» »

Optika napeljava

Optika napeljava

integral15 ::

Zdravo imam par vprasanje. Doma renoviramo stanovanje (novi tlaki,talno gretje.....) in sem se odlocu da bom ze v naprej pripravu vse za optiko in tu nastane problem rad bi ta kabel skril. In zanima me potegnu bom cev (pozirko) od mesta kjer bo stala notranja omarca do mesta kjer bo bla postaja (modem) ampak nvm tocno kako cev naj potegnem za ta opticni kabel ali bo fi16 dovolj debela ? No k naslednjemu vprasanju. Ce se ne motim ima siol 2 opticna kabla se pravi 1za internet 1za tv no gre se mi za uticnico opticno pa me zanima kaksna uticnica to pride ker bi rad dal uticnico opticno ali jo je traba kupit ali to zmonterajo monterji ko se napeljuje optika. Rad bi postmal to zdaj ko je moznost da se ne bo razbijal potem ko bo ze vse postiman. Hvala

Gigahertz ::

Sam 1 kabl je.
"670#2500#8"

Anney ::

Če je siol kabelska preko optike sta 2 kabelna, zelen im moder.

Takšna zadeva:
 kabel

kabel



Primerjava z antenskim:
 primerjava

primerjava

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Anney ()

Invictus ::

Optični kabel je tanek, ampak konektor zasede več prostora.

Pazi da ne boš cev preveč zavijal, ker optični kabel tega ne prenese preveč dobro ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Gigahertz ::

To pa res ja. Da neboš slučajno 90 stopinske kote delu:)
"670#2500#8"

integral15 ::

O hvala fantje antenski kabel sem ze potegnu ker bom imel kabelsko tv ja. Glede cevi je pa tko potegnu sem ces plato pa potem po plati in gor nazaj v steno tko da ni nikjer kot 90°. V to fi16 cev greta pa za salo 2 antenska kabla po sliki videc potem to ne bo problem. Kaj pa vticnica morda ve ?

Zgodovina sprememb…

Anney ::

...:TOMI:... ::

Priporočam cev z večjim premerom. Imaš prav, v hišo dobiš 2 vlakni, odvisno od operaterja. Pri telekomu je eno vlako za internet, iptv, telefon, drugo vlakno je pa za kabelsko tv.

Pri t2 dobiš v hišo 2 vlakni, eno vlakno je za download, drugo za upload. Mogoče dajajo sedaj samo eno vlakno, če šparajo.

Cev daj pa s 4 cm premerom. Itak bo v tlaku in te nič ne bo motila. V cev daj en kabel ali dva, da boš lahko potegnil optičen kabel, ko bo čas za to. Da se ne bodo izvajalci ubadali s tem. Oni najraje nalepijo NIK kanale. Sicer ne vem, če lahko izvajaš natezno silo kot na bakrene vodnike na optično vlakno z vleko z vlečno sondo (foršpanom).
Tomi

integral15 ::

Ne al cev je dolga 5m tko da ne bo potrebne sile z foršpanom bom potegnu pa bo

...:TOMI:... ::

Vseeno daj večjo cev ali pa potegni 2 cevi. Cev je itak zastonj.

http://forumi.siol.net/showthread.php?t...

Tukaj so informacije o napeljavi. Ne uporabljaj vtičnic, uporabi direkt kabel.
Tomi

integral15 ::

Zakaj pa nesmem uporabljat vticnic ? nemorem kr kabel pustit ces steno kako bo pa zgledal ko pa ze imam dozo vkitano v steno sam vticnico rabim ce bi jo imel TEM catez bi jo ze vzel sam je nima (modul).....

