» »

Vprašanje o vodnem hlajenju

Vprašanje o vodnem hlajenju

urosbe ::

Hy!

Nekaj časa že spremljam slo-techove strani, na to rubriko pa malokdaj pridem, zato se že vnaprej opravičujem, če je mogoče kdo že postavil tako vprašanje, pa da sem ga spregledal.
V glavnem o vodnem hlajenju tako rekoč nimam pojma, vem da obstaja, vem da kroži voda, tukaj se pa ustavi. No kar me zanima je, ali je vodno hlajenje namenjenu le temu, da je hlajenje boljše ali tudi temu, da je tišje? Torej, da se znebiš VSEH obstoječih ventilatorjev? Kaj pa tista stvar, ki mora poganjat vodo, je to glasno (glasneje kot kakšen ventilator)? Kišto bi rad namreč naredil čim tišjo, notri imam res samo nujno ventilatorje, pa še to (P4 2.4 - serijski, spredaj enega Zalmana F1 ki vleče zrak notr - na minimum obratov, pa na Radeonu 9000 ventilatorček, seveda pa v napajalniku, ki je pa zelo tih (Imam Sirtec - tist z zlatimi mrežicami). Ali vodno hlajenje zajame vse te stvari? Tudi napajalnik? Tudi disk, grafično?

Danes vodno hlajenje ni več taka stvar, če imaš denar da ga kupiš (včasih vem da so jih nekateri sami delali), torej za koliko denarja bi lahko danes dobil kompleten sistem, katerega samo še vgradiš?

Kaj pa priporočate glede ohišij, trenutno imam Logic 550, drugače lepo oblikovan, ampak v kratkem bom kupil nekaj boljšega, katerega bi priporočali (midi tower, več ne rabim, niti nisem pripravljen odstopit prostora za big tower)... prebral sem članek Kaj kupiti, vendar tam našteva en kup ohišij, katerega priporočate, obstaja kakšen test. Da bi bil lepo oblikovan, čim tišji pa kvaliteten seveda.

Lep pozdrav in že vnaprej hvala!

Uroš

asPeteR ::

Lej, jaz ti priporocam da si najprej prebeses en clanek o vodnem hlajenju na Slo-techu ... Sicer je ze kar star, toda principi so isti.

Potem pa ko ti ne bo kaj jasno pa le vprasaj!

urosbe ::

Našel sem le članek http://www.slo-tech.com/clanki/voda/vod... če si mislil tega, vendar v njem nisem našel odgovorov na svoja vprašanja... si mislil kakšen drug članek, lahko prosim napišeš link?

Uroš

asPeteR ::

Ja tega sem mislu ... Clanek pac opisuje osnove vodnega hlajenja(ok, zraven se TEC) toda, mislim, da je bistvo not zajeto ...

Saj si spraseval o osnovah, ne?

urosbe ::

Ja ja to ja, ampak nisem si mislil, da osnoven vodni sistem hladi procesorje ne minus temperaturo:) Tisti ki imate vodno hlajenje, se črpalko in te zadeve kaj sliši (je tišje kot ventilatorji)?

So te "kiti" ki jih prodajajo sedaj slovenske trgovine dobri ali se še vedno splača sam delat?

Uroš

frenk ::

ne hladi pod minus...posredno je to ubistvu zračno hlajenje...najbol se splača doma nardit...jest mam zdej zlo tih sistem, ker nimam ventilatorjev na radiatorju...črpalke se skor ne sliš...zlo tiha zadeva:)

C_maniak ::

kok nimaš ventov na radioatorju???

frenk ::

povn prahu se je nabral pa sm jih dol dou, zdej morm pa nardit tak sistem, da bom loh zlahkoto vente dol dou pa poj spet nazaj gor...:)

burkiburke ::

Najdi mal daljše vijake in pejdi skozi rebra od radiatorja (brez da bi ga prodrl:D ), pol pa ga z podložno ploščico, matico privijači z une strani kje ni vent.

LP, Burki

urosbe ::

A pa bi se dal, da bi kdo kakšno slikco pripel zraven, recimo od ventilatorja, pa od pumpe ipd... a pumpa je v primerjavi z ventilatorjem na istem ali glasnejša? A danes ni pri nobene vodnem hlajenju več problemov z kondenzom?

Radiator... edino to mi še ni preveč jasno... razumem da pumpa črpa vodo iz neke posodice in jo požene po cevkah skozi razne tiste dele, ampak kako lahko npr. ta voda ohladi procesor, je mogoče zraven še kakšen kemijski postopek, da v povezavi z elektriko potem zelo hladno rata? :)
Ne vem pa čemu služi radiator? Je to dejansko nekaj kar greje, zakaj bi grelo?

Uroš

OwcA ::

Nekaj slik (za več pobrskaj malo po starejših temah tega oddelka):
Se nedokoncan, a vendarle - Midi-tower H20 sistem
No, pa še jaz. Moja lesena vodenka :)
Malo pozno a vseeno. Moja Antec Silver wb. kištica :)

Pri normalnem vodnem hlajenju ni bilo nikoli problemov z kondenzom.

Na radiator lahko gledaš tudi kot izmenjevalnik toplote, v našem primeru je voda tista, ki jo odda v okolico. Učinkovitost tega procesa je odvisna od zasnove radiatorja, hitrosti in pretoka vode ... Skratka, gre za izključno fizikalne procese (sicer se da tudi fsak kemični proces opisati fizikalno, ampak pustimo to ;)).
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Aspirinix ::

No, malo bi se pa lahko poglobil v fiziko.
V vodi ne poteka kemijska reakcija temveč prenos toplote iz toplejšega dela računalniškega sistema na drugi konec, kjer se voda lepo hladi in oddaja to isto toploto v okolico.
Radiator ti pa služi za hlajenje. Deluje bolje od ene same cevi, ker ima veliko površino in dosti hitreje oddaja toploto. Če te toplote ni konkretno dosti, gre brez ventov. Če pa je sistem navit se običajno bolj greje in morajo biti na radiatorju dobri venti.
Sicer jih je pa priporočljivo imeti vedno.

C_maniak ::

Torej ta radiator, ki ga boš meu za v kompjuter je radiator zgolj za okolico, na vodo, ki pa cirkulira po ohišju, in z njo vse hladiš, pa deluje kot hladilnik.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Utišanje PCja z izolacijo

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
314539 (3901) Janac
»

VODNO HLAJENJE (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
27154193 (37303) Dr_M
»

Vodno

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
151577 (1291) Jaka83
»

Vodno hlajenje - Kompleti

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
291600 (1259) Gejmer
»

Hipoteza: "VODNO HLAJENJE" >>>>resnica čaka

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
252263 (1690) VASkO

Več podobnih tem