» »

Dati odpoved?

Dati odpoved?

Boomerang ::

Zavedam se, da bi glede na to koliko je brezposelnih, marsikdo bil pripravljen opravljati katerokoli delo, zato s težkim srcem pojasnim svojo situacijo. Torej, prejšnji teden sem dobil delo preko študentskega servisa. Delo, ki ga opravljam obsega obdelavo slike/zvoka ter nekaj je programiranja. Poudarjam, da sem svež diplomant in ne morem reči, da imam nevem koliko izkušenj... bolj rečeno, sem brez izkušenj, glede na delo, ki ga opravljam, vendar sem se pripravljen učiti in nabrati izkušnje (kar sem predhodno navedel v življenjepisu - tako da lahko rečem, da je bilo podjetje seznanjeno). Na začetku sem se dela veselil, ker v časih kot smo, je dobiti delo res razlog za veselje.
Po nekaj dneh sem opazil, da komunikacija v podjetju ni na mestu, kot bi morala biti. Šef (ki naj bi bil odgovoren za zaposlene) sploh ni bil seznanjen kakšno delo naj bi opravljal, po nekaj vprašanjih sem ugotovil tudi, da najverjetneje mojega življenjepisa sploh ni pregledal.
Prvih nekaj dni je bilo bolj tako... sodelavci so mi dodelili naloge, ki sem jih (z občasno njihovo pomočjo) rešil. Občasno je tudi prišel kdo pogledat, kako mi gre. Po nekaj dneh sem začel delati nekaj čisto drugega in sem se znašel na začetku (sploh nikoli nisem delal s tem programom). Čeprav sem bil brez znanja, sem se trudil, da sem si zapomniti čim več stvari. Čeprav sem že prvi dan, nekaj narobe razumel in zaje*** par ur, nisem obupal... še podaljšal sem svoj delavnik, da sem delo res opravil v čim večji meri. Ob koncu prejšnjega tedna sem imel občutek, da sem se na sistem navadil in mi tudi učenje ne bo problem in tudi opazil sem, da me sodelavci vse manj kontrolirajo.
Zadnjih nekaj dni pa se mi je čisto ustavilo. Probam sam ugotoviti kako naprej in ko vidim, da ne gre, pokličem katerega od sodelavcev in ga prosim, da mi pokaže (da bom vedel za drugič - kot sem omenil, sem se pripravljen učiti). No, potem eden pride in delo opravi polovično (kot da vsega niti sam ne bi vedel), nato pa mi reče, naj še malo pobrskam po internetu. Spet malo pogooglam in vprašam, če bo tako v redu (povem svoje mnenje) in je odgovor: "ne, to boš moral pa drugače". Potem pa sem tam - nadaljevati ne znam, konkretne pomoči pa ne dobim. Čez nekaj dni bom (verjetno) moral pokazati svoje delo, pa se bojim, da ga ne bom mogel, ker ne bom imel nič narejeno. Danes se je celo zgodilo, da je sodelavec (moj mentor, če lahko tako rečem) odstoten, drugi pa mi nihče ne zna pomagati, ker še nihče ni s tem delal. Skratka, že 2. dan googlam, sprobiram in sem še vedno na mestu. Delavnik se mi vleče, kot če bi delal cel dan skupaj in delo že načenja moje živce. Če povzamem, danes bo šiht minil, ne da bi kaj naredil. Kako naj rečem, ko bo nekdo pogledal mojo tasklisto in me vprašal zakaj nisem ničesar naredil? Tudi ur si ravno ne morem pisati, ker nisem ničesar zrihtal... po nekaj urah neuspeha, razmišljam o odpovedi.

