» »

Pa to si ne morejo dovolit!

Pa to si ne morejo dovolit!

Betek ::

Ojla!

Zacel bom tako, kot poje Agropopova pesem..."Naj vam povem svojo zgodbo...!!!" Torej za kaj se gre.

Neka druzina se je odlocila za nakup novega racunalnika. Kaj kupiti? Seveda nimajo pojma o pojmu. Poklicejo mene(nekaj izkusenj pa se je v vseh teh letih ze nabralo) naj jim svetujem. OK. Gremo skupaj v racunalnisko trgovino kjer povemo kaj bi radi. Ko je racunalnik sestavljen se veselo odpravimo proti njihovemu domu, kjer bo vrli prijatelj(jaz) zinstaliral Windowse(seveda jih imamo ze od prejsnjega racunalnika:))) in ostali srot. Vse lepo postavimo na mizico...in na vrsti je vrli kolega!

In zdaj k bistvu. V CD ROM vstavim windowsov CD, pritisnem DELETE, da pridem v BIOS in...kaj me caka...opa...vpisati bo potrebno password. ???? Ja od kod pa ga naj poznam??? Probam 12345, 123, abcde...nic ne pomaga. Kaj zdaj? Klicem prodajalca, ki mi lepo razlozi, da je ze vse nastavljeno in da je to vse OK, pa da naj vstavim zagonsko disketo. Pa mu povem, da bi jaz rad bootal racunalnik s CDja. Ko ga vprasam zakaj mi ne pove passworda za BIOS mi razlozi, da ga ne potrebujem. Zanimivo... baje so imeli neke probleme(verjetno je folk navijal procesorje). Pa mu lepo vljudno razlozim, da sem student 3. letnika informatike...pa da vem kaj delam. Pa nic od njega. Saj vem, da ni problem skinit passworda s programcki. Ampak...gre se za princip!!!

To ja tak kot da kupis avto z klimo...samo temperatura more biti vedno 25 stopinj. Ker so dobili neke reklamacije, da so se stikala lomila. Ni tako?

Kaksen komentar???

Besen racunalnicar!

sasox ::

Ja v bistvu ti nimajo pravice zaklepati BIOS-a, saj si racunalnik kupil. Vendar dela to večina računalniških trgvin ;((

Lucio ::

Kira trgovina pa je to.

Najlaže se tehga rešiš da resetiraš CMOS.

Probaj jim razložit, da to zna vsak vsaj malo izkušen user, zato naj ne serjejo.

ChiefThunder ::

Res, čist brezveze take stvari delajo... kva tebe briga če so mel eni probleme, sj računalnik si seb kupu... fak, krneki;(.

BrKo ::

najboljše je to da vzameš iz plate uno baterijo,potem izklopš kabel iz vtičnice,malo počakaš priklopš nazaj pa bo napisal CMOS error,prtisneš del greš v bios,nastavš uro pa to,pa svoje novo geslo,pa je!

baghera ::

hm proni prtisnit tisti zvezdico pa do konca nafilej. men na Nh-6 plati ti kr dela :) lame hehe kr neki

Zvezdico levo od minusa (-) ok.

Betek ::

Lucio : PCX-ov komplet kupljen pri pooblascenem prodajalcu(Plastron). Ne vem ali so to zakuhali ze pri PCXu ali pri Plastronu.

Vsi : Saj ni problem passworda skiniti. Se dobijo programcki....ampak....kaj se v tem primeru zgodi z garancijo?

TinkaPinka ::

Garancijo na hardvare ti morajo tako ali tako dati. Že po zakonu.
Jaz bi jih še sicer poklicala, in zahtevala, naj mi povejo password. Drugače pa kar odklenit.
I am easy to please as long as I get my way.

Muflon1 ::

resetiri BIOS pol pa dej vse diske na none. Pa reč de računalnik ne dela ,Pa svoj password vpiš pa jim nes na servis. Misliš da te bojo poklical kak je password?:D

pol jim pa zatež zakaj so ti pa šli spreminjat password v biosu če pa ja tega ni treba nikol popravljat... matr so kmeti bi radi za vsak disk k si ga boš notr dal še dodatno kasiral za vgradnjo...upam da je malo takih ki nosijo računalnike nazaj v firme da jim dajo not npr disk ker je bios zaklenjen;((

SpiDEr8 ::

Ja zakwa pa niso oni Win naložil sej to ponavad nardijo!!!:|

Betek ::

SpiDEr8 : Jah...ponavadi je Winse treba plačat... sicer pa...saj je mozno tudi Linux instalirati s CDja(bootable).

classic ::

Še večja neumnost je nalepka čez pokrov ohišja, si predstavljate pokrov motorja avtomobila s plombo; olje pa bi ti lahko zamenjal samo prodalajec?!



Pa še namig kako priti do gesla na PCX-ovih mašin: na zadnji strani ohišja je serijska številka PC-ja, seštej prvo in zadnjo številko in srednje dve številki...torej dobiš geslo iz dveh številk...

AndrejX ::

To firmo je treba prijavit inšpekciji!

To je tako, kot če mi prodajalec ne bi hotel dati ključev od novega avta, češ da "se je že veliko njihovih strank z avtomobilom poškodovalo ali celo ubilo"

Betek ::

classic : Bom probal...pa bom porocal ce bo uspelo:)

AndrejX : mogoce pa bo tole prebral kaksen pravnik. Pa bo razlozil ali je to zakonsko dovoljeno...

