur, tko da sem razmišljal o nakupu originalnih Canonovih (1600 mAh, polnijo se 220 minut) - na ogled so tukaj. Imaš mogoče kakšno mnenje/nasvet? Mogoče kdo drug? Hvala. :)

ferjan ::

Jest imam doma komplet GP-jevih 1800mAH (cca 4.500 sit za štiri) samo imam tudi jest počasen polnilec.

Komplet takih baterij z enournim polnilcem pride 17.000.

Mene pa zanima če se da namestiti samo gonilnik za to fotko (brez ostalih priloženih programov) in za pretakanje slik uporabiti ACDSee 5.0 ?? (imam W2K)

In pa zanima me če se da to fotko kakorkoli uporabiti kot webcam? Werjetno bi potreboval kakšen third-party WDM gonilnik.

scenic ::

Imam A60, ker slik ne bom nevem kako veliko razvijal, baterije sem vzel v Kranju Ansmann-ove 1800 polnejo se res 9 ur zdržijo pa neverjetno dolgo, kar nekaj dni šklocanja z vklopljenim displejem in flešom, fotka je super, kupil sem jo v Biring-u Trzin, posebnega softwera za prenos ne uporabljam, XP-ji ga prepoznajo in potem lahko vse narediš v raziskovalcu, zraven je Arcsoft super zadeva, ki jo še študiram.
Ni kaj za ta denar dobrih 60 jurčkov res dobiš maksimum, seveda rabim vsaj še 128 Mb kartico. Fotko priporočam, slike so v redu, mogoče ne tako zelo ostre, fleš je dovolj močan, sploh pa se lahko igraš z ročnimi nastavitvami blende, časa, moči fleša....

Lp

Scenic

scenic ::

Pa še nekaj zanima me ali kdo ve kako ali s katerim programom bi iz računalnika prenesel fotke, ki si jih posnel prej, nazaj v aparat, se pravi nazakj na kartico, da lahko potem te fotke spet gledaš recimo na TV-ju.

Hvala

Scenic

iration ::

To sem jaz enkrat počel s svojim Canon G2 in rezultat je bil tak: trajalo je celo večnost, da sem spravil nazaj gor za 700mb fotk, fotke so bile potem nekako manjše, ... to sem naredil z default Canon software-om.
Tudi jaz bi imel kakšno pravico rad v življenju. Npr. pravico do tega, da delam
12 ur na dan in sem za to nagrajen s strani delujočega ekonomskega prostora, ne
pa kaznovan s strani Salmoneličevih gremlinov. - NavadniNimda

ngc2392 ::

ker mislim jaz tudi tole zadevco nabavt, me zanimajo predvsem kritike. če si jih seveda že kaj našel. sam piksli me ne motijo, ker nisem ne vem kakšen profi. skoraj verjetno bom pa nabavil zraven 256 mb kartico (koliko posnetkov pa dobiš gor v mx. kvaliteti?). ali pa za začetek 128...hm hm, ne vem:\

Alec999 ::

prejle sm brou brosurco od Canona pa je primer za fotkic k ma 3 miljone pixlov pa pise, da ce shrans v najbolsi kvaliteti pod JPG pol nj bi ena slika zasedla okol 1 MB ... torej 256 slik za 256 MB kartico v najbolsi kvaliteti.

lp,
Alec999

iration ::

Large/SuperFine 2,002 2,272 x 1,704
Large / Fine 1,116 2,272 x 1,704
Large / Normal 556 2,272 x 1,704
Med High / SuperFine 1,002 1,600 x 1,200
Med High / Fine 558 1,600 x 1,200
Med High / Normal 278 1,600 x 1,200
Med Low / SuperFine 570 1,024 x 768
Med Low / Fine 320 1,024 x 768
Med Low / Normal 170 1,024 x 768
Small / SuperFine 249 640 x 480
Small / Fine 150 640 x 480
Small / Normal 84 640 x 480
RAW 2,862 2,272 x 1,704

Legenda: velikost v KB, resolucija; vem da je nepregledno, ampak se da razbrati, če hočeš :-)
To velja za Canon G2.
Tudi jaz bi imel kakšno pravico rad v življenju. Npr. pravico do tega, da delam
12 ur na dan in sem za to nagrajen s strani delujočega ekonomskega prostora, ne
pa kaznovan s strani Salmoneličevih gremlinov. - NavadniNimda

andrej ::

velikost same datotek je zelo odvisna od:
1. kompresije
2. same slike
3. ISO-ta.

Tako jaz na mojem D60 z 6 mpixli mam datoteke velike od 1 MB pa do 4 pa nekaj MB pri isti locljivosti in kompresiji. Razlika je samo v motivu in ISO nastavitvah...

mwrave ::

Sony DSC P 71 ... glede na kvaliteto cenovno najbolj ugoden:)

by
http://www.sloveniaforum.com/Java.asp

smilyxx ::

Kaj pa menite glede Canon S50?? Meni je všeč predvsem glede cene, saj stane le okoli 170k. Vaša mnejna ?

Lp
Save water.
drink beer.

krneki ::

Glih sm ga kupu učeri (165k). Zaenkrat use super in nobenih problemov.

smilyxx ::

krneki: kakšne so kej barve? Kje si kupil? A mogoče veš kolk senzorjev ma?