Če nekako povzamem stanje: Vsi so nekako zaposleni v svoje delo, nihče se sploh ne pozanima kako mi gre... če že vprašam za pomoč, imam občutek, da se me rešijo po najhitrejši poti. Skratka, dobil sem občutek, da delo ki ga opravljam ni tako nujno (zakaj sploh so iskali kandidata, niti sam ne vem) in samo še gledam na uro, kdaj bo konec delavnika. Še enkrat ponavljam, da sem se pripravljen naučiti marsikaj, vendar če nimaš razlage, potem ne gre. Če upoštevam, koliko dela sem dejansko opravil ta teden (koliko bom lahko označil na tasklist) in koliko sem izgubil živcev, se mi zdi, da bi na nekem drugem delovnem mestu za isti denar izgubil precej manj živcev... problem pa je, ker je delo danes res težko dobiti, tako da... po eni strani razmišljam o odpovedi (ker si takšenga nadaljevanja ne predstavljam), po drugi strani pa se mi zdi odpoved slaba ideja, ker drugega dela morda lep čas ne bo. Kakšno je vaše mnenje? A še malo potrpim ali je čas, da grem?

eatinggrin ::

Opiši kaj točno počneš in s katerim programom

On: najbolj pomembne v tvojih letih so izkušnje in če si jih ne moreš nabrati oziroma če je delo zate prezahtevno rajši odnehaj ali pa se potrudi da boš razumel.

driver_x ::

Če boš vsakič obupal po dveh dneh, ne boš prišel nikamor.

spirit ::

Piši ure, ker si kot študent plačan po urah in po učinku, išči novo službo in jih sprašuj, če ni tvojega mentorja in ti nihče noče/ne zna pomagati, povej to nekomu ki je višje na lestvici, da bo seznanjen, tudi povej da si sam iskal in se trudiš vendar ne gre, ker ne poznaš orodij, primerne pomoči pa ne dobiš. Če se odločijo da si ''nesposoben'' in te skenslajo maš ti čisto vest oni pa pač kakor žeiljo. Razen če ti tako živce žre zadeva da ni vredna denarja oziroma ga ne potrebuješ nujno za preživetje, to se moraš pa sam pri sebi odločiti.

pegasus ::

Welcome to the real world.

Smurf ::

1.) Najprej se skuliraj, ce si zivcen, ne mores razmislati
2.) Pri vsakem delu je najpomembnejsa potrpezljivost. Sem imel tudi ze jaz situacije, kjer sem moral dokumentacijo studirati po mesec ali dva preden se je dalo zaceti delati. Pac googlaj, isci resitve
3.) Skorajda nikjer ne bodo sodelovci nate pazili vsako uro in sprasevali ali je vse vredu, ker imajo ogromno svojih zadolzitev. Ce imas vprasanje, vprasaj. Ampak, ce bos to pocel ravno vsako minuto, verjamem, da lahko postanejo zivncni in ti zacnejo dajati hitre odgovore. Cisto je mozno, da sami tudi ne poznajo vsega in bi prav tako morali po googlati kot ti. Recimo, ce me bi en vprasal kako nej uporabi nek dll (ki ga jaz se nisem uporabljal), bi mu rekel da naj si prebere dokumentacijo, ce ga pa ne zna po linkati oz. mu dokumentacija ni jasna mu pa seveda pomagam.
4.) Novim ljudem se ponavadi, da neko tako delo, da tudi ce zajebejo (ni dobro narejeno) ni velike skode. Torej je tvoj obcutek, da ne delas nekaj pomembnega najverjetneje pravilen. Ampak ravno zaradi tega ti ni treba delati panike, noben ne pricakuje, da bos naredil vse prav v prvo in ze kar na zacetku prinasal neke velike dobicke.

Boomerang ::

V podrobnosti se ne bom spuščal, ker želim ostati anonimen... vsaj dokler ne pretehtam vse možnosti.
Kot sem rekel, sem se pripravljen naučiti, ampak iz rokava ne morem stresti znanje, ker ga tam ni... lakhko se še tako trudim pa bom na mestu, dokler ne dobim razlage... desetkrat nič je še zmeraj nič. Kot sem rekel, najprej probam rešiti sam oz. pogooglam, ampak ko se ustavi, se ustavi. Če bi mi šlo, ne bi na forumu spraševal o svoji situaciji.
Višje od mojega mentorja je samo še šef, za katerega pa močno dvomim, da sploh ve, kaj se dogaja. Ko vidim, kakšno komunikacijo ima z drugimi, raje (zaenkrat) stisnem zobe in potrpim.
Sem bil tudi sam že mentor drugim (seveda pri drugem delu), pa sem bil pripravljen tudi svojo malico skrajšat, da sem lahko nekoga vpeljal v delo. Tu pa je očitno problem samo pogledati meter stran na drug ekran.
To glede ur ne razumem točno. Jaz imam poleg sebe tasklisto, kjer obkljukam kar sem naredil in napišem koliko časa sem porabil za določen task. Če sem prav seznanjen, se potem na ta način naredi obračun. Drugače bi lahko nekdo delal skupaj 10 ur, nič naredil in na koncu lepo zaslužil, ker bi bil 10 ur v službi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Boomerang ()

pegasus ::

