» »

Torijski reaktor in vprašanja

Torijski reaktor in vprašanja

Starodavni ::

Že nekaj časa vem, da obstaja razvoj torijskih reaktorjev in da so že v 60 letih to razvili, a opustili zaradi političnih vzrokov, ker torij ni bil dovolj dober za izdelavo atomske bombe.

Potem pa danes naletim na tole.:

http://www.pocket-lint.com/news/129913-...

pa se mi porajajo dvomi, a je to res ali pa je tu kakšen keč, bral sem tudi da za zagon takega tipa reaktorja rabiš tudi uran 233, tako da zadeva ni več čisto povsem čista kot se je sprva kazalo.

Prosil bi za ostala vaša mnenja, vsi, ki mislite pljuvat po jedrski energiji pa prosim pojdite stran od te teme, hvala.

Je res, da lahko Torij na koncu postane nov in boljši vir energije kot so zdaj premog, plin in obstoječi jedrski reaktorji, ali pa je to kakšen promocijski nateg z namenom pritegniti investitorje. Kitajci in Indijci pospešeno delajo na tem.

Jim bo uspelo ali pa jih bo realnost spravil na tla.

Letalec ::

Je na youtubu malo morje videov na to temo. Vedno obstaja neki catch. Če gledamo realno, torej da štejemo, da je polovico od oblubljenega res, potem je zadeva še vedno zelo dobra.

Menda so ob začetku promoviranja zadevo zagrabili kitajci, ki so odnesli vse načrte iz 60ih. Kot si omenil planirajo do 2016 testni reaktor, nato so obljubljali do 2022 komercialno "turn-key" verzijo. Američani niso kazali nekega interesa, so se pa malo prislinili k kitajskemu programu.

O indiji se govori, da nekaj počnejo ampak nič kaj konkretnih info.

Testni reaktor (sicer konvencionalni in ne posebej zasnovan za "tekočo-sol") so že zagnali na norveškem http://singularityhub.com/2012/12/11/no....

vostok_1 ::

Torij je že delal, se dela na njemu in v prihodnosti bo redno delal. And all the nay sayers can suck my balls.
Kitajci to dobro vedo in delajo s polno paro na njemu. Tako kot na vseh drugih reaktorjih.

Američani, ki so ga razvili pa se nekaj krmežijo. Evropa pa doesn't know whate the fuck is going on, kot običajno.
Drugače pa naši južni sosedje turki majo veliko zaloge. Norveška pa prav tako nezanemarljivo količino.

WarpedGone ::

Evropa bo še 30 let sestavljalal svojo fuzijo.
In čez 30 let ugotovila, da čez 30 let bo pa zadeva res delala.
Zbogom in hvala za vse ribe

vostok_1 ::

Fuzija naj se dela, ampak tolk perspektivnih zadev je še vmes. Od torija do geotermalne energije. Če uspešno ponucamo to dvoje, smo dobri za kar nekaj časa.

alexa-lol ::

WarpedGone je izjavil:

Evropa bo še 30 let sestavljalal svojo fuzijo.
In čez 30 let ugotovila, da čez 30 let bo pa zadeva res delala.


ITER je globalni projekt, tako kot CERN.

 35 držav

35 držav



Funding: As of 13 July 2010, the total price of constructing the experiment is expected to be in excess of EUR15 billion,[36] an increase of EUR5 billion from the 2009 estimate.[37] Prior to that, the proposed costs for ITER were EUR5 billion for the construction and EUR5 billion for maintenance and the research connected with it during its 35 year lifetime. At the June 2005 conference in Moscow the participating members of the ITER cooperation agreed on the following division of funding contributions: 45% by the hosting member, the European Union, and the rest split between the non-hosting members – China, India, Japan, South Korea, the Russian Federation and the USA. During the operation and deactivation phases, Euratom will contribute to 34% of the total costs.

vir: ITER @ Wikipedia

Ob ITERju ima EU še množico ostalih energetskih projektov.

