» »

Kako dostopati do lastnih podatkov (win7)

Kako dostopati do lastnih podatkov (win7)

Kurzweil ::

Torej kolega je dal ne uradni servis HP prenosnik z naloženimi Windowsi 7. Ker je imel na slednjem precej občutljive podatke se je odločil, da administrativni račun zaščiti, za potrebe servisa pa naredi povsem nov uporabniški račun, ravno toliko, da bodo lahko videli, kako se opravili svoje delo (čiščenje ventilatorjev).

Odkar pa je prišel računalnik iz servisa, pa se dogaja ena zelo moteča stvar (drugače povedano, računalnik je paraliziran). Namreč ko koleg vpiše administrativno geslo (ga je sedaj tudi odstranil) pride v sistem, kot administrator, no vsaj včasih je bilo temu tako. Namreč v sistemu piše, da je administrator, in seveda bi tudi moral biti a pozor nemore dostopati do nobene particije, ker napiše "Access Denied", nemore zagnati nobeno administrativno stvar na način "Run as administrator", ko gre v Control panel mu isto ne dovoli dostopa do nobenih Security, User Groups, Owner, Sharing, Permissions... skratka popolnoma ničesar, razen nekaj vizualnih in povsem neuporabnih nastavitev.

Probal sem v safe mode-u pa ni bolje. Probal sem z eno zadovo, ki doda v register entry, tako da ko daš desni klik na mapo ali datoteko in klikneš "Take ownership" lahko dostopaš do vsega, a kaj ko nemoreš niti do particije dostopati, katere pa seveda nemoreš kar celotne klikniti in dati "Take ownership", kar je običajno delovalo, če je nekdo pozabil uporabniško ime in geslo, kar v tem primeru dejansko sploh ni problem, ker se kolega prijavi kot administrator, vendar pravic kot administrator nima (še enkrat kot admin nemore niti do menija Permissions, sharing, karkoli...)

System restora nemorem narest, ker je imel kolega restore pointe onemogočene. V CMDju sem pravtako hotel s kakšnim ukazom kej narest, od ukaza takeown dalje pa seveda ni pravic, še več niti "dir" ne deluje da bi pogledal kje se nahajam oz. datoteke, kjer se nahajam. Torej ja verjetno si stvar prav predstavljate, diski so nedostopni, na internet lahko grem, namizje vidim normalno, ampak particije so zaščitene, bolj kot ponavadi, ko nimaš pravic, takrat denimo vidiš mapo in datoteko sako upravljati z njo nemoreš, tu ne prideš niti na C: ali D: particijo.

Se mi pa neda ukvarjat s servisom, ker so brez dvoma oni nekaj čarali. Zanima me samo kako bi naredil da bi podatki ostali (tudi namizje), da pa bi posnel gor na novo Windowse, ker se mi zdi da bi znalo to pomagat, ker mislim da ga sistem serje in ne sama zaščita datotek. Da ne omenim, da občasno de dovoli na USB, ki nima nič zaščiteno, to je še posebej zanimiva stvar in je zaščiten. Virus skoraj izključujem, ker je gor licenčen Nod, skoraj dnevno updejtan.

Hvala za rešitve. Lp

Izbeglica ::

Za začetek preveri, če ima sploh admin pravice Desni klik na Računalnik -> upravljaj -> lokalni uporabniki in skupine -> skupine -> Administrators -> zavihek members (poglej če je njegov user notri)

Če je, potem poskusi prevzeti lastništvo še tako:
Desni klik na pogon -> Lastnosti -> Zavihek Varnost -> gumb Dodatno -> v novem oknu klikni na zavihek Lastnik -> gumb Uredi -> v oknu, kjer so navedeni uporabniki izberi User Acc. tvojega kolega -> obkljukaj opcijo Zamenjaj lastnika nad podvsebnikih in predmetih -> preklija gumb V redu skozi vsa okna, ki so se odprla med postopkom. Potrdi tudi vsa opozorila, ki se medtem pojavijo.

Druga opcija je, da zaženeš PC z LiveBoot Linuxom, skopiraj podatke na nek drug nosilec in ponovno namesti OS.

Kurzweil ::

Že ukaz manage/upravljaj rabi administrativne pravice, tako da že tam negre skozi.

Tudi dostop do menijev Security, Owner, Permissons, kot sem napisal zgoraj, access denied. Torej nastavitev pravic in podobnega niti vidim ne oz. me do njih ne pusti, kjer šele da bi jih nastavljal.

Mislim, da če nebi bil prijavljen, nebi imel možnost, desni klik in run as administrator.

