» »

Kabli pri stikalu

Kabli pri stikalu

DosDominator ::

Žijvo,
namen imam zamenjati stikala in vtikače v hiši pa sem za začetek pogledal kable, ki so priklopljeni zadaj na vtičnikih in kot pričakovano so bili faza zemla in nula. :)) Zdej pa me zanima, ali lahko jaz samo kupim nova vtikače in jih vežem enako kot ta ki jih imam zdaj in je to to? Pa še glede stikal -> kako se jih odpre, da lahko pridem do kablov zadaj? ;((

Hvala in LP

RejZoR ::

Če zvežeš enako bo isto delovalo, samo pazi kaj kam vežeš (faza/nula, sploh pri teh vezavah kjer je oboje na istem (nula/ozemljitev), da ne boš nakoncu dal faze na ozemljitev). Je pa zelo slaba ideja tko vezat vtičnice.

Pri stikalih pa prideš do drobovja če ven iztakneš tipko. Ponavadi daš samo izvijač v špranj in ga previdno dvigneš iz ohišja. Spodaj pa imaš vijak, ki drži stiaklo v dozi. Tisto priviješ, da zadeva popusti in stikalo lahko potegneš ven iz doze.

Pa as always, prej odklopi varovalke in preden greš šarit po žicah probaš s fazentriferjem, če je not tok ali en. Just to be sure.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: RejZoR ()

DosDominator ::

Aha hvala. Tko je zvezano že dobrih 20 let.
Glede varovalke -> to vedno izklopim da me slučajno ne počeše. ;)
A s fazenbriferjem lahko kar direktno greš v vtičnico oz. v lukno?

RejZoR ::

Ja. Če je slednji v brezhibnem stanju ne bo nič razen posveti ti lučka če je tok oz ne če ga ni. Z enim prstom primeš kovinski del na vrhu fazentriferja (na ročaju), konico pa daš na mesto, ki ga hočeš preizkusit. Vse ostalo ti pove lučka, ki posveti ali pa ne.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

DosDominator ::

Na kaj pa moram pazit, ko bom menjal stikala in vtičnice, poleg tega, da bom pravilno priklopu kable, in da izklopim varovalke pred delom?

einstein :P ::

Lahko pa seveda tudi ne posveti, kljub toku, kar pomeni, da je faznprifer zanič, zato ti svetujem, da ga prej preizkusiš v vtičnici, ki zagotovo deluje.

LP

Dobro je tudi, da paziš, kako priklopiš, ker je novo stikalo morda drugačno, kot je bilo. Lahko daš tudi kakšno slikco, če si v dvomih.
STAY OUT OF MY TERRITORY!

Zgodovina sprememb…

DosDominator ::

eno malo preverjanje :D
recimo tale slika vezave:


Tukaj se veže tako: faza gre levo zgoraj, nula levo spodaj preko žarnice?

Imam prav

RejZoR ::

L pomeni "LINE" oz faza.
N pomeni "NULL" oz nula.
Na glavo obrnjen "T" z dodatno črtico pod njim v krogu pa pomeni ozemljitev (ground).

Barvna shema žic pa je (če je seveda zvezano po pravilih vedno takole):
- temne barve (črna, rjava, temno siva) so faza
- svetle barve (največkrat modra, bela, svetlo siva, lahko so tud druge svetle) so nula
- rumeno-zelena je (naj bi bila) VEDNO ozemljitev

Zdej to je če je vse po pravilih. Dela pa folk vse živo, od tega da kar ponucajo rumeno-zeleno za fazo, ker se jim ni dalo it v trgovino po manjkajoči meter žice med delom in so kar tko zvezal in pozabil al pa se niso držal barvne sheme. Ta moment sicer ni problem, problem nastane, ko greš take žice drezat čez 10 let, ko nimaš blage veze kaj si čaral na začetku. Če pa se držiš pravil, pa boš vedno vedel, pa naj bo jutri, čez en mesec al pa čez 30 let. Brez da ti je sploh treba posedovat fazentrifer čeprav ga je pametno imet za take zadeve...

Pa sam tud če odklopim vse varovalke in vse še vedno če je le možno žice prijemam za izolacijo. Lahko mi rečete, da sem paranoičen, ampak imam nek respect do elektrike, vsaj kar se višjih napetosti tiče. Better safe than sorry...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

DosDominator ::

Hvala za tole. :)
Še nekaj glede stikal. Menjalno stikalo se uporablja, ko z dvema stikaloma prižigaš/ugašaš eno luč navadno pa ko samo eno stikalo za eno luč?

einstein :P ::

Menjalno stikalo naredi preklop (recimo izklopi eno in vklopi drugo stvar oz. naredi kontakt z nečin drugim - drugim stikalom naprimer). V primeru, ki si ga navedel se tudi uporablja menjalno stikalo, ja (da z dvema stikaloma kontroliraš eno luč).
STAY OUT OF MY TERRITORY!

RejZoR ::

Menjalna uporabiš, kadar rabiš vezat dve stikali na eno luč. Čim pa rabiš več kot dve stikali, pa vedno rabiš na obeh skrajnih koncih prostora (oz same napeljave) menjalna (najmanj dva), vsa vmesna pa morajo biti križna, neglede na to koliko jih daš potem vmes.

Torej (več opcij):

1x navadno + luč

menjalno + menjalno

menjalno + križno + križno + križno + menjalno
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vezava menjalnega stikala

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
1639737 (9993) SonoR
»

Dve menjalni in križno stikalo - potrebujem pomoč

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
3923295 (10570) starfotr
»

Katera barva žice je ozemljitev

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
2642805 (34542) St235
»

Dva dvojna stikala

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
253461 (3313) RejZoR
»

kako zvezati stikalo za luč

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
1926689 (17111) nikdrew20

Več podobnih tem