Boomerang je izjavil:

Kot sem rekel, sem se pripravljen naučiti, ampak iz rokava ne morem stresti znanje, ker ga tam ni...
Tega ni sposoben nihče. Ljudje se tu razlikujemo v tem, da eni ceptajo na mestu in čakajo, da jim nekdo ponudi roko, drugi pa rinemo z glavo skozi zid toliko časa, dokler ne pridejo skozi. Odvisno od stila vodenja podjetje preferira ene ali druge vrste ljudi.

spirit ::

jutri ko pride mentor se pogovori z njim, magar pejta skp na malico in mu povej kaj in kako, ure pa pišeš ker delal si nisi v luft gledal ampak če ti nihče ne opamga na googlu ni nič pa si ti iskal potem je v fermi nekaj narobe. Če lahko kaj preskočiš in se lotiš česa drugega kar znaš ali kar lahko najdeš naredi tisto. Ti sicer si pripravljen reskirat malico za uvajanje drugih,eni niso..
Deluje ad ne čakaš da znanje pade z neba, torej nadaljuj in jim teži ko ni znanja na speltu in mentor je za to da ti pomaga ko ti ne gre, če on ne zna naredit ni lih mentor a ne?

Tody ::

Ah mislim da je to čisto normalno. Pač ti nimaš razloga za dat odpovedi, to te bo samo okrepilo. Seveda, pač takoj poročaj šefu da tega ne znaš in naj ti a plača izobraževaje, b naj ti on pokaže oz naj ti zrihta pomoč. Seveda ima opcijo da te odpusti ampak da bo našel lih takega študenta ki to zna pa...

kixs ::

To glede ur ne razumem točno. Jaz imam poleg sebe tasklisto, kjer obkljukam kar sem naredil in napišem koliko časa sem porabil za določen task.


Ti pisi vse ure. Magari pod Task - ucenje/izobrazevanje. Noben se ni pameten rodil.

eric_cartman ::

Res sem firbec kakšen program uporabljaš, ker se tudi sam ukvarjam z grafično obdelavo/animacijo slike/zvoka in kar k temu pripada..Ampak razumem anonimnost, ker po slotechu lista kar nekaj ljudi.. :)

Sicer pa je prehod iz faksa v resno službo kot si ugotovil, težak. Padeš na realna tla.. Tista, kjer ti dekani in prodekani več ne sadijo rožic, da se bodo vsi klanjali za tabo, ko končaš faks. Če imaš srečo pač prideš v team, kjer so ti drugi pripravljeni pomagat in imajo poleg vsega še čas, da ti pomagajo. Ampak ni vedno vse tako samoumevno. Verjetno bi si kdo uzel čas za tebe, pa ima tudi sam preveč dela..Če podjetje ne zaposljuje strokovnjake s tega področja je možno, da se tudi drugi mučijo z razumevanjem določenih programov in ti zato ne priskočijo na pomoč.

Skratka en nasvet za naprej..Ne obupaj tako hitro. Najbolj pomembno je, da v službi dobiš "trdo kožo" in rataš odporen na sekiranje. Potrudi se razumeti določene stvari, ki jih delaš, povprašaj na internetu, beri forume, sposodi si knjige.. Pa ne pozabi, da je ni službe, kjer se ti godijo le dobre stvari.. No, mogoče za koga obstaja taka služba, samo nobenega takega ne poznam..

Zgodovina sprememb…

Boomerang ::

Gre za nekakšen plugin (ki se ga da uporabiti v mnogih drugih programih). V ta plugin potem vpišem algoritem in rezultat tega je, da se slike združijo v animacijo... generirajo se različni formati datotek, ki se potem uporabijo naprej za ne vem kaj (ni več moje področje). Jaz sicer do enakega rezultata pridem na svoj način (drugi programi), vendar to ne pride v poštev, ker bo morda kasneje treba kaj spreminjati in je ta plugin najlažji način. Tako da sem prisiljen googlati in iskati nekaj, kar morda sploh ni možno. Vse kar bi moral narediti je, napisati tisti algoritem - pa mi ne gre... dokler so v algoritmu napake, ni animacije in nimam kaj obkljukati na tasklisti.