Zgodovina sprememb…

WarpedGone ::

Hvala za detajle ampak si le potrdil trditev - 'glavna' je Evropa: 45% by the hosting member, the European Union, ostalih 55% je razdeleno med 6 drugih - kitajce, indijo, japonce, južno korejo, ruse in američane.
Poleg tega so na Wikiju ocene izpred 4 let. Tule so mal novejše Cost Skyrockets for United States' Share of ITER Fusion Project:
ITER was supposed to start running by 2016. Since then, however, the project has been plagued by delays, cost increases, and management problem. ITER is now expected to cost at least $21 billion and won't turn on until 2020 at the earliest.


ITER je obsojen na neuspeh.
Zbogom in hvala za vse ribe

jype ::

WarpedOne> ITER je obsojen na neuspeh.

Ne, ni.

WarpedGone ::

In the early 1970s Dr. Bussard became Assistant Director under Director Robert Hirsch at the Controlled Thermonuclear Reaction Division of what was then known as the Atomic Energy Commission. They founded the mainline fusion program for the United States: the Tokamak. In June 1995, Bussard claimed in a letter to all fusion laboratories, as well as to key members of the US Congress, that he and the other founders of the program supported the Tokamak not out of conviction that it was the best technical approach but rather as a vehicle for generating political support, thereby allowing them to pursue "all the hopeful new things the mainline labs would not try".[7]

Črno na belem zakaj se gre pri celi zadevi.
Seveda folk, ki vleče plačo iz državnih proračunov na račun fuzije, tega noče slišat. Dlje ko se bodo delal da delajo na fuziji, dlje bodo vlekl lepe denarje.
Zbogom in hvala za vse ribe

alexa-lol ::

Velik del raziskav gre v razvoj materialov ki bi lahko zdržali tako ekstremen pogoje tako da tudi če bi se izkazalo da je projekt neuspešen bo iz njega prišlo saj bolj poglobljeno znanje o materialih.

Nekdo bi lahko rekel 30 let nazaj da je internet brezveze razvijati, danes pa vse sloni na internetu.
Prav tako bi lahko kdo rekel da je škoda denarja za financiranje raziskav s področja matematike, ker se itak vse dogaja v nekih abstraktnih svetovih in ni uporabno. Danes verjetno še ni direktno uporabno, ne veš pa kake bodo potrebe jutri.

Menda je bila pred 100 leti linearna algebra povsem nepriznano področje matematike, danes je pa to zelo uporabna veja matematike.

jype ::

WarpedOne> Črno na belem zakaj se gre pri celi zadevi.

Ja, ampak to ne pomeni, da je ITER obsojen na neuspeh. V znanosti in inženiringu ni neuspehov.



ITER ni nič dražji kot vsa ostala elementarna znanost, ki jo plačujemo - plačujemo jo pa predvsem zato, ker si to lahko privoščimo in ker vemo, da nas bo vesolje zradiralo, če bomo čakali na čas, ko bodo take raziskave nujne.

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: gzibret ()

WarpedGone ::

Zanimivo da si prilimal ravno sliko Edisona, osebe visokega ugleda in "sumljivih" detajlov.
Precej paše na ITER.
Zbogom in hvala za vse ribe

jype ::

Yup. Isti špas. Ampak električne luči, internet in radio vseeno uporabljaš, čeprav je vse izumljeno z obilico metanja ogromnih vsot davkoplačevalskega denarja v jamo brez dna.

korenje3 ::

torij se uporablja v wolframovih varilnih iglah.
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W

vostok_1 ::

korenje3 je izjavil:

torij se uporablja v wolframovih varilnih iglah.


Med drugim.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zaprtje jedrskih elektrarn in povratek k premogu škodujeta novorojenčkom

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
4813761 (11338) erunno
»

Pričetek gradnje tokamaka za ITER (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
7312636 (10798) guest #44
»

Naredi si sam - fuzijski reaktor (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
5015437 (11602) petrus
»

Electric fusion (inertial electrostatic confinement fusion - IEC) (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
828825 (5267) A. Smith

Več podobnih tem