» »

Prevoz v službo

Prevoz v službo

«
1
2

pikachu004 ::

Po končanem študiju iščem zaposlitev. Ker je v moji okolici ne najdem (tisto kar želim delati), iščem tudi druge možnosti. Zanima me, koliko kilometrov in časa porabite na dan za vožnjo v službo? Vem, da nekaterim ni problem narediti tudi 100km na dan (ali več), za druge pa je edina možnost ta, da gre lahko v službo peš.

Isotropic ::

glede na tvoj profil bi rekel, da si strojnik. isci bolj temeljito, ne iskat ravno tistega, kar mislis, da bi najraje delal.

Kaboom ::

Ravno vceraj smo se s sodelavci pogovarjali o voznji v sluzbo. Eden se vozi 2h (v eno smer) vsak dan - v normalnem tekocem prometu.

Jaz se trenutno v normalnih razmerah vozim 15min in bi se maksimalno 40min za katerokoli sluzbo. Bi se pa 1h za res dobro sluzbo in z res dobrim razlogom zakaj se ne bi preselil blizje sluzbi.

Mislim da je osebna preferenca. Poizkusi in ce ti odgovarja potem je OK.
Če se zatakne - pritisni močneje. Če se zlomi - bil je skrajni čas za nakup novega.

SimplTech ::

Trenutno se že osmo leto vozim 75 km v eno smer. Če je na cesti vse OK traja dnevna pot v eno smer dobrih 45 minut.

V tem času sem opazil da je lažje če imaš zraven v avtu še koga in da se kombiniraš pri vožnji. S tem si veliko manj utrujen, ker cesta pač zahteva zbranost.

fikus_ ::

To je odvisno, kako si navajen in kakšna je cesta. sem imel službo, ko ob sem 6.55 sedel v avto ob 6.59 pa registriral delovni čas. Potem sem menjal in je bilo 15 min. vožnje veliko, sedaj se pa vozim cca. 35 min oz. cca. 25 km.

Če je OK cesta, potem ni problem. Pri tem je potrebno pomisliti na slabe razmere na cesti, npr. pozimi.

dottor ::

Sam sem se 2 leti vozu vsak dan relacija Koper-Postojna in nazaj. Po nekaj tednih je avto že sam vozu :))
Xeon X5650@3.8GHz |Asus P6T|
2x4GB+4x2GB|ASUS R9 280X@1100MHz|
WD Green 240GB SSD + 4x1TB Hitachi

Invictus ::

Moja vožnja v službo ponavadi traja 4 - 6 ur. In ravno toliko nazaj ...

Na srečo imam šoferja ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Invictus ()

pikachu004 ::

Kako gledate na rabo avta, recimo če nekdo naredi 100km v eno smer, pride konec leta:
200km(na dan) * 20dni * 12mesecev = 48.000km. Torej nekje na 4 - 5 let nov avto, samo za službo?

dottor ::

Pač pri prevozih je tako, če si pripravljen za službo se vsak dan vozit uro, dve, tri v eno smer ni nek problem. Mogoče bo šef kej godrnjal zaradi potnih stroškov ampak če te vidi kot nekoga, ki prinašaš + v firmo mu ne bo problem. Če pa se ti ne ljubi vsak dan zgubit par ur na cesti pa boš mogu delat to kar je tebi v bližini.

Ker se bližam zaključku šolanja (imam še par izpitov in diplomo kar bo letos narjeno), sem bil lani s šolo na podelitvi zlatih gazel, kje smo bli povabljeni. Tam srečaš ogromno ljudi, tudi iz svojega poklica (sam strojništvo), pa navežeš nekaj stikov in vsak ki se ukvarja s strojništvom in zve da končuješ šolo te povabi kot potencialnega delavca k sebi. Seveda te še vprašajo iz kje si, pa če še rečeš, da ti vožnja ni problem za službo so tolko bolj veseli in pustijo vizitko ali prosijo za tvoj mejl.

Pač prišli smo počasi že v te čase, kjer v svojem kraju težko dobiš službo in si primoran se voziti, kar nekaterim še vedno predstavlja hud problem in muko. Tako da ti na koncu ostanejo 2 izbire: se vozit vsak dan par ur v službo in dobit primerno plačo ali sedet doma na sociali in jokat kako ni služb.
Xeon X5650@3.8GHz |Asus P6T|
2x4GB+4x2GB|ASUS R9 280X@1100MHz|
WD Green 240GB SSD + 4x1TB Hitachi

Isotropic ::

200km ti ne bo noben placeval, sploh pa zacetniku ne. Tako deficitarnga poklica pa le nimas.

