» »

Nakup monitorja CRT ali LCD- svetujte

Nakup monitorja CRT ali LCD- svetujte

matej123 ::

Pozdrav!

Ker se monitor kupuje ponavadi enkrat na par let me zanima naslednje.
Kaj svetujete:
Torej v igri sta:

CRT Samsung 19" SM959NF in

LCD Samsung 15" SM152T

Zanima me naslednje:

Kaj izbrati če:
a) srfam po netu, malo urejam grafike, gledam filme (ali TV) in špilam teške špile.

b) srfam po netu, malo urejam grafike, gledam filme (ali TV).

Kako se LCD obnese pri igranju iger. Kako je s prijaznostjo do oči pri prvem in drugem.
Kako komentirate zgornji izbor LCD-ja (17" out of budget limit:).

BTW grafika je radeon 9000 pro all wonder
  • spremenil: matej123 ()

iration ::

Samsung CRT all the way, imho.
Tudi jaz bi imel kakšno pravico rad v življenju. Npr. pravico do tega, da delam
12 ur na dan in sem za to nagrajen s strani delujočega ekonomskega prostora, ne
pa kaznovan s strani Salmoneličevih gremlinov. - NavadniNimda

boštjan ::

15'' LCD se ne splača kupovat,ker za isti keš dobiš kvaliteten 19'' CRT monitor,pa oči tudi ne bodo trpele.drugo pa je če nimaš placa na mizi, oz. si omejen s placom

San ::

Pri monitorjih je velikost (skoraj) najpomembnejša. 19" je veliko več kot 15" lcd ( kar je enako 17" crt).

mile ::

CRT monitorje bo počas bedarija kupovat, za jeseni so napovedana konkretna znižanja LCD monitorjev in jaz vem , kaj si bom omislil Pa še v "bučo" ti nič ne seva, kar ni ravno zanemarljivo

res pa je , da jaz 15" LCD ne bi kupoval (rajš zber še 40 jurjev, pa si kup enga 17" LCD-ja)

c3R4R ::

Jst uporabljam LCD 17" PHILIPS 170B2T, pa sm izredno zadovoljen. Edinole v igrah je malo slabša kvaliteta slike. Drugač je LCD zakon za oči, surfanje po netu, kakšen filmček..
Drugač se pa strinjam z mile-tom!!
Zaradi neurij imajo hrasti globje korenine.

Marjan ::

mile: "za jeseni so napovedana konkretna znižanja LCD monitorjev"

Kje si to slišu?
:\

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Marjan ()

tha_man ::

Ja, danes so 17" LCDji tako poceni da se jih bolj splača kupit kot 15". Sliko ima LCD superiorno vsakemu CRTju, če le uporabljaš ločljivost za katero je narejen (15" za 1024x768, 17" pa 1280x1024). V igrah utegne slednje biti problem če imaš prešvoh grafično (1280x1024 na Radeonu 9000 ne bo glih najbolj igrabilno), je pa res da se v igrah malo slabša slika sploh ne opazi. Poslabša se itak samo ostrina, tako da v bistvu dobiš neke vrste antialiasing brez naprezanja grafične ;))


Jaz uporabljam LCD že kaki dve leti in ga ne zamenjam za noben CRT, sem pa bil takrat pred isto dilemo - 15" LCD ali 19" CRT.
(c) 1982 Sinclair Research Ltd

San ::

No, k imate toliko čez CRT povedat, ga imam 100x raje kot LCD. Zame imajo LCDji nekam puste barve, v igrah se nemarno packajo še zmeram - recimo ultra hitro nažiganje UT2003 - in slika ni gledat, če ne uporabljaš pravih resolucij. Kot vidljivosti je razmeroma ozek, zato ne bi videl z balkona, ker komad si štimam na playerju za poslušat, pa še cenejši so. Sevanje pa je že dokaj preživeta stvar, bolj kvarno je dolgotrajno gledanje v ekran (oko ne fokusira več ur, prihaja do glavobolov , itd.)

Zato je stvar osebne izbire, kaj je komu všeč in ne bi uporabljal besed superioren ter bedarija, ker gre še zmeram za stvar osebne odločitve, oz. ni popolne prevlade v prednostih tako LCDja kot CRTja.

