» »

Telefonski kabel do modema ali UTP do telefonskega kabla

Telefonski kabel do modema ali UTP do telefonskega kabla

moat ::

Pozdravljeni.
prijatelj se seli v starejše najemniško stanovanje, ki je bilo adaptirano. Nad "štemanjem" lastnik ni naklonjen, zato išče rešitev za postavitev modema.
Prvo vprašanje. Na sliki je na hodniku vidno izmenično stikalo za luč. Pri vhodnih vratih se prižge, pri kuhinjskih ugasne. Ali bi lahko pri vhodnih vratih namestil navadno stikalo za vklop in izklop luči, drugo dozo pa uporabil, da bi namestil eden izmed power line adapterjev, da bi internet prenesel od modema, ki bi bil na hodniku do drugega adapterja (z dvema izhodoma RJ45) v dnevni sobi za priklop računalnika in TV preko BOX-a? Je to sploh izvedljivo? Bi se adapterja našla? Na sliki so vidne tri žičke za priklop, ne vem ali gre v tem primeru za klasičen trožilni kabel (ozemljitev, O in faza)? Kakšen nasvet, brez štemanja prosim?
Drugo vprašanje. Če modema ne bi imel na hodniku, kaj bi bilo boljše: a) podaljšati bakreni telefonski parici (dvožilni) z dvožilnim telefonskim kablom, ki bi ga napeljal kar iz doze za telefonski priključek (stikalo bi odstranil in žici direkt povezal) do dnevne sobe, kjer bi namestil konektor RJ11 in ga direkt (brez stikala za telefonski priključek) povezal z modemom; b) potegniti UTP kabel iz doze, kjer bi ga zvezal z bakrenima telefonskima paricama, do dnevne sobe, kjer bi ga zvezal s konektorjem RJ11 in ga direkt priklopil na modem.
V primeru, da prva varianta odpade, kako zvezati (s kakšnimi nastavki, zaciniti ali kako drugače) bakreni parici z dvožilnim telefonskim kablom ali bakreni parici z UTP kablom (katere barve UTP kabla z bakrenima paricama).
Je še kakšna druga možnost? Na hodniku ni nobene električne vtičnice!

Stanje razvidno iz slik:



Hvala za pomoč, lep prazničen dan želim, moat.

Mikrohard ::

UTP kabel je sestavljen iz štirih paric. Vsako tako parico lahko uporabiš za priklop telefona. Prednost telefonskega kabla je samo ta, da je tanjši...

Rešitev s PLC-ji bi verjetno tudi delovala... ampak 100% ne bo vedel, dokler ne bo sprobal.

PS: Če na hodniku ni nobene vtičnice... kako misli potem napajati modem?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Mikrohard ()

moat ::

Mikrohard, hvala za mnenje. Malo sem pobrskal. Očitno bi bil UTP kabel, kot tudi ti praviš, boljša izbira. Nekateri menijo, da je bolj zaščiten pred raznimi motnjami, ki jih oddajajo naprave, elektrika ect.
Če te prav razumem, je vseeno katero parico iz UTP kabla zvežem z bakreno parico telefona (telefonski bakreni parici), paziti moram le, da bo na začetku in koncu enakih barv. Drži?
Kako pa naj to napravim? Naj spajkam ali pa na začetku UTP kabla namestim RJ11 konektor, ga vtaknem v telefonsko vtičnico, na koncu UTP kabla pa spet namestim RJ11 konektor in ga direktno vstavim v modem. Ali pa odstranim telefonsko vtičnico in pospajkam (ali kako drugače, s kakšno spojko) povežem parico iz UTP kabla z bakreno parico telefonskega kabla iz stene? Pospajkat drobne žice iz UTP kabla bo namreč težko.
In odgovor na tvoje vprašanje. Ja, zdaj, če bi lahko namesto menjalnega stikala za luč namestil električno vtičnico, bi se powerline adapter in modem lahko napajala iz te vtičnice - teoretično.
Še kakšno mnenje, hvala.

Mikrohard ::

Nič spajkat... bodisi direktno s kleščami pritrditi konektor, ali pa nabaviti namensko vtičnico...

Meni so Telekomovci svoj čas zmontirali tole (1DN265): http://www.le-tehnika.si/index.php?loca...

Odločiš se za en barvni par in ga uporabiš...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Mikrohard ()

moat ::

A to, kar si linkal je vtič, s katerim povežem dve bakreni parici iz stene (telefonski kabel) s parico UTP kabla?

Mikrohard ::

Ja... s temi adapterji lahko iz UTP kabla dobiš telefonsko vtičnico (ali celo dve, če bi bila potreba). Pri meni so s podstrešja do sobe potegnili UTP, potem pa s tem adapterjem iz ene parice UTP kabla naredili telefonsko vtičnico, na katero so priklopili modem.

moat ::

Hvala. LP.

moat ::

Na YouTube sem med drugim pogledal napotke za vezavo telefonskih konektorjev RJ12 (šest žilni konektor) na UTP kabel. Uporabijo se štiri žile UTP kabla tako, da se pustita pozlačena konektorčka 1 in 6 prosta, na drugi strani pa se vežejo v crossover. Drugače sem na netu prebral, da lahko uporabim tudi RJ11 (štiri žilni konektor) in vežem samo dve žički UTP kabla. Kaj bi bilo boljše ali ni nekega pravila. Ali moram v primeru konektorja RJ12 vezati žičke krossover ali za to ni potrebe?
Tukaj je bolj jasno .
LP. moat.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: moat ()

ToniT ::

UTP kabel zveži po standardu in bo vse delalo ne glede na to, ali boš ga uporabil za telefon ali za ethernet. Drugače pa se za telefon uporablja modra parica.

moat ::

Hvala ToniT. Bom poizkusil tako, kot praviš. Torej, modro parico na sredinska pina konektorja, ne glede na to ali imata 4 ali 6 pinov (RJ11 ali RJ12), drži?

ToniT ::

Drži!

moat ::

Hvala, LP.

tictac ::

kje kupiti 25m kabla za televizijo (adsl)?
je tale v redu : https://www.mimovrste.com/kabli-utp/dig... ? UTP cat5e kategorija ?

Invictus ::

Ja.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Podaljševanje UTP kabla (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
5827036 (12765) denisbegood
»

Povezava iz omarice do modema

Oddelek: Omrežja in internet
345461 (4597) ZGI
»

Vezava kabla za telefon

Oddelek: Omrežja in internet
87434 (7434) bozicek
»

T-2 Modem...kateri kabel?

Oddelek: Omrežja in internet
81488 (1418) NavadniNimda
»

Kako kvalitetno naštukati telefonsko parico ? (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
509548 (8066) Vanich

Več podobnih tem