» »

Suse 8.1

Suse 8.1

Lisa ::

Imam Suse 8.1 Live-eval. Ne dela ravno zelo hitro, je pa bistvena prednost, da ne rabim podirati Windows-ev in kaj vem kaj me vse doleti pri instalaciji (sem popolni zacetnik). :(

Zanima me ali ima kdo kaksne izkusnje s to verzijo - se je že komu kaj preveč zrušilo, zbrisalo... Da vem, kaj me čaka :))

Brane2 ::

Suse dela lepo. Le namesti gonilnike od Nvidie, pa bo stvar delala hitreje. Mislm, da je to najvarneje preko fuunkcije "Online Update"

Brane2 ::

A to pomeni, da imaš sedaj verzijo, ki ti dela s CDja (zato počasnost) ?

Na tvojem mestu bi si omislil še en hard disk, na katerega bi namestil Suse. Stvar se med instalacijo ozre po diskih in če najde Windowse pripravi možnost zagona tudi direkt v WInse po bootu.

Le med formatiranjem particij pazi kaj počneš, da ne zbrišeš Windowsev dol. Kolikor sem se igral z njim, nisem našal kakih večjih napak. STvar je tudi ADSL poštimala v šusu in delal je lepše kot na Winsih s Siolovim diskom...

Nerdor ::

Lisa a nisi pogruntal/a, da je Suse 8.1 Live-eval (1CD) nekaj takega kot je Knoppix :D :D
LOL!
Seveda, dela počasi, seveda ti ni treba podirati windows particije, ker se vse skupaj "dogaja" na CD in ne na HD :D Live - pomeni, da vidiš, kako se sistem obnaša, da lahko potem lažje za $$ kupiš Suse 8.1 paketek z 6-7Cdji/1 DVD :D

Folk, a vam ne kapne v glavno :D :D .. LOL .. Suse je postal komercijalna distro. in je tako kot bi kupoval Windows XP.. teba je plačat.. linux je zastojn.. vendar inštalacijski program Yast2, sortiranje in preizkušanje paketkov, ki jih dajo na CD, dodajanje komercijalnih paketkov, pač zahteva, da tržijo za $$.. Samo so očitno nekateri še vedno Lolek&Bolek scena in še vedno verjamejo, da je so vse ditro, kar se jih dobi brezplačne:D

Suse, Lindows, Xandros, Libranet, UnitedLinux so komercijalne zadeve in jih je treba plačat, neglede na to, da je gor večina stvari brezplačna.. tko je..

Uporabljajte Debian, Slackware, Gentoo, Red Hat, Mandrake (dokler bosta ta zadnjadva še brezplačna) ker so zastojn, in folk vam lahko na forumih/ircu/mail-liste pomaga v hitrejšem času (tudi pozno v noč), kot prek e-maila, telefona spraševat in zapravljat denat na uslužbence za podporo končnim uporabnikom, ko pridejo zjutraj v službo..

Lisa ::

Ok dragi Nerdor!

Pojma nimam, kaj ti je in zakaj LOL in bla bla bla bla...

Valda, da je počasno zato, ker bere iz CDja - ampak to odtehta tisti del, da se ne rabim ukvarjat z instalacijo dveh sistemov na enem računalniku - ker (kot sem ze povedala) sem začetnik in bi s tem tvegala izgubo podatkov. AMPAK TO SPLOH NI BILO VPRAŠANJE! Spraševala sem za mnenje poznavalcev te verzije (če sploh kdo to uporablja).


'Brane2' - hvala za odgovore!!


Aspirinix ::

Sicer ne uporabljam 8.1 ampak 8.0 ampak je pa suse OK. Namestitev je hitra, stvari delajo (celo rockwell 56k dela). Nemci so pedantni in natančni, da je vrag.Dobra stvar se mi zdi upravljanje s sistemom preko Yast-a. Vsaj za tiste, ki še ne poznamo konzole dovolj, da bi lahko tam delali.

Sem bolj zadovoljen kot z RH in Mandrakom. Mandrake je dober zaradi enostavne namestitve in enostavnih nastavitev v X okolju. RH mi je pa stalno MBR zafural, da nisem mogel do Winsov. Tistikrat pa ga še nisem znal porihtati. Mogoče je čas, da probam še enkrat.

der_Alte ::

Nerdor... a bi ti lepo prosim nehal zavajat. SuSE lahko popolnoma legalno namestis cez internet. Potrebujes 4 diskete in naredis ftp namestitev z njihovega ftp streznika. Lahko tudi preneses vse SuSE 8.1 rpm pakete k sebi in potem naredis namestitev z diska. Seveda pa ne dobis tistih stvari, ki so placljive... recimo Adabas itd. Edino CD ne mores zapec, ker ne objavljajo slik CD

Brane2 ::

Pa kaj s tem, če je Suse treba plačat ? Plačaš ga samo če hočeš da ti dostavijo CDjke direkt pod rit, da ti še mrdnit ni treba. Če si jih skopiraš od soseda ali potegneš s FTPja, je Suse zastonj. Ta varianta je legalna samo za prvih nekaj CDjev, ki pa povsem zadoščajo. Sam sem nabavil Suse 8.1 Pro za tistih 20+ kSIT in mi ni žal niti tolarja. Baje obstaja osebna verzija, ki je dosti cenejša, ni pa na njej orodij, ki jih navaden uporabnik itak nikoli ne bo rabil...