Primate X ::

(rajš zber še 40 jurjev, pa si kup enga 17" LCD-ja)


hehe kokr da je 40 jurjev tok mal:D

aja k se glih tuki o LDC-jih pa CRT zaslonih pogovarjate: a je res, da je 15" LCD zaslon vizuelno (po dejanski velikosti zaslona) primerljiv z 17" CRT zaslonom?... to sem nekje prebral pa mi ni povsem jasno:\

tha_man ::

Fora je v tem da so LCD-ji veliki točno toliko kot piše, medtem ko so CRTji cca 1" manjši (zato ker je del ekrana skrit) - 17" ima tako samo 16" vidno površino, in podobno je pri vseh modelih. Poleg tega ikaš pri LCDju občutek da je ekran celo večji, ker ni tiste velike kište odzadaj :)
(c) 1982 Sinclair Research Ltd

andrej ::

zame tukaj sploh ni vrasanje. LCD all the way. Ravno sem zamenjal 22" CRT za 19" LCD pa ne grem NIKDAR vec nazaj. Slika je na LCD-ju bistveno manj utrijajoca za oci, brez geometrijskih napak, in odlicno citljiva.

Za oci je LCD definitivno bolj primeren - oci ti bodo hvalezne, verjemi!

Kar se pa iger tice, pa imajo CRT rahlo prednost, venar se je njegovih slabosti laze navadit, kot pa slabosti CRT modelov. Kaj ti je bolj pomembno? Hitra slika pri igranju spilov, ali slika, ki ne bo povzrocala glavobolov ko pises seminarske in browsas? Ne pozabit, da LCD zasede bistveno manj prostora na mizi, je bistveno lazji in porabi manj energije.

andrej ::

kot je tha_man povedal, menirjo CRT proizvajalci velikost celotne katodne cevi, tudi del, ki je "skrit" v ohisju in na katerem ni prikazane slike. Efektivna povrsina je vec kot inco (2.54 cm) manjsa. Po kvaliteti slike pa se recimo 17" CRT ne more primerjat z 15" LCD.

nodes ::

Oči ti bodo hvaležne za kakšen odličen CRT.

Tako kvalitetnega LCD še ni, potem bo še lep čas predrag za domačo uporabo.

LCD za tajnice in nezahtevne internet uporabnike.

mile ::

marjan : To je informacija od enega dilerja , ker sem tudi sam hotu prešaltat na LCD , pa bom res počakal na jesen

nodes ::

A bojo spustil marže? :D

Darko ::

Bolj verjetno se bo znižala proizvodna cena, ker bo razvojni dinar že pokrit, razen tega grozijo nove tehnologije (OLED- organski LED), ki imajo bistveno boljše karakteristike (aktivno oddajajo svetlobo in ni potrebno osvetljevanje), koti gledanja so večji, ...
Je pa tako: 15" LCD ima ločljivost 1024x768, torej enako kot 17"CRT in enako količino podatkov (slike) na zaslonu. Ker ima 17"CRT probližno 15,8" vidnega polja je to nekje primerljivo. Kvalitetni 17" CRT zmorejo 1280x1024 ampak so ikone in črke predrobne (pisave lahko povečaš). 17" LCD zmore 1280x1024 in ima velikost pike 0,264mm (15"LCD ima 0,297cm, kar je skoraj malce grobo) in je po količini slike primerljiv z 19"CRT. Prej sem imel 21"EIZO s 1600x1200 in so oči trpele, ko sem bral majhne ikonce in črke (kljub veliki pisavi na zaslonu), zato razmišljam o 18"LCD, ki ima velikost pike 0,28mm in ločljivost 1280x1024.
Spomnim pa se, da je pred petimi in več leti 15" Nokia stala čez 70KSIT in 17" preko 120KSIT. Torej so LCD-ji že primerljivi s CRT-ji. Problem pa so še vedno barve. Barvni obseg je manjši in kot gledanja zelo vpliva na zaznavo barve. Probleme imam v Wordu, ko senčim tabele v sivo in je jakost senčenja (5% do 40% sivine) zelo odvisna od kota gledanja. Če nagnem ekran nazaj pa siva postane svetlejša kot bela. Težave imam pri zaznavi drsnikov, ki so v XP zelo nekontrastni.

Prav lahko pa se tudi motim
LP Darko

andrej ::

drzi, da barve niso cisto na nivoju CRT-jev, vendar je to tudi odvisno od samega LCD-ja. Danasnji novejsi in kvalitetnejsi modeli imajo zelo dobre barve, ki so verodostojne tudi pri razlicnih kotih gledanja. Sicer ne cisto tako kot pri CRT-jih, vendar bistveno bolje kot vcasih.