...:TOMI:... ::

Ker se nobeden ne bo šel za=bavat z optičnimi vtičnicami. Vsak operater ti bo potegnil direkt kabel. Itak ti bo najbrž telekom delal optiko, tam kjer pride v hišo boš imel belo škatlo, na linku. Naprej pa direktno v modem. Če že renoviraš načrtuj in skrij vse te grde škatle in kable! Če je nekaj skrito, ni moteče in ne rabiš nobenih fensi vtičnic. Cev potegni nekam, kjer bodo samo pajki gledali omrežno opremo.
Tomi

integral15 ::

Zdaj nvm kako izgleda ta vticnica od zadaj a ni to da samo priklucis ze konektor od zadaj vticnice al se more na novo spojit kot npr UTP vticnica ?

Anney ::

Ne.

Optični kabel pride v tak fiber:

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Anney ()

johan11 ::

Cev fi 16 mm je popolnoma dovolj , poleg interneta si lahko potegne še tri faze za stružnico !

GTsharp ::

Zakaj bi se "hecal" s premerom fi 16, če je pa tako vseeno, če da večjega in s tem iliminira morebitne probleme, ki jih lahko ima. Večji premer in kot je že nekdo napisal, potegni 2 cevi. Ko enkrat razbijaš, je tako vseeno in morda ti pride prav v prihodnosti.
Za pomoč pri vleki skozi cev pa lahko mirne vesti uprorabiš foršpan(konektorji se radi zataknejo ob rebra cevi). Vendar pa ne delaj preveč na silo in kot je že nekdo omenil, pazi na kote, čim daljši lok, tem boljše(zaradi poškotbe kabla in tudi zaradi lažje vleke).

fosil ::

Po moje je najboljša opcija da v predsobi, kjer bo prišel kabel od zunaj v stanovanje, postaviš nekam pod strop eno omarico, kjer bo prostor za modem, ruter in podobno ter vozlišče za vse kable iz celega stanovanja.
Po stanovanju pa sam razpelješ kable po potrebi.
Tako je!

k4vz0024 ::

Kako se pa premosti 90 stop. kote?

...:TOMI:... ::

Cev potegneš v večji lok.
Tomi

integral15 ::

Se neki me zanima kaksne mere so zunanje omarce.

...:TOMI:... ::

Kolega mi je sporočil, da T-2 ima 28x22 cm + 3 cm obrobe. Telekom ima podobno. Več na http://www.prebilplast.si/telekom.html
Tomi

tey007 ::

Torej, doma bomo (upam da) v roku kakšnega meseca imeli optiko. OŠO je sprostil tudi za ostale uporabnike, ki niso sive/bele lise (ne vem kateri so imeli primarno prednost in kdo je kater, pa to niti ni pomembno). No kakorkoli, dobimo optiko, ampak sedaj me zanima, kako je najboljše da to potegnem - omarica je na zunanji steni, potem pa je opcija, da prevrtam direkt čez steno v kletno stanovanje in po notranji steni vlečem kable (mogoče celo kar takoj na steno modem in utp vlečem po bajti - itak bi šel samo naravnost od modema gor čez 2 plati). Vendar kletnega stanovanja nihče ne uporablja, in ga najbrž tudi ne bo, tako da tukaj ne bo potrebe po internetu, zato me zanima, če bi bilo boljše, da napeljem optični kabel eno nadstropje višje, kjer bojo najbrž starši čez nekaj let, pa potem naprej po hiši vlečem utp? Zanima me še, če to naredim sam, ali mi bojo to naredili tehniki iz amisa, ko bojo prišli naredit priklop? Je treba te tehnike plačat za priklop, ali naredijo to for free?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: tey007 ()

bhocevar2000 ::

Jaz bom čez 4 dni imel prvo obletnico kar so me priklopili na OŠO Sevnica (bela lisa - prednostno).

Meni sta vse naredila AMIS-eva tehnika. Jaz sem samo pokazal kje bi imel na steno pričvrščen modem, in potem sta mojstra to sama uštimala. Kabelček ( je sila droben in krhek ) vstavita v plastično cev in cev pritrdita na steno (strop). Ko ti bodo v steno ušraufali okvir (ležišče) za modem glej da bo to dost visoko, da se ti potem (ko boš kdaj hotel priklopiti kakšno napravo direkt na modem), ne bo treba metati na zobe kot se moram jaz. Sila nerodna reč....

