» »

Montessori vzgoja

Montessori vzgoja

Temo vidijo: vsi
«
1
2

hendriks ::

Torej, kaj veste o tej vzgoji? Imate mogoče otroka v montessori vrtcu? Je to samo modna muha?
Hvala za odgovore in mnenja.

ales85 ::

Otroci naj bi se učili bolj samostojno, sami spoznavali okolje, mirna vzgoja. Otroci tudi sami pospravijo za seboj po obrokih (malica, kosilo, ...) vendar jih seveda vzgojitelji spremljajo in jim pomagajo, da bi jih tako navadili na bolj samostojne osebe. Materiali, ki se uporabljajo naj bi bili naravi prijazni, kar pomeni recimo nič plastičnih igrač.

Vir: žena :)

Za kaj več pa klik

Invictus ::

ales85 je izjavil:

Otroci naj bi se učili bolj samostojno, sami spoznavali okolje, mirna vzgoja. Otroci tudi sami pospravijo za seboj po obrokih (malica, kosilo, ...) vendar jih seveda vzgojitelji spremljajo in jim pomagajo, da bi jih tako navadili na bolj samostojne osebe.

To delajo tudi v nekaterih drugih vrtcih.

Tam, kjer je moja ta mala, imajo samopostrežno kosilo. Vsak si naloži toliko in tisto kar bo pojedel. Če je lačen, dobi še.

V vrtcih je še največ odvisno od vzgojiteljice/vzgojitelja. Montisori ima pač boljši filter, ker je vrtcev preprosto manj, pa se lahko malo izživljajo pri pripravi vzgojiteljev.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

ales85 ::

Nisem rekel, da tega ne delajo drugje (sploh). Ampak delajo pa to v vseh Montessori.

Ejsi_Disi ::

PRav nič drugače, kot v klasičnih vrtcih. Razen mogoče igrač.
Rock n' roll ain't noise pollution!

ginekk ::

hendriks je izjavil:

Torej, kaj veste o tej vzgoji? Imate mogoče otroka v montessori vrtcu? Je to samo modna muha?
Hvala za odgovore in mnenja.


Sem bil porabnik Montessori vrtca in zdaj šole, tudi porabnik storitev običajnega vrtca in običajne OŠ.
Kot pri vsakem podjetju, je odvisno od kadra. Precej je odvisno od intelekta vzgojiteljic kako bodo izvajale.
Še posebej v vrtcu, kjer so otroci mlajši in je smiselna komunikacija težja. Za dobro izvedbo bi potrebovali zelo pametne vzgojitelje.

Vrtca ne priporočam (ni bistvene razlike, preslab kader), medtem ko šolo pa močno priporočam.

Pri slednji ni klasičnih 45min predavanj učitelja. Ko obravnavajo novo snov se jim ponavadi predstavi tako, da pri tem neposredno sodelujejo.
Domačih nalog ni (vse naredijo po pouku v šoli), množice delovnih zvezkov (ki na koncu leta ostanejo na pol izpolnjeni) tudi ne.
Učenec si na dnevni ravni sam določi naloge znotraj letnega programa - glede na to kaj je že in česar še ni osvojil. Odpade razmišljanje "tega pa še nismo jemali, ni potrebno...". Imajo tudi redno projektno delo (po skupinicah), katerega smisel je usklajevanje znotraj skupine.

D3m ::

Midva z mojo še razmišljava, kam bo šel najin otrok. Zaenkrat sva pri Montessori ali Waldorfska.
|HP EliteBook|R5 6650U|

imagodei ::

Montessori ali Waldorfske šole/vrtci so po mojem osebnem mnenju nesmiselna modna muha. S partnerko imava otroka v običajnem vrtcu, kjer ima zelo sposobne in prizadevne vzgojiteljice. Napredek pri cca leto in pol staremu otroku je bil viden iz tedna v teden, pri čemer je usvajal stvari, ki jih doma nismo počeli.

Tako kot so že drugi povedali, tudi v običajnih vrtcih otroci pospravljajo za sabo, učijo jih samostojnosti in odgovornosti. Odsotnost plastičnih igrač in podobne oslarije so pa - well, oslarije. Pretvarjajmo se, da živimo v 19. stoletju, ker to bo otroku res pomagalo k razvoju v zdravo osebnost v 21. stoletju.

