» »

Kateri TIH trdi disk?

Kateri TIH trdi disk?

afro~dizzy~act ::

Na živce mi gre brnenje računalnika, zato sem si že kupil Zalmanovo šaro za hlajenje. Sedaj pa opažam, da se precej sliši predvsem disk - nek Maxtor 40GB 7200.
Zanima me, kateri trdi d(r)isk bi imel tihe ležaje - gre za to da naj se ne bi slišalo niti vrtenja plošč.
Tnx.

boštjan ::

WD (4)(8)(6)(120)00JB so zelo tihu diski in slišiš takrat če daš uho zraven ohišja.Jaz mam odprtega in je neslišno.Če pa maš zaprtega pa sploh ne boš vedo da ga maš.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: boštjan ()

Han ::

Praktično vsi novejši diski uporabljajo t.i. fluid bearing. Glasnost Western Digitalov in Maxtorjev preveč niha, tako da jih odsvetujem. Zadnja serija Hitachi (IBM) diskov je dokaj tiha in predvsem hitra, a verjetno s časom postanejo malo glasnejši. Ostaneta še Samsung in Seagate, ki sta na račun zelo tihega delovanja nekoliko počasnejša.

Mimogrede, neslišnega diska ni. Ne nasedaj govoricam, ko folk prislanja uho na disk in nič ne sliši...

TheJack ::

Kaj ne uporabljajo ravno (in edino) WDji še vedno t.i. ball bearing? Če je tako, morajo biti v primerjavi z ostalimi (ki so že vsi na tekočinskih ležajih) kar precej glasnejši. Poleg tega diski z navadnimi ležaji (tudi jaz imam tega famoznega tulečega 40 GB maxtorja...) sčasoma postanejo še glasnejši (in to precej, po mojih izkušnjah).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: TheJack ()

sebastjan v ::

> Ne nasedaj govoricam...

Imam 3 leta star WD 20G disk(WD 20EB), ima ball bearing, diska se ne sliši skoraj popolnoma nič, tudi če odklopiš oz.blokiraš vse ventilatorje....

Han ::

TheJack: tudi WD uporablja FDB (Fluid Dynamic Bearings), predvsem pri diskih večjih kapacitet.

sebastjan v: "diska se ne sliši skoraj popolnoma nič". Heh, dobro si tole napisal, ampak tisti skoraj vse pokvari. >:D

TheJack ::

sebastjan: Neslišnih diskov (ali takih, ki se jih ne bi slišalo, če prisloniš uho na ohišje) ni. Niti ''skoraj neslišnih''. Je pa res, da je to dosti subjektivno. Kar je nekomu ''neslišno'' drugega spravlja ob živce. Poleg tega je slišnost diska odvisna od ventilatorjev in od ohišja (cenena ohišja vibrirajo in brnijo zaradi (7200) diska). Seveda, če imaš v ohišju 7000+ rpm tulečo zverino (ali pa 5000, zaradi mene), je jasno, da diska ne boš slišal (vpašanje je, če tak človek sploh kaj sliši....;)) Če pa imaš v ohišju le enega zalmana na 1600 rpm, pa vsak disk, kaj šele kakšen maxtor 6L040J2 (ki ga imam jaz, kot sem že omenil), postane cvileč in moteč (ponavljam, da gre za subjektivne reči).

Ampak neslišnih diskov ni. So le glasnejši in tišji. To je pa povsem objektivno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: TheJack ()

sebastjan v ::

Han-povedal bom takole:
-na grafični(V3-3000-ni ventilatorja)
-v napajalniku je vent dan na 5 voltov-malo obratov-nič hrupa
-disk je pa še 3X tišji-(če odpreš škatlo se mogoče malo sliši obrate od diska, premikanje glav je pa brezslišno)-v glavnem-disk je zakon(kjub starosti)...:D

Han ::

Torej po tvoje sredi tihe noči v sobi računalnika sploh ne slišiš? Huh, a kdo temu verjame? Še povprečen notebook, ki je definitivno tišji od namiznega računala, NI NESLIŠEN. :\

boštjan ::

