» »

web development tools

web development tools

rdecibik ::

Prosim, ali mi kdo malo razloži za kaj se rabi rabi web development tools (primer)?
Hvala!

SimplyMiha ::

V glavnem se uporabljajo za debuganje (razhroščevanje) spletnih strani v delu, ker omogočajo vpogled v samo izvorno kodo med aktualnim prikazom spletne strani. Uporabljajo se tudi za razvoj v živo, ker lahko neposredno spreminjajo izvorno kodo in takoj vidijo spremembo.

To je orodje v glavnem za spletne razvijalce in dizajnerje.

rdecibik ::

Zdravo!
jaz tudi imam pod "orodja" razme obcije, ali to pomeni da jaz tudi lahko nekaj spreminjam in kaj? (firefox)
Hvala!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: rdecibik ()

Looooooka ::

O kerem programu točno govoriš. Ker to ma od browserja do večine IDE-jev za razvijanje.

SimplyMiha ::

Spreminjaš lahko samo znotraj svojega brskalnika - karkoli spremeniš, ne bo spremenilo dejanskega stanja na strežniku. To je predvsem orodje za pomoč pri razvoju spletnih strani. Zadeva nima "Save" gumba.

rdecibik ::

Ali pravi spletni razvialci delajo na tem istem orodju? ALi oni imajo obcijo "save"?

Ali oni delajo na drugih orodjih?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: rdecibik ()

broken/link ::

Ali učenec naredi sam domačo nalogo? Ali mu jo naredijo drugi?

Ali drugi samo pomagajo ali delajo nalogo namesto njega?

Uros!no ::

Odvisno kaj imaš v mislih? Poglej mywebmasterlinks ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Uros!no ()

SimplyMiha ::

Spletni razvijalci razvijajo v svojem izbranem okolju - naj je IDE ali navadna beležka - vendar vedno v različnih brskalnikih preverijo, kako spletna stran zgleda. Tam so ta orodja v veliko pomoč, ker lahko v živo spreminjajo stran in nato vnesejo popravke v svoje izbrano orodje.

Zamisli si krojača, ki dela obleko po meri. Ko je obleka izdelana, ti jo nadene, da vidi, kje je še treba popraviti - tu pa tam kak šiv, morda odrezat tule.

Zgodovina sprememb…

rdecibik ::

Mene zanima kaka je razlika med tem kar lahko naredim jaz na lastnemu računalniku za razliko od razvijalca in dizajnerja ki delajo take sprememe da jih vidijo vsi ki odprejo določeno spletno stran

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: rdecibik ()

SimplyMiha ::

Takole je: trajne spremembe lahko naredi samo tisti, ki ima dostop do spletne strani oz. njenega spletnega prostora. Svojo spletno stran urejaš na svojem računalniku, shraniš in pošlješ na strežnik. Vsi vidijo tvoje spremembe.

Drugi, ki uporabljajo ta orodja, se lahko poigrajo s tvojo spletno stranjo - ampak samo v svojem brskalniku. Spreminjajo samo kopijo, ki jo vidijo sami, sprememb pa ne morejo uvesti, ker ne morejo shraniti na spletno mesto.

Zgodovina sprememb…

rdecibik ::

Hvala! Glede orodij, ali vsi uporabljamo ista orodja, ali so določene razlike (eni ena, drugi druga)?

SimplyMiha ::

Vsak brskalnik ima svoja "web development" orodja. Tu so še IDE - Integrated Development Environment - ki so bolj kompletne rešitve za razvoj spletnih strani oz. aplikacij. Nekateri pa uporabljamo kar beležko (Notepad).

Razlike? Tista orodja v brskalniku so bolj za sprotno delo, razhroščevanje in predogled sprememb. IDE in urejevalniki teksta oz. spletnih strani pa so bolj kompletna orodja za intenzivnejše delo.

Vsak razvijalec ima svoj način dela; eni se zanašajo izključno na "web developer tools" brskalnika, drugi prisegajo na IDE... Mačko namreč lahko odereš na tisoč načinov, ti sam izbereš tistega, ki ti najbolj leži.

rdecibik ::

To pomeni da jaz kot navadni uporabnik ki nima DOSTOPA do spletne strani (ki ni moja!) tudi nima mdostopa do VSEH orodij

(web development tools brskalnika)
- ali je to odvisno od posameznega računalnika?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: rdecibik ()

SimplyMiha ::

V brskalniških orodjih lahko narediš vse, kar hočeš - recimo pobrišeš celotno vsebino strani. Ti boš videl prazno stran, vendar je v resnici nespremenjena za vse druge. Dokler ne shraniš spremenjene spletne strani na njeno spletno mesto, so vse tvoje spremembe samo začasne. Če nimaš dostopa do spletnega mesta, ne moreš narediti nobene škode, ne glede na orodje.

In ne, ni odvisno od računalnika, samo od brskalnika. (IDE so druga stvar).

Zgodovina sprememb…

rdecibik ::

To pomeni, če imam isti računalnik, pa tudi isti brskalnik, za lastno stran imam obcijo "save", tujih strani pa ne morem spreminjati - iz istega računalnika?

Oziroma: spletni razvijalec lahko vsaj nekaj naredi tudi iz MOJEGA računalnika, če mu ga dam na voljo?

(Npr, tisti ki dizajnira slo tech se lahko usede na moj lastni laptop in na njem naredi spremembe slo techa javne, da jih lahko vsi vidimo?)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: rdecibik ()

SimplyMiha ::

Računalnik tu sploh ni pomemben niti orodje. Pomembno je samo to, ali imaš dostop do strežnika, kjer je shranjena spletna stran.

Če imaš torej dostop shranjen na svojem računalniku (shranjen naslov strežnika ter geslo za dostop - "Remember me" fora), lahko do spletne strani dostopa kdorkoli, ki odpre to orodje, v katerem imaš shranjeno geslo, na tvojem računalniku. Ali pa mu daš dostop (naslov ter geslo), da lahko naredi spremembe.

Če dizajner slo-techa hoče preko tvojega laptopa narediti spremembe na ST-ju, rabi samo uporabiti svoj dostop do ST-jevega strežnika - spremembe naredi na tvojem računalniku v kateremkolu orodju, potem pa z laptopa pošlje dokumente na ST-jev strežnik in s tem vse spremembe postanejo vidne vsem. Brez tega dostopa - če ga pozabi ali kaj takega - pa ne more naredit ničesar.

rdecibik ::

Joj, najlepša hvala vsem - bili smo hudo produktivni:)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: rdecibik ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

HTML in CSS v Visual Studio 2017

Oddelek: Programiranje
91288 (826) Stari89
»

Kako oz. z čim izdelujete spletišča? (strani: 1 2 )

Oddelek: Izdelava spletišč
5713274 (11690) Goran's Blog
»

HTML 5 (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Izdelava spletišč
25458556 (47531) rustypac

Iščem/ponujam delo (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Izdelava spletišč
10139081 (27044) Primoz
»

Posodabljanje spletne strani

Oddelek: Izdelava spletišč
61180 (999) Gino

Več podobnih tem