Boone ::

Če ti delaš na tasku, potem si tudi piši ure tja.

Sem imel podobno izkušnjo. Zjutraj ko si začel s službo, si odprl svoj tasklist, vzel task z najvišjo prioriteto in začel. Ko si končal, si commital in vpisal, da je task končan. Potem si začel z naslednjim in na vsake toliko preveril, kaj se z prejšnjim dogaja. Če je test šel skozi, je bil zaključen, sicer so se dopisali bugi in si šel popravljati.

Sliši se super, dokler ne prideš zjutraj v službo in te čaka prazen seznam. V pisarni si sam, nihče ne dvigne telefona, nihče ne odgovarja na maile. Potem pa vzameš kak star task, ki še ni v reviewu, in pogledaš, če se da kaj zoptimizirati. To delaš do konca delovnika in greš domov. Naslednji dan se zgodba ponovi. Potem se začneš spraševati, če ni firma morda crknila, pa so ti pozabili povedati. Potem se stvari nekako normalizirajo, dokler na koncu meseca ne izveš, da imaš 16 ur minusa. Ker: "Jah poglej, teh 'optimizacij' ni nihče naročil. Nikjer ni bilo taska, da popravi tiste funkcije. Torej imaš 16ur minusa, ali pa 2 dni dopusta...". Potem daš odpoved.

Blinder ::

če letiš s take sliužbe niti ni take škode. lahko se boš isto učil dalje doma, z razliko, da tvoji živci ne bodo trpeli.
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

markezii ::

Boomerang je izjavil:

Višje od mojega mentorja je samo še šef, za katerega pa močno dvomim, da sploh ve, kaj se dogaja. Ko vidim, kakšno komunikacijo ima z drugimi, raje (zaenkrat) stisnem zobe in potrpim.


Če šef ne ve kaj se dogaja je nekaj ZELO narobe v podjetju. Ker vidim, da si "zelen" pri kilometrini glede zaposlitve, ti bom rekel takole - šef ni nič posebnega, ima višjo pozicijo v podjetju (zaenkrat) od tebe in to je vse. Nimaš razloga za stiskanje zob. Če mentorja ni in noben od sodelavcev ne zna rešiti zadeve / ti pomagati, stopi do njega in pojasni situacijo. Mentor / šef mora biti seznanjen glede tvojega dela / problemov, ki jih imaš.

Tukaj imaš dve opciji ali je vsem vseeno kaj delaš in ti je potem že jasno kako se bo zgodba zaključila. Če sam nisi dovolj sposoben za rešit problem in / ali ne boš dobil učnih uric, potem ti je jasno, da tukaj ni perspektive zate.

Jaz sem vedno brez pomisleka stopil do mentorja / šefa / lastnika podjetja če sem imel za rešit kakšno težavo. Če naletiš na steno pač naletiš na steno, tukaj nimaš na koncu dneva kaj. Huje kot "NE" nisem slišal nikoli. Vedno pa sem poskrbel, da sem imel vse v pisni obliki, ker mi je v OGROMNO primerih pomagalo pri kasnejšem dokazovanju stvari. Zavedaj pa se, da če nisi kompetenten za opravljanje določenega dela, da boš slej ali prej letel na cesto, ker je razlika med "nekdo ki rabi pomoč da se navadi na stvari" ali "nekdo ki je popolnoma nesamostojen in rabi mamico da ga drži za ročico". Nikakor te ne mečem ne v en koš, ne v drug koš, samo širim debato, ker med sodelavci najdeš res različne kalibre. Vzemi v zakup tudi to, da nismo vsi za vsa dela. Ne jaz ne ti, mogoče tudi tvoj šef ne glede na to kar si napisal.

Na koncu se boš pa sam odločil ali boš samozavestno nastopil pri reševanju situacije ali pa boš dal "odpoved". Po drugi strani se pa lahko odločijo namesto tebe če boš stiskal zobe. You pick...