Izbeglica ::

Kaj pa "servisni račun", ki ga je naredil preden je šel PC na servis? Če ga še ni izbrisal naj se poizkusi prijaviti še s tem. Ostaja potem še built in Administrator - Zaženi PC v safe mode in se prijavi z njim.

Kurzweil ::

Probal oba računa normalno in v safe mode-u, povsod je isto.

Izbeglica ::

Kaj pa račun "Administrator"? Ta naj bi imel vse pravice.

Če še to ne bo šlo, boš imel najmanj zafrkancije, če zbootaš PC z linuxom, skopiraš vse datoteke, ki so ti pomembne na drug nosilec podatkov in narediš reinstal OS-a.

Uporabniške datoteke se privzeto nahajajo v c:\users\[ime_racua]

Kurzweil ::

Kako misliš račun administrator? Sej to bi naj oz. je vedno bil administrator, samo da je čez noč ostal brez pravic. Se mi pa kot rečeno zdi sumljivo, da ponavadi ko so datoteke zaščitene, vidiš ime mape in datoteke, samo nič nemoreš z njo počet, ker ne dovoli, no tu je problem da niti na particijo ne pusti, da bi sploh videl mape, kje šele datoteke...

To kar se Linuxa tiče verjetno misliš kakšen Live CD?

Če pa ima še kdo kakšno idejo, pa z veseljem probam še kaj drugega...

Izbeglica ::

Odvisno od pravic, ki so nastavljene. Poglej še kdo ima sploh pravice nad pogonom. desni klik -> lastnosti -> varnost

Obstaja še možnost, da zamenjaš utilman.exe s cmd.exe in potem lahko na logon screenu zaženeš CMD, ki se ti odpre s System računom. Od tu naprej načeloma lahko delaš karkoli.
Navodila: http://lordoftheping.blogspot.com/2009/...

v tvojem primeru pri koraku, kjer on vpiše net user..., ti vpišeš notri compmgmt.msc. Ko se ti odpre konzola za upravljanje računalnika narediš tako, kot sem napisal v prvem postu.

Za linux... ja Live CD sem imel v mislih.

P.S. Preden karkoli delaš zaženi še cmd in izvedi ukaza net user ter net user administrator. Kar se ti izpiše v konzoli prilepi sem.

b3D_950 ::

Kurzweil je izjavil:

TOdkar pa je prišel računalnik iz servisa, pa se dogaja ena zelo moteča stvar (drugače povedano, računalnik je paraliziran).


Podoben problem sem imel pred časom. Problem naj bi bil zaradi odstranitive antivirusnega programa avast ali pa v primeru, da poženeš System Restore. Po rebootu dobiš na pol delujoč sistem, ki je neuporaben (tudi v safe modu se ni dalo naredit ponoven restore). Sicer nevem kaj so potem s prenosnikom naredil, predlagal sem jim backup&reinstall. Windowsi so seveda bili kupljeni...
Zdaj ko je mir, jemo samo krompir.

5er--> ::

PS: Če tvoj kolega misli, da je samo s tem, ko je za servis ustvaril drug uporabniški račun, kakorkoli zaščitil svoje podatke, je naiven.

Kurzweil ::

@5er-->, to me popolnoma nič ne zanima in nima blage veze, glede na to kar sem vprašal, kako je naiven, bolj to kakšen debil dela tam na servisu, da mu je to uspelo. Že to, da je dal računalnik popravljat kolegu (men) priča o tem, da ni ravno nek guru. Ampak od tega tvojega mnenja nebom rešil težave, tako da če imaš kaj pametnega za svetovat povej, sicer pa zapravljaš čas s takšnimi komentarji.

feryz ::

Speci Hirens boot CD in poženi Windows XP mini.
Ta ponavadi ne j... nobenih gesel in zaščit.
Presnameš, skreiraš drugega uporabnik, starega pa odbiješ. Itak ni koristi od njega.

Kurzweil ::

@feryz, hvala, veš da sem že imel Hiren's boot zadnjo edicijo na DVDju in res nevem kako nisem šel tega probat, no zdej vidim vse. Geil. Hvala.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Windows 10 Read only problem

Oddelek: Pomoč in nasveti
5865 (598) Nexus_77
»

Problem z uporabniškim računom

Oddelek: Pomoč in nasveti
111673 (1360) Tajsk
»

Sfc javi napako - kako jo odpraviti?

Oddelek: Operacijski sistemi
10789 (666) k4vz0024
»

V Safe modu ni dostopa do particije

Oddelek: Operacijski sistemi
272727 (2518) k4vz0024
»

[Windows XP] Vaš račun je potekel (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Operacijski sistemi
11913765 (10600) fosil

Več podobnih tem