» »

Dokazi (ali vsaj argumenti) za oziroma proti obstoju boga

Dokazi (ali vsaj argumenti) za oziroma proti obstoju boga

««
5 / 16
»»

TESKAn ::

Kdo pa pravi, da zunaj vesolja čas sploh obstaja? Potem je vsako vprašanje 'kaj je bilo prej' brezpredmetno.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

OwcA ::

Dovolj smo zatavali v sranpota. Nazaj k temi, prosim!
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Poldi112 ::

Ideja o bogu pa je sicer nastala z opazovanjem narave (in nezmožnostjo razlage njenih pojavov). Torej napačno razlago vremenskih, potresnih, vulkanskih ipd. pojavov. Nepoznavanja.

Od kje ti ta ideja.

.:joco:. ::

Meni od nikoder.
Z raziskovanjem primitivnih plemenskih ljudstev se vidi, kako si oni razlagajo lepo in slabo vreme, smrt, izbruh vulkana, sončni mrk, bolezni, potrese in podobne stvari. Torej za stvari, ki jih ne razumejo, je kriv bog ali kako drugo nadnaravno bitje.
Iz tega lahko sklepamo, da imajo krščanske, muslimanske ipd vere podoben izvor.
"Is science true?"
You don't get it.
Science is the process of trying to find out what's true.

delfinus ::

Mislim da bog je in ta se pojavlja v obliki masovne crne luknje, ki vesolje ustvarja in hkrati unicuje. Torej kreator novega in unicevalec starega. Torej, ko gremo v hrame taksne in drugacne in "molimo" molimo zato, da nam crna luknja prizanese se kak moment. Tudi nas prah od kosti bo pojedla lepega dne in nastala bo neka nova materija. Lp D.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: delfinus ()

.:joco:. ::

delfincek, pocnes enako, kot so poceli pred 5000 leti. Nekaj, česar ne razumeš, poimenuješ bog. Imaš pravico misliti, kar želiš. Ampak tako mišljenje nas ne bo pripeljalo nikamor. Vsaj ne v oddelku znanost in tehnologija.
"Is science true?"
You don't get it.
Science is the process of trying to find out what's true.

delfinus ::

Boga=crna luknja sem poimenoval sarkasticno. Vsakrsno razmisljanje o bogu je zgolj domneva, hipoteza in presumpcija (znanosti, religije, politike, common sensa) in svobodno izrazanje misljenj in debatiranje, da si malo nakravzlas mozgancke in naredis kompilacijo tistega kar si prebral, dozivel, slisal, videl ipd. vsak si pa postavi svoj cilj kaj zeli povedati. Da bi pa kam prisli pri tej debati npr. do odkritja pa sigurno ne. Ne vem pa kaj je tvoj cilj?

lp, D.

dreamlost ::

mogoče mal oftopic...

nekateri ljudje pravijo, da se splača živeti že samo zato da lahko občudujemo lepoto sveta, vesolja....mnogo znanstvenikov tudi trdi, da ne bi s takšno vnemo proučevali narave, če ne bi bila v njej neka posebna lepota...
..pravijo da izumitelja spoznaš po njegovi stvaritvi...in tako lahko glede na urejenost vesolja sklepamo da mora biti za njim nek stvarnik,.. ja starček s sivo brado dvanajstkrat ovito okrog nevemčesa:D ...tole je čist subjektivna misel podprta z ničimer, ampak vseen, sm mogu mal še js dodat....
...aja pa glede starčka ne vzet resno, če je že kakšen bog, zihr ni podoben človeku, čeprav piše v SP da je naredil človeka po svoji podobi itd., ker to po moje ni mišljeno dobesedno.....bolj se mi zdi ustrezna tista, da je delček boga v vsakem izmed nas ter tudi v vsakem delčku narave...