MadMax ::

Zaenkrat me še noben 17" LCD ranga do cca. 200kSIT ni toliko navdušil, da bi sploh razmišljal o njem.
Imam pa 4 leta starega CRT Nokia 447F (trinitron), kateremu je bila cena ob nakupu ene 110kSIT.
Sicer bi moral za konkretno primerjavo primerjat z 15" LCDjem, a tudi ta do nekje 160kSIT ni niti blizu enemu boljših 17" CRTjev do ene 90kSIT.

Saj ne rečem, da LCDji nimajo prednosti (velikost, teža, skoraj pol manjša poraba, ni rentgenskega sevanja...), toda slabosti, kot so vidni kot, kontrast, barve, neenakomerna osvetljenost ter predvsem cena in fiksna resolucija mene osebno (zaenkrat) še vedno zelo motijo.
Strinjam se, da je kvaliteta LCDjev zelo napredovala in da se cene nižajo, toda predvsem cene slabših modelov. Dobri LCDji pa so še vedno (pre)dragi.
Sicer pa so tudi CRTji danes boljši za nižjo ceno kot so bili včasih, mar ne?

Vsakemu vsekakor priporočam obisk kakšne večje trgovine, kjer si lahko v živo ogledajo več takšnih in drugačnih monitorjev in se glede na želje in potrebe sami odločijo za nakup.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

tha_man ::

Popolna ostrina slike, dejstvno da *ni* geometrijskih popačenj niti utripanja sploh niso omembe vredne prednosti, kaj? :\ Ker ravno zaradi teh lastnosti imam jaz LCD.
(c) 1982 Sinclair Research Ltd

MadMax ::

tha_man:
Popolna ostrina slike? Seveda, ker je raster pik na LCDju bolj grob.
Geometrijska popačenja? Na mojem CRTju so deformacije ob robovih manjše od 0.5 mm;)
Primerjave z npr. Samsungovim 755DFX (rekorder v popačenjih) sicer ne mislim delat.
Utripanje slike? Kaj pa je to? Aja, to je tisto, kar daje na Samsungu 151S vtis, da se slika trese:D

Če bi bolje pogledal, sem za pozitivnimi lastnostmi napisal tri pikice, kar pomeni, da našteto ni vse. Vsega se pač ne spomneš vedno. Toda, ker imaš LCDja, si tiste ... enostavno spregledal, ker si mislil, da so dead-pixels, rajt?:P

Napisal sem svoj pogled na zadevo-ker pa imajo vsake oči svojega malarja, naj se vsak odloči sam.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMax ()

kopernik ::

Dejstvo je, da se prodaja LCD-jev zvišuje, CRT-jev pa zmanjšuje.
A ni to dovolj tehten argument? Očitno so ljudje spoznali, da so LCD
zasloni boljši. Zame ni dileme. Odkar sem si kupil LCD, nočem več gledati
na CRT. Komaj čakam, da mi še v službi zamenjajo CRT (ki je sicer dober,
19" SONY G420 Multiscan Trinitron) z LCD-jem. Ker vsaj zame je velika
razlika dan za dnem gledati 8ur v CRT ali pa v LCD.

lp

tha_man ::

MadMax, s tistimi tremi pikicami si izpustil najpomembnejše lastnisti LCDja, kar pač nisem mogel kar spregledat :) Je pa dejstvo da še nisem videl CRTja ki bi prikazal tako ostro in geometrijsko pravilno sliko kot LCD, pa sem ob nakupu gledal tud najboljše modele 19" CRTjev za 200 jurjev (to je blo cca leto in pol nazaj). Ne verjamem da so se od takrat tako zelo izboljšali.

Poleg tega je tipka za samonastavitev pravo odrešenje :) Nič več neštetih in dolgotrajnih nastavitev slike za vsako ločljivost in frekvenco posebej, tu samo pritisneš gumb in se vse samo nastavi :)
(c) 1982 Sinclair Research Ltd

andrej ::

da. ostrina besedila je na LCD-jih fantasticna. Noben, ampak res noben CRT se ne more primerjat z ostrino, kar pomeni, da na LCD-jih odpadejo napenjanje oci in glavoboli. Sam sem prej imel 22" CRT, in niti pri locljivosti 1024x768 slika ni bla tako ostra kot na LCD-ju.

