» »

Kaj če ''tolčem plave''

Kaj če ''tolčem plave''

1
2
»

St235 ::

Ziga Dolhar je izjavil:

Lakotnik, MadMicka - še enkrat preberita, kaj Invictus pravi glede "določitve" odpovednega roka.

Gre za sporazumno določitev odpovednega roka.


Če dlakocepimo, sporazumna odpoved nima odpovednega roka, ampak se delavec in delodajalec sporazumno dogovorita, kdaj se prekine delovno razmerje. Cel koncept odpovednega roka temelji na samovoljnem ravnanju ene od pogodbenic.

Stavek: Delavec napiše odpoved in določi odpovedni rok en dan ter da šefu podpisat, bolj kot ne zavaja ljudi, da lahko diktirajo odpovedni rok ali jih nagovarja naj šefu podtaknejo podpis takega odpovednega roka.

Ziga Dolhar ::

Nič ne dlakocepimo.

Delavec lahko poda odpoved [enostransko], pa se z delodajalcem vseeno sporazumeta o nekaterih vidikih prenehanja delovnega razmerja. Nimamo le enega ali drugega ekstrema, so tudi vmesne variante.

Nihče ne zavaja, da lahko kdorkoli karkoli "diktira" ali "podtika". Delodajalcu ni potrebno razen morebitne vročilnice ničesar podpisovati. Če pa podpiše še kaj drugega, mu želim veselo dokazovanje, da mu je bilo "podtaknjeno".
https://dolhar.si/

St235 ::

Nihče ne zavaja, da lahko kdorkoli karkoli "diktira" ali "podtika".


Glede na interpretacije, ki smo jih doživeli na tem forumu, dobro veš o čem govorim, če seveda hočeš. Kaj točno je narobe s tem, da sem izptavil, da delavec ne more diktirat odpovednega roka, ampak je to stvar sporazumne odpovedi, veš samo ti.

Delovno razmerje je v prvi vrsti obligacijsko razmerje, kar pomeni, da je vse stvar dogovra. Edina omejitev pri tem so zakonska določila (ZDR) in morebitne kolektivne pogodbe.

Odpovedni rok je tako termin, ki je določen z zakonom (in lahko ododatno definiran z pogodbo) kadar govorimo o enostranski prekinitvi pogodbe. Bitvo tega roka je namreč v tem, da varuje eno in drugo stran pred posledicami prekinitve pogodbe, še določen čas po sprejemu te odločitve. Kakorkoli govorimo o sporazumni odpovedi, pa so zakonska in pogodbena določila glede odpovednega roka nična in odpovedni rok kot takšen sploh ne obstaja. Ravno tako je nemogoče govori o enostranki odpovedi delavca, če do odpovedi pride z dogovorm med delavcem in delodajalcem. Cel koncept enostranske odpovedi temelji na temu,da gre za dejanja enega posameznika. Zato tudi obstaja zakonska regulativa.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

Invictus ::

gruntfürmich je izjavil:

Invictus je izjavil:

Sam v delavski zakonodaji nisem našel ničesar kar bi obvezovalo delavca na to.

ne vem za podrobnosti pogodbe; še svoje ne, ampak prenos znanja bi lahko spadal v področje 'ostala dela po navodilih nadrejenega', če obstaja kaj takega v pogodbi.

A ta je termin 'ostala dela po navodilih nadrejenega' sploh pravno pravilen? In zdrži na sodišču?

Ker potem ti lahko nadrejeni odredi pucanje skretov, ti to zavrneš in ima razlog za krivdno odpoved ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Odpoved pogodbe o zaposlitvi (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7518017 (8053) val46
»

Regres vprašanje

Oddelek: Loža
236221 (3564) Invictus
»

Odpoved - Kaj moram vedeti?

Oddelek: Loža
2211536 (9783) mojca
»

Sporazumna prekinitev pogodbe (dolg delodajalca) (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
5513299 (11623) Pithlit
»

Prosim za nasvet: sporazumna odpoved

Oddelek: Loža
2810783 (10183) MadMicka

Več podobnih tem