Zgodovina sprememb…

pikachu004 ::

Glede na to, koliko je brezposelnih, se tudi meni zdi da skoraj noben ne plačuje več 200km na dan, tudi meni je recimo ta razdalja preveč za vsak dan. Trenutno se v službo (študenstsko delo) vozim 35km v eno smer, porabim cca 40 mminut, kar mi ni problem. Sedet doma in jokat pa tudi meni ne leži, raje bi delal karkoli in kjerkoli :)

dottor ::

Večina podjetij za katere sem že delal (sicer preko študenta) so potne stroške računali glede na strošek javnega prevoza (avtobus, vlak) in pol pomnožili z dnevi in 2x pa si dobil tolko potnih stroškov. Če pride avtobus od tebe do firme 2€ si dobil 4€ na dan potnih stroškov kar je za 20 delovnih dni 80€. Tako ima kolega, ki je zaposlen in je navedeno tudi v plačilni listi.
Xeon X5650@3.8GHz |Asus P6T|
2x4GB+4x2GB|ASUS R9 280X@1100MHz|
WD Green 240GB SSD + 4x1TB Hitachi

Smurf ::

@Isotropic
Se najdejo. Ce imas tam okoli 3k€ (kar se, da dobiti ce si med boljsimi zacetniki, ki pridejo s faksa) potem tudi tistih 500€ stroskov ni nek problem.

Trenutno pa imam razdaljo 65km v eno smer, zaenkrat me se ne moti (sluzba je super), se pa vseeno kar pozna na casu.

c00L3r ::

Sem se pol leta vozil 70km daleč v službo. Trajalo je približno 45 - 55 min v eno smer. Če je na avtocesti bila kaka težava, je sledil obvoz, kar je pomenilo uro in pol vožnje. Tako sem za "nagrado" lahko bil potem še uro dlje v službi.

Tak pol ure še nekako gre. Več pa postane hitro naporno. Sploh če zgubiš vsaki dan za to 1 - 2h. Če ti je služba po par mesecih všeč, se je po mojem mnenju boljše preselit. Dlje spiš, več imaš od dneva in nisi v nevarnosti na cesti.

Goody ::

@smurf 3kE v slo, začetnik s faksa, v katerem poklicu?

Isotropic ::

Goody je izjavil:

@smurf 3kE v slo, začetnik s faksa, v katerem poklicu?

programiranje, ampak je on anomalija + ogromno srece.
zacetniki imajo kar lepo 800-900 neto, ne glede na to, kuk dobri so. balda pa potem zraste.

Zgodovina sprememb…

spajdrmen ::

zakaj pa ne razmišljaš o selitvi v bližji kraj oz. tam kjer imaš službo? Predvidevam ker si študent/ka še nimaš otrok in družine za skrbet, najdi si neko sobo za čez teden, še posebaj je dobrodošel cimer, in boš ušparal veliko časa namesto vožnje in amortizacije avtomobila.

tko na hitr: služba ti itak ne pokrije celotnih potnih stroškov, ker majo oni te svoje neke formule, in recimo si že tam ob 100EUR minusa, potem amortizacija avtomobila (50.000km letno samo za službo, ja ni vrag če boš še kam odpotoval, da se v enem letu avtu ne bo zgodilo nič?) po možnosti nimaš denarja za novega, se pravi starejši bi se še hitreje pokvaril.

in pol si tam tam z najemnino za kako sobico

Zgodovina sprememb…

gruntfürmich ::

presel se od doma in ne bodi zahojen slovenček
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

pikachu004 ::

Preselit se ravno ne morem, živim s punco, ona že ima redno službo v bližini, tako da mi za enkrat ne preostane drugega kot vožnja. Imava vsak svoj avto, tako da to ni problem. Ubistvu ni problem nič :) Temo sem odprl samo zaradi tega, ker me zanima kako daleč se vi vozite, da dobim neko predtsavo o tem, do kje je še smiselno iti.

