» »

Prosim za nasvet ob nakupu varilnega aparata

Prosim za nasvet ob nakupu varilnega aparata

pavl ::

Verjamem, da vas je na forumu tudi nekaj takih, ki se ukvarjate s (pulznim) MIG/MAG, TIG varjenjem. Od vas prosim nekaj mnenj.
Že dolgo imam varilni aparat za občasno elektroobločno varjenje. Sedaj pa bi rad varil še tanjše pločevine, profile (nerjavne, aluminij, mogoče baker). Prebral sem nekaj o MIG/MAG, TIG, …, plamenskem, pulznem varjenju. Mislim, da bi bil primeren kakšen aparat za MIG/MAG pulzno varjenje, ki ima še možnost TIG varjenja. Obstajajo različni aparati, edina "težava" je visoka cena (razen za aparate kitajskega izvora, ki jih večina odsvetuje). Predragi zame (nad 5000 €) MIG/MAG kombinirani pulzni aparati so Fronius, Kemppi, Lorch, ESAB,..., tudi Iskra in večina Varstrojevih. Za ca 3200 € pa bi dobil varstrojev VARMIG 2350 Inverter Pulse (na strani 24).
Sedaj pa vas sprašujem: ali se splača kupiti ta aparat, glede na to, da ga na varstrojevi spletni strani predlagajo celo za uporabo v industriji? Ali je pri tem aparatu možno prosto nastavljati pretok plina, pulze, hitrost žice itd? Ali bi se bilo bolje odpovedati pulznemu varjenju (in omenjenemu aparatu) in za tanke varjence (manjši od 1 mm) uporabiti TIG postopek varjenja? Ali bi bil kombinirani MIG/MAG varilni aparat z možnostjo TIG varjenja uporaben tudi za občasno TIG varjenje tanjših varjencev? Kaj bi mi vi predlagali (iz prakse) za tako ali nižjo ceno?
Vnaprej se vam zahvaljujem za odgovore in vas lepo pozdravljam.
  • spremenilo: pavl ()

mainman ::

Najprej prosim napiši za kaj ga rabiš? Moti me namreć stavek "Že dolgo imam varilni aparat za občasno elektroobločno varjenje." Če tudi elektroobločno variš samo občasno potem ne vem kaj boš s profi mašino. Če imaš/boš imel obrt, je to drugo. Sam imam varin 1705 za elektrode in varstroj synergy 300 za mig/mag, pa ti lahko povem, da sta oba aparata kvalitetna.

Za domačo uporabo kaj več kot 300 amp mig/mag aparata sploh ne potrebuješ, pa samo pod pogojem, da variš konkretno debelino, pri meni je do 10 mm in včasih več. Po nekaj letih uporabe bi rekel, da bi lahko preživel tudi z 230 amperskim.

Varjenje raznih barvnih kovin: po mojem se ne splača imeti aparata za tole, ker ni samo to, da imaš aparat, rabiš tudi ustrezne pline in pa znanje. Boljše, da greš do mojstra in ti tisto malenskost zavari, pa si vsaj siguren, da bo držalo.

Za občasno uporabo vzami starega varstroja 230 amp. Če rabiš močnejšega pa vzami tole:

varstroj-varmig-400-k-synergy

Če se ne bojiš kitajcev pa zmemi od WTL kombiniranega za mig/tig/mma.

first_line ::

v Interdiskontu imajo kar dobre švas aparate, pa tudi za uveljavljanje garancije je pri njih ene 100x bolj normalen odnos kot razne druge trgovine. Ne vem, jaz bi si vsaj za hec malo ustavil pri njih.

pavl ::

Mainman, hvala za odgovor. Na podlagi naslednjih podatkov pa bom vesel še kakšnega nasveta.
Aparata ne bom rabil za profesionalno uporabo. Vendar se mi (vedno) večkrat zgodi, da s sedanjim varex-om 160/180 (in le 1,6 mm debelo elektrodo) ne morem variti tankih delov. In sem razmišljal o čimbolj univerzalnem aparatu 'za naslednjih nekaj desetletij'. O varmitu 2350 sem dvomil zaradi nekaterih splošnih mnenj na forumih - da aparati na 230 V (in pod 200 ali bolje 300 A) nimajo zadosti moči (rezerve), pa da imajo dobri aparati precej nastavitev za nastavljanje raznih parametrov itd.

Ekonomsko računico bi mogoče težko dokazal. Obstoječega sem iz istega razloga kupil napol skrivaj (takrat je za moje razmere stal celo premoženje), pa sem vesel, da ga imam.

Rad bi torej aparat za varjenje pločevine do 1 mm, tanjših cevi, profilov. Od materialov pa poleg konstrukcijskih jekel vsaj še nerjavno jeklo in aluminij, po možnosti baker. Do varmita 2350 sem prišel zaradi možnosti pulznega varjenja. Cena je zame skoraj previsoka. Ali mislite, da za nameravano delo ni upravičena? Moje razmišljanje gre tudi v smer, da bi najbrž shajal tudi z MIG/MAG TIG aparatom (TIG za tanke varjence) - torej brez pulznega varjenja? Če se pa odpovem še prednostim MIG/MAG varjenja, pa bi mogoče potreboval le še TIG? Tu se pa vprašam, ali se ne bi splačalo, če že kupujem, kupiti kombiniran aparat, čeprav sem prebral tudi to, da so kombinirani aparati bolj prilagojeni za eno vrsto varjenja, za druge vrste pa manj. Kaj mislite o tem razmišljanju?

Pa mimogrede še vprašam, ali je smiselno kupovati dražji sinergijski aparat (kakšna je praktična prednost pred "ne-sinergijskim")?

