» »

Ebola in druge kuge

Ebola in druge kuge

1
2
»

Lucifer Tanatos ::

glede ebole: ebola je definitivno zlo grda zadevica, ker se hitro siri in te pokonca v zelo kratkem casu. Vendar je ravno to njena slaba stran. Simptomi se pojavijo zelo hitro, kar prepreci(trkejmo na les:\ ), da bi se kak ukuzeni zmuznil iz drzave na kakem letalu. Ker ce bi recimo en tak clovek prsu v mesto, npr. London bi v nekaj dneh okuzil, v nekaj tednih pa pobil vecino prebivalstva takega mesta. Tko da dokler zadeva ne prebegne v civilizacijo smo relativno varni. Ko bo enkrat tu bo pa j***. Nasledna nevarnost je da se hitrost obolevanja zmanjsa, ker tako simptome kasneje zaznamo. Samo jst se vedno pravim da nas virus ne more izkoreniniti. Lahko povzroci da nas bo sla vecina pod rušo, sam pescica tistih ki imajo dost kesa za izolacijo bo pa prezivela, v to sem preprican. Drgace pa kot je thomas reku, give us 10 years :)

Glede SARSA: grda zadevica, povzrocila bo veliko booma, sam pol se bo zadeva po vsej verjetnosti polegla. Upajmo. Drgace pa mislim da so za tako velik strah tle krivi predvsem mediji. Konec koncev smrtnonosnih bolezni imamo na svetu ogromno(malarija, ebola, AIDS, koze, tuberkuloza...), samo svet se nanje ze privadil tako da jih smatramo kot nekaj obicajnega. Tudi na SARS se bomo scasoma privadli, ga vzeli kot se eno obolenje in upajmo bomo kmalu tudi nasli zdravilo zanj. Imamo pa sreco da se bliza poletje, ker se bo sirjenje tako omililo, ko bo tu zima pa bomo mogoce ze kej blizje zdravilu :)
Les yeux sans visage

Tomi ::

Sem spet malo zaspal v tej temi, tako da pišem z zamudo.

odiedog:

Potlej si izvoli predstavljati, število podgan, ki jih potrebuje farmacija za preskus 1 spojine...

Niti ne. Kot je Maria že povedala, je za preiskušanje molekul treba zelo malo. Recimo, da naredimo en milijon molekul. Od tega jih bo ostalo samo recimo 1000, ki bodo prešle prve osnovne analize (masovni testi). Potem bodo naredili teste na modelih, in bo ostalo samo še 10 spojin. Potem jih bo 7-8 toksičnih, 2-3 bodo šle na žive modele. Ena bo teratogena, druga pa recimo kancerogena ali pa vsaj inkompatibilna z nekaj najbolj uporabljanimi učinkovinami.
Miši bodo šle seveda samo na 10 spojin, ljudje na 1. v tem času bo sicer šlo nekaj milijard US$, 10 let in tone papirja.

In pa, kot je Maria tudi povedala, veliko teh spojin bo krasno toksičnih. Samo kaj, kot je vojska za 99% teh že našla nekajkrat boljše nadomestke.

Maria: po moje niti ni pretirane nevarnosti. Ker se da recimo veliko več zaslužiti z ZU, kot pa z bojnimi strupi. Ti so bolj ali manj odkriti.
metrodusa.blogspot.com

Eschelon ::

OK. Drži. Samo govoriti o miljon spojinah na dan je neresno. Ker ni to nič veliko drugače kot to, da grem jaz zdajle psevdonaključno skupaj metat elemente s programom, pol pa trdit da sem naredil miljon spojin. Govoriti tako bombastično o praktično virtualnih molekulah je material za rumeni tisk.
Tistih molekul, ki bi bile "realne" je pa na leto malo. In to ravno zaradi tega, ker je treba zaenkrat delati in preskušati na dobri stari način.
Nikakor ne trdim, da se to ne spreminja - in mogoče bo Mariina trditev meso postala "kmalu", bo pa takrat vprašanje, koliko bo tako nabijanje molekul takrat sploh še smiselno.

Maria ::

Odiedog

Nisem rekla na dan za enega človeka. Na teden. Jih je pa mogoče na dan narediti tudi 10M ali še mnogo več, če jih pač dela npr. 1000 ljudi ali strojev.
Tudi niso virtualne, ampak kar realne. Princip pa prihaja iz matematike - kombinatorika, uporablja se že cca. 12 let.
Res pa je, da so do sedaj delali predvsem s proteini, ker jih je lahko skupaj popat. Poskušajo tudi z drugimi.

Ampak v splošnem gre za povsem realne spojine in ne za rumeni tisk. Če pa želiš kakšen naslov revije belega tiska s to vsebino, lahko dobiš.

Maria

Eschelon ::

No no. Glej - v vesolju je doslej v nekem trenutku obstajalo že prekleto veliko molekul, pa nima to nobene veze z našo realnostjo. Vse molekule, ki jih takole ad hoc sproducira nekdo, ne da bi bil zmožen masovne produkcije so še vedno veliko bolj virtualne kot pa realne. Zato je tako govorjenje bombastično in za rumeni tisk. Ja?

Maria ::

Odiedog

Vsako, prav vsako od teh 10M ali 10G spojin je realno mogoče izdelati za masovno proizvodnjo, brez vlikih problemov. Mislim, da mora biti to povsem jasno. Pa ne samo rumenemu tisku.

Maria

Thomas ::

Trenutno je vajina debata rahlo okoli definicije.

Odie trdi, da ni take sile z novimi spojinami vsak teden, Maria pa, da bi zlahka lahko bila.

Kaj nej rečem?

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Eschelon ::

Tale link ilustrira, mojo poanto: Razvoj 1 molekule. (9 let od sinteze in prvih testov do masovne proizvodnje) 0:) Ker je star, bi prosil za timeline za kakšno novejšo molekulo.

Tomi ::

Sedaj ni nobene razlike. Še vedno je namreč zadaj ogromno birokracije in posledic birokracije, saj so zdravila ena najbolj reguliranih zadev, tako da se ne da veliko skrajšati. Za sedaj.
metrodusa.blogspot.com

Maria ::

Mislim, da je vsaj z moje strani jasno, o čem sem govorila.

Tema je bila kapaciteta in tehnologija za izdelavo - sintezo določenih izbranih spojin in ne čas za organizacijo, proizvodnjo, marketiranje in prodajo določenega zdravila ali določenega masovno uporabljanega sredstva. Jasno je, da so reakcijski časi za slednje bistveno daljši. Niso pa tako zelo vezani na znanost in tehnologijo, bolj na pripravljenost in ''voljnost'' sistema, ki mu pravimo družbena nadgradnja.

Maria

Eschelon ::

Hmja. Tukaj je šlo za raketno gorivo - zadaj je bila ves čas vojska, ki je razvoj financirala, tako da marketing odpade. Enostavno je bilo treba preučiti detajle (zmeraj je vrag v detajlih). V tem času so nekaj molekul zaradi neprimernosti za masovno proizvodnjo dali v smeti.

Maria ::

Za tiste primere, ki sem jih navajala, je čas izdelave dejansko tak kot je zapisan. Tudi proizvodnja v kg ali tonah (če bi bila res sila) ne bi zahtevala zelo veliko časa (npr. ne več kot leto).

Maria

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: Maria ()

Gandalfar ::

stran na www.conspiracyplanet.com - mogoce bo koga zanimalo .. seveda jemat zelo z rezervo

Zgodovina sprememb…

1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izbruh ebole 2014 (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Problemi človeštva
25763304 (43713) nevone
»

Virus črnih koz še ne bo uničen

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
419905 (7784) Mipe
»

Odkrita ranljivost smrtonosnega virusa Ebole

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
346441 (5000) gzibret
»

Iskanje novih zdravil s simulacijami in evolucijo

Oddelek: Znanost in tehnologija
363605 (2907) dukenukem
»

Ptičja gripa (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
12512789 (8864) Tear_DR0P

Več podobnih tem