GGGGG ::

Od doma ne morš delat? Vsaj parkrat na teden? Običajno se da kaj dogovorit, če si vzameš čas in jih na taprav način prepričaš.

jakan123 ::

pikachu004 je izjavil:

Kako gledate na rabo avta, recimo če nekdo naredi 100km v eno smer, pride konec leta:
200km(na dan) * 20dni * 12mesecev = 48.000km. Torej nekje na 4 - 5 let nov avto, samo za službo?


Redno vzdrževanje avta in je ok.
Sam delam 50km v eno smer. Vozim pa 14 let starega passata, ki ima trenutno 350 000 prevoženih km.

urosz ::

še vedno čakam da se oglasi jype s kakšno izjavo v stilu, da je za vse kar je pod 100km nesmiselno prižigat avtomobil in je treba na kolo.

ontopic: do službe imam 1.7km in hodim peš. v slabih razmerah (naprimer dež) pa avtomobil - 3min.

SkIDiver ::

Jaz imam do službe z avtom cca 15km. Za vožnjo porabim od 6 do 10 minut (en semafor na poti in obvoznica). Vožnja z LPP (ki jo prakticiram) traja med 40 in 60 minut in še med 10 in 14 minut hoje dnevno.
Čas vožnje je predvsem odvisen koliko časa čakam pri prestopu iz avtobusa na avtobus in kako vozi voznik. Eni so zelo dinamični eni pa se nenormalno vlečejo. Dinamični imajo konkretno naštudirane semaforje in se takoj pozna nekaj minut razlike.

Za enkrat raje živim v mestu kjer delam kot, da bi se dnevno vozil v domači kraj. Vozili bi se sicer 3-je skupaj. Vožnja med službenim in domačim pragom pa bi vzela nekje 45 minut.

Smurf ::

Goody je izjavil:

@smurf 3kE v slo, začetnik s faksa, v katerem poklicu?

Vem za informatike, elektrotehnike in farmacevte, da se za najboljse iz faksa pobira (recimo zgornjih 5%) po taksni ceni, verjetno pa niso edini. No, v farmaciji se celo nekoliko vec.

Isotropic ::

v leku rabis kar ene par let, da prides do 3000 bruto kot mag. farm. vem iz prve roke. kot programer lahko zacnes z 1000+ neto (1100), nikakor pa ne 1500. to, ce si doma zraven faksa ORENK kodiral.

3000 bruto kot zacetnik pa nikakor. toliko dobis po par letih kvecjemu.

Mavrik ::

Ej, tole nekak ni tema. Prevozi! Ne plače!
The truth is rarely pure and never simple.

kixs ::

Tudi s placo je povezano. Ne vem, ce bi se kdo vozil 100km v eno smer za 600€ neto in zgolj delno kritih potnih stroskov (recimo 150€). Za 1500€ neto pa bi se marsikdo.

trancer01 ::

Tri tisoč evrov za diplomanta začetnika v Sloveniji je zelo kul plača, vendar pa toliko dobijo le najboljši v svoji generaciji. Velika večina diplomantov(>95%) ima plačo nekajkrat nižjo, praviloma pod jurja neto. Pri nas v firmi plačajo prevoz tako, da vzamejo za osnovo mesečno vozovnico najcenejšega javnega prevoza in potem to predelajo tako, da ti kot zaposleni čim manj dobiš. ;(( Vožnja z osebnim avtom je utrujajoča in tudi zelo draga, še posebej, če rabiš en avto ekstra samo za šiht. Jaz ne bi, sem prakticiral tudi to, pa ugotovil, da se mi kot samski osebi ne izplača. Drugo je, če imaš še boljšo polovico in ona dela v domačem okolju, ti pa imaš službo daleč drugje. Pa še v tem primeru bi sam razmislil o možnosti najema sobe v bližini službe in bi se domov vozil samo za vikende.

Isotropic ::

tuk zacetne majo doktoranti (zacetniki na trgu), ne pa diplomanti no. saj nismo v avstriji.
kolega je dobil priznanje za najboljsi uspeh v 5. letniku (tehnicnega studija, ena od najtezjih smeri) pa ne bo mel niti priblizno toliko.
za 3k bruto najames 2 povprecna in si na koncu na boljsem kot z enim "rockstarjem", katerih je na tem forumu ocitno polno.
https://slo-tech.com/forum/t526429/0
bodite resni no.


lahko pa potrdim to o avtobusih, meni je potem rekla, da itak izplacajo samo 75% avtobusne vozovnice, ko sem prinesel potdilo (je blo pa ~200e se mi zdi).:)
drugi pa bp placajo lj-bled ali kaj podobnega.