Vesel bom (in se zanj zahvaljujem) še kakšnega vašega mnenja - predvsem na moje dileme, ali pa tudi kaj drugega.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: pavl ()

pavl ::

First_line, hvala za odgovor.
Tudi na interdiskont-ovi spletni strani sem že bil. Videl sem le aparate kitajskega izvora. Za te pa nekateri pravijo, da zdržijo le 3 - 4 leta, da ni rezervnih delov. Nekateri spet trdijo, da se dražje aparate ob zagotovljenem servisu splača kupiti. Sam razmišljam, da bi kitajskega čez deset let mogoče težje kdo popravil kot varstrojevega. Sicer je pa razmišljanje za deset let naprej bolj za vedeževalke.

mainman ::

Vse kar je nad 180 amp je bolje, da je na trofazni napetosti. Pro so problem varovalke, ki jih imamo navadni uporabniki vgrajene. Navadno so to 20 ali 25 amp varovalke in z 200 amp aparatom na 1 fazi se varovalka maksimizira. Definitivno priporočam trofazni aparat, razen že je dosti montažnega dela in ni možnosti trofaznega priključka. Pazi, MIG/MAG ni je bolj za delavnice ker če je veter, potem odpihne plin in dobiš porozen zvar.

Razlika med navadnim in sinerdijskim. Navadni ima samo gumbe s katerim nastavljaš parametre kot so amperaža, hitrost pomika žice, ...
Sinergijski pa ima programe. Pri varstroju je tako, da nastaviš stopnjo (napetost/tok), debelino žice, tip plina in potem ti sam nastavi pomik žice, Parametre sicer lahko dodatno povečuješ ali zmanjšuješ. Če gledaš kakšnega Kempija (nima izkušenj z njim) mislim, da samo nastaviš debelino in ostalo nastavi on.

Varjenje aluminija: gre z varstrojem. Če je sinergiski izbereš samo program. Je pa problem pri varjenju aluminija, da je žica mehka in se lahko zatakne. Priporoča se teflonska vodila ali celo nabavo spool gun. Pa tudi na pogonu je potrebno zamenjati kolesca. Ni pa to neka velika stvar.
Plin, ki ga rabiš je argon.

Varjenje bakra: ne vem za kaj bi tole rabil. A ni lažje zadevo zalotati. Sam vse lotam in je ok. Drugače pa tule rabiš tig in sicer po DC postopku če se prav spomnim.

Varjeje inoxa: rabiš argon, na sinergijskem imaš program. Mislim, da tu ne bi smelo biti problemov.

Skratka: rabil boš vsaj dve jeklenki plina in sicer ferromix (75% Ar / 25% CO2) in pa čisti argon. Že to je nek strošek. Sam sem moral kupiti jeklenko in sem dal za njo 100 EUR (velika jeklenka). Če gledaš malo ponudnike, dobiš malo jeklenko s plinom za okrog 150 EUR x 2 je 300 EUR samo za jeklenke.

Glede WTL aparatov: pravijo, da naj bi bili ok. Sam z njimi izkušenj nimam. Če je servis urejen je to to, saj iskrini so tudi prepakirani kitajci, varstrojevi pa imajo italjansko elektroniko (vsaj eni).

Osebno (pa ne me razumeti narobe, ker ne poznam celotne tvoje situacije) bi vzel tegale ali pa še malo močnejšega.

Druga opcija je, da kupiš en mig/mag aparat in en poceni tig ac/dc. Imaš pa tudi hibride, ki podpirajo vse tri procese. So pa to vse kitajci.
Tig varjenje ni tako enostavno, rabiš ogromno znanja in izkušenj, da dosežen lep zvar, ki drži, poleg tega pa rabiš še čist material. Je kar velika razlika od elektrodnega.

Glede računice, vedno je potrebno preračunati ali se zadeva izplača in do kakšne vrednosti iti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: mainman ()

pavl ::

Mainman, med branjem tvojega odgovora, ko sem se že precej nagibal k varmigu 251 ali 301 Synergy, in gledal podatke, sem se spomnil še ene omejitve: aparat bi rabil nekajkrat letno na dveh drugih lokacijah. 80 kg in več me je prej med bolj imaginarnim razmišljanjem še celo navdajalo z občutkom trpežnosti. V času konkretnega samospraševanja glede zahtev in izbiranja med aparati se mi zdi stvar precej jasna: 80 kg "ne morem" sam prevažati z osebnim avtom med tremi lokacijami. Ali bi mi lahko svetoval kakšen lažji aparat? (po internetu brskam kar precej, ampak zaradi nepoznavanja stvari to ni isto). Ali preostane samo še kakšen inverterski, na 230 V? Koliko je tak aparat manj zmogljiv, vzdržljiv od transformatorskih?
Še to me zanima, kakšno min debelino tankostenskih cevi ali pločevine bi lahko z nekaj volje in vaje varil z MIG/MAG, če bi bil material konstrukcijsko jeklo, nerjavno jeklo ali aluminij? Če sem prav razumel, s sinergijskim aparatom pridobi največ varilec z manj prakse in mogoče pri varjenju v "mejnih" okoliščinah?
Za WTL sem že prebral, da so že kar uporabni. Če bi lahko varil vsaj 1 mm - 1,5 mm z MIG/MAG, bi se mogoče TIG-u odpovedal."
Še kakšno mnenje je dobrodošlo, in lep pozdrav.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kateri varilni aparat - začetnik (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
13941946 (4416) Motion
»

Varilni aparat (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9113823 (7277) recmajkemi
»

varilni aparat - kaj kupit? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7924877 (18187) gruntfürmich
»

Inverterski varilni aparat ali CO2?

Oddelek: Loža
618293 (12237) cobrica
»

Pištola za varjenje + nastavki

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
398346 (7570) a13misko

Več podobnih tem