Resno, ne vidim prednosti v tem, da se pretvarjamo, da plastika ne obstaja. Ker je tako bolj naravno in zdravo? Ja, pa jade. Dvoletnemu otroku daj v roke smartphone, pa bo po parih dneh sam znal naštimat Youtube in izbrat pesmico iz seznama prikazanih. Verjetno zato, ker je to ful naravno in ker je jamski človek imel Smartphone v žepu svoje jakne iz mamutovega krzna?
- Hoc est qui sumus -

D3m ::

Dobro, da sta našla tako sposobne in prizadevne vzgojiteljce, da lahko postaviš svoj primer nad drugimi.
|HP EliteBook|R5 6650U|

shmandi ::

Če imata v običajnem vrtcu zelo sposobne in prizadevne vzgojiteljice pač imata srečo. Ni povsod tako. Včasih kar ne morem verjeti, ko poslušam zgodbe vzgojiteljic, kaj vse se v vrtcih dogaja in kaj si nekatere vzgojiteljice dovolijo. Seveda niso zanemarljive zahteve raznih staršev...
Verjamem, da ima montessori boljši filter glede zaposlovanja kadrov. In ne gre se za zanikanje obstoja plastike. Gre se za to, da vejo, da tudi kaj drugega razen plastike obstaja.

Kar pa se pametnih telefonov in dvoletnega otroka tiče... Saj zato se jim reče pametni telefoni, ker človek ne rabi lastne pameti za njihovo uporabo. Saj to danes veliko staršev počne; dveletnemu otroku porinejo pametni telefon, da se jim ni treba ukvarjat z njim. Zato pa imamo takšno družbo, kot jo imamo. Zato je precejšnji delež otrok v šoli gibalno nesposobnih... Saj lahko nekdo reče: Imamo avtomobile in ne rabimo biti gibalno razviti... Brez gibanja tudi ni zdravja. Kar pa seveda spet ustreza raznim industrijam, ki nas obkrožajo. Sicer pa tudi že razvijajo aplikacije in pripomočke za pametne telefone, ki bodo skrbeli za naše zdravje, tako, da je tudi ta skrb odveč :)

St235 ::

Verjamem, da ima montessori boljši filter glede zaposlovanja kadrov.

Zakaj? Ker ima fancy ime?

shmandi ::

Zato, ker ni del naše javne uprave.

D3m ::

Po Lakotniku udrihaš samo zato, ker dela v javnem sektorju? To ni lepo.
|HP EliteBook|R5 6650U|

shmandi ::

haha. Nisem vedel. Nikakor ne mislim, da so v javnem sektorju vsi ljudje slabi. Bi pa bilo treba malce prevetriti njihovo zaposlovalno politiko in včasih tudi kaj odgovornosti za njihova dejanja prenesti na zaposlene. Se mi zdi, da slednjega najbolj manjka

Aston_11 ::

Manj mulcev kot ima folk, bolj komplicira in misli, da ima doma naslednjega Einstaina. Bolj kot je fancy ime, boljši je program. Not, ker v tem ni logike.

shmandi ::

Jaz mislim, da je pri montessori in podobnih ravno obratno. Vzgoja otrok se izvaja ob igri, spoznavanju stvari, narave, vsakdanjih opravil... Pač stvari, ki bi se jih naj otrok učil. Moj otrok ne rabi pri treh letih učenja angleščine, kitajščine in nuklearne fizike. Za te stvari bo še vedno čas. Rabi pa vzgojo v razvitega mladostnika, ki bo pripravljen na življenje, ne glede na to, kakšno bo.
Ne smemo pozabiti, da bi vrtci naj bili vzgojno varstvene ustanove in ne izobraževalne.

jype ::

Montessori nima zveze s plastiko, temveč z avtoriteto, zaupanjem in samozavestjo.

Splača se prebrat literaturo o tem, nima pa smisla verjet, da je nek vrtec boljši samo zato, ker sam sebi reče Montessori.

imagodei ::

D3m je izjavil:

Dobro, da sta našla tako sposobne in prizadevne vzgojiteljce, da lahko postaviš svoj primer nad drugimi.

Pravzaprav so takšne vzgojiteljice pogoste, problematični so največkrat starši, ki s svojo permisivno vzgojo že v ranem otroštvu iz otrok ustvarjajo čustvene in socialne invalide, ki jih še tako prizadevne vzgojiteljice težko pohendlajo.

Če daš otroka v Montessori vrtec, se pa zavežeš, da boš spoštoval njihove vzgojne prijeme in se ne pritoževal nad njimi.

Sploh krasna pa je uporaba "naravnih materialov" (beri: starih bombažnih plenic) v Wadorfskem vrtcu. V naš običajni vrtec sta starša prepisala svoja dva otroka iz Waldorfskega. Tam so promovirali bombažne plenice, tako da sta bila oba opremljena z njimi. Vzgojiteljici sta ob vpisu debelo pogledali, a profesionalno sprejeli previjanje otrok v "bombažkah". No, po nekaj mesecih so tudi starši ugotovili, da je precej bolj higienično in lažje, če otroka povijaš v "Pamperske", tako da sta tudi v vrtec prinesla plenice za enkratno uporabo. Tudi sicer sta nad našim vrtcem čisto navdušena, kljub temu, da je za njima Walfdorska izkušnja.
- Hoc est qui sumus -

innerspace ::

Ni point v imenu ampak v metodi.
Ce so v "normalnem" vrtcu zaposleni kompetentni vzgojitelji(kar ni pravilo), bo otrok delezen korektne vzgoje in ne bo(niti starsi) zaradi tega obcutil nobenega manjka.
Si pa tudi mislim, da v bolj specificnih vrtcih ne zaposlujejo zgolj nekoga s primerno izobrazbo ampak morda izberejo boljsi kader, ki se bo bolj poglobljeno ukvarjal z otroki.