...pa še tole: če hočemo neko stvar dokazati "za zihr" da velja oz. ne, se poslužimo matematike, ki je čist fajn zadeva za kar večino stvari, ampak mislim da dokaz boga pa je še mal (al pa velik) izven dometa matematike...tako da je tole naše filozofiranje bol tko: js pravm ja + par bednih argumentov, ti praviš ne in prav tko + par bednih argumentov, pol se mal "sporečeva", rezultat je takšen da ne vemo nič več - razen morda tega da ne vemo nič več;) ...tako da v boga (takšnega al drugačnega) verjameš al pa ne, ne moreš ga pa dokazovat z ne vem kero filozofijo (ne nimam nič proti njej) al pa kakšno fizikalno-matematično teorijo.......ne še

BigWhale ::

Delfincek tvoje stalisce je pa precej taksno, filozofsko.... Mar ne? ;>

Poldi112 ::

Iz tega lahko sklepamo, da imajo krščanske, muslimanske ipd vere podoben izvor.

Ta sklep je napacen.

.:joco:. ::

Moj cilj je predstaviti moj pogled na svet, poslusati druge, poskusat spodbijat njihove izjave, če se ne strinjam z njimi in pričakovat spodbijanje mojih, sodelovati v dobrih debatah...

Kaj ni to namen foruma?

In zaenkrat ne vidim smisla dokazovati boga, saj zanj ni ne teoretiče in ne praktične osnove, na kateri bi lahko naprej gradili.
Če je vprašanje filozofsko, potem bog lahko da je. Bog, kot produkt človeške domišljije in napačne razlage naravnih pojavov.

To je vse.
"Is science true?"
You don't get it.
Science is the process of trying to find out what's true.

.:joco:. ::

Poldi112, te vere imajo osnovo kje?
V drugih verah.
Morda tudi tiste v drugih.
V osnovi pa so imele (IMO) vse enak izvor.

Sicer pa, pričakujem kakšen bolj konstruktiven odgovor, drugače je debata brez pomena.
"Is science true?"
You don't get it.
Science is the process of trying to find out what's true.

delfinus ::

Tako za razvedrilo in sprostitev me je najblizje bogu dosedaj pripeljala pop-science in to v obliki 3D animacije, dokumentarna nanizanka BBC-ja - SPACE.

Poldi112 ::

Joco. Tebi je ocitno osnova nezmoznost razlage naravnih pojavov.
Glej, krscanstvo se je zacelo z Jesusom. Seveda je na njega vplivalo kar je bilo prej, ampak vseeno je on zacrtal novo pot. Podobno Buda. On je bil princ, imel je vsega kar si je lahko zazelel. Ampak srece pac ni mogel kupiti. In ko je ugotovil, da vsi umrejo, je zacel iskati smisel zivljenja. In ga nasel. In ni ga nasel z matematiko, ampak s tem da se je poglobil vase. To ti je osnova budizma. Tako da ne mores reci da je nastalo brez osnove. Niti da je razlaga na naravne pojave.
In podoben izvor so imele ostale vere. Ne nezmoznost razlage naravnih pojavov, ampak zmoznost utemeljevanja smisla zivljenja. In tu ne gre za to da slabici ne morejo ziveti brez smisla. Ali da se bojijo smrti.
Tudi ne gre za nasprotovanja med verami, gre le za drug nacin podajanja istih zadev. Pri budizmu je luc to kar je pri krscanstvu sveta trojica. V grobem. Podobno kot lahko direktorije predstavis s predali v omari (disku) ali vejami na drevesu. In datoteke z nogavicami v predalu ali listi na vejah.

BigWhale ::

Joco,

> In zaenkrat ne vidim smisla dokazovati boga, saj zanj ni ne
> teoretiče in ne praktične osnove, na kateri bi lahko naprej gradili.

Tebi je dovolj, da ves, da si skupek molekul, ki so bile povsem slucajno obdarjene z inteligenco, razumom in zavedanjem samega sebe. Kako, zakaj in v kak namen pa si, te pa pac ne zanima. Narejen si bil iz ene celice, in v naslednjem prdcu casa bos razpadel na atome.