Yohan del Sud ::

Pogovor ob kavici zjutraj med tvojimi nadrejenimi in sodelavci:

"Lej šef imamo problem, noben ne kapira tega programa in nobenemu se ne da učit teh j* skript."

"Ni problema, dej to unemu novemu."

"Ja ko da ma kaj več pojma."

"Ej, kaj pa otroc vejo kaj je 500 kil. Primejo pa nesejo."

"Heh, heh."

"Če ne ga pa odpustimo in outsourcamo!"
www.strancar.com

Šimpanz ::

Noben od študenta ne pričakuje samostojnega dela tako da se ne sekiri. Istočasno mi je tudi jasno da se nobenemu ne da ukvarjat še s študentom, ko imajo dovolj svojega dela.

markezii ::

Šimpanz je izjavil:

Noben od študenta ne pričakuje samostojnega dela tako da se ne sekiri. Istočasno mi je tudi jasno da se nobenemu ne da ukvarjat še s študentom, ko imajo dovolj svojega dela.


Zelo odvisno od podjetja do podjetja. Sem svoje čase opravljal delo preko študenta (kasneje redna zaposlitev) in sem opravljal dela točno do iste meje kot so to počeli redno zaposleni in popolnoma samostojno. Seveda po uvajalnem obdobju. Enako velja, da ni res da se nikomur ne da ukvarjati še s študentom. Odvisno od podjetja, kolektiva, ipd. Seveda če ti paše, da te tretirajo samo kot "študenta", pa vrjamem da dobiš tudi to...

mihaf ::

Boomerang je izjavil:

Torej, prejšnji teden sem dobil delo preko študentskega servisa. Delo, ki ga opravljam obsega obdelavo slike/zvoka ter nekaj je programiranja. Poudarjam, da sem svež diplomant in ne morem reči, da imam nevem koliko izkušenj...


To dvoje ne gre skupaj.

-MH- ::

mihaf je izjavil:

Boomerang je izjavil:

Torej, prejšnji teden sem dobil delo preko študentskega servisa. Delo, ki ga opravljam obsega obdelavo slike/zvoka ter nekaj je programiranja. Poudarjam, da sem svež diplomant in ne morem reči, da imam nevem koliko izkušenj...


To dvoje ne gre skupaj.


Tudi jaz sem bil diplomant, a ker redno nisem dobil službe, sem si pač moral preko ljudske univerze zrihtati status, da sem lahko delal na napotnico. Mogoče je tudi OP v podobni situaciji.
Every dog has its day.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: -MH- ()

ZaphodBB ::

Boomerang je izjavil:

Zavedam se, da bi glede na to koliko je brezposelnih, marsikdo bil pripravljen opravljati katerokoli delo, zato s težkim srcem pojasnim svojo situacijo. Torej, prejšnji teden sem dobil delo preko študentskega servisa. Delo, ki ga opravljam obsega obdelavo slike/zvoka ter nekaj je programiranja. Poudarjam, da sem svež diplomant in ne morem reči, da imam nevem koliko izkušenj... bolj rečeno, sem brez izkušenj, glede na delo, ki ga opravljam, vendar sem se pripravljen učiti in nabrati izkušnje (kar sem predhodno navedel v življenjepisu - tako da lahko rečem, da je bilo podjetje seznanjeno). Na začetku sem se dela veselil, ker v časih kot smo, je dobiti delo res razlog za veselje.
Po nekaj dneh sem opazil, da komunikacija v podjetju ni na mestu, kot bi morala biti. Šef (ki naj bi bil odgovoren za zaposlene) sploh ni bil seznanjen kakšno delo naj bi opravljal, po nekaj vprašanjih sem ugotovil tudi, da najverjetneje mojega življenjepisa sploh ni pregledal.
Prvih nekaj dni je bilo bolj tako... sodelavci so mi dodelili naloge, ki sem jih (z občasno njihovo pomočjo) rešil. Občasno je tudi prišel kdo pogledat, kako mi gre. Po nekaj dneh sem začel delati nekaj čisto drugega in sem se znašel na začetku (sploh nikoli nisem delal s tem programom). Čeprav sem bil brez znanja, sem se trudil, da sem si zapomniti čim več stvari. Čeprav sem že prvi dan, nekaj narobe razumel in zaje*** par ur, nisem obupal... še podaljšal sem svoj delavnik, da sem delo res opravil v čim večji meri. Ob koncu prejšnjega tedna sem imel občutek, da sem se na sistem navadil in mi tudi učenje ne bo problem in tudi opazil sem, da me sodelavci vse manj kontrolirajo.
Zadnjih nekaj dni pa se mi je čisto ustavilo. Probam sam ugotoviti kako naprej in ko vidim, da ne gre, pokličem katerega od sodelavcev in ga prosim, da mi pokaže (da bom vedel za drugič - kot sem omenil, sem se pripravljen učiti). No, potem eden pride in delo opravi polovično (kot da vsega niti sam ne bi vedel), nato pa mi reče, naj še malo pobrskam po internetu. Spet malo pogooglam in vprašam, če bo tako v redu (povem svoje mnenje) in je odgovor: "ne, to boš moral pa drugače". Potem pa sem tam - nadaljevati ne znam, konkretne pomoči pa ne dobim. Čez nekaj dni bom (verjetno) moral pokazati svoje delo, pa se bojim, da ga ne bom mogel, ker ne bom imel nič narejeno. Danes se je celo zgodilo, da je sodelavec (moj mentor, če lahko tako rečem) odstoten, drugi pa mi nihče ne zna pomagati, ker še nihče ni s tem delal. Skratka, že 2. dan googlam, sprobiram in sem še vedno na mestu. Delavnik se mi vleče, kot če bi delal cel dan skupaj in delo že načenja moje živce. Če povzamem, danes bo šiht minil, ne da bi kaj naredil. Kako naj rečem, ko bo nekdo pogledal mojo tasklisto in me vprašal zakaj nisem ničesar naredil? Tudi ur si ravno ne morem pisati, ker nisem ničesar zrihtal... po nekaj urah neuspeha, razmišljam o odpovedi.

Če nekako povzamem stanje: Vsi so nekako zaposleni v svoje delo, nihče se sploh ne pozanima kako mi gre... če že vprašam za pomoč, imam občutek, da se me rešijo po najhitrejši poti. Skratka, dobil sem občutek, da delo ki ga opravljam ni tako nujno (zakaj sploh so iskali kandidata, niti sam ne vem) in samo še gledam na uro, kdaj bo konec delavnika. Še enkrat ponavljam, da sem se pripravljen naučiti marsikaj, vendar če nimaš razlage, potem ne gre. Če upoštevam, koliko dela sem dejansko opravil ta teden (koliko bom lahko označil na tasklist) in koliko sem izgubil živcev, se mi zdi, da bi na nekem drugem delovnem mestu za isti denar izgubil precej manj živcev... problem pa je, ker je delo danes res težko dobiti, tako da... po eni strani razmišljam o odpovedi (ker si takšenga nadaljevanja ne predstavljam), po drugi strani pa se mi zdi odpoved slaba ideja, ker drugega dela morda lep čas ne bo. Kakšno je vaše mnenje? A še malo potrpim ali je čas, da grem?

Za začetek boš moral narest tko kot ti svetuje Smurf. Paničen ne boš nikol nič naredil :)

Nadalje, povsem normalno je, da novinec ne zna specifik dela. Bolj pomembno je, da zna delat v splošnem smislu besede. Če nimaš delovnih navad in iznajdljivosti si oplel.

Jaz mislim, da v tej točki je najbolje, da stopiš do mentorja in mu poveš svoje pomisleke. Na tak način bosta upam razčistila kaj si mislijo o tebi in koliko se imajo volje še ukvarjat s teboj. Na tej točki je vsaj na podlagi tvojega pesimističnega opisa jasno, da te verjetno ne bodo najeli zato ker toliko obvladaš. Se pravi če te bodo najeli, te bodo zato ker imajo občutek da se dobro ujameš z njihovo ekipo, da se hitro učiš in da obstaja dovolj velika možnost, da si bodo v doglednem času lahko povrnili svojo investicijo vate.

Pa še nekaj lastnih izkušenj na temo kako biti dober noob. Ker navsezadnje se še vedno pogosto znajdem v situaciji ko sem v nečem novinec in v tem času sem se naučil veliko o tem kako začeti kadar nimaš blage veze.