Zgodovina sprememb…

spajdrmen ::

Sej to... nam recimo iz Ljubljane in njene okolice (kjer vozi mestni LPP) dajo 35€ za prevoz in nič več... pa ti pejt z bajkom al pa amg-jom na šiht...

zato sem tudi rekel da, vzeli ti bojo recimo kilomtetre do železniške postaje, potem od tam naprej pa mesečna karta za vlak ali bus in ni šans da prineseš ves bencin al nafto od avta not pod službine stroške

blue ::

Zakaj pa ne razmišljalš, da se preseliš?

Isotropic ::

ker si potem 300e v minusu (najem), ne pa samo 100, kot ce se vozis.
uni ti bodo lepo potem skenslali nadomestilo, ti bos pa s kurcem v rokah.
s stalisca, da zivis pri starih seveda.

Zgodovina sprememb…

trancer01 ::

Še huje je. Večina delodajalcev plačuje le še 60-70% najcenejše mesečne vozovnice. Tako je tudi pri nas. Tisti, ki smo v območju LPP, dobimo na mesec v povprečju le dobrih 20 EUR potnih stroškov, čeprav je delavska mesečna za LPP 37 EUR. Poleg tega, da plačajo le 70% mesečne, ti še za vsak dan, ko si v službi manj, kot je predvidenih delovnih dni v mesecu, zmanjšajo osnovo, tako da običajno dobiš v praksi okoli 60% cene mesečne vozovnice. Zdaj si pa izračunaj koliko se ti potem splača pri takem delodajalcu voziti recimo iz Celja ali celo Maribora. Če se jih več skupaj z enim avtom vozi, še gre nekako, sicer pa ni šans! Že od Vrhovcev do Brnčičeve imaš 14 km in ne pokriješ niti stroška goriva kaj šele amortizacije avta. Edina varianta je peš, bicikl ali pa bus oz. kombinacija vsega tega in eventuelno še vlaka, če slučajno pelje v tvojo smer, ko rabiš.

spajdrmen ::

Isotropic je izjavil:

ker si potem 300e v minusu (najem), ne pa samo 100, kot ce se vozis.
uni ti bodo lepo potem skenslali nadomestilo, ti bos pa s kurcem v rokah.
s stalisca, da zivis pri starih seveda.

care, prijavljen si še zmeraj tam (v vukojebini) najdeš si pa sobo v bližini

in care, za 300€ dobiš v najem eno sobno stanovanje v Ljubljani, tok pa spet ne rabi, care?

Isotropic ::

sam nisem preprican, da si sploh upravicen do tega, ce gres s kolesom.

kaj care
ce se delodajalec strinja, lahko. sicer pa nastanejo problemi, ce te kaj preveckrat vidi v lj.

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: spajdrmen ()

spajdrmen ::

Isotropic je izjavil:

sam nisem preprican, da si sploh upravicen do tega, ce gres s kolesom.

zakaj nebi bil? Ko da te bo sef gledal cez okn zjutri ko prides, aha z bajkom je, odbij mu od prevoza
hahaha

Isotropic je izjavil:

sam nisem preprican, da si sploh upravicen do tega, ce gres s kolesom.

kaj care
ce se delodajalec strinja, lahko. sicer pa nastanejo problemi, ce te kaj preveckrat vidi v lj.

ja itak ja... care to sploh ni problem, če te videva v Ljubljani, pa če tudi vsak dan

problem je edino, ko bi za bolniške moral iti domov oz. tam kjer je prijavljen, ker ga takrat lahko kontrolira

Zgodovina sprememb…

trololo2 ::

BTW če nimaš redne direktne povezave preko javnega prevoza boš najverjetneje dobil plačano kilometrino, kar je ~1/3 manj. AFAIK se trenutno isto pogajajo za ves JS.

Sicer pa denar ni glavni problem, vožnja te utrudi pa jo bodi še tako navajen. Sam bi rekel da kar je več od 20min v eno stren hitro postane muka.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: trololo2 ()

black ice ::

trololo2 je izjavil:

Sam bi rekel da kar je več od 20min v eno stren hitro postane muka.

