» »

IDE ali SCSI?

IDE ali SCSI?

element ::

Torej mene zanima, kaj je to IDE in kaj SCSI, in v čem je med njima razlika. Zakaj so zadeve za vodilo SCSI kr dost dražje. Kupujem nov računalnik, in me zanima, če se mi splača kupt pekača za SCSI, pa SCSI kontroler in SCSI disk? Thnx ;)

ChiefThunder ::

Kokr jaz vem, je SCSI ultra hitro vodilo, preko katerega se podatki prenašajo dosti hitreje (te zadeve majo tudi več predpomnilnika, kot iDE naprave> razlog za višje prenose), kot preko IDE (to omogoča sama enota). Nakup SCSI- ja se pomoje splača, če rabiš hitros oz. se resno ukvarjaš z delom, drugače ne.

andrej ::

SCSI ni nujno hitrejsi od EIDE, ker mas vec SCSI standardov. Ziher noces met navadnega SCSI, ki ima prenos 5 MB/s8-O
Kot receno mas vec SCSI standardov od SCSI, SCSI-2, Ultra, Wide, 160, itd.. vec podatkov mas na netu...
SCSI se ti za navaden racunalnik absolutno ne splaca. Splaca se ti samo na streznikih in racunalnikih, kjer mas orenk obdelave - recimo velike slike, itd... Pri SCSI rabis drag kontroler (okrog 30-40 k - mas tudi cenejsi), ob tem pa so SCSI diski tudi bistveno drazji od EIDE diskov.
Za navadne delovne PC-je se SCSI ne splaca. Slisal sem tudi da so SCSI diski bolj obcutljivi na prizidanje in ugasanje. Recimo strezniki so celi cas prizgani, tak da tu ni problema. navadne pc-je pa bolj prizigamo in ugasamo tak da to ni dobro za disk nasplosno.

srale ::

glavna razlika v tehniki pa je v tem da skazi hkrati piše in bere..tega ide ne zmore...drugač pa za normalno uporabo (doma...) skazi skoraj nima smisla kupovat...razen če sestavljaš server ali pa se imaš namen ukvarjat z digitalnim videom...

Bibi ::

SCSI Pekaci rocx and rules. Ko ga enkrat preizkusis ga ne bos zamenjal za nic na svetu.

andrej ::

bibi: pred leti je to res drzalo, zdaj pa to ni vec tako res. Sem ravno zamenjal SCSI pekac za navadnega EIDE pa sem zadovoljen.

simon ::

ABX ::

Popolnoma ste zgrešili point SCSI-ja.
ja načeloma SCSI je hitrejši od EIDE ampak to sploh ni tolko pomebmno. Glavna lastnost SCSI-ja je ta da ne obremeni CPU ko prenaša podatke. To za igrat igrice ne igra vloge, ker itak disk nima kaj delat če hočemo glatko igrat. Na strežniku pa je malo drugače, ko cel čas nekdo pobira kak file iz njega. Isto velja za snemalce SCSI, tačas ko snemaš cd lahko mirno opravljaš ostale stvari. Zamislisi IDE CD-RW na strežniku, pri cepec ki bi se logiral na strežnik in brskal po njemu bi ti uničil CD. Poleg tega je še pomembna hitrost dostopa do podatkov. Ko 5.000 uporabnikov brska po strežniku bi ta dobesedno crknil z EIDE napravami. Načeloma SCSI izvedbe komponent zdržijo dosti več časa kot pa IDE, zaradi tega ker stanejo dosti več in ker kupci vejo kaj hočejo. IDE pa meri v najcenejši trg. CD-r od iste firme če je SCSI ti bo zdržal dosti več časa (če snemaš manj ko 5 cd-jev na dan pa itak ne igra vloge).
Za pisat v Word-u in nabijat igrice ti scsi ne rabi oz. denar raje investiraj v kaj drugega.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

matevzm ::

Ja, popolnoma smo zgresili. UDMA blazno obremenjuje procesor. Zato pa vsi kupujejo 900MHz procesorje. Not.
Edino kar je res, je da mislim IDE se vedno ne zna prepustit busa drugi napravi. Najbolj grd pirmer: CD bere, pa je bad sector in traja lahko minuto. Tacas nimas kaj poceti z diskom na istem vodilu. Zato sem jaz fan vsake naprave na svojem kablu, pa je ta problem resen.
So pa SCSI diski v principu hitrejsi, novi 7200 diski SCSI se ne pojavljajo vec. Tudi dostopni cas je manjsi. Ampoak vse to placas.
Ce ti ostaja denarja, ja, vzames X15 pa leti. Za vse navadne smrtnike je pa IDE krasna stvar za CD ali disk.

Pretorijanec ::

dons je razlika med SCSI in EIDE za navadne smrtnike ze tko majna, da je skorda sploh ni. Za serverje ze. Ce si resn pr serverju mors met SCSI drgac pa za normalne ldi je razlika SCSI/EIDE 0.

element ::

Ok. Thnx usem

Fella ::

Če misliš računalnik kupit za domačo rabo pa želiš investirat dosti denarja v trdi disk ti priporočam naslednje. Kupi si dva IDE diska z 7200 obratov ter jih poveži v RAID polje. S tem boš pridobil veliko na hitrosti pisanja ter brisanja z diska, vendar pa od tistih prednosti SCSI, ki jih je naštel ABX ne bo nič.
Hitrost se ti bo precej poznala pri samem nalaganju sistema pa pri igricah itd. Govorim ti iz lastnih izkušenj.

Če želiš postavit nek strežnik pa raje pomisli na SCSI.

ABX ::

Se mi ne da več!
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kako se obnese recimo SCSI disk za swap file?

Oddelek: Strojna oprema
232141 (1846) Mr.B
»

Projekt: SCSI U320 RAID0

Oddelek: Strojna oprema
241393 (1207) TribesMan
»

Dirkač med diski

Oddelek: Novice / Diski
112291 (2291) undefined
»

Primerjava ATA-100 in SCSI

Oddelek: Strojna oprema
171304 (1075) Boky
»

SCSI

Oddelek: Strojna oprema
131118 (986) Rott-von-weiler

Več podobnih tem