Vidis, to je tebi dovolj, marsikomu pa ni. :) Pa ce se tebi to zdi se tako neprakticno in neverjetno.

.:joco:. ::

Marsi komu to ni dovolj. Marsi kdo tudi ni verjel, da je zemlja okrogla.

Saj pravim, vsak naj verjame kar hoče. Spoštujem drugačna mnenja od mojih.
Vendar, to kar sta počela Jezus in Buda, pa danes počnejo psihologi, filozofi, biologi in konec koncev tudi fiziki. Najsi bodi to razlaga smrti, vulkana ali smisla življenja. In to na nekih trdih osnovah, na papirju, z dokazovanji...
"Is science true?"
You don't get it.
Science is the process of trying to find out what's true.

Poldi112 ::

Aja. In kateri psiholog (ali celo fizik ali biolog) je na trdnih osnovah, z dokazovanji, razlozil smisel zivljenja?

Zheegec ::

Katero verstvo je razložilo smisel življenja?
Ne greši, pa boš nagrajen, ubogaj svojega pastirja, pa boš prišel v nebesa, kjer se boš imel fino fajn :D
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Poldi112 ::

Alien, ocitno se nikoli nisi poglobil v krscanstvo in posledicno govoris bedarije.

Zheegec ::

Enlighten me please !
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Double_J ::

Ko se poglobiš v krščanstvo, ugotoviš da v njem ni nič globljega. Če si trezen namreč. Če nisi, te pa jasno lahko zavede in zanese. Pa zmotno misliš, kako so drugi zavedeni, ker ne razumejo.
Dve šivanki...

Poldi112 ::

In ti Double_J si se poglobil v krscanstvo da si prisel do teh ugotovitev? Dej vsaj preberi Novo zavezo.
In Alien tudi. Jaz nimam toliko znanja da bi tu zagovarjal in razlagal sveto pismo. Nisem kristjan. Sem ga pa prebral parkrat in vama lahko povem, da bistvo ni v tem kako priti v nebesa.
Recimo glede tistega, ne gresi pa bos nagrajen. To imas prav. Ampak ni to nagrada ala bonbon. Saj ce delas dobra dela cutis neko notranje zadovoljstvo. Enako kot te "pece vest", ce delas krivico.

Zheegec ::

In Alien tudi.

Kaj misliš da ga nisem? Prav lepo se sklada s kakšnimi pravljicami za lahko noč :D
Ampak ni to nagrada ala bonbon.

Če nočeš bombona se pač ne potrudiš zanj, če ti pa grozi pekel se pa pač pokoriš in ubogaš.
Beeeee.
Saj ce delas dobra dela cutis neko notranje zadovoljstvo. Enako kot te "pece vest", ce delas krivico.

In za to moraš biti kristjan? Vse to je odvisno od vzgoje - staršev in družbe in če je v družbi veliko netolerantnih in nestrpnih kristjanov in drugih vernikov pa res ne moremo pričakovati nič dobrega.

Že v samem bistvu našega nastanka - Eva nastane iz Adamovega rebra - lahko izveš da je nekdo vreden več nekdo pa manj. Šele z razvojem moderne družbe so se razmere spremenile.
Saj ce delas dobra dela cutis neko notranje zadovoljstvo

Aja, poznam ogromno kristjanov in tudi nekaj župnikov ki niso ravno "angelčki". Le zakaj se ne držijo dobrih naukov krščanstva.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Poldi112 ::

Seveda ne rabis biti kristjan, da si dober clovek. Mogoce si me narobe razumel. Samo biblija je pisana s precej prispodobami. Zdaj ce jemljes Adama in Evo dobesedno ti je tezko dopovedati, da to dejansko niso pravljice za lahkonoc. In moras biti ze mojster da iz te pravljice potegnes manjvrednost zensk.
Tvoj odgovor glede pokoravanja zaradi pekla direktno negira tvojo trditev, da si res prebral sveto pismo.
Ne smes pa soditi vere po nekaj slabih vernikih. Sploh pa ne krscanstva, ki je po vseh teh letih zal bolj tradicija kot vera (tudi za mnogo ljudi, ki hodijo v cerkev).
Vera ti pac pomaga voditi zivljenje v pravo smer. Koliko ji dovolis je pa tvoja stvar.

