» »

Smernice spletnih strani

Smernice spletnih strani

Seadoo ::

Glede na vse večjo razširjenost Flasha se mi zdi, da se vse več strani tudi dela in razvija v njem. Ampak sam še vedno raje vidim kakšno dobro narejeno stran brez flasha, kot pa kakšno v flashu, pa najprej 5 minut čakaš, da se animacija naloži in odrola, pol pa se začneš igrat z gumbki, ki bežijo levo in desno in take fore.

Sej ne rečem, da se da z oblikovalskega stališča naredit dosti bolj zanimive strani, da se. Ampak le če oblikovalec ve kaj dela.

Ker se tudi sam ukvarjam z izdelavo www strani, se mi je namreč zgodilo, da mi je ena firma pojedla stranko. Jaz sem ji dve leti urejal strani, seveda brez flasha. Pol so ji pa oni naredili in seveda je vsa v flashu...

Ja ni kaj, čas gre naprej in če se ne prilagajaš, si pozabljen. Se bo treba flash učit...

Cokolesnik ::

Jaz se na tvojem mestu ne bi prav nic sekiral. Zagotovo je za veliko spletnih strani, ki so jih pripravili v Flashu, znacilno, da so prevec nacickane, da utripa vse kot v diskoteki in ob teh ter drugih podobnih dejavnikih, je rezultat taksen: uporabnik se kar boji pritisniti na dolocen gumb ali se vec, uporabnik pogleduje, kaj se bo narisalo na mestu klika na gumb, namesto da bi bil usmerjen v na-novo odprto vsebino.

Ce pogledamo trenutno najbolj obiskane spletne strani v Sloveniji ali v svetu, ki kaj dajo na pozitivno okolje z vidika obiskovalca, se pri njih (razen v okviru oglasnih pasic) nic kaj ne trudijo v smeri, da bi imeli Flashovsko naravnana spletisca.

Kakovostno spletisce se da povsem normalno doseci z uporabo ustreznih kombinacij besedila in graf. elementov. Brez flasha. In ob upostevanju html standardov, priporocil o velikosti graf. elementov itd.

Razen tega pa je prednost v obvladovanju aplikativne sfere spletisc, da ti znas napraviti neko aplikacijo, ki bo lastniku spletisca dejansko povracala investicijo. Flashovske prezentacije so namrec lahko ocem prijazne, vsebinsko, interaktivno prazne, zato je ucinek bolj kratkotrajen.

Ce navedem prakticen primer na slo-techu. Priljubljenost slo-techa mocno dviguje forum. Ves pa, da forum ni flash okrasek na slo techu, temvec moderno organizirana diskusija na podlagi znanja programskih jezikov.

O flashu smo pisali ze v eni od mojih tem in razglabljali o marsicem, povezanim s flasom na spletu:
link

Zgodovina sprememb…

dizel ::

Veliko je odvisno kolk "pameten" je naročnik. Velka večina jih niti ne ve kva bi radi in kaj lahko pričakujejo. Pol pa vidjo eno Flash stran demontrirano na ultra hitri ADSL povezavi, kjer vse neki utripa pa piska in so vsi blaženi, učinek je seveda kratkotrajen. Jst če bi mel firmo bi hotel stran, ki jo vidjo lahko tud taki, ki uporabljajo unix samo v textovnem načinu, oziroma vsaj informacije ven razberejo s strani, ker vsak ki želi tvojo stran obiskat je tvoja potencialna stranka. Bolj kot kompliciraš, manj ljudi jo bo vidlo brez problema. Da ne govorimo o 33.600 povezavah. Je pa treba tud znat naročnika prepričat. Mislim da bo šel razvoj strani na 1000 strani, eni bojo mel pač cirkus na internetnih straneh, eni se bojo dokazoval z novimi internetnimi "tehnologijami", eni bojo mel pač informacije. Naj pač izberejo kva rabjo.:|
Najboljši so že padli mi pa se pogumno spotikamo naprej!

ali3n ::

Hm - seveda ne drži da je stran narejena v Flashu SuperDuper™, navaden html pa ne... Končna oblika spletne strani je rezultat odnosa naročnik - oblikovalec, oblikovalčevega znanja in konec koncev naročnikovega okusa, njegovih želja. Včasih imajo naročniki prav neverjetne (grozne?!) ideje...
Samo trik je pomojem drugje: ciljna publika skoraj vseh podjetij so ostala podjetja (ne govorim o spletnih trgovinah,...) in podjetja imajo večinoma broadband dostop; tako da tistih par 100k Flasha ni motečih. Kako "okusno" narejena in uporabna je stran, narejena v Flashu, je pa drug problem...
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

Lunik ::

uhm... jest bi rekel, da je problem predvsem v napacni uporabi flasha (izvajalec). Nekdo je govoril o "tistih par 100kb" ... ja to je tipicen primer neumne uporabe, ki flash zagnusi non-broadband uporabnikom. jest trdim, da se da celo povprecno flash stran spraviti v 15-40kb, z vsemi funkcijami, kar je prav toliko, ali pa se manj kot pride html datoteka. glede ostalih reci, kot so okusnost flash strani pa je problem v strankah, ki so videle nekje eno lame zmigajoco stran, pa hocejo prav tako ... in pa, kaj pa vem ... "oblikovalcih" brez okusa?

flash nikakor ne more nadomestiti klasicnega html-ja, vsaj na nekaterih podrocjih ne.

Flashovske prezentacije so namrec lahko ocem prijazne, vsebinsko, interaktivno prazne, zato je ucinek bolj kratkotrajen.

lahko pa tudi ne. s primernim znanjem, je prav tako lahko izdelati prav tak forum, kot si ga ti omenjal kot primer. s to prednostjo, da je glavna datoteka vedno ista, le vsebina se menja. kar lahko pomeni hitrejse nalaganje (no ja... flash je dokaj pocasen pri povezovanju z bazami, saj mora stvar zaenkrat teci preko vmesnega clena (xml, php, asp...), ven je pa prisel tudi flash communication server, ki mislim da odpravi prav to... nisem pa se preverjal).

na netu je ogromno flash strani, ki so same sebi v namen in pogosto brez vsebine in ravno zaradi tega ljudje flasha ne marajo.
ce pa je primerno, inovativno uporabljen, v mejah dobrega okusa, s primernim tehnicnim znanjem in z vsebino (kar veliko zahtev, ha? :)) rec lahko izpade precej bolje kakor html.


:)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lunik ()

Tody ::

Fora Flasha in nasploh je to da veš kaj stranka hoče.Jest uporabim animacijo na začetku in pol mal v menijih.

root987 ::

V menijih in še marsi kje drugje flaš ni več potreben. Kaj ga nadomesti?? DHTML. Klik! Mni je z tem uspevo postajt kr solidno stran(glede na to da sm bol rookie pr delanju strani).
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

Tody ::

Dhtml je men osebno grši in težji.:D


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

usnjarna-grcar.si

Oddelek: Izdelava spletišč
243041 (2368) Icematxyz
»

Izdelava Flash strani, koliko bi racunali?

Oddelek: Izdelava spletišč
262828 (2152) #000000
»

Kako se vam zdi ta stran

Oddelek: Izdelava spletišč
292538 (1492) strictom
»

Cena flash strani

Oddelek: Izdelava spletišč
171593 (1251) mte
»

Izdelava spletišča v Flashu

Oddelek: Izdelava spletišč
222251 (1925) [MYTiX]

Več podobnih tem