Dobra, sveža glasba reši ta problem.

trancer01 ::

Drugače pa nisi ravno 300 EUR v minusu, saj pač najameš le sobo in ne celega stanovanja. Enoposteljne sobe v LJ pa se dobijo že tudi za manj kot 150 EUR s stroški vred. Kje boš pa z avtom, če se recimo voziš iz Celja v Ljubljano, prišel ceneje skozi, razen, če se vas vedno vozi več skupaj z enim avtom.

Primerjava stroškov:

1. najem sobe v LJ za 150 EUR mesečno

vs.

2. vožnja na relaciji Celje-Ljubljana(center) ca. 79 km večinoma po avtocesti; poraba avta, recimo 5.5 l/100 km, 20 delovnih dni na mesec: strošek goriva mesečno ca. 250 EUR, potem pa imaš še odvisno od avta X EUR amortizacije na leto in km, stroški vzdrževanja(menjava gum, redni servisi itd.), letna vinjeta, strošek s parkiranjem v LJ, če nimaš zagotovljenega brezplačnega parkirišča itd. Za nek povprečen avto gotovo vsaj 600 EUR/mesec stroška(strošek nabave vozila in amortizacija vključena).

Prva varianta z najemom sobe je 150 EUR/mesec + enkrat tedensko karta za vlak(6.6EUR na smer), skupaj cirka 200 EUR na mesec, če prišteješ še mesečno za LPP si na okoli 240 EUR mesečno.

Vsak se naj sam odloči...

Zgodovina sprememb…

Ziga Dolhar ::

Invictus je izjavil:

Moja vožnja v službo ponavadi traja 4 - 6 ur. In ravno toliko nazaj ...

Na srečo imam šoferja ...


... ker nimaš izpita? :)

Sam se sicer vozim 40 minut v vsako smer, žal z avtom.
https://dolhar.si/

Zgodovina sprememb…

oracle ::

pikachu004 je izjavil:

Po končanem študiju iščem zaposlitev. Ker je v moji okolici ne najdem (tisto kar želim delati), iščem tudi druge možnosti. Zanima me, koliko kilometrov in časa porabite na dan za vožnjo v službo? Vem, da nekaterim ni problem narediti tudi 100km na dan (ali več), za druge pa je edina možnost ta, da gre lahko v službo peš.


Ob koncu študija sem si prisegel, da službe ne vzamem, če ni v dosegu kolesarjenja.

Po treh mesecih iskanja sem sprejel službo 72 km stran od doma (50 minut varčne vožnje, 55 če poberem koga s prevoz.org). Najprej sem se že skoraj preselil, potem pa se je nekaj zakompliciralo in sem moral selitev prestaviti.

Sedaj mineva cca 2 leti odkar se vozim. Na začetku sem dobil povrnjeno cca 500 € za stroške, sedaj samo še 340 €. Še vedno mi pokrije bencin in večino amortizacije. S prevoz.org pa sem celo malo v plusu.

Kar sem v temu času spoznal je to, da je razdalja samo en majhen del kompleksne situacije, ki se ji reče zaposlitev. Ko dobro pomisliš, je med manj pomembnimi. Vsekakor pa pogrešam tisto 1 uro na dan, ki bi ji sicer lahko prinesel notri z bližjo službo.

trololo2 ::

black ice je izjavil:

trololo2 je izjavil:

Sam bi rekel da kar je več od 20min v eno stren hitro postane muka.

Dobra, sveža glasba reši ta problem.


Po kakšnem desetletju takega režima postane težko najti svežo glasbo :8).

Isotropic ::

poraba avta, recimo 5.5 l/100 km

na avtocesti bo dosti večja poraba.

oracle ::

trancer01 je izjavil:

Drugače pa nisi ravno 300 EUR v minusu, saj pač najameš le sobo in ne celega stanovanja. Enoposteljne sobe v LJ pa se dobijo že tudi za manj kot 150 EUR s stroški vred. Kje boš pa z avtom, če se recimo voziš iz Celja v Ljubljano, prišel ceneje skozi, razen, če se vas vedno vozi več skupaj z enim avtom.

Primerjava stroškov:

1. najem sobe v LJ za 150 EUR mesečno

vs.