ferdo ::

teme zadnjih 24ur, pa spet to vidim, pa kaj niste že vse napisali, to me full jezi.
to temo bi lahko ŽE zaprli, ker ni nič od ničesar, poglejte koliko ste napisali, in še vedno pišete, ker niste nič dokazali oz. argumentirali ZA/PROTI obstoj boga...

naj mi nekdo pokaže boga!, da bomo vsi verjeli DA obstaja!
NAj se nekdo odloči ali pride do tehtnega SKLEPA da to ni možno dokazat oz. ARGUMENTIRATi!!!!

"jaz sem do tega pršu" boga ni. še kej?

tuki bluzite, filozofirat, meni gre pa na jetra, ko vedno znova vidim to temo na vrhu liste TEME ZADNJIH 24ur.....

OwcA ::

@fredo: nihče ne pričakuje dokončnega odgovora, ker ne obstaja korelacija z realnostjo. Še vedno pa lahko na problem gledamo kot na abstrakten logičen sistem in iščemo napake v aksiomih, ki ga določajo. Ob takem pristopu ta tema niti ni več tako drugačna od mnogih drugih tem v tem oddelku. Očitno obstaja zanimanje za to tematiko, drugače se ne bi pojavljala med svežimi temami. Ako tebe ne zanima, žal, te pa pozivam, da premoreš toliko strpnosti, da omogočiš ostalim debato na dostojnem nivoju.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

mchaber ::

.

rekunius ::

Dolgo branje :D
_________________

@Poldi:
Ko ti omenjaš novo zavezo kot vir krščanstva, poskusi jo natančneje prebrati - opazil boš da ma določene nesmisle, osebe izginjajo, dogodki se ne skladajo, če se bolje pozanimaš, obstajajo deli nove zaveze, ki jih cerkev sploh ne priznava - Novo zavezo so pisal okoli 50 let po smrti Jezusa 8-O, napisana pa je zato najbrž da bi pritegnila čimveč ljudi, v njej so napisani samo nauki Jezusa, ki pa imajo neko vrednost (ne versko, ampak življenjsko, torej neke vrste vrednote oz. morala)
Z staro zavezo je druga stvar - opisuje Hebrejce in njihovo teorijo nastanka sveta, ki pa je stara že malo čez (pogleda na uro, malce poračuna) 6000 let +- 500 (Od nastanka sveta, do Kaina in Abela, Jakobovega izhoda iz Ura - 4000 pr. Kr. - do pobega iz Egipta - 12. stol. pr. Kr. - itn....) - in je Vir do vseh starih cilivizacij.

Poldi112 ::

Brez skrbi, vem da ima napake. Kar je logicno, saj so jo pisali ljudje. Tudi vem da obstajajo deli, ki jih cerkev zal ne priznava. Sploh tisti v katerem jezus govori, da je nebesko kraljestvo znotraj nas. Ampak to je politika cerkvenega vodstva, s katerim se tudi jaz ne strinjam.
Ampak ko berem tiste zgresene interpretacije pac moram odgovoriti.
Se pa s teboj strinjam in ne vem tocno, zakaj je tvoj odgovor replika mojemu.

BigWhale ::

ferdo:
> naj mi nekdo pokaže boga!, da bomo vsi verjeli
> DA obstaja!
> NAj se nekdo odloči ali pride do tehtnega SKLEPA
> da to ni možno dokazat oz. ARGUMENTIRATi!!!!

Naj mi nekdo pokaze konec vesolja, pa bom verjel da obstaja. No, da ga vidimo junaka!