VASkO ::

to bi pa moral vedet, da samo resetiras CMOS pa je, to delajo tudi pri megahitu, pa je en kolega klical pa zahteval sifro, ker pac ni tega vedel pol so mu pa sifro povedali pa rekli, da je garancija s tem adijo...

najbolje, da sploh ne bi klical, resetiral CMOS pa fertig!:D

sleby ::

Najbol je pa se zmer da kups comp po komponentah :)

NiggerBob ::

...password v BIOSu je idiotizem brez primere in to si firme ponavadi privoščijo, ko prodajo komp "malemu" kupcu, ki kupi en sistem in ne pozna svojih pravic. Ko ena firma naroči en kup kompov pri rač. firmi, jim kaj takega ne pade na pamet, ponavadi še nalepke ne upajo dat gor:D. Razložil ti bom postopek, ki ga kar nekaj podjetij uporablja, če jim rač. firma slučajno zaklene BIOS ali da gor nalepko. Vse skupaj je odvisno od uspešnega prepričevanja, kdo bo koga. Torej, če si trmast in pripravljen na kreganje, priporočam naslednje:
- pokliči na servis, naj ti dajo password. Ne dajo?
OK, ni blema, potem naj pride serviser k tebi na dom, da ti spremeni v BIOSu, da boš lahko bootal iz CD-ja. Postavi jim "razumen" rok glede na oddaljenost od tebe do firme, vsekakor je to še isti dan. Ne bo šlo? Res ne? Sigurno ne?? Nikakor ne???
OK, potem jih bo naslednji dan obiskal tržni inšpektor, ki ga boš poklical, pa se bodo z njim dogovorili za datum obiska pri tebi, ti boš že počakal, ni blema.
Ponavadi je potem serviser čez kakšni dve uri ali tri pri tebi. Naj lepo opravi svoje in spremeni v BIOSu. Postrezi mu s kavo ali pivom, dečko je samo izvrševalec in ni nič kriv, poslali so ga na teren in razložili, da si tečna stranka. Takoj potem mu zateži, da naj ti pusti odklenjen BIOS ali vsaj pove šifro, ker boš jutri znova nekaj spreminjal, pojutrišnjem pa še nekaj zraven in ga ne bi rad znova 2x klical k sebi in mu "kradel" dragocenega časa. Če je razumen, se bo dalo zmenit, če ni, potem se bo pač vozil do onemoglosti. Po končanem delu se mu lepo zahvali, nikakor!!! ne vprašat, če si kaj dolžen. Če bo on načel to temu, mu lepo pojasni, da si oni zaklenili BIOS, passworda ti niso dali, torej je njihova dolžnost, da ti ga pridejo odklenit, ko se tebi "dvigne" ku*ac !
Kakršnegakoli računa nikakor ne misliš poravnat, lahko pa prideš k njim na firmo s tržnim inšpektorjem, pa naj oni njemu razložijo kaj in zakaj ti hočejo zaračunat. Ni blema.
Naslednji dan se postopek s klicanjem servisa in naročanjem serviserja ponovi, pa da vidimo, kdo je bolj nor.....zdaj bi seveda rad v BIOSU nastavil nekaj drugega, recimo Typematic rate za tipkovnico.>:D
Isto je z nakupom kompom, ko vidiš da je gor nalepka. Zahtevaš, da ti jo odstranijo, češ, da v primeru okvare kompa boš zahteval serviserja na dom, da ti pride po komp in ga odpelje na servis in potem pripelje nazaj. To vsekakor imaš popolno pravico po ZVPot (zakon o varstvu potrošnikov), ker je servis dolžan kriti vse stroške prevoza kompa na servis in nazaj v garancijskem roku.
"Hrabri umrejo samo enkrat, strahopetci umirajo tisočkrat"

BrKo ::

TO MI DELU ŠE MI DELI,pa ti si car NIGGER,pa to je neverjetno!AMPAK SI PA FACA!MISLM DA MAŠ TI ŠE NAJBLJ PROV!KAR NJEGA POSLUŠTE!

Betek ::

Classic...ti si car!!!

PCX suxxx....
Tvoj nasvet deluje!!!!

Classic : "Pa še namig kako priti do gesla na PCX-ovih mašin: na zadnji strani ohišja je serijska številka PC-ja, seštej prvo in zadnjo številko in srednje dve številki...torej dobiš geslo iz dveh številk..."

Ko je*e PCX...upam, da je s tem prihranjeno kar nekaj sivih las nasim vrlim racunalnicarjem! null

||_^_|| ::

če bi bli v Ameriki bi že tožbe letele:))))))))

ampak ni je bl lamerske stvari kokr pass v biosu...hudo:)) jaka zaščita:)))))))


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Stranska vrata v BIOS

Oddelek: Informacijska varnost
82112 (1613) Wisor
»

geslo na bios-u

Oddelek: Pomoč in nasveti
251467 (1229) Kami
»

BIOS Geslo!!!

Oddelek: Programska oprema
322343 (1780) Mr.B
»

rabim geslo za BIOS

Oddelek: Pomoč in nasveti
101363 (1170) root987
»

Uspel mi je BIOS odklenit! Award plata!

Oddelek: Navijanje
201549 (906) Pepe

Več podobnih tem