Ponoči lahko ohišje zaprem,pa vseeno slišim comp,ampak brez težav zaspim.

rc-car ::

O tem kako imajo ljudje neslišne računalnike sem jaz že dosti slišal. Pol pa vprašaš kaj ma noter ti pa pove, da ma kakega volcanota na 5000 obratih, piskajoč ventič na grafični, ampak diska se pa nič ne sliši >:D

Starejši diski so res bili tišji, ker so se pač vrteli pri nižjih vrtljajih in ni prišlo do piskanja. Tudi danes so nekateri prenosniki zelo blizu neslišnosti (tudi pri njih se diski vrtijo počasneje). Sam sem pri nekem HPju pritisnil ušesa na tipkovnico, da se je komaj kaj slišalo premikanje glav, drugače pa se ga ni slišalo. Druga zgodba so kaka PcPlus čudesa, ko je glasnejši ko marsikater navaden PC.

Drugače pa tudi jaz iščem rešitve za kak tih disk, vendar se pri 7200 obratih vsakega sliši...
Trenutno imam 60Gb Maxtorja (kao fluid bearing) na elastikah in obloženega s peno, ampak se bijač še vedno malo sliši (če ponoči zadržiš dih ;) ). Sam se da preživet :D
Nothings gonna stop me now, I'm breaking the rules, I'm gonna do it if its not allowed

Phoebus ::

Obstajajo neslisni diski. Klik in klik.

So pa res majhni in pocasni, ampak zelo uporabni za "tezke" situacije (avto, letalo,......), kjer bi navadni diski umrli.

Han ::

Vendar tu dejansko ne gre za disk, temveč flash pomnilnik...

Zheegec ::

Moj WD800JB je zelo tih, samo po lučki vem kdaj melje. Je res da imam Še V7+ na medium, samo vseeno se diska pri odprti kišti ne sliši.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Tr0n ::

WD1200JB je tak tih, da se ga sploh ne slisi :) .

bodom ::

imam WD-ja 800JB in je res neslisen. kot je ze nekdo tule omenu...samo po lucki vem, da dela8-)

LP

TribesMan ::

Takole bom reku. Mam Hitachi IC35 V2 120GB iz zacetka je bil tako tih da sem mislil da sploh ne dela, zdaj pa je postal glasnejsi, vendar ne veliko, slisi se samo glava ko isce podatke, spin noise je pa se vedno neslisen.
Drgac se mi pa zdi da so vsi diski taki da so iz zacetka nastavljeni tovarnisko da imajo nekaj ur vklopljen acoustic managment dokler se ne ulaufajo, ker vsi diski ki sem jih imel priložnost preizkusiti / slišati so bili taki, WD, Maxtor, IBM,....

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

Kolos ::

Se čisto strinjam z Jackom, sedaj ko sem preglasen ventilator zamenjal s tišjim, slišim visoki cvileči zvok diska. (IBM 7200).
Od začetka sigurno ni bil tako glasen.

TheJack=Vidim da si imel podobne težave z IBM-om, v eni starejši temi, pa me zanima kako si to rešil (skliceval si se na garancijo)..ali pa ti je itak crknil.

Kolikor sem gledal po drugih forumih, straneh.. ne pomaga drugo ali kupiš res kakega tihega Seagata ali pa disk poskusiš utišati.
Ker izdelkov za utišanje diska pri nas ni mogoče dobiti (Smart Drive 2002, Cool Drive) sem ga kar zapakiral v prazen CD-ROM, disk je obložen zgoraj in spodaj z bakreno ploščo
( vsaka je 750 g) malo bakra ob strani diska, ter vse skupaj utesnil s peno.

Zadeva je malo boljša, samo ta pravo peno mora najti (Conrad??), ali če kdo ve kje se še drugje dobi.

M4TECH ::

Western Digital 800JB ;)

matter ::

Pa še na ENAA majo znižanega, pa zastonj popiljanje.

boštjan ::

pa zastonj popiljanje->:D :D :D

frenk ::

A ma mogoče kdo izkušnje z oblogami za diske(tudi tistimi homemade:D)?

