» »

Kateri Linux?

Kateri Linux?

Clone ::

V šoli delamo na C-ju in nujno rabim compiler za C. Zato in še zaradi drugih razlogov sem se odločil da naložim Linuxe. Na voljo imam Mendrake9.0, RedHat8.0, ter SuSe8.1, za katere bi se odločili vi in zakaj?? Stanje na disku je pa tako, imam C:10Gb D:3Gb E:20Gb F:25Gb G:15GB in H:9GB na C-ju imam XP-je, na H: pa sem mislil posneti Linuxe, če particijo H: sformatiram v XP-jih, ali bom pol lahko nanjo naližil Linuxe?? In še eno pomembno vprašanje?? Ali se potem da normalono odstraniti Linuxe brez da grem z FDiskom od začetka???

Najlepša Hvala!!

L.P. Clone

Clone ::

Pa še nekaj. Particije so VSE Fat32 nobena ni NTFS.

L.p.

Clone

Matek ::

Od treh naštetih po moje najbolje da izbereš Suse, že samo zato, ker je verzija .1, ne pa .;). Pa tudi sicer je po mojem mnenju najboljši (imel vse tri nekaj časa) od teh treh. Poskusi še z Debianom.

Če sformatiraš v XP-jih, ne boš mogel dat gor Linuxa. Ok, da se, ampak je veliko bolje če daš na native datotečni sistem. Saj se da med namestitvijo Linuxa enostavno urediti particije.

Ja, seveda se da enostavno izbrisati, pač odstraniš particijo, potem pa še repairaš inštalacijo s CDjem od XPjev.


Pa še par nasvetov. Priporočam da vse particije pretvoriš v NTFS (razen tiste, na kateri bo Linux). In če nameščaš Linux v glavnem le zaradi C compilerja, se ne splača po moje.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matek ()

Clone ::

Se pravi bodo particije nedotaknjene, in bo potem mojo H: particijo že sama inštalacija Linuxov iz fat32 spremenila va native?? Glede C-ja je pa tako, probal sem že za Borlandovim za Winse, pa potem v šoli ni delalo izvirne kode pa prfoks ne pusti prenest. Tko da... Linux, pa tudi zanimajo me prednosti in slabost , tako da ga bom tudi zato naložil. Potem SuSe. OK. TNX

Nerdor ::

Lahko pa naredi[ tako, da uporabiš program imenovan VMWare ver 3.1 To je program za windows (tudi na xp teče brez problemov), ki se predstavi kot "še en manli računalinik". V bistvu emulator PC-ja. Tvoji windowsi vidijo to kot en program, v resnici je virtuelni PC, ki ma seveda precej manjšo particijo in ram...

Če maš računalnik z 256MB ram, mu dodeliš 64MB rama Virtuelnem PC in recimo 4GB virtuelne particije..

Fizično pod windowsi zgleda, kot program, ki je "požrl" 64MB rama in 4GB velika datoteka na obstoječi windows (fat32, ntfs, vseeno) )particiji, in vse to se lahko zbriše brez problema..

Stvar niti ni tako komplicirana, kot sem jo opisal, je še bolj enostavno kot se sliši.. Na kr nekaj službenih mašinah sem imel VMWare pri roki za linux :D Probaj, še ti, "uničilo" ti ne bo računalnika...

lukaz ::

pomoje je najbl simpl narest s partition magicom. pretvorš uno particijo v linux paritcijo pol pa sam inštaliraš linux. ko ga hočš pobrisat jo pa sam pretvorš v fat32 (ali ntfs).


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Namestitev Linux-a (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
614707 (3797) Roadkill
»

Linux mi je zaklenil particijo!

Oddelek: Operacijski sistemi
342107 (1670) Lincolin
»

SUSE LINUX 9.0 (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
624604 (3592) Gandalfar
»

Ali linux podpira NTFS

Oddelek: Operacijski sistemi
141690 (1465) Gandalfar
»

5Mb bo dovolj za prvo particijo?

Oddelek: Programska oprema
161629 (1458) andrej

Več podobnih tem