2. vožnja na relaciji Celje-Ljubljana(center) ca. 79 km večinoma po avtocesti; poraba avta, recimo 5.5 l/100 km, 20 delovnih dni na mesec: strošek goriva mesečno ca. 250 EUR, potem pa imaš še odvisno od avta X EUR amortizacije na leto in km, stroški vzdrževanja(menjava gum, redni servisi itd.), letna vinjeta, strošek s parkiranjem v LJ, če nimaš zagotovljenega brezplačnega parkirišča itd. Za nek povprečen avto gotovo vsaj 600 EUR/mesec stroška(strošek nabave vozila in amortizacija vključena).

Prva varianta z najemom sobe je 150 EUR/mesec + enkrat tedensko karta za vlak(6.6EUR na smer), skupaj cirka 200 EUR na mesec, če prišteješ še mesečno za LPP si na okoli 240 EUR mesečno.

Vsak se naj sam odloči...

Ne vem kako si iskal podatke, ampak sobo v LJ dobit za 150 je zelo težko. Vsaj približno dostojno zaposlenemu človeku je 200+ stroški. Realno gledano cca 300€ skupaj. Razen če hočeš bit izven obvoznice v plesnivi hiši kjer vsi kadijo in žurajo cele noči, s smrdljivo deljeno kopalnico in zanemarjeno skupno kuhinjo. No ja, parking nekako že dobiš :D

Po drugi strani pa moram dodat kar se tiče stroška avta. Ravno nekaj dni nazaj sem delal statistiko in prišel do naslednje mesečne številke: 325 €. V to NI všteta samo vinjeta in gume, kar doda še 300€/letno oziroma 30€/mesec. Končna cifra torej cca 350€. Pa imam bencinarja. In to so stroški, ki se mi povrnejo, medtem ko mi najemnine ne bi nihče povrnil.

k--p ::

150€ s stroški za sobo je nerealno, toliko je postelja v dvoposteljni brez stroškov.

Glede teme, jaz ko sem dobil službo (100+km oddaljeno) sem se takoj preselil v bližino, približno polovico plače pa dajem za svoje stanovanje+stroške, tako pač je, če želiš nekje začet. Ko se preseli k meni punca pa se to razdeli na pol.

spajdrmen ::

Isotropic je izjavil:

poraba avta, recimo 5.5 l/100 km

na avtocesti bo dosti večja poraba.

zakaj?

Smurf ::

@Isotropic, tuje farmacevtske firme praviloma ponujajo vec. Od kolegov programerjev, ki so nekaj znali (=imeli za sabo kaksen zanimiv projekt), so po faksu pomoje prav vsi dobili vec kot 1100 neto (razen mogoce ne v prvem mesecu, pa se to so izjeme).

Sparanje na prevozih pa tudi ne razumem, pametna firma ti bo poskusala izplacati za malce in prevoz maksimalno kot je to dovoljeno, ker ta denar ni obdavcen (ok ce delas za minimalca je razumljivo, da se splaca prihraniti tudi na prevozih/malicah).

trancer01 ::

oracle je izjavil:

trancer01 je izjavil:

Drugače pa nisi ravno 300 EUR v minusu, saj pač najameš le sobo in ne celega stanovanja. Enoposteljne sobe v LJ pa se dobijo že tudi za manj kot 150 EUR s stroški vred. Kje boš pa z avtom, če se recimo voziš iz Celja v Ljubljano, prišel ceneje skozi, razen, če se vas vedno vozi več skupaj z enim avtom.

Primerjava stroškov:

1. najem sobe v LJ za 150 EUR mesečno

vs.

2. vožnja na relaciji Celje-Ljubljana(center) ca. 79 km večinoma po avtocesti; poraba avta, recimo 5.5 l/100 km, 20 delovnih dni na mesec: strošek goriva mesečno ca. 250 EUR, potem pa imaš še odvisno od avta X EUR amortizacije na leto in km, stroški vzdrževanja(menjava gum, redni servisi itd.), letna vinjeta, strošek s parkiranjem v LJ, če nimaš zagotovljenega brezplačnega parkirišča itd. Za nek povprečen avto gotovo vsaj 600 EUR/mesec stroška(strošek nabave vozila in amortizacija vključena).