Ceprav sem si po opisu znanke, ki se je potegovala za delo v Waldorfskem vrtcu, sklenil, da gre za prevec usmerjen program in da zadeva ze postaja leglo zaprisezenih sledilcev neke ideologije.
Donate BTC here: 35KR84u3rXN3in1kCw9YHRz4WF3r5kfFF4

Invictus ::

imagodei je izjavil:

D3m je izjavil:

Dobro, da sta našla tako sposobne in prizadevne vzgojiteljce, da lahko postaviš svoj primer nad drugimi.

Pravzaprav so takšne vzgojiteljice pogoste, problematični so največkrat starši, ki s svojo permisivno vzgojo že v ranem otroštvu iz otrok ustvarjajo čustvene in socialne invalide, ki jih še tako prizadevne vzgojiteljice težko pohendlajo.

This ...

Precej pomaga, če je v skupini tudi kak vzgojitelj. Moška roka precej pripomore k redu, seveda če je le ta pravi ... 100% babji kolektivi niso nikoli dobri ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

imagodei ::

shmandi je izjavil:

Če imata v običajnem vrtcu zelo sposobne in prizadevne vzgojiteljice pač imata srečo.

Ne. Ponovno, večina vzgojiteljic je profesionalk, ki rade delajo z otroki. Nesrečo moraš imeti, da dobi tvoj otrok za vzgojiteljico zoprno teslo, ki svoj poklic jemlje kot zoprno zadolžitev.

shmandi je izjavil:

Ni povsod tako. Včasih kar ne morem verjeti, ko poslušam zgodbe vzgojiteljic, kaj vse se v vrtcih dogaja in kaj si nekatere vzgojiteljice dovolijo. Seveda niso zanemarljive zahteve raznih staršev...

Še enkrat: največ problemov izhaja od doma, od staršev, ki s permisivno vzgojo uničujejo otrokov razvoj in socializacijo že od najbolj nežnih let dalje in so preveč zaščitniški do otroka. Zaradi takih otrok moramo starši ob vpisu otroka v vrtec podpisovati, da dovoljujemo vzgojiteljicam pregledovanje lasišča otroka zaradi uši. Čakam samo, da bom naslednje leto dobil v podpis, da sme otroka vzgojiteljica spremlja na stranišče oz. da mu sme zamenjati plenico in mu pri tem očediti rit.

shmandi je izjavil:

Verjamem, da ima montessori boljši filter glede zaposlovanja kadrov. In ne gre se za zanikanje obstoja plastike. Gre se za to, da vejo, da tudi kaj drugega razen plastike obstaja.

Otroci v našem vrtcu so na otroškem igrišču, kadar le dovoljuje vreme. Enako, če dovoljuje vreme, so na sprehodu. Skupino (najmlajši, to je od 11 mesecev do 2 let) so že mnogokrat odpeljali na kmetijo gledat živali, jeseni so nabirali odpadlo listje, spoznavali kostanjeve ježice, igrali so se s storži, snegom... Verjamem, da je po večini drugih vrtcev enako. Ne verjamem, da se za poklic vzgojiteljice odločajo ljudje zato, ker so jim otroci odvratni in jih želijo ščipat, klofutat in zmerjat. Delo zahteva celega človeka. Če hočeš imeti mir, je treba otroke zamotit in motivirat in ne razumem, kako bi lahko dosegel drugače, kot da si zelo kreativen. Prepričan sem, da se vzgojiteljice v vrtcu pogovarjajo med sabo in si delijo nasvete, izkušnje. Še zdaleč ni tako samo v Montessori vrtcih.

shmandi je izjavil:

Kar pa se pametnih telefonov in dvoletnega otroka tiče... Saj zato se jim reče pametni telefoni, ker človek ne rabi lastne pameti za njihovo uporabo

Brezvezne buče.

shmandi je izjavil:

Saj to danes veliko staršev počne; dveletnemu otroku porinejo pametni telefon, da se jim ni treba ukvarjat z njim.