Malo bolj trezno razmisljaj o stvareh, ki jih hm, zagovarjas.

mchaber ::

The cognitive sciences may be able to explain why
people have concepts of god(s), but that says nothing about their actual
existence.
.

The B ::

Čist slučajno sm najdu tole temo (priznam da bl mal berem "južne" oddelke Slo-Techa) in bi sam par stvari uprašu:
1. Če je to res da so novo zavezo pisali zmotljivi ljudje in je polna napak kako pol verniki vejo da delajo prave stvari. Mogoče pa to da ne smeš ubijat sploh ni tko mišljen in vsi ki nobenga ne ubijejo celo življenje grejo v peku. Če bi jst bil veren bi me to mal skrbel. Če je tvoje življenje usmerjeno v zadovoljevanje nekih norm in pravil ki neveš a so sploh prave...
2. Sm sigurn da če bi takrat ko je nastajala nova zaveza nekdo povedu ljudem da je nekje en roza stric ki hoče da vsi pojejo narodno zabavne pesmi bi zdej cel svet (beri napredni zahodni imperij) pel narodno zabavno glasbo. In če je bog bi mogu to nekak preprečt a ne?

In se vrnemo nazaj k prvem uprašanju in vidmo da nova zaveza ne mora bit napačna ker bi jo mogu bog nekak popravt (da bi ljudje prave stvari verjel kot on hoče) al pa boga ni. In še kako lahko cerkev odloča kaj je res in kaj ni če pa obstaja in je samo ENA resnica?

A zna kdo odgovort?
B
The End Is The Beginning Is The End...
http://blaze.sopca.com/

BigWhale ::

> kako pol verniki vejo da delajo prave
> stvari. Mogoče pa to da ne smeš ubijat
> sploh ni tko mišljen in vsi ki nobenga
> ne ubijejo celo življenje grejo v peku.

Khm, povprasaj se o smiselnosti tvojega stavka. Pa si iskreno odgovori na tvoje vprasanje.

> Če bi jst bil veren bi me to mal
> skrbel. Če je tvoje življenje usmerjeno

Po pravici povedano, mene mal skrbi zate... ;)

> v zadovoljevanje nekih norm in pravil
> ki neveš a so sploh prave..

Ok, preberi deset bozjih zapovedi. Preberi jih. Pa povej katera se ti ne zdi smiselna in katera ni 'prava'. Katera uci nekaj kar je generalno gledano narobe in bi blo cloveku bolje, da je ne bi uposteval.

Da vidmo...

TESKAn ::

BigWhale, po moje je on mislil na to, da kaj če so ljudje, ki so zmotljivi, narobe razumeli/kaj preslišali/kaj dodali. Recimo imaš deset zapovedi, ena je 'ne ubijaj'. Kaj če je bog rekel 'ubijaj' in je potem tisti 'ne' bil dodan, zaradi napake z strani zmotljivega človeka.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

BigWhale ::

Ja, vem kaj je mislil in na to sem mu tudi odgovoril...

Po mojem bi bil bog dost pameten, da bi se preprical, ce so ljudje razumel, kar jim je povedal... A se ti ne zdi to nekak, hm samoumevno?

TESKAn ::

Hm, bog pusti, da se pobijamo med sabo, tudi če bi lahko to končal z levo roko - se ti zdi, da je to dejanje nekoga, ki mu je mar, ali so ga razumeli?
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Gandalfar ::

TESkan: to bi bilo v nasprotju z njegovo osnovno idejo s katero se je vse zacelo... to da ima clovek svobodno voljo. Tistih 10 zapovedi je pa pomojem treba jemat v stilu smernic kaj delat v zivljenju, da bo tvoja dusa sprejeta nazaj v njegov objem. Zato pac ne more nehat vojn.

TESKAn ::

No, svobodna volja in bog z njegovo vsevednostjo nekako ne gresta skupaj...
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Alexius Heristalski ::

naj mi nekdo pokaže boga!, da bomo vsi verjeli DA obstaja!