1. Preberi tale esej: How to ask questions the smart way). Če boš postavljal dobra vprašanja boš dobival dobre odgovore in radi te bodo imeli šefi in sodelavci.
2. Rabiš mentorja - ali več njih. To ni nujno oseba, ki ti je določena po uradni dolžnosti. Najbolje je, če je to oseba, ki jo posel dejansko zanima in s katero se dobro razumeš.
3. Preden se lotiš naloge, moraš razumet osnovne koncepte. Za to imaš manuale v orodjih in tutoriale na netu. Te zadeve moraš vsaj preletet, da dobiš informacije o strukturi področja in ključnih konceptih.
4. Nalogo moraš razdrobit na dovolj majhne korake, da jih lahko izvedeš kot posamične operacije. Dober mentor, bi to že storil zate. Lahko mu pa ti pri tem pomagaš. Razumeti moraš proces od začetka do konca vsaj na abstraktnem nivoju, ko prideš do posamičnega sklopa probaš sam naredit kolikor zmoreš, potem pa greš do mentorja s konkretnimi vprašanji ("kako uvozim te podatke v to okolje ali obstajajo kakšna standardna orodja?..."; "orodje mi meče napake te in te, kje lahko dobim več informacij o tovrstnih napakah"...).

Če nekega problema ne uspeš rešit sam v eni uri, moraš poiskati pomoč mentorja.

Polarni_Medo ::

Razplet?

Boomerang ::

Najprej pojasnilo za tiste, ki pravite, da diplomant in status ne gresta skupaj:
Diplomiral sem na fakulteti, preden sem diplomiral pa sem se vpisal še na neko drugo šolo... gre za popolnoma ločena programa, tako da kar sedaj študiram, nima nobene veze z delom, ki ga opravljam... razen tega, da sem še naprej študent.

In še razplet:
Na začetku so mi namerno dali opravljati različna dela, da so videli na katerem področju sem najbolj produktiven... lahko bi mi to že prej povedali, ampak ne zakaj mi niso. Videli so, da pisanje skript ni ravno zame, tako da sedaj počnem čisto druge stvari. Vprašati po 1 uri se meni zdi prehitro in pretirano (tudi če gre za delo ki ga poznam). V tem času poskušam rešitev sam poiskati. Če bi nekoga spraševal vsako uro, bi dobil občutek, da nisem pripravljen vložiti niti kančka truda v učenje nove stvari.

ZaphodBB ::

Boomerang je izjavil:

Najprej pojasnilo za tiste, ki pravite, da diplomant in status ne gresta skupaj:
Diplomiral sem na fakulteti, preden sem diplomiral pa sem se vpisal še na neko drugo šolo... gre za popolnoma ločena programa, tako da kar sedaj študiram, nima nobene veze z delom, ki ga opravljam... razen tega, da sem še naprej študent.

In še razplet:
Na začetku so mi namerno dali opravljati različna dela, da so videli na katerem področju sem najbolj produktiven... lahko bi mi to že prej povedali, ampak ne zakaj mi niso. Videli so, da pisanje skript ni ravno zame, tako da sedaj počnem čisto druge stvari. Vprašati po 1 uri se meni zdi prehitro in pretirano (tudi če gre za delo ki ga poznam). V tem času poskušam rešitev sam poiskati. Če bi nekoga spraševal vsako uro, bi dobil občutek, da nisem pripravljen vložiti niti kančka truda v učenje nove stvari.

No, saj če špila potem špila. Rad bi samo navrgel, da sem odpustil več ljudi zato ker so spraševali premalo kot zato ker so spraševali preveč.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Karierna pot programerja brez računalniškega faksa (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Programiranje
16626750 (22018) 111111111111
»

Vsa podjetja rabijo "seniorčke" (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6713469 (10295) krneki0001
»

Kako najti delo?

Oddelek: Programiranje
389083 (7267) listje123
»

Za programerje, ki so zaposleni v podjetju

Oddelek: Programiranje
185592 (4123) WarpedGone
»

Šolski sistem in IT službe (strani: 1 2 )

Oddelek: Programiranje
9146130 (44890) Nejc Pintar

Več podobnih tem