Naša dva otroka ne gledata televizije sploh. Kljub temu, da delam v računalništvu, otroka v seštevku (starejši bo star 22 mesecev) še nista preživela dveh ur na računalniku (OK, predvajanja pesmic in Gosenice Tinke na Youtube pač ne štejem za čas, preživet za računalnikom). Zjutraj in zvečer se pocrkljamo v postelji in takrat pod nadzorom starejši dobi v roke pametni telefon, da pogleda 6-minutno risanko Gosenica Tinka ali pa poslušamo 2-3 otroške pesmice.

Ker sem sicer tudi sam športnik in vaditelj, ter vsako leto vidim vse več gibalno nesposobnih otrok, pa pravzaprav spodbujam gibanje v naravi, primerno za otrokovo starost. Kadar je le možno, smo zunaj.

Point pa sploh ni ta, da bi otroku dal v roke smartphone in se ga znebil za dve uri, pač pa v tem, da se otrok teh stvari mimogrede priuči. Ne zato, ker bi bile naravne, ampak zato, ker je zvedav in ker živi v modernem svetu, kjer bo predvidoma do smrti obkrožen s tehniko. Pretvarjat se, da nek material ne obstaja, pa kakršen koli je že razlog, je zgrešeno.
- Hoc est qui sumus -

Phantomeye ::

shmandi je izjavil:


Kar pa se pametnih telefonov in dvoletnega otroka tiče... Saj zato se jim reče pametni telefoni, ker človek ne rabi lastne pameti za njihovo uporabo.


Ne izmišljuj si no... pametni telefon se imenuje pametni zaradi naprednih funkcionalnosti.

gruntfürmich ::

zopet prelaganje odgovornosti za slovenčke, ki vgojijo debila?
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

shmandi ::

To, da je večina vzgojiteljic takšnih, da imajo rade otroke in so profesionalne še zdaleč ne pomeni, da imamo super javne vrtce. Za poklic vzgojitelja/vzgojiteljice se ne bi smel odločit nihče, ki teh lastnosti nima! Nikakor ni to delo za nekoga, ki bi rad svoje lastne probleme razreševal s tujimi otroci. Večina ni dovolj, čeprav tudi v podatek o večini precej dvomim. Preveč se je vzpodbujalo vpisovanje v te programe pred časom, kot najhitrejša možnost pridobitve dodatne izobrazbe...

Ne pravim, da ti daješ svojemu otroku računalnika ali telefona samo zato, da se ga znebiš. Jih je pa veliko, ki ga. In to je žalostno. Statistično cca. 30% staršev udari svojega otroka pred enim letom starosti. To je tudi žalostno.

Phantomeye je izjavil:

shmandi je izjavil:


Kar pa se pametnih telefonov in dvoletnega otroka tiče... Saj zato se jim reče pametni telefoni, ker človek ne rabi lastne pameti za njihovo uporabo.


Ne izmišljuj si no... pametni telefon se imenuje pametni zaradi naprednih funkcionalnosti.


Potem bi se jim reklo napredni telefoni.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: shmandi ()

imagodei ::

shmandi je izjavil:

To, da je večina vzgojiteljic takšnih, da imajo rade otroke in so profesionalne še zdaleč ne pomeni, da imamo super javne vrtce. Za poklic vzgojitelja/vzgojiteljice se ne bi smel odločit nihče, ki teh lastnosti nima! Nikakor ni to delo za nekoga, ki bi rad svoje lastne probleme razreševal s tujimi otroci. Večina ni dovolj, čeprav tudi v podatek o večini precej dvomim. Preveč se je vzpodbujalo vpisovanje v te programe pred časom, kot najhitrejša možnost pridobitve dodatne izobrazbe...

Glede na to, da so bile generacije otrok dolga leta precej precej manjše od desetletnih statistik, je verjetno število vzgojiteljic precej usahnilo. In čeprav so morda mnogi to videli kot hitro možnost prekvalifikacije, te 15 otrok izmozga, če nisi iz pravega testa. Zato dvomim, da bi nesposobne vzgojiteljice vztrajale dolga leta na delovnem mestu, ki jim skuri zadnje atome moči in pobere zadnje živce. Slišal sem za mnoge primere, ko so se novopečene vzgojiteljice raje vrnile nazaj v trgovino.

shmandi je izjavil:

Statistično cca. 30% staršev udari svojega otroka pred enim letom starosti. To je tudi žalostno.

Seveda je žalostno, ampak žalostno je tudi to, da takšne stvari največkrat očitajo drugim tisti, ki sami preživijo z otrokom 2 uri na dan. Otrok je sicer v varstvu pri babici ali tetki, medtem ko mamica in očka tekata po trgovinah in se vmes dobita s prijatelji na kavi.