Prva varianta z najemom sobe je 150 EUR/mesec + enkrat tedensko karta za vlak(6.6EUR na smer), skupaj cirka 200 EUR na mesec, če prišteješ še mesečno za LPP si na okoli 240 EUR mesečno.

Vsak se naj sam odloči...

Ne vem kako si iskal podatke, ampak sobo v LJ dobit za 150 je zelo težko. Vsaj približno dostojno zaposlenemu človeku je 200+ stroški. Realno gledano cca 300€ skupaj. Razen če hočeš bit izven obvoznice v plesnivi hiši kjer vsi kadijo in žurajo cele noči, s smrdljivo deljeno kopalnico in zanemarjeno skupno kuhinjo. No ja, parking nekako že dobiš :D

Po drugi strani pa moram dodat kar se tiče stroška avta. Ravno nekaj dni nazaj sem delal statistiko in prišel do naslednje mesečne številke: 325 €. V to NI všteta samo vinjeta in gume, kar doda še 300€/letno oziroma 30€/mesec. Končna cifra torej cca 350€. Pa imam bencinarja. In to so stroški, ki se mi povrnejo, medtem ko mi najemnine ne bi nihče povrnil.


Neumnost. Odvisno kaj pričakuješ, vendar v tej krizi se da dobiti sobo tudi za 150 EUR, res ne bo luksuz, bo pa čisto sprejemljivo.

Kar se tiče avta, drži tvoj izračun, če ti avto nekdo šenka ali pa, če se voziš v kripi vredni 500 EUR in jo vsak teden šraufaš. Moraš vedeti, da v LJ avta sploh ne potrebuješ, LPP za veliko večino ljudi povsem zadošča. Nekaj kilometrov iz centra mesta dobiš brez problema sobo za 150 EUR ali manj. Na eni strani je folku preveč 300 EUR za flat(za ta denar dobiš v LJ z malo sreče že kakšno malo garsonjero z osnovnimi obratovalnimi stroški vred!), 600+ EUR na mesec za avto plus 2 ali več ur na cesti vsak dan pa je povsem sprejemljivo. Sam trenutno plačujem za manjšo sobo v strogem centru LJ 100 EUR s stroški vred, res je to prijateljska cena, a vseeno se da najti marsikaj, če si človek vzame čas. Moraš namreč vedeti, da če delaš 150+ km na dan z avtom, da rabiš tudi solidno udoben, varčen in varen avto in ne neke kripe.

black ice ::

trololo2 je izjavil:

black ice je izjavil:

trololo2 je izjavil:

Sam bi rekel da kar je več od 20min v eno stren hitro postane muka.

Dobra, sveža glasba reši ta problem.


Po kakšnem desetletju takega režima postane težko najti svežo glasbo :8).

Se ne strinjam. V povprečju poslušam glasbo več kot nekaj ur na dan z minimalno ponavljanja (mora biti že res hud komad/album) pa še vedno imam gore materiala za obdelati.

Že če boš spremljal slovensko sceno, boš imel cca en nov, kvaliteten album na teden.

Mellons ::

Kakšno življenje je pa to potem... živi v nekem tujem mestu (recimo da se lahko temu tako reče sploh v naši majhni Sloveniji), v neki majhni sobi, samo da se ne vozi 2 ure na dan?

Mi v Kočevju nimamo ravno izbire... v Kočevju ni služb, tako da se večina ljudi vozi v Ljubljano, 65 km stran in to po regionalni cesti, nimamo luksuza avtoceste tako kot večina. In to je nekaj normalnega, večina jih niti ne razmišlja koliko izgubijo na dan zaradi tega...

Sam nebi nikoli zamenjal življenja na vasi + 1 ura vožnje v službo (1 smer), kot pa da bi se preselil v Ljubljano v neko ''sobo''. Kaj imaš potem od življenja, cel teden preživiš v tisti sobi in šele za vikend greš domov?
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vožnja v službo (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10815314 (10727) Alien123
»

Nakup rabljenega avta (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
9814487 (10389) Netrunner
»

Razdalja med domom in službo

Oddelek: Na cesti
153671 (2978) Arctander
»

Obrok na delovnem mestu + prevoz (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
11418051 (14007) jype
»

Kako daleč se vozite v službo? (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
7511353 (8616) gzibret

Več podobnih tem