Lp
Save water.
drink beer.

krneki ::

Barve so take kt v živo, je pa to dost odvisno kakšna je osvetlitev, na auto funkciji se to samo nastavlja če pa hočeš sam maš pa na voljo ene 5 različnih osvetlitev (ful sonce, oblačno, žarnica, fleš, flourscent..) pol pa še dve nastavitvi kjer sharniš svojo osvetlitev...po vsem tem maš pa še standardno funkcijo za barve: vivid, neutral, sephia, off, bw... (medtem k prestavlaš to se vse vid na lcdju kako zgleda). Drgač so pa vse fukncije dobr opisane tukaj. Vglavnem , jest sm zlo zadovoljen. Fotoaparat ima ogromno nastavitev za nardit fotografijo po tvoji želji, ima pa tudi auto funkcijo in kšne 6 prednastavlenih načinov, ki to nardijo namesto tebe in rezultat je v 90% dost dober za normalnega uporabnika.

Aja, zadeva ma 1 CCD, drgač bi bla cena tm okol 600k:D

3A servis, sam se mi zdi, da je bil zadnji, lahko pa še pokličeš.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: krneki ()

andrej ::

ne vem ce sem kaj zamudil, ampak nisem se videl fotoaparata z vec kot enim CCD-jem. Tudi modeli za 2 miljona imajo samo en cip. Res pa je, da imajo 11 oz 14. miljonov tipal.;)

TICKO ::

Torej kupujem nov digitalni fotoaparat in če ima kdo kaj izkušenj s tem naj mi svetuje oz me napoti koga naj to vprašam!!! 0:)

Torej izbiram med
BENQ DC2300
AIPTEK pocketcam 3M
MUSTEK MDC3500

Zanima me kateri je najbolj sposoben (najbolši)
Cene pa so tako ali tako približno enake!!!:\

sneguljka1 ::

Zivjo! Men se S50 zdi ful dober aparat, sam je odvisno za kaj ga rabis. Brezveze je dajat 30.000 vec, ce ne mislis delat ravno A3 fotografij iz slik. S50 ma tok pikslov kt jih sploh ne rabis. Jaz ti priporocam S45 k je cisto isti (pa sam 137 jurjev), samo da ima 4 milijone tock, kar je pa ze za A4 fotografijo natisnit vec kot dovolj. S fantom sva kupila S45 v mixiju pa sva ful zadovoljna, (blo zelo ugodno :) ) tko za na pocitnce ga je ful dobr vzet, sam mal te je strah da ga bo kdo ukradu, zato je pa bols kupt mal cenejsega ce pol ne rabis tok dobrga. Kar se pa pikslov tice se pa pomoje ne bodo spuscali v kaksne ekstreme vec ker je ze 2 milijona cisto dovolj za druzinsko fotografijo, ce mas pa 4 milijone pa toliko boljse.

smilyxx ::

sneguljka1: Ta fotoaparat sicer mislim uporabljati za lastne namene, ampak imam dostop do projektorja in ravno tu potrebujem dovol pikslov, saj nočem gledati kockic.

Lp
Save water.
drink beer.

BlackHole ::

Koliko pa je max resolucija projektorja, če smem vprašat?:\

andrej ::

sicer je res, da vec pixlov ni nujno boljsa slika, ampak, ce mas vec pixlov potem si lahko privoscis vec "obrezovanja" slike.

za projektor pa je cisto dovolj par let star aparat z 2 m pixli.:D

R@C@ ::

Izvolite stran na kateri imate vse modele fotoaparatov z ocenami im cenami po avstriji!

Aja zgleda da S50 Sux glede na tele ocene... Moja izbira je še vedno HP 935 ali 850 !!!

http://www.geizhals.at/?cat=dcam



Aja pa TOLE zverino si poglejte !!!

iso2000 ::

Moja izbira pa ostaja: Fujifilm S602
Samo, bo treba ponjga v tujino, ker naš uvoznik ima svojo "priporočeno" ceno 235000 Sit. Na geizhals pa je cena prišla do 695 EU za avstrijo, v nemčiji je še nižja - se mi zdi.

tx-z ::

Kateri digitaln fotoaparat bi bil dobr-cena tm nekje 120.000-160.000 SIT ??
Dober se mi zdi Sonyev DSC-P7 --tale je sicer P9-sta ista sam da ma 3.2Mpixla

iration ::

Sony-ja brez podpore za Memory Stick Pro se ne splača kupovati, ta stare kartice so predrage in premajhnih kapacitet.
Tudi jaz bi imel kakšno pravico rad v življenju. Npr. pravico do tega, da delam
12 ur na dan in sem za to nagrajen s strani delujočega ekonomskega prostora, ne
pa kaznovan s strani Salmoneličevih gremlinov. - NavadniNimda

tx-z ::

keri sonyevi pa podpirajo memorystick pro?
tx-z

iration ::

Jah, čist točn ne vem, ker sem jest bolj za CF kartice ;), vem pa da Pro podpirajo Sony Cyber-shot DSC-P32, P52 & P72. Lahko pa preveriš za ostale na sony.com.
Tudi jaz bi imel kakšno pravico rad v življenju. Npr. pravico do tega, da delam
12 ur na dan in sem za to nagrajen s strani delujočega ekonomskega prostora, ne
pa kaznovan s strani Salmoneličevih gremlinov. - NavadniNimda

JohnyB ::

Jest sm dons ubodu Sony DSC P51 in sm do sedaj zelo zadovoljen :D

Seveda ni to ne vem kakšen nakup saj je bil 71k znižan iz 89, ker se vi tle pogovarjate vsi nad 100k !
Apple iMac
««
2 / 133
»»