Ko ti otrok že 30-ič v zadnji uri steguje prste v vtičnico (čeprav imaš ustrezno zaščiteno - morda pa je stari starši nimajo), potem ko že pol noč nisi mogel spati, ker se je otrok odločil, da bo raje buden, ti v nekem trenutku morda res ni več do pojasnjevanja, da je vtičnica nevarna in ga že 30-ič zamotiti z neko novo igrico. Sploh zato, ker se otroku začne zdeti zabavno, da skačeš okoli njega in ga vlečeš stran. Takrat ga pač "frcneš" po prstih.

A smo ponosni na to? Ne, vsekakor je boljše ohranit mirno kri in mogoče otroka ignorirat, naj vtika prste v (sicer ustrezno zaščiteno vtičnico, navkljub nevarnosti da bo to morda počel tudi na obisku pri prijateljih, ki nimajo otrok in nimajo zaščitenih vtičnic), ampak, sram kot nas je, včasih pač ne zmoremo več.
- Hoc est qui sumus -

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: imagodei ()

St235 ::

To, da je večina vzgojiteljic takšnih, da imajo rade otroke in so profesionalne še zdaleč ne pomeni, da imamo super javne vrtce.
Problem javnih vrcev niti pod razno niso vzgojitelji/ce ampak starši. Ampak za razliko od privatnih ustanov tipa Montessori v javni ustanovi ne morejo postaviti izločevalnih kriterijev in sankcinirat nespoštovanje pravil. Kar potem vodi v idiotizme, kot je ta da rabiš pisno soglasje staršev za pregledovanje lasišča in potem pol leta trajajočo epidemijo uši, ker eden od staršev tega ne dovoli, ker njegov otrok pa že ne more imet uši, ker ga vsak večer pošrpicajo s sveto vodo.

D3m ::

Gremo nazaj k Montessori šoli, ki je starejša od nas.
|HP EliteBook|R5 6650U|

murmur ::

Preizkusena dva privatna in javni vrtec. Po mojih izkusnjah je privatni (ne glede na to, da je bil "neskoncno" drazji) svetlobna leta za javnim vrtcem. Od hrane, aktivnosti, odnosa, ne vem, vsega. Meni bizarno, ampak resnicno. Tako da, kar se mene tice, so nasi javni vrtci rules. Za Montessori pa ne vem kaksna kvaliteta je pri nas ( po moje ne gre primerjat Montessori na zahodu z nasimi ), kot receno pa ne zamenjam niti pod razno.

imagodei ::

St235 je izjavil:

Problem javnih vrcev niti pod razno niso vzgojitelji/ce ampak starši. Ampak za razliko od privatnih ustanov tipa Montessori v javni ustanovi ne morejo postaviti izločevalnih kriterijev in sankcinirat nespoštovanje pravil.

This.

Starši se morajo v teh ustanovah strinjat z nekimi pravili igre. Tam ti lahko povedo, da odgovornosti učijo s postavljanjem nagajivega otroka v kot, če se s tem prijemom strinjaš, potem super. Če se ti to zdi barbarsko, otroka ne vpišeš. Če se strinjaš, da otrokom dajejo le lesene igrače, na katerih se super nabirajo bakterije in ki jih mlajši otroci nosijo v usta, spet super. Če se ti zdi bebasto, da ne morejo uporabljati bolj higienskih plastičnih igrač, ki jih med epidemijami dejansko tudi razkužujejo, potem otroka ne vpišeš. Če se ti zdi OK, da so v skupini otroci od 11 mesecev do 5 let, potem super. Če se ti zdi normalno, da so psihosocialne potrebe enoletnega otroka drugačne kot zahteve petletnega otroka, potem ga ne vpišeš.

In na koncu zagovorniki npr. Montessori sistema pravijo, da je le-ta res super.
- Hoc est qui sumus -

D3m ::

In katera prvatna vrtca sta to bila in kateri javni?
|HP EliteBook|R5 6650U|

sensei ::

Preizkusena dva privatna in javni vrtec.

Tko na pamet sklepam, da če daš vrtce v privat organizacijo, da je fajn če pojačaš še definicijo vrtca, čeprav regulacija. Ni težko bit podjeten in odpret igrišče, ki služi zgolj varstvu, medtem ko od vrtcev pričakujemo vzgojo.

Invictus ::

Problem vseh javnih ustanov, ne samo vrtcev, je v tem da izhaja vse skupaj iz prejšnje države, kjer izbire preprosto ni bilo, ljudje so manj vedeli, in je bila neka avtoriteta.

Če bi se malo zgledovali po zahodu, sploh ZDA kar se tiče ureditve pravnih odnosov med ponudnikom storitev in stranko, bi bilo vse lažje.

Vrtci bi povedali svoja pravila, seznanili starše, ki bi podpisali soglasje. Potem pa ni izjem. Če ti pač sistem v vrtcu ni všeč, lahko otroka izpišeš. Ali pa ga vrtec celo vrže ven, ker ima s starši preveč sranja. V končni fazi gre kljub vsemu za nek pogodbeni odnos, kjer pogodbo lahko prekineta obe stranki.