Kar se tice barv drzi. Te niso cisto tako dobre kot pri CRT-jih, samo treba vedet, da niti vsi CRT-ji nimajo popolnih barv. Kaj je v koncni fazi bolj pomembno? Da mas cisto pravo barvo na vseh delih zaslona ali da te glava ne boli?

Vidni kot je danes zelo izboljsan. Fiksna locljivost pa je nekaj na kar se je treba navadit, kar pa niti ni tako tezko.

Mislim, da so omenjene slabosti LCD-jev prevec napihnjene. Vidni kot, barve, fiksna locljivost, mrtve pike so prenapihnjene. Jaz z njimi sploh nimam problemov. Na dveh LCD-jih nimam nobenega mrtvega piksla, vidni kot ni tako zelo slab, da bi se ves cas mogo sikirat zaradi njega, barve so dobre, fiksna locljivost pa je tudi ok. Razen ce spilas kak spil in se zgodi interpolacija, ki pa je odvisna od samega proizvajalca. Na mojem samsungu je sploh ne opazim.

Kakorkoli ze, vsakumor svoje. Osebno svetujem LCD-je, vendar ima vsak pravico do svojega mnenja o njih.

San ::

LCD ima res veliko prednosti pred CRTjem, samo za hard-core gamerja, LCD še nima prave rešitve. Ne dvomim pa, da bodo v 2 letih tudi tu našli pravi odgovor za nas.

Dead_Eye ::

meni se zdi da je tu šlo vse skupaj malo izven teme.

osebno bi raje vzel 19" CRT kot 15" LCD že zaradi vidne površine :) , verjetno tudi raje tudi kot 17"LCD

glede vaših zgornjih komentarjev: pri LCD-jih me moti predvsem njihova CENA na velikost/kvaliteto... npr. ko bo soliden 18", 19" LCD stal okoli 100k sit ga bom z veseljem kupil... :)

pa še to: če lih ne gledaš v monitor(v word) 8ur na dan, ne rabiš LCD-ja
The one and only

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Dead_Eye ()

andrej ::

Dead_Eye: ce bi raje vzel 19 CRT namesto 17 LCD zaradi velikosti potem ali se nikdar nisi vido LCD-ja ali pa samo govoris v 3 dni. 17 LCD ima priblizno enako vidno povrsino kot 19 CRT! Pri CRT-jih proizvajalci ne navajajo vidne povrsine amapk celotno katodno cev, katere del je skrit v ohisju, s cimer je efektivna vidna povrsina manjsa.

Glede CENA na velikost/kvaliteto pa bi se dalo debatirat, se posebej pri definiciji kvalitete. Na splodnjem delu cenovne lestice se LCD-ji po ceni nikakor ne morejo primerjat s CRT-ji, vendar v tej kategoriji kvaliteta ni pomembna. Cim pa gremo par razredov vise, pa se to razmerje zmanjsuje. V bliznji prihodnosti pa se bo obrnilo v prid LCD-jem, kar se je ze zgodilo v najvisjem cenovnem rangu.

Jaz zase vem, da mi je moj LCD ponudil boljse razmerje med ceno/kvaliteto/velikostjo kot podobno velik CRT.

andrej ::

vse bolj pa ugotavljam, da se thread usmerja v napacno smer iz cesar je nastala debata LCD vs. CRT. Vse manj pa odgovarja na dilemo, ki jo je imel matej:

CRT Samsung 19" SM959NF
ali
LCD Samsung 15" SM152T

matej, najboljse, da si oba monitorja ogledas in ju neposredno primerjas. sele potem se bos lahko na podlagi tvojih oci odlocil. Dobro pa bi blo, da gre s teboj nekdo, ki se na monitorje spozna in te bi lahko opozoril na morebitne "slabosti" vsakega monitorja...

San ::

Matej, kot že v prvem mojem postu piše, je velikost najpomembnejša, šele nato pride ostalo. Tvoja izbira Samsunga pa za ta denar, gladko poseka marsikateri LCD, 15" LCDji pa mu (vsaj zame) niso niti do kolen - od odzivnosti, medlih barv, do zrnaste slike, da ne omenjam cene. Ravno ta model je moj drugi Trinitron monitor in z njim sem več kot zadovoljen.
Kaj bi povzročalo nekaterim glavobole, nimam pojma, vendar sem prepričan, da ni frekvenca osveževanja - meni dela na 120 Hz, 1280x960. Ponavadi je glavobol posledica dolgotrajnega gledanja monitorja, LCD ali CRT.
In na koncu, ko kupuješ monitor, ne potrebuješ poleg nobenega strokovnjaka (teh je za vsakim vogalom mali miljon in vseh vrst - sami specialisti ;), ker sam veš za kaj ga največ potrebuje in kaj najbolj paše tvojim očem. Skoraj tko kot izbira nove bejbe.

