» »

Pomoč glede UV-C svetilk/LED diod

Pomoč glede UV-C svetilk/LED diod

Justone1991 ::

Pozdravljeni.
Zanima me, ali se kdo spozna na UV-C svetilke.
Potrebujem jo za uničevanje bakterij oz. mikroorganizmov na INOX cevi premera 1-2cm, katera se namoči v pitno vodo.

Sepravi, po prebranih člankih sem ugotovil da se za uničevanje bakterij uporablja svetilka UV-C valovne dolžine 250 do 265. (Prosim če me popravite, če to ne drži)

Težava nastane, ker bi potreboval majhno v obliki obroča, katera bi to INOX cev objela.
Ima kdo kakšen predlog? Mogoče pozna kakšno firmo v sloveniji ki se z tem ukvarja?

Pravtako me zanima, če kdo pozna kako je z UV Led diodami.

Prosil bi za karšnekoli informacije, ideje, karkoli.

Hvala že v naprej

LP

SeMiNeSanja ::

Ali niso take UV svetilke v vsakem filtru za ribnike?
Sicer niso v obliki obroča, temveč palice različnih wattaž, ampak če najdeš tak ribniški filter, na katerega lahko nekako natakneš/privijačiš tisto inox cev, bi načeloma tudi dosegel željeni efekt.
Seveda pa je potem tu še vprašanje pritiska, če bi bil tak UV element od ribniškega filtra sploh primeren. Ampak če si ogledaš izvedbe teh filtrov, boš morda dobil kakšno drugo uporabno idejo, kako rešiti zadevo - resno namreč dvomim, da boš kje našel UV svetilo v obliki obroča.

Ni mi pa čisto jasno, kako si si zamislil, da bi to vstavil v cev fi 2cm - ali če dobesedno preberem, kar si napisal, da naj bi šla inox cev skozi svetilo v obliki obroča. Kako pa naj potem UV svetloba deluje na tekočino, ki se pretaka po cevi?

Justone1991 ::

Stvar nebi vstavil v cev, saj ne želim čistiti tekočine, ampak zunanjo površino INOX cevi, katero namočim v pitno vodo. Tako da filtri ne pridejo v upoštev, trenutno imam v mislih samo UV-C svetlobo ki bi to cev obsijala iz vseh strani in tako posledično uničila vse bakterije oz. mikroorganizme.

Pri UVC svetlobi oz. kakršnikoli drugi izvedbi se mi pa gre predvsem za velikost, čim manjša tem boljša, saj nimam veliko prostora.

Lp

SeMiNeSanja ::

Sorry, I still don't get it...

V čem je posebni problem ravno te inox cevi, da na njej ne sme biti nobenih mikroorganizmov - medtem ko so ti lahko povsod drugod na stenah posode, v katero imaš to cev namočeno? Če že, potem bi bilo idealno, da UV svetloba obsije celoten rezervoar (ali karkoli to že imaš) in uničuje mikroorganizme v njemu.

Drugače pa vzameš cevasto UV žarnico, jo vodotesno vgradiš v stekleno 'epruveto' (ali stekleno cev, katero vodotesno zatesniš na obeh straneh) in jo namestiš na eni strani tiste cevi. Za obsevanje druge strani pa uporabiš zrcalo (ali še eno tako svetilko daš na drugo stran).

Drugače te svetilke niso ravno poceni. Se mi zdi, da so bile okoli 20€, ko sem nazadnje kupoval za ribnik. Ponavadi je pregorela, če se je črpalka za vodo zataknila (predvidevam da zaradi preslabega hlajenja).

Justone1991 ::

Na žalost ti v tej fazi ne morem povedati točno za kakšen projekt gre. Mogoče razkrijem v prihodnosti ko se bo projekt razvil do takšne faze.

Glavni faktor je tu tudi velikost. rabil bi čimmanjo. Poznaš kakšno firmo ki se ukvarja predvsem s UV-C žarkim oz. prodajo žarnic za te namene?

In ali imaš znanje glede samega delovanja UV-C žarkov na uničevanje bacilov? Sam sem zasledil da je najbolša valovna dolžina svetlobe UV med 250 in 265, nikjer pa nisem zasledil kako dolgo mora ta svetloba obsevat to površino. A je to trenutno, ali ima določen čas, da se večina mikroorganizmov uniči?

Med iskanjem sem naletel tudi na tole: link

Je kdo naročeval že kaj podobnega?

SeMiNeSanja ::

Jaz sem se s temi žarnicami srečeval edino pri naši črpalki/filtru za ribnik.
Te zadeve se dobijo v vsakem Bauhaus/Obi/..., ki ima tudi vrtni oddelek, ampak LED tehnologije tam še niso osvojili.

Stvar dejansko BISTVENO zmanjša ustvarjanje alg v ribniku. Pri tem črpalka poganja vodo mimo UV svetila, in to s kar solidnim pretokom. Tako dejansko lahko govorimo o hipnem delovanju - vsaj kar se tiče tvorbe alg. Ni pa nujno, da pomori tudi vse ostale mikroorganizme - da bi to ugotovil, bi moral naresti mikrobiološko analizo. Ampak če je efekt tako občuten že na pretakajočo se vodo, bi moral biti še bistveno večji na stoječi vodi, če jo neprekinjeno obsevaš z UV žarki.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

Voda obogatena s kisikom (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5010006 (8343) zee
»

čiščenje deževnice (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5325104 (15083) Apple
»

Sanacija dimnika - težave v kopalnici

Oddelek: Loža
71438 (1146) c3p0
»

Dizinfekcija vode v akvariju

Oddelek: Loža
243569 (2179) civic_
»

FDA odobrila tipkovnico, ki se sama dezinficira (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
6111391 (8780) Jst

Več podobnih tem