Ker seveda sistemu javnih vrtcev ni v interesu da bi se ocenjevalo vrtce in prosto premikalo otroke med njimi, potem pač imamo situacijo kot je. Staršem vrtec ni všeč, seveda otroka nočejo vozit 3 km drugam v drug vrtec in potem nabijajo zaposlenim.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

murmur ::

D3m je izjavil:

In katera prvatna vrtca sta to bila in kateri javni?


Oba + javni v Ljubljani. Poimensko pa ne bi javno, lahko na zs.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: murmur ()

Pithlit ::

ginekk je izjavil:

hendriks je izjavil:

Torej, kaj veste o tej vzgoji? Imate mogoče otroka v montessori vrtcu? Je to samo modna muha?
Hvala za odgovore in mnenja.


Sem bil porabnik Montessori vrtca in zdaj šole, tudi porabnik storitev običajnega vrtca in običajne OŠ.
Kot pri vsakem podjetju, je odvisno od kadra. Precej je odvisno od intelekta vzgojiteljic kako bodo izvajale.
Še posebej v vrtcu, kjer so otroci mlajši in je smiselna komunikacija težja. Za dobro izvedbo bi potrebovali zelo pametne vzgojitelje.

Vrtca ne priporočam (ni bistvene razlike, preslab kader), medtem ko šolo pa močno priporočam.

Pri slednji ni klasičnih 45min predavanj učitelja. Ko obravnavajo novo snov se jim ponavadi predstavi tako, da pri tem neposredno sodelujejo.
Domačih nalog ni (vse naredijo po pouku v šoli), množice delovnih zvezkov (ki na koncu leta ostanejo na pol izpolnjeni) tudi ne.
Učenec si na dnevni ravni sam določi naloge znotraj letnega programa - glede na to kaj je že in česar še ni osvojil. Odpade razmišljanje "tega pa še nismo jemali, ni potrebno...". Imajo tudi redno projektno delo (po skupinicah), katerega smisel je usklajevanje znotraj skupine.


Da strnem to v eno vprašanje... Montessori je torej namenjen staršem ki se jim ne da ukvarjat z otroki in to raje prepustijo šoli? To mi je namreč najprej padlo na pamet ko sem preprala post. Pač otroka se za 'celostno' vzgojo prepusti vzgojiteljem/učiteljem. Ker starši ki se z otroki ukvarjajo dosežejo enako, ali pa še več.

Po drugi strani pa... 'celostna' vzgoja s strani staršev + Montessori zna bit kar dobra kombinacija.
Life is as complicated as we make it...

Pithlit ::

imagodei je izjavil:

A smo ponosni na to? Ne, vsekakor je boljše ohranit mirno kri in mogoče otroka ignorirat, naj vtika prste v (sicer ustrezno zaščiteno vtičnico, navkljub nevarnosti da bo to morda počel tudi na obisku pri prijateljih, ki nimajo otrok in nimajo zaščitenih vtičnic), ampak, sram kot nas je, včasih pač ne zmoremo več.

Moj prvi nasvet ko dam tamalo komu drugemu v varstvo: "če bo zganjala neumnosti jo kar dej čez rit". Do sedaj se je izkazalo za nepotrebno. Je pa res da takšno 'varstvo' velikokrat pomeni določeno stopnjo nevarnosti (raftanje, kanjoning, plezanje...) kjer je "zganjanje neumnosti" zelo hitro izzivanje resnih poškodb... tudi smrti.
Life is as complicated as we make it...

ginekk ::


Da strnem to v eno vprašanje... Montessori je torej namenjen staršem ki se jim ne da ukvarjat z otroki in to raje prepustijo šoli? To mi je namreč najprej padlo na pamet ko sem preprala post. Pač otroka se za 'celostno' vzgojo prepusti vzgojiteljem/učiteljem. Ker starši ki se z otroki ukvarjajo dosežejo enako, ali pa še več.

Po drugi strani pa... 'celostna' vzgoja s strani staršev + Montessori zna bit kar dobra kombinacija.


Ne vem od kod ta zaključek, še vedno otrok več časa preživi s staršema kot v šoli. Če pa sklepaš po domačih nalogah... zadnje kar mi pade na pamet, je z otrokom delat domačo nalogo ali celo, da jaz njemu naredim. Naloge niso nikoli tako težke, da se ne bi mogel sam potrudit. Mogoče kak nasvet ali dva. Lahko edino preverjam, če se drži in res naredi kar mu je bilo naročeno - torej se ne izogiba odgovornosti in obveznostim.