Pokaži mi ostalih 96% vesolja, ki jih trenutno z nobenim teleskopom še ne moremo videti, da bom verjel, da obstajajo!
fantje, ni blo slabo, samo dajte še v herbicidščini

The B ::

Brez skrbi, vem da ima napake. Kar je logicno, saj so jo pisali ljudje.


Jst sm se opiral na tole izjavo ki se nanaša na novo zavezo. In če je to res...
Sm pa tud gledu dokumentarec z naslovom "Pravi jezus kristus" v katerem je blo rečeno da so si apostoli (?) pač uni k so pisal sveto pismo mal zmišljeval stvari. Naprimer to da kristus lahko pomeni kralj in da je Jezus dejansko hotu bit kralj Judov in ne božji sin. Pa to da je Jzusov brat hotu širit njegov originaln nauk pa so go izpodrinl ostali z svojimi zgodbicami o nadnaravnem, nebesih... Tko da če je Jezus res bil Božji sin pol to kar zdej cerkev prodaja kot edino resnico ni najbolj res. Pa tole je že mal preveč globoko v bibliji in ne morem čist dobr stat za tem ker ne vem dost o tem. Je pa moje vprašanje še vedno na mestu: Če so res biblijo pisali zmotljivi ljudje in je polna napak kako pol veš da je to res tisto kar je Bog hotu rečt? Pa moji primeri so pač mal skrajni. Sej se gre loh sam za to a je bla Marija res devica al je blo mišljeno da je dekle. Pol pa noben ne upa seksat pred poroko... :\ Zarad napačnga prevoda. In če je kle napaka kje vse je še lahko? Mogoče pa sploh ni treba molt. Mogoče pa samo kristjani ne znajo prou pa se zato nikol ne uresnič?
Gre se za to kako je lahko cela civilizacija bazirana na knjigi ki je očitno napačno napisana nekonsistentna in slabo prevedena. Ker če je Bog pol bo marsikdo šu v peku ker narobe dela stvari ker je nekdo narobe prevedu al pa napisu...
B
The End Is The Beginning Is The End...
http://blaze.sopca.com/

OwcA ::

Ker če je Bog pol bo marsikdo šu v peku ker narobe dela stvari ker je nekdo narobe prevedu al pa napisu...

Tukaj se zastavi vprašanje, kdaj dejansko človek greši v božjih očeh. Je poanta samo v delovanju skladnim s tvojimi lastnimi moralnimi načeli? Če ni (in če bi bog res obstajal), kako si potem lahko razlagamo medlost tovrstnih naukov? Pride v paketu s svobodno voljo še mišlanje z lastno glavo? Toda potem ne moremo govoriti o absolutni pravičnosti, saj ta naenkrat ni več na prvem mestu. Kako se to sklada z bogom kot popolnim bitjem?

Skratka, novih pomislekov še in še. Kaj meni o teh Ockam, vemo. >:D
Otroška radovednost - gonilo napredka.

The B ::

Sej nekje duhovnik ne sme neksat nekje ma pa loh ženo. Pri istem bogu. In oba se še bolj direktno pogovarjata z bogom kot ostali smrtniki. Kako je loh to ne jasno če pa so posledice tok hude? Druga stvar je pa to da me zanima kolk vernikov res verjame v pekel? Ker če bi res verjeli (in čez 50% ljudi v sloveniji se deklarira za kristjane) pol se ne bi noben tepu pa strelou pa kradu. Ok ostalih 50%. Sam vseen bi mogl bi teh stvari manj. Pa duhovniki ne bi tepl otrok v šolah pa počel še kej hujšga... In če ni pekla zakaj bi pol sploh delu to kar moraš? Ker tuki gre za prisilo. Ni svobode. Delat morš to in to al greš pa v pekel. In če ni pekla a je pol bog? Ker bog rabi Satana da se pojasnijo vse slabe stvari (ker Bog je dober). In če ni Hudiča pol bog dela vse slabo. In pol ni bog (vsaj ne krščanski).
B
The End Is The Beginning Is The End...
http://blaze.sopca.com/

BigWhale ::

> Ker če je Bog pol bo marsikdo šu v peku
> ker narobe dela stvari ker je nekdo
> narobe prevedu al pa napisu...