@ andrej:
- ne izumljaj tople vode glede velikosti monitorjev
- kar ti predlagaš je, da vzame manjši in slabši monitor od večjega, čeprav sam praviš, da ni mogoče primerjati cen na kakovost/velikost v TEM rangu med LCD in CRT
- ravno spodnja-srednja lestvica je najpomembnejša, ker meni nič ne pomaga, če stane kulturen 17" LCD monitor, ki bi bil enakopraven temu Samsungu, okoli 180.000 (to je za 100.000 razlike - še eno 9700pro si lahko omislim zraven)

kopernik ::

Dead_eye:
>pa še to: če lih ne gledaš v monitor(v word) 8ur na dan, ne rabiš LCD-ja
Upam, da to ni letelo name:) Jaz Worda namreč ne uporabljam.

SunTrace:
>Ponavadi je glavobol posledica dolgotrajnega gledanja monitorja, LCD ali CRT

ni res. Govoril sem pa o utrujenosti in ne o glavobolu.
Jaz veliko uporabljam računalnik: v službi in doma. Vem,
kakšna je razlika in tudi vsi, ki jih poznam, govorijo
isto. Skratka, noben, ki si je kupil LCD-ja, noče več nazaj
na CRT. Seveda so izjeme (kot vidim tukaj na forumu), ampak
v 95% je tisto, kar sem napisal, res.

No, še nekaj na to temo. Če je denar najpomembnejša stvar,
potem si pač kupi CRT. Noben, ki bo gledal le ceno, si ne bo
šel kupovati LCD-jev, ki so 100kSIT dražji.
Sploh pa res nima smisla kupovati le 15" LCD. To je premalo.

lp

andrej ::

SunTrace:
- ne izumljam tople vode, ampak zgleda, da vsi prevec gledate na samo velikost.
- jaz NE predlagam manjsega in slabsega. Ampak raje manjsega in boljsega, kot pa velikega in slabsega. Ne pravim pa, da je tisti 19 CRT slabsi. Pravim, da je na splosno bolje vzet manjsi in boljsi monitor.

- LCD za 180k SIT ne samo, da se lahko primerja z 19 CRT, vsakega odpihne, da ne ve kje je doma.

Zgleda, da bo res treba na kaksnem Slo-Tech partyu dat vec monitorjev skupaj, pa boste lahko sami primerjali kvaliteto LCD-jev in CRT-jev.

Dead_Eye ::

jankofer: ne sploh ni bilo mišljeno tebi, predvideval sem, da človek rabi moitor za domačo rabo - igre,...

andrej: LCD ima vedno vsaj 1" manj kot CRT (17 > 19...), pa najdi mi en 17" LCD do 100k in da je boljši od 959NF:\ :\

pred leti sem se odločil za najslabšega 17" namesto dobrega 15" in mi ni bilo žal, tako da je tudi velikost pomembna.


in kot sem že prej povedal, za to ceno vzemi raje samsunga 959NF;)
The one and only

andrej ::

dead_eye: ena inca gor al dol. Raje ena inca manj pa boljsi monitor.
glede 17 LCD za 100k, ki je boljsa od tega CRT-ja pa bi znova lahko diskutirali. kaj je boljse? Nekdo, ki spila samo spile in mu ostrina besedila ni pomembna bo raje imel CRT, ne glede ali mu das LCD za 100k ali za 300K. "Kvaliteta" je zlo subjektivna. osebno mam raje inco manj in LCD.

matej123 ::

Hvala vsem za odgovore.
Moja odločitev:

Samsung SM 957 NF 19". Za eno leto bo dobr, potem bodo pa tudi LCD jem cene padle in bomo preklopil.

LP
Matej


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kater CRT monitor? (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
675871 (4779) Tilen
»

Igranje na najvišji ločljivosti

Oddelek: Novice / Grafične kartice
454422 (3212) Suli
»

zakaj je LCD bolj zdrav (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
557145 (5829) trs
»

Dober CRT (Trini/Diamond -tron) ali LCD? (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
565379 (4438) iso2000
»

LCD pocenitev?!?

Oddelek: Kaj kupiti
292304 (1161) LojzePek

Več podobnih tem