Montessori šola se je bistveno bolj potrudila, bila fleksibilna, privabit OBA starša na redne razgovore o tem kako se otrok v šoli razvija. Ne samo starša, še otrok je zraven pri teh individualnih roditeljskih.

chironex ::

imagodei je izjavil:

Montessori ali Waldorfske šole/vrtci so po mojem osebnem mnenju nesmiselna modna muha. S partnerko imava otroka v običajnem vrtcu, kjer ima zelo sposobne in prizadevne vzgojiteljice. Napredek pri cca leto in pol staremu otroku je bil viden iz tedna v teden, pri čemer je usvajal stvari, ki jih doma nismo počeli.


Absolutno se strinjam, to je samo še en način izžemanja denarja, s tem da se mi zdi Waldorfski vrtec v bistvu cisto sfaljen. Dejansko vzgaja otroke v okolju, ki je nerealno, kaj pa se zgodi, če žival daš v okolje na katerega ni prilagojena pa tako ali tako veste.

Pithlit ::

ginekk je izjavil:

Ne vem od kod ta zaključek, še vedno otrok več časa preživi s staršema kot v šoli. Če pa sklepaš po domačih nalogah... zadnje kar mi pade na pamet, je z otrokom delat domačo nalogo ali celo, da jaz njemu naredim. Naloge niso nikoli tako težke, da se ne bi mogel sam potrudit. Mogoče kak nasvet ali dva. Lahko edino preverjam, če se drži in res naredi kar mu je bilo naročeno - torej se ne izogiba odgovornosti in obveznostim.

Montessori šola se je bistveno bolj potrudila, bila fleksibilna, privabit OBA starša na redne razgovore o tem kako se otrok v šoli razvija. Ne samo starša, še otrok je zraven pri teh individualnih roditeljskih.

In kako je to drugače od random javne OŠ?

Jaz tamali ne delam domače, pomagam ji kadar rabi pomoč (ko nekaj ne zastopi ji razložim + še kaj kar ni nujno bistvo njenega vprašanja... ali pa ko mora kakšne podatke kje iskat). Domačo sicer dela več ali manj v šoli. Odgovornosti se ne izogiba (kadar jo rabim kje drugje jo moram skoraj dobesedno za lase odvleč od šole). Glede roditeljskih nas pa prav nihče ne odganja. Smo vse tri družinske članice zraven.

Torej kje je že montessori tolk grozno superiorna da bi se splačalo tolk dnara vanjo zmetat?
Life is as complicated as we make it...

Okapi ::

Ko ti otrok že 30-ič v zadnji uri steguje prste v vtičnico
To je lep primer zgrešene/prestrašene vzgoje otrok. V mojih časih ni bilo nobenega otroka, starejšega od 7-8 let, ki ne bi vtaknil prstov v vtičnico. Vtakneš enkrat in veš, zakaj so ti starši rekli, da ne smeš.;)

D3m ::

chironex je izjavil:

imagodei je izjavil:

Montessori ali Waldorfske šole/vrtci so po mojem osebnem mnenju nesmiselna modna muha. S partnerko imava otroka v običajnem vrtcu, kjer ima zelo sposobne in prizadevne vzgojiteljice. Napredek pri cca leto in pol staremu otroku je bil viden iz tedna v teden, pri čemer je usvajal stvari, ki jih doma nismo počeli.


Absolutno se strinjam, to je samo še en način izžemanja denarja, s tem da se mi zdi Waldorfski vrtec v bistvu cisto sfaljen. Dejansko vzgaja otroke v okolju, ki je nerealno, kaj pa se zgodi, če žival daš v okolje na katerega ni prilagojena pa tako ali tako veste.


Torej je vse sfaljeno. Zakaj sploh dajate otroke na tako ustanovo?
|HP EliteBook|R5 6650U|

Pithlit ::

Okapi je izjavil:

Vtakneš enkrat in veš, zakaj so ti starši rekli, da ne smeš.;)

To sploh ni nujno.
Life is as complicated as we make it...

Okapi ::

Ja, včasih mora kdo res večkrat poskusiti, ampak prvič ko ga strese, bo vedel, zakaj ne bo nikoli več vtikal prstov v vtičnico.

O.

Buggy ::

Okapi je izjavil:

Ko ti otrok že 30-ič v zadnji uri steguje prste v vtičnico
To je lep primer zgrešene/prestrašene vzgoje otrok. V mojih časih ni bilo nobenega otroka, starejšega od 7-8 let, ki ne bi vtaknil prstov v vtičnico. Vtakneš enkrat in veš, zakaj so ti starši rekli, da ne smeš.;)


kaj pa ko bo plezal cez balkonsko ograjo ali pa nepremisljeno skakal na prometno cesto...bo takrat tudi "ze drugic vedel"... sej vem da se bolj kot ne hecas, a tudi tako razmisljanje je nekaj cisto obicajnega med mojimi vrstniki, kakor tudi, da se otrok prehranjuje s tistim kar njemu pase (makar cokoloda), pa da gre spati, ko se njemu zazdi pa lahko ob 1h zjutraj, ce je tako.