Vsi mi imamo dobre in slabe trenutke s $$$. Ko nimaš, pač ne plačaš. Vendar sem imel PRVIČ v življenju dober občutek, ko sem plačal in dobil škatlo s CDji. S tem sem prvič tudi sam podprl Linux in Open Source movement nasploh. Nekako tako kot bi dal $$$ za rdeči križ, še preden so meli lopova za predsednika in vampirje v vodstvu... >:D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Paramedic ::

Mene zanima, če ma ta Suse 8.1 live-eval kake zadeve za programirat. Trenutno rabim prevajalnik za C v njem, pa kej za pisat v C-ju (če je kaj boljšega kot KWord ;))
End transmission.

Mr.B ::

Jaz imam text mode način, pa bi rabil, da mi ne preleti komplet komanda čez in vidim celi ekran. Recimo kot je pod dosom dir /p in podobno ?
Thx
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

roscha ::

mr B

ls -l |more
ls -l |less

kar ti je ljubše...


by

roscha ::

Aja pozabil: lahko tudi z SHIFT+PAGE UP pogledaš stvari ki so "izginile" iz ekrana.

by!

kacajdr ::

Nerdor, mogoče ne veš, ampak Suse polno verzijo (7 CD-jev) lahko popolnoma LEGALNO kupiš preko malih oglasov za simbolično vsoto (cca 2-3Ksit) in pri tem ne prodajalec ne kupec ne krši nobenega zakona. Poglej mal na www.lugos.si . Da na netu ni iso fajlov, je pa politika SuSe-ja.

Highlag ::

Sem naložil Suse 8.1 preko FTP-ja.
Ker tudi jaz nisem hotel podirati okenskega sistema, sem najprej particijo, ki sem jo mislil uporabiti za Linux zbrisal. Tako je na disku ostal prostor, ki ga zelo enostavno lahko izbereš ob inštalaciji Linux-a kot prostor kamor naj se inštalira. (Use free space)

Najprej rabiš sneti z FTP strežnika slike inštalacijskih disket. Nahajajo se na:
ftp://ftp.suse.com/pub/suse/i386/8.1/boot imenujejo se pa:
bootdisk
modules1
modules2
modules3
modules4
Dolge so ravno za eno disketo.
Nato rabiš še programček, s katerim jih lahko spraviš na diskete:
rawwritewin -> za windows okolje, ki ga snameš z:
ftp://ftp.suse.com/pub/suse/i386/8.1/dosutils/rawwritewin

Zapečeš diskete, nato pa z Bootdiskom štartaš inštalacijo.
Zapomniti si moraš še naslov FTP s katerega sprožiš inštalacijo.

Za konec izbereš še kje naj inštalacija naloži Bootloader, ki ga imam jaz zopet na disketi, tako da setup ni nikjer posegal na Boot particijo od oken.

jlpktnst ::

imam suse 8.1 pro. zadevo uporabljam za pisanje programov in surfanje po netu.
no pa za ip-forwarding, pa irc, pa mal igric(hehe ut mi celo dela na software:), pa vcasih celo kaj natipkam. Pa skoraj pozabu .> filmi
generalno sem zadovoljen. konfiguracija je preprosta in vecinoma centralizirana (yast2). vsebuje veliko, dovolj. (kar je meni vazno kot 33k modem userju), ext3 file-system je precej dober (tudi ko sistem zablokira ni izgube podatkov)
zakaj mi zablokira-> moji slabi programi s hrosci, slabi atijevi 3d gonilniki

priporocam ga zacetnikom in lenobam (kot sem jaz)
lp


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Linux[rar]

Oddelek: Operacijski sistemi
131426 (1269) kitesurfer
»

linux za telebane

Oddelek: Operacijski sistemi
212904 (2361) nurmaln
»

Suse 9.2 + Siol ADSL

Oddelek: Operacijski sistemi
132179 (2000) Ziga Dolhar
»

SUSE LINUX 9.0 (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
624633 (3621) Gandalfar
»

SUSE 8.1

Oddelek: Operacijski sistemi
472065 (1634) shock

Več podobnih tem