» »

Zamenjava LED na ohišju

Zamenjava LED na ohišju

GummyBear ::

Doma imam starejšo kišto, na kateri že nekaj let ne deluje LED dioda (ali karkoli se že skriva v ozadju), kadar je računalnik vklopljen. Imam tudi ogromno LED diod (za 3V napetost), ki jih nimam kam porabiti. Tako sem prišel na idejo, da bi se lotil zamenjave diode. Sedaj pa imam par vprašanj, da ocenim ali se splača.

O kišti ne vem praktično ničesar, ne znamke, ne modela. Lahko vam povem samo, da ima s prednje strani gumb za vklop, okoli gumba pa je svetilo... ko je bil računalnik vklopljen se je v temi lepo videlo rdeč svetleč obroč. Vprašanje je, kako priti do LED diode? Kišta ni nič posebnega... znotraj pleh, zunaj plastika.

darkolord ::

Plastiko spredaj pobereš dol (ponavadi so na notranji strani haklci) in prideš do ledice - včasih je samo vstavljena, včasih pa zalepljena.

Potem pa pač odcvikaš/odlotaš staro dol in novo gor ...

hojnikb ::

če je smd ledika, bo kr težka..
#brezpodpisa

Duhec ::

Dvomim, da je ledica ali več njih (smd, če je obroč) sploh crknila.
Prej imaš slab stik, prekinjeno napeljavo do ledic ali napačno priklopljen/obrnjen konektor.
Najprej to preveri in daj kako sliko priklopa in ohišja.

GummyBear ::

Hvala za tako hitre odgovore. Ne vem kaj točno je, že zaradi tega bi rad spravil plastiko dol, da si ogledam. Kolikor se spomnem, je zelo svetilo (v temi mi je osvetilo celo sobo), težko dvomim, da ena sama LED dioda tako močno sveti. Kaj točno pa je smd in zakaj bi bilo težko?
Konektor je prav obrnjen in priklopljen, saj je na začetku (ko sem kišto kupil) delalo, sšasoma pa je crknilo. Kar zadeva spajkanje in ostale električarske veščine, ni problema. Gre se mi, da plastiko odstranim in pri tem ničesar ne polomim. Potem bom pa videl kako naprej.

hojnikb ::

#brezpodpisa

GummyBear ::

Sedaj sem naredil nekaj slik ohišja o katerem govorim. Na 1. sliki se lepo vidi gumb za vklop, okrog pa je nekakšen obroč, ki bi moral svetiti, kadar je kišta vklopljena. Znotraj kište so res nekakšni čepki... ne morem jih vrteti, lahko samo primem za čepek in ga stisem skupaj, vendar plastika še vedno ne odstopi.



Duhec ::

Navadno se take front panele, ki so samo nasajeni s plastičnimi čepki (in niso privijačeni) prime čisto spodaj za rob in potegneš k sebi. Če ne gre potem z eno roko vlečeš spodnji rob, z drugo pa spodaj stisneš plastični čepek.

GummyBear ::

Duhec je izjavil:

Navadno se take front panele, ki so samo nasajeni s plastičnimi čepki (in niso privijačeni) prime čisto spodaj za rob in potegneš k sebi. Če ne gre potem z eno roko vlečeš spodnji rob, z drugo pa spodaj stisneš plastični čepek.


Točno tako sem probal. Na spodnji strani spredaj je malo "lufta" med kišto in panelom... glih za nekaj prstov noter utaknit. Sem prijel za tisto in potegnil, pa ne gre... tisti plastični panel se vsa zvije, ampak ne odstopi. Če bi še malo močneje potegnil, se bojim, da bi po sredini počilo. Če stisnem samo spodnji čepek, ne pomaga... pravzaprav sploh ni razlike. Mogoče bi bilo treba stisniti obadva hkrati (levo in desno), ampak imam samo 2 roki. Je morda kje drugje finta... bi moral sneti pokrov zgoraj na kišti ali prej odstraniti cd-rom?

Še enkrat sem preveril konektorje na osnovni plošči in imajo vsi stik. Malo sem probal s prstom pritisniti na obroč okoli gumba, pa tudi ni spremembe - težko da nima stika. Če res tisti obroček sveti, potem tudi nima smisla razdirati, ker ga nimam s čim zamenjati.

ToniT ::

Tiste črne čepke stisni in bo šla plastika stran. Probaj vsaki čepek posebej potisniti malo ven. Če obroček sveti, je zadaj ena led dioda, tako da ne rabiš menjavati obročka.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kako namazati pipo?

Oddelek: Loža
134958 (4285) Stari maček

aluminijska plošča prevaja elektriko?

Oddelek: Loža
81868 (1696) stara mama
»

pomoč pri izdelavi LED svetila

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
83635 (3422) HyperGL
»

Vidno zaznavanje

Oddelek: Znanost in tehnologija
242331 (1847) .:joco:.
»

Kako odstraniti hladilnik s procesorja ?

Oddelek: Strojna oprema
5979 (867) [-=Jaka=-]

Več podobnih tem