Zgoraj je nekdo omenil da je solski otrok vec s starsi kot pa z profesorji/vzgojitelji. To v mojem primeru 13 in 10 letnika nikakor ne drzi. Otrok gre v solo ob 7ih pride s sole in dejavnosti okoli 15-16h. Preden pridemo starsi s sluzbe, kar je okoli 17-18ih, sta otroka pri babici v varstvu oz. se igrata z vrstniki.

Ko pridemo domov, pojemo vecerjo imata se vsaj dve uri dela s solo (naloge ucenje). Ker stremimo k samostojnem ucenju sta zopet bolj kot nesama, priloznostno ce imata zeljo se jim pomaga oz izprasa nauceno. Potem je ze ura za ogled morda kaksne kratke risanke, igranje z domacjo zivaljo oz druzenje s strasi...vsega skupaj 2-3 uri. Spat hodijo ob 9-ih, saj so priprave z umivanjem in posteljo, kjer se ulezemo skupaj predelamo tekoci dan, razlozimo kaksno nejasnost, krivico, uspeh,... in ze spita kot angelcka :8)

Seveda govorim za klasicen dan med tednom, ko je pouk, med vikendi in ko so pocitnice so stvari seveda drugacne, vsekakor pa dandanes otroci nasplosno zelo malo casa lahko prezivijo s strasi, pa ce si se tako zelijo, mi pa se bolj...dopuscam pa moznost da je samo pri nas tako :(

gruntfürmich ::

pa kako ste navalili na vtičnico... čeprav je pretanka za prste otroka.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

ginekk ::


Torej kje je že montessori tolk grozno superiorna da bi se splačalo tolk dnara vanjo zmetat?


Delovne navade in odgovornost, ki jih otrok tam dobi bolj verjetno.
Jaz sem poskusil oboje, ti očitno nisi. Enako sem preizkusil vrtec in ni zame opravičljive razlike.

Glede na tvojo dikcijo "dnara zmetat", dvomim da te lahko kakorkoli prepričam.

Okapi ::

sej vem da se bolj kot ne hecas,
V resnici se nič ne hecam. Za marsikatero stvar bi bilo bolje, da jo otrok sam poskusi in se prepriča, da je boleče, ker staršem itak ne verjame. Nekatere stvari zaradi varnosti pod nadzorom staršev. Vseh stvari se pa seveda na tak način ne da naučiti oziroma preprečiti. In razlika je seveda tudi med stvarmi, ki se lahko zgodijo po nesreči ali zaradi nepazljivosti (pri teh samo izkušnja ni dovolj, čeprav tudi pomaga), in stvarmi, ki se po nesreči praktično ne morejo zgoditi, ampak samo namenoma (pri teh je lastna izkušnja neskončno koristnejša od prepovedi).

O.

Mipe ::

Kaj, otrokova vzgoja ni vredna denarja?

Ni čudno, da je narod moralno na psu.

Yacked2 ::

Mipe je izjavil:

Kaj, otrokova vzgoja ni vredna denarja?

Ni čudno, da je narod moralno na psu.


Z denarjem ne vzgaja.
Korak naprej ni vedno ustrezen...sploh če si na robu prepada!

chironex ::

Mipe je izjavil:

Kaj, otrokova vzgoja ni vredna denarja?

Ni čudno, da je narod moralno na psu.


Lol. Narod je moralno na psu, ker je vecina Slovenije sestavljene iz plitko mislečih, kot si se izkazal sam. Glavni problem je, da denar še ne naredi dobre vzgoje. Sploh ne pri takih alternativnih skrpucalih kot so Montessori in Waldorfska "šola", ki so bolj namenjene temu, da se lahko mame z žarečim obrazom pohvalijo pred kolegicami in imajo občutek, da so dobre mame, saj so za otroka naredile "vse".

In to jih tako zadovoljuje, da jih npr. takile stavki niti ne ganejo: "A 2005 study and associated review concluded that Montessori education results in comparable (but not higher) academic achievement to traditional approaches. The review also concluded that studies have found no detectable differences in personality as a result of attending Montessori schools."

(po domače povedano, isti k*)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: chironex ()

Mipe ::

Žal se zgodovina in statistika ne strinjata z vama.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vpis v vrtec (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6010702 (8856) Daliborg
»

Kako ob službi imeti čas za otroke? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6313814 (10579) darthvader
»

Slikanje otrok, soglasje da ali ne? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5516057 (13847) sisemen
»

Varčevanje in visoko šolstvo (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6814005 (12399) Mr.B
»

Ne pošiljanje otroka v osnovno šolo?

Oddelek: Šola
153546 (3036) kekz

Več podobnih tem