Tr0n ::

Kolko pa majo garancijo pri EnaA za WD800?

TheJack ::

Kolos: Ja, imel sem IBMa IC35 (erikson, 40 GB), ki je po kakšnih dveh mesecih začel precej ropotati (glasneje, kot sedaj maxtor, ki je že itak glasen ko hudič). Na servisu so sicer nekaj pametovali, ampak zaradi zvez so mi disk vseeno zamenjali. Ko sem dobil drugega (enakega), je tudi ta začel kmalu ropotati. Spet so mi šli na roko, le da sem tokrat zahteval maxtorja 6L040J2, ki so takrat ravno prišli ven. Sklepal sem (precej neumno), da je disk tih, kajti sosed je ravno tako imel maxtorja ki je bil glede tega zelo v redu. Sem pa spregledal dve stvari. Kot prvo, je imel sosed 5400 rpm model. Kot drugo pa 6L040J2 nima z ostalimi maxtorji (ne tistimi pred njim, ne sedanjimi) takorekoč nič skupnega. Po mojem gre namreč (pa nisem čisto prepričan) za prepakiran Quantumov Fireball (Maxtor je namreč ravno takrat kupil Quantum). Disk tudi na zunaj izgleda drugače kot ostali maxtorji in je po mojem, kot sem že omenil, produkt Quantumovih inženirjev.
(bi bil vesel, če lahko kdo potrdi ali ovrže tole ''teorijo''),

Grem nazaj na IBMa. Kar je bilo zanimivo pri zvoku teh dveh diskov je to, da sta začela ropotati glasneje čisto nenadoma, ne tako kot maxtor, ki je zelo zelo postopoma postajal glasnejši. Delal sem na komjuterju in nenadoma zaslišim brenenje, tako da sem mislil, da je nekaj narobe z ventilatorjem. No, ampak sem kmalu ugotovil, da gre za disk. In potem nenadoma spet utihne (oz. gre nazaj na prejšnjo hrupnost)! Po parih minutah pa še enkrat zaruži. In tako še ene dvakrat.
Verjetno ni treba poudarjati, da sem se zbal za podatke, ne?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: TheJack ()

boštjan ::

tron,mislim da tudi 3 leta.

matter ::

Boštjan (moderator): se pa norca dela, namesto da popravi lol :D
Tron: Je treba mejlat pa prašat. Mislm da imajo garancijo isto kot drugje; al ni to od firme WD odvisno kolk dajo garancije?

Tr0n ::

Potem kewl. Ceprav, PC Sistemi imajo WD-BB 120GB za 41k SIT, tudi 3 leta garancije, kar se po mojem bolj splaca. So pa del PCXa (zdaj Avtera), ki je uradni zastopnik WDja.

boštjan ::

zaenkrat lahko samo zaklepam:( ,ker drugače bi že popravo.Malo šale pa mora bit>:D .

wishmaster ::

Jaz sem mel prej IBMa 40 Gb in je bil zelo glasen.Skoraj tako kot kakšen disk iz 386 (quantum 170 MB).Zaradi ropotanja diska sem se odločil da bom disk zamenjal.Kupil sem si WD 80 Gb 8 Mb pomnilnika.V računalniku imam sedaj dva taka diska in nobenega sploh ne slišim.Tu in tam me moti,ker sem bil vajen ropotanja.Z diskoma sem zelo zadovoljen temperatura diska se pri meni giblje od 30-36 stopinj (računalnik je nonstop vklopljen).


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

isce se TIH trdi disk

Oddelek: Kaj kupiti
221604 (1015) Dr_M
»

Kateri disk??

Oddelek: Kaj kupiti
201476 (1057) iration
»

tih disk. maxtor, seagate?

Oddelek: Kaj kupiti
191291 (975) tigrr
»

kateri disk kupiti

Oddelek: Kaj kupiti
483055 (2247) MadMax

Več podobnih tem