Tukaj se pa tvoje neznanje nadaljuje... Pekla kot kraja ni. Preberi si sveto pismo...

Owca... V svetem pismu je v bistvu povedano to, da bo na koncu prisel v bozje kraljestvu tudi tisti, ki ne nujno verjame v svetopisemskega boga. Besede so v stilu, v mojem kraljestvu bodo tudi ovce iz drugih kraljestev.

Stvar je v bistvu precej preprosta, ce si pripravljen zivet po nekih sort of standardih bo ok in ce si pripravljen sprejet to, da je clovek v svojem bistvu gresno bitje in da gresi. Ce se tega zavedas in ce se zavedas svojih grehov je ze precej narejenega. Potem moras pa samo se zivet tako, da pac poizkusas cim manj gresit. Brez greha pa ni nihce.

PS: B, Bog ne rabi Satana, ki je v bistvu padli angel, ki je zavrnil boga. Pekla tudi ni, kot sem ze rekel. Satan ni pojasnilo za vse slabe stvari. Pojasnilo za slabe stvari je cloveska lastna volja, svobodna volja, ki naj bi jo nam dal bog.

50% slovencev se deklarira kot pripadnike rimokatoliske cerkve, ki se ja, imajo za kristjane. ampak vera, ki jo siri rimokatoliska cerkev, je cisto nekaj drugega kot je zapisano v bibliji...

Thomas ::

Tukaj gre za (potencialno) znanstveno debato, zakaj je Bog morebiti nemogoč ali pa nujen. Kot fenomen, kot pojav.

Kateri duhovnik (ne) sme "neksat" ... take vaje se pejte raje v PČ.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

BigWhale ::

Tudi trditve v stilu, pokazi mi ga, pa bom verjel so mal mim... :)

Thomas ::

> Tudi trditve v stilu, pokazi mi ga, pa bom verjel so mal mim... :)

Esse est percipi! - po domače. Ja, to je out. To je svojevrstna naivnost - tudi!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

The B ::

Ok jst priznam da nisem bral svetega pisma in vem da nimam pojma. Sej zato pa bolj sprašujem ne.
Pa še eno vprašanje:
Nekje v tej temi je blo rečeno da je izkustvo boga en od dokazov za njegov obstoj. Izkustvo kot tako pa lahko obstaja samo v subjektivnem svetu človeške zavesti kjer obstajajo tudi duhovi marsovci in Nessi. Kako je lahko pol to dokaz da bog obstaja? A pol obstajajo tud duhovi?
Nekdo pa je vprašu a je mogoče znanost uspela pojasnit smisel življenja (ker vera nej bi ga). Mene pa zanima zakaj je treba izkat nek višji smisel življenja. Neko poslansvo. Kar se mene tiče je "poslanstvo" ljudi da nadaljujejo svojo vrsto. Kot vse ostale živali. Ker to smo. Živali. Nekdo je reku da ker smo inteligentna bitja ki se zavedamo same sebe moramo met nek višji smisel. A pol gorile in ostali primati ki so prav tako inteligentna bitja in se zavedajo sebe tud morajo met nek višji smisel?
Dejstvo da ljudje ne morejo enostavno živet življenja in uživat v njem še ne dokazuje boga. Al pa strahovi in razočaranja v smislu "ne moreš kr umret". Zato pa nastajajo religije ker se ljudje enostavno ne morejo sprijaznit s tem da je vse to matranje na Zemlji "zamanj". Ljudje hočjo bit nagrajeni.
Aja spet ni znanstveno. Sam problem tuki je v tem da z znanostjo loh prideš sam do "prvega gibalca". Pol je pa vera. In vera ni znanost. Sej pomen vera lih to da verjameš brez dokazov. Verjameš.
No sej ne bom več.
B
The End Is The Beginning Is The End...
http://blaze.sopca.com/

Poldi112 ::

Druga stvar je pa to da me zanima kolk vernikov res verjame v pekel? Ker če bi res verjeli (in čez 50% ljudi v sloveniji se deklarira za kristjane) pol se ne bi noben tepu pa strelou pa kradu.

Narobe. Tudi zakoni te stvari preprecujejo, veljajo za 99% prebivalcev, pa se vedno ljudje kradejo...

Izkustvo boga ima ogromno ljudi. Jaz recimo sem imel to sreco. Prej sem bil zagrizen ateist. In ko gledam sedaj nazaj, mi vcasih ni jasno, kaj me je gnalo, da sem prepriceval druge v neobstoj boga. Verjetno je bila zelja, da bi pri sebi utrdil to vero, ker sem imel podzavesten strah pred njegovim obstojem. Mogoce. Ker precej ateistov ni srecnih, ce vidijo, da so ljudje verni.
Iskustva boga ne mores enaciti z duhovi. Pa primer je bizaren.
Vsekakor nismo isti kot zivali. Vsaj vecina.


Dejstvo da ljudje ne morejo enostavno živet življenja in uživat v njem še ne dokazuje boga. Al pa strahovi in razočaranja v smislu "ne moreš kr umret". Zato pa nastajajo religije ker se ljudje enostavno ne morejo sprijaznit s tem da je vse to matranje na Zemlji "zamanj". Ljudje hočjo bit nagrajeni.

In o kaksni nagradi govoris tu? Nebesih?
In ce verjames v reinkarnacijo ti smrt ne predstavlja problema. Prej odresitev. :)

OwcA ::

Druga stvar je pa to da me zanima kolk vernikov res verjame v pekel? Ker če bi res verjeli (in čez 50% ljudi v sloveniji se deklarira za kristjane) pol se ne bi noben tepu pa strelou pa kradu.

Narobe. Tudi zakoni te stvari preprecujejo, veljajo za 99% prebivalcev, pa se vedno ljudje kradejo...

Načeloma obstaja razlika med legitimnim in legalnim ...
Vsekakor nismo isti kot zivali. Vsaj vecina.

V osnovi takisto bežimo pred bolečino in iščemo ugodje. Ostalo so posledice.

n o kaksni nagradi govoris tu? Nebesih?

Nagrada je vedno užitek, oziroma ugodje, vprašanje je le kakšno.

In ce verjames v reinkarnacijo ti smrt ne predstavlja problema. Prej odresitev.

Nikar ne posplošujmo (in poenostavljajmo) preveč ...
Otroška radovednost - gonilo napredka.

OverDoze ::

Poldi112 : "Izkustvo boga ima ogromno ljudi. Jaz recimo sem imel to sreco."

Prosim, opisi in razlozi to tvojo izkusnjo oz izkustvo. Lahko da smo pa ze vsi dozvel to, sam da tega se sami ne vemo. In bomo tud mi lohk srecni, k smo zdej tko zlo nesrecni.
««
5 / 16
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kako dokazati klasičnega Boga? (strani: 1 2 3 416 17 18 19 )

Oddelek: Problemi človeštva
935144591 (103362) next3steps
»

Spekter pravilnosti (strani: 1 2 3 411 12 13 14 )

Oddelek: Loža
660109566 (101704) kuall
»

Ateizem (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Problemi človeštva
31818709 (14294) Saladin

Dvomi glede obstoja Boga (strani: 1 2 3 411 12 13 14 )

Oddelek: Problemi človeštva
67228044 (21552) BigWhale

Obstaja mesto za Boga v sodobni znanosti? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
18513104 (10773) OwcA

Več podobnih tem