Stroškov nisem imel nobenih, sta potegnila 12,5m optičnega kabelčka....

Ne vem no..... meni je kar malo žal , da sem šel k AMISU, namreč njihova odzivnost in odprtost do predlogov uporabnikov na njihovem forumu ali po mailu je obupna.

integral15 ::

tey007

To ne bos ti nic samo vleku to ti bo operater naredu GVO ali amis kjer bos reku.

bhocevar2000
Nvm no jast sem vzel amis 100/10. Kaksno hitrost si vzel ti?

mojca ::

tey007: cena je odvisna od operaterja in trenutne akcije. Mi smo npr. lahko izbirali med brezplačnim priklopom in enoletnim 50% popustom (Amis, OŠO, siva lisa). Ker se je bolj splačalo izbrati popust, smo sami povlekli kabel in nekdo nam je samo terminiral kabel (isto bi lahko storil tudi operater in nam storitev posebej zaračunal po približno isti ceni). Vnaprej se pozanimaj pri ponudniku, zlasti zato, ker so pogoji lahko v različnih OŠO-tih različni. Načeloma ti Amis verjetno lahko priklopi "zastonj" (morda vključno z vrtanjem po stanovanju), če se odpoveš kakšni drugi ugodnosti. Če se dobro spomnim, so imeli promotorji/prodajalci/posredniki od Amisa neke posebne ponudbe/pogodbe za brezplačen priklop, kakršnih preko spleta nisi dobil.

T-2 je včasih priklope izvajal zastonj, nakar so (enkrat konec leta 2012) začeli za sive lise zaračunavati fiksen znesek 300 EUR, ne glede na to, ali ti morajo prevrtati pol stanovanja ali samo priklopijo opremo.

Sam sicer lahko "povlečeš" optični kabel, če so ga pustili dovolj, ne moreš pa ga terminirati brez primerne opreme.

Pri vlečenju kablov in postavitvi "centralne točke" upoštevaj to, da so UTP kabli lahko dolgi največ 100 m, da moraš do vsakega računalnika/TV-ja/telefona povleči svoj kabel in da boš v nekaj letih morda potreboval nekajkrat več kablov, kot jih predvidevaš danes. Mimogrede se utegne zgoditi, da si boš čez nekaj let želel deset kablov (dva TV-ja, trije računalniki, dva telefona, strežnik, kakšna IP kamera, krmiljenje nečesa v "pametni hiši", ...), zato je verjetno "centrala" v bivalnem delu (bodisi v pritličju bodisi v prvem nastropju) bolj smiselna kot v kleti, kjer ne bo nikogar. Tudi bolj priročna, ko moraš resetirati opremo ali klicati podporo. Je pa vse to relativno in stvar okusa.

bhocevar2000 ::

@ Integral

NI problem v hitrosti interneta, tudi sam imam 100/50 prenos (trojka Optika XXL).In je hitrost interneta v redu.

Problem je TV: Drugi providerji ( Amis, Telemach ) imajo v svoji ponudbi 6 sportklub programov - celo v HD. Amis jih ima 6 v SD tehniki. Šport TV3 ima Telemach v svoji ponudbi , Amis ga nima.Nimamo FOX programov... itd... In kot sem dejal v prejšnjem postu, problem je obupna neodzivnost ( neupoštevanje ) potrošnikovih vprašanj na Amis forumu.

Zgodovina sprememb…



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Optika v notranjost hiše (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
6620449 (10836) ToniT
»

Gradnje optike, VDSL central.... (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Omrežja in internet
30660108 (26167) Lonsarg
»

priklop optičnega kabla

Oddelek: Omrežja in internet
378626 (7159) Vanadium
»

Optični kabel

Oddelek: Strojna oprema
447546 (4933) miki133
»

Optični kabel od doze do modema

Oddelek: Omrežja in internet
910